Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   956 / 3998
(#) MaTe193 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

[OFF]Milyen igaz...
(#) Action2K válasza pingigabi hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Szia! 99,9% hogy elektret.
(#) mhatalyak hozzászólása Aug 12, 2010 /

Üdvözlet! Az lenne a problémám, hogy egy 9V os stabilizátor IC vel gond van. Nemis melegszik meg semmi, jó a bekötés is 15V a bemenetre és 13V jön ki. Nemlehet terhelni sem, egy led még világít róla, de a relét nemhúzza be. 250mA a felvétele a relének. Ha csökken a 15V akkor a kimenetén is arányosan csökken a 13V feszültség. Lehet, hogy leégett?
(#) mhatalyak válasza mhatalyak hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Fordítva kötöttem be mégis. :pirul: Leéghetett, vagy lehet, hogy megúszta az IC?
(#) nincsmsnem hozzászólása Aug 12, 2010 /

hello az lenne a kérdésem elégkezdővagyok hg a kondira rávan írva hg 100 volt akkor az 100voltig jó ? ja és még azlenne a kérdésem ha stabilizálni szeretnék 16voltot akkor a stabira mekkora pufferkondi kell ?
(#) Moderátor hozzászólása nincsmsnem hozzászólására (») Aug 12, 2010

Szabályzatot csak végigpörgetted, ugye?

Az írásmódodból sajnos egyértelmű válasz szűrhető le...
(#) vladcepes hozzászólása Aug 12, 2010 /

Sziasztok. A lányunknak vettünk egy elemmel működő "baba játszó nappalit" játék tv(zenél-meg megy valami kép benne körbe körbe),aztán van egy felkapcsolható éjjeli lámpa meg stb. és van benne egy elméletileg zene doboz Bővebben: Link Bővebben: Link meg van neki az elem helye de be van forrasztva,meg van neki a nyomógomb helye meg a hangszóróé is de nincs benne semmi. (gondolom kínai futószalagon gyártott cucc kb 5x11cm az egész. Az lenne a kérdésem hogy szerintetek mit lehetne beleépíteni valami zenélő ketyerét.(egy pár darabot) lenne rajta 5-6 nyomógomb.
Valami kapcsolási rajz ilyen zenélő ketyeréről ami beleférne ekkora dobozba.Valami ötlet? Előre is köszöntem.
(#) proli007 válasza nincsmsnem hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Hello!
- Igen, gyakorlatilag azt jelenti, de a feszültség nemét is figyelembe kell venni. (egyen-váltó)
- A pufferkondi kapacitásánál a terhelő áram a meghatározó, minimálisan kb. Amperenként 2200µF szükséges. Feszültségben pedig nagyobb, mint a váltófeszültség csúcsértéke, amit egyenirányítani fogsz.
üdv! proli007
(#) nincsmsnem hozzászólása Aug 13, 2010 /

Nagyon köszi a vállaszt.
(#) vladcepes hozzászólása Aug 13, 2010 /

Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne hogy van ez a Bővebben: Link rajz. A megépítése látom nem nehéz.De az lenne a kérdésem hogy ebbe valamit be kell égetni?Valami Hex filet? Na ebbe nagyon kezdő lennék.Ha igen hogyan? Mi kell hozzá? Előre is köszöntem az infót.
(#) MaTe193 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Hali!
Muszáj lesz,mivel az ATtiny45 egy programozható AVR.Ha megvan a program,akkor már csak egy égető kell.Itt az oldalon is találhatsz.
Máté.
(#) fari14 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Az oldalt a megjelenése után nemsokkal már elolvastam(azóta többször) , de nekem bonyolult még.
Amit írtálegy sima graetz híd, utána pár elektrolit szűrőkondenzátor és egy korlátozó ellenállásaz eszközöket külön külön megismerem, de a híd után a kapcsolási rajzzal bajba vagyok. A lámpa 3w powerledes. 3db AAA elem/akksi az áramforrása ezt dinamóval szeretném helyettesíteni.

Bárkihez: Ha egy kondenzátoron ezt látom Pl:. 25V 450µF akkor ezt a kondenzátort tölthetném 6v-tal és a kondi feszültsége 20V körülre is felmenne egy idő után/vagy 6v maradna? Azt olvastam, hogy a szűrőkondenzátort meg kell védeni a berendezés leállítása után az önkisüléstől. Igaz ez?
(#) B.I hozzászólása Aug 13, 2010 /

Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha van egy középkivezetéses szekunderü trafóm és ha csak a középkivezetést és egy másik kivezetését használom, akkor csak a fele teljesitményt lehet kivenni a trafóból?
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Ha csak nincs erősen túlméretezve az a szekunder.
(#) B.I válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Köszönöm. Még egy kéredés: hogyan lehet megmérni egy trafó teljesitményét?
(#) dave500 hozzászólása Aug 13, 2010 /

Sziasztok! Van egy 56Ah-ás 450A-es Electric Power autó akkumlátorom. Ehhez van egy 12V-os 5A-es tőltőm. Ezzen annyi a gond, hogy így 16-18 óra, mire fullra feltölt. Volt olyan töltő, ami 10, meg 12A-el tölt, de az 20k környékén volt, ez meg 12k. Meg lehetne valahogy oldani, hogy gyorsabban töltsön? Ha valaki tud valami megoldást kérem segítsen, nagyon fontos lenne. Képet mellékeltem! Előre is köszi!
(#) mate_x válasza B.I hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Szia!

Általában rá szokták írni. Ha esetleg le kopott, akkor fel tehetnél egy képet, a mérete alapján nagyjából meg lehet tippelni...

Üdv.:
mate_x
(#) nagy_david1 válasza dave500 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Szia!
Nem hiába volt drágább. Nem az írás került többe hanem a táp része, így hát ez szabja meg a korlátokat. Összefoglalva: nem lehet megoldani.
(#) zolika60 válasza dave500 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Mivel az amperóra kapacitás egy tizedénél gyorsabban úgysem illik tölteni nincs rá szükség. De a benne lévő trafó teljesítménye miatt nem is lehetséges.
(#) mate_x válasza dave500 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Szia!

A mostani Rádiótechnikában szerepel egy kapcsolóüzemű akkumlátor töltő, ami áramimpulzusokkal tölt.
Ezzel akár a tizedére csökkenhet a töltési idő.

Üdv.:
mate_x
(#) dave500 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Értem. Én azt goldoltam, hogy áramerősítéssel oldom meg. De gondolom akkor nagyon melegedne. Mindegy, akkor türelmes lesz, és kivárom
(#) B.I válasza mate_x hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Ezen már nincs rajta a teljesitménye. Képet sajnos nem tudok felrakni, de olvasgattam és azt irták ha a vasmag keresztmetszetét négyzetre emelem akkor jó közelitéssel megkapom a trafó teljesitményét. A trafóm vasmagjának a keresztmetszete 12cm^2 ami azt jelentené, hogy 144W-os. De mértem a zárlati áramát 13A 60V amit ha összeszorzunk 780W és igy is csak megmelegedett a trafó.
(#) vladcepes válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Köszi.Na de hát ez az.Mi az a program? Mi a neve?És mivel kell összedugni? PC-vel?
(#) nagy_david1 válasza B.I hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Ha jól számoltál akkor lehet ennyi. Zárlati áramot ne mérj, mert veszélyes is és értelme sincs sok. Ha tudod a teljesítményt és az üresjárati feszültséget akkor meg tudod határozni az áramot is. Melegedik, mert melegednie is kell. Terheletlenül is van üzemi melegedése. Ez kb 60 fok körül van.
(#) MaTe193 válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Hali!
Nincs mit.Először is jó lenne tudni mit is csinál ez,honnan való.Másodszor meg kell írni a programot,ehhez kérhetsz segítséget INNEN.Harmadszor építened kell egy égetőt,ami a PC párhuzamos vagy soros portjához csatlakozik.Innentől már gyerekjáték az egész.
Máté.

U.I.: Próbálkozz inkább az 'AVR-Miértek,hogyanok...'-ban.Olvasgatsd Topi Nyolc lábbal című sorozatát! Az is segíthet.
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Okés. Találtam róla olvasnivalót.
(#) B.I válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Azt ugy nem lehetne, hogy rákötök egy fűtőszálat és megmérem mekkora áram folyik rajta és közben megmérem, hogy mennyi maradt a 60V-ból a trafón? Ez igy lehet hogy jobb megközelítés lenne nem?
(#) zolika60 válasza B.I hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Az úgy működhet. Csak folyamatosan az ott kiszámolt érték 80%-ánál ne használd nagyobb teljesítményen.
(#) vladcepes válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Köszi.Látom lehet készen is kapni ezt a Bővebben: Link gondolom ez az.(ha én építeném meg mennyivel olcsóbb)?Ezek után már csak a programokat kell beszerezni és okosodni Még sokat kell olvasnom,de azt még nem értem hogy az ATtiny-t hova kell majd beraknom hogy bele lehessen égetni a filet.
(#) hadnagyakos válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Sajnos itt fennáll a tyúk vs. tojás probléma. Ebbe a programozóba is kell felprogramozott AVR.
Érdemes inkább megvenni, mivel úgy már tényleg nem gazdaságosabb, ha építesz még egy programozót, hogy ezt a programozót megépítsd!
Ha van, aki fel tudja neked programozni, akkor talán valamivel olcsóbb.
Következő: »»   956 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem