Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy a honlapon is megtalálható 2 ledes villogó (tranzisztoros)kapcsolását megépítettem, de nem működik. Többször átnéztem, de mindent jól kötöttem be. Lényegében csak 1 led világít, de volt olyan eset, hogy 2 led egyszerre világított, villogást sose csinált. Milyen buktatója lehet ennek a kapcsolásnak? Egyébként a Tranzisztort is jól köthettem be, megnéztem az adatlapját. Ha a lábai a föld felé állnak, a lapos felét a hasamra teszem, akkor a bal oldali a collector, a középső a bázis, és a jobb oldali az emitter.
Szerintem nézd át még egyszer, és multiméter szakadás vizsgálatával ellenőrizd, hogy sehol sincsen zárlat.
Ellenőrizd azt is, hogy az elektrolitkondenzátorok jó polaritással vannak-e beépítve.
Szia!
A trafó mindkét oldalán megegyezik a teljesítmény. Tehát a szekunder oldalon leadható a 25VA/24V=1,042A. A primeroldalon a feszültség 220 V( ez ma már 230!), tehát 25VA/220V=0,114 A a leadható maximális áramerősség. 125 mA-es biztosítékot javaslok. Üdv.: mate_x
Üdv
Az lenne a kérdésem hogyha egy előerősítőben a potik ból adódó kábeldzsungelt átvezetem egy ferritgyűrűn csökkenthetem benne az ebből adódó zajokat?
Szia, azok jól vannak bekötve, de ha minden jól van bekötve, akkor mért nem jó? ergo valami mégsem jó.
Ami alapján megépítettem az áramkört, a gondolat menetem a következő volt: Tehát, az áramkörben van 2 led párhuzamosan kapcsolva. Ezeket a ledeket egy 4,5 V elem táplálja, a feszültséget, 1-1 220 Ohm ellenállás csökkenti. A két led áramkörét 1-1 BC182B-s tranzisztorral szakítom meg, amelyek bázisát a pozitívról vezérlem, és 1-1 10 Kohm ellenállásal védek. Az alkatrészek sorozatgyártásból felmerülő pontatlan értékek, miatt valamelyik tranzisztornak vezetővé kell válnia és a ledet megvilágítva. A ledet és a tranyót összekötő szakasz közé beépített kondenzátor a led felvillanása után feltöltödik, majd a kisülése után löket szerűen nyitja a másik tranyót, ami feszültség esést okoz a másik tranyónál, így az lekapcsol... a Tranzisztorok bázisaira vannak kötve a kondik, megfelelően. Az emitter lábak összevannak kötve, és a negatív sarokra csatlakoznak. Kerestem összeérintezést, szakadást, nem találok. Valami még sem jó.
Szia!
Elméletileg a kábelek közötti interferenciát lehente vele megelőzni, de ez a jelenség más-más frekvenciákon másképp viselkedik, nem értek hozzá. Szerintem ha a potméter kábeleit árnyékoltra cserélnéd az többet segítene. Most kérdés, hogy a kábelek egymást gerjesztik-e vagy külső kalózjeleket szednek-e össze. Szerintem árnyékolt kábelekkel és esztétikusabb elrendezéssel meg lehetne oldani a problémát. Remélem tudtam segíteni!
Lenne egy kérdésem! Csinálni akarok egy kis feszültségmérőt 8 db led-böl 24 voltig kellene hogy mérjen 3 voltos lépésenként! Lehetőleg PIC nélkül és egyéb bonyolult alkatrész nélkül!
Köszi a válaszokat!
Sziasztok! Szeretnék venni 2SB1079 / 2SD1559 darlington tranzisztort, csak azt írták hozzá, hogy" másodfajú letörésre erősen hajlamos 25 V fölött, ezért kifejezetten kis feszültségű alkalmazáshoz ajánlom". Egy egyszerű erősítőhöz szeretném használni aminek a tápja aszimmetrikus +33V, mellékelem a rajzát. Mit jelent ez a másodfajú letörés?
Szia!
De a képen nem darlingtonok vannak. Ez nem probléma?
Értem! Sok sikert a tranzisztorváltáshoz! A másodfajú letörésről: Bővebben: Link
Köszi! Szerinted az a +8V sokat számítana? Esetleg tegyek be emitterellenálást 0,47 ohm 5W-ost mert az van itthon egy pár darab. Mert nem szeretném ha a tranzisztorok elhaláloznának. Mert ha igen akkor nézek más tranzisztort.
Hűtsd meg jól nagy bordával, és akkor nem fog letörni. Az emitterellenállás jó ötlet.
Köszi a segítséget :worship: .
Megkérdezhetem, hogy ennek az erősítőnek milyen a hangja és mekkora a kimenő teljesítménye bizonyos feszültségeken?
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem milyen "ón"-t használjak forrasztáshoz?
Forrasztóónt használj. Ezekben van "beépített" folyasztószer (gyanta, vagy másnéven flux).
Köszi! De mindegy hogy milyen vastag?
én 1 és 1.5 re gondoltam ic lábait vezetékeket stb. forrasztanék.
Válaszd az 1 mm-est. De SMD-hez inkább a 0,5 mm-est ajánlom.
Így van, ahogy kadarist írta, az 1 mm már jó méret. Bár az én személyes tapasztalatom, hogy a 0,8-as még jobb ennél is kicsivel, könnyebben kezelhető. :yes:
A 0,5-ös már valóban megfelel SMD-hez is, bár én a magam részéről úgyszintén kicsit vékonyabbat használok ezekhez a műveletekhez, 0,35-öst.
Köszönöm neked is csak sajna nem tudok smd-t forrasztani jó lesz nekem az 1mm-es is
Sziasztok!
ma ismertem meg valamenyire a FET-et de nagyon hasonlit tranzisztorra hogyan különböztethetem meg a 2őt? esetleg beirom mind1ik-nek a feliratait a google-ba és az adataiban kikeresem? és akkor vmejik csak FET lesz? vagy van könyebb lehetöség rá? saját áramot szeretnék termelni egy oldalon látam vkit aki csinált egy 300w-invertert, a képen elsöre azt hitte tranzisztor van benne de a szövegben alatta FET volt kiirva bár még gondoltam arra, h egy eröstitöben vagy 1 hifi ben is egyenáramot használ minden, de a hangszoro váltakozo árammal müködik, szal akkor biztos van benne FET, egy hifit áldoznék érte, szal kiszedném belöle a FET-et de mejik lehet az ha van benne ha nincs, akkor hogyan különböztethetném meg a 2őt hátha van itthon, én mindent férre teszek elöre is köszi
Az igaz, hogy általában az inverterekben is FET-eket használnak, de ha mondjuk 12V-ból akarsz 230-at csinálni akkor a hifi-ben lévő FET nem lesz jó hozzá, mert nem bír ki akkora feszültséget és valószinűleg akkora áramot sem.. Amúgy meg azért van az erősítőbe mert oda való. Akármelyik elektronikai boltba bemész 200-300Ft-ért kapsz FET-et ami még jó is lehet neked de én a te helyedbe valami egyszerűbbel kezdeném
Üdv!
Megépítettem a tranzisztoros kivezérlésjelzőt, majdnem tökéletesen működik, csak az utolsó led nem akar felvillani, illetve ha nem kap jelet, akkor is nagyon halványan, de világít. Szerintetek mi lehet a probléma? Esetleg a tranzisztora ment ki? Ha szükséges akkor rakok fel képeket is.
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy ha két ugyanolyan kondenzátort sorosan egymásbakapcsolunk akkor a feszültségtűrése megkétszereződik?
Igen, de a kapacitásuk viszont feleződik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |