Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdvözlet! Az lenne a problémám, hogy egy 9V os stabilizátor IC vel gond van. Nemis melegszik meg semmi, jó a bekötés is 15V a bemenetre és 13V jön ki. Nemlehet terhelni sem, egy led még világít róla, de a relét nemhúzza be. 250mA a felvétele a relének. Ha csökken a 15V akkor a kimenetén is arányosan csökken a 13V feszültség. Lehet, hogy leégett?
Fordítva kötöttem be mégis. :pirul: Leéghetett, vagy lehet, hogy megúszta az IC?
hello az lenne a kérdésem elégkezdővagyok hg a kondira rávan írva hg 100 volt akkor az 100voltig jó ? ja és még azlenne a kérdésem ha stabilizálni szeretnék 16voltot akkor a stabira mekkora pufferkondi kell ?
Szabályzatot csak végigpörgetted, ugye?
Az írásmódodból sajnos egyértelmű válasz szűrhető le...
Sziasztok. A lányunknak vettünk egy elemmel működő "baba játszó nappalit" játék tv(zenél-meg megy valami kép benne körbe körbe),aztán van egy felkapcsolható éjjeli lámpa meg stb. és van benne egy elméletileg zene doboz Bővebben: Link Bővebben: Link meg van neki az elem helye de be van forrasztva,meg van neki a nyomógomb helye meg a hangszóróé is de nincs benne semmi. (gondolom kínai futószalagon gyártott cucc kb 5x11cm az egész. Az lenne a kérdésem hogy szerintetek mit lehetne beleépíteni valami zenélő ketyerét.(egy pár darabot) lenne rajta 5-6 nyomógomb.
Valami kapcsolási rajz ilyen zenélő ketyeréről ami beleférne ekkora dobozba.Valami ötlet? Előre is köszöntem.
Hello!
- Igen, gyakorlatilag azt jelenti, de a feszültség nemét is figyelembe kell venni. (egyen-váltó) - A pufferkondi kapacitásánál a terhelő áram a meghatározó, minimálisan kb. Amperenként 2200µF szükséges. Feszültségben pedig nagyobb, mint a váltófeszültség csúcsértéke, amit egyenirányítani fogsz. üdv! proli007
Nagyon köszi a vállaszt.
Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne hogy van ez a Bővebben: Link rajz. A megépítése látom nem nehéz.De az lenne a kérdésem hogy ebbe valamit be kell égetni?Valami Hex filet? Na ebbe nagyon kezdő lennék.Ha igen hogyan? Mi kell hozzá? Előre is köszöntem az infót.
Hali!
Muszáj lesz,mivel az ATtiny45 egy programozható AVR.Ha megvan a program,akkor már csak egy égető kell.Itt az oldalon is találhatsz. Máté.
Az oldalt a megjelenése után nemsokkal már elolvastam(azóta többször) , de nekem bonyolult még.
Amit írtálegy sima graetz híd, utána pár elektrolit szűrőkondenzátor és egy korlátozó ellenállásaz eszközöket külön külön megismerem, de a híd után a kapcsolási rajzzal bajba vagyok. A lámpa 3w powerledes. 3db AAA elem/akksi az áramforrása ezt dinamóval szeretném helyettesíteni. Bárkihez: Ha egy kondenzátoron ezt látom Pl:. 25V 450µF akkor ezt a kondenzátort tölthetném 6v-tal és a kondi feszültsége 20V körülre is felmenne egy idő után/vagy 6v maradna? Azt olvastam, hogy a szűrőkondenzátort meg kell védeni a berendezés leállítása után az önkisüléstől. Igaz ez?
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha van egy középkivezetéses szekunderü trafóm és ha csak a középkivezetést és egy másik kivezetését használom, akkor csak a fele teljesitményt lehet kivenni a trafóból?
Ha csak nincs erősen túlméretezve az a szekunder.
Köszönöm. Még egy kéredés: hogyan lehet megmérni egy trafó teljesitményét?
Sziasztok! Van egy 56Ah-ás 450A-es Electric Power autó akkumlátorom. Ehhez van egy 12V-os 5A-es tőltőm. Ezzen annyi a gond, hogy így 16-18 óra, mire fullra feltölt. Volt olyan töltő, ami 10, meg 12A-el tölt, de az 20k környékén volt, ez meg 12k. Meg lehetne valahogy oldani, hogy gyorsabban töltsön? Ha valaki tud valami megoldást kérem segítsen, nagyon fontos lenne. Képet mellékeltem! Előre is köszi!
Szia!
Általában rá szokták írni. Ha esetleg le kopott, akkor fel tehetnél egy képet, a mérete alapján nagyjából meg lehet tippelni... Üdv.: mate_x
Szia!
Nem hiába volt drágább. Nem az írás került többe hanem a táp része, így hát ez szabja meg a korlátokat. Összefoglalva: nem lehet megoldani.
Mivel az amperóra kapacitás egy tizedénél gyorsabban úgysem illik tölteni nincs rá szükség. De a benne lévő trafó teljesítménye miatt nem is lehetséges.
Szia!
A mostani Rádiótechnikában szerepel egy kapcsolóüzemű akkumlátor töltő, ami áramimpulzusokkal tölt. Ezzel akár a tizedére csökkenhet a töltési idő. Üdv.: mate_x
Értem. Én azt goldoltam, hogy áramerősítéssel oldom meg. De gondolom akkor nagyon melegedne. Mindegy, akkor türelmes lesz, és kivárom
Ezen már nincs rajta a teljesitménye. Képet sajnos nem tudok felrakni, de olvasgattam és azt irták ha a vasmag keresztmetszetét négyzetre emelem akkor jó közelitéssel megkapom a trafó teljesitményét. A trafóm vasmagjának a keresztmetszete 12cm^2 ami azt jelentené, hogy 144W-os. De mértem a zárlati áramát 13A 60V amit ha összeszorzunk 780W és igy is csak megmelegedett a trafó.
Köszi.Na de hát ez az.Mi az a program? Mi a neve?És mivel kell összedugni? PC-vel?
Ha jól számoltál akkor lehet ennyi. Zárlati áramot ne mérj, mert veszélyes is és értelme sincs sok. Ha tudod a teljesítményt és az üresjárati feszültséget akkor meg tudod határozni az áramot is. Melegedik, mert melegednie is kell. Terheletlenül is van üzemi melegedése. Ez kb 60 fok körül van.
Hali!
Nincs mit.Először is jó lenne tudni mit is csinál ez,honnan való.Másodszor meg kell írni a programot,ehhez kérhetsz segítséget INNEN.Harmadszor építened kell egy égetőt,ami a PC párhuzamos vagy soros portjához csatlakozik.Innentől már gyerekjáték az egész. Máté. U.I.: Próbálkozz inkább az 'AVR-Miértek,hogyanok...'-ban.Olvasgatsd Topi Nyolc lábbal című sorozatát! Az is segíthet.
Azt ugy nem lehetne, hogy rákötök egy fűtőszálat és megmérem mekkora áram folyik rajta és közben megmérem, hogy mennyi maradt a 60V-ból a trafón? Ez igy lehet hogy jobb megközelítés lenne nem?
Az úgy működhet. Csak folyamatosan az ott kiszámolt érték 80%-ánál ne használd nagyobb teljesítményen.
Köszi.Látom lehet készen is kapni ezt a Bővebben: Link gondolom ez az.(ha én építeném meg mennyivel olcsóbb)?Ezek után már csak a programokat kell beszerezni és okosodni Még sokat kell olvasnom,de azt még nem értem hogy az ATtiny-t hova kell majd beraknom hogy bele lehessen égetni a filet.
Sajnos itt fennáll a tyúk vs. tojás probléma. Ebbe a programozóba is kell felprogramozott AVR.
Érdemes inkább megvenni, mivel úgy már tényleg nem gazdaságosabb, ha építesz még egy programozót, hogy ezt a programozót megépítsd! Ha van, aki fel tudja neked programozni, akkor talán valamivel olcsóbb. |
Bejelentkezés
Hirdetés |