Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WPB égetőszoftver fejlesztése/tesztelése
Lapozás: OK   9 / 22
(#) glaci hozzászólása Aug 19, 2010 /
 
Elsősorban Watt-hoz szól a kédésem, de mások véleménye is érdekek.
Én is abszolút kezdő vagyok.Építettem egy WPB_F18_LPT égetőt.A Vpp-t 34063-mal csináltam.A WPB_F18_F16_1.19b-vel teszteltem a működést, Vdd 5,12V;Vpp 12,55V;PGC/RB6 0-5,12 V;PGD/RB7 4,6 V ezek szerint ez rendben lenne.Egy LCF mérőt építenék PIC16F628A-vel.Beraktam a PIC-et, csatlakoztattam az LPT csatlakozót, ráadtam az usb-ből az 5V-ot, kijelöl-tem a PIC-et rákattitottam a PIC azonosításra, néhányat villant a sárga és a zöld led, majd kiírta, hogy
nem ismerte fel a PIC-et és felsorolta a hibalehetősé-geket és nem megyünk tovább.Mi a további lehetőség?
(#) watt válasza glaci hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Az 555-ös DCDC helyett tetted a 34063-at?
Az mit jelent, hogy
Idézet:
„PGD/RB7 4,6 V”
0 és 4,6V a megfelelő teszt esetén?
Milyen vezetékeket és milyen hosszúakat használsz? (LPT, ICSP)
A PIC-re milyen módon kötötted az ICSP vonalakat?
Egy két fénykép sokat segítene.
(#) glaci válasza watt hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A 34063 a DC-DC átalakítást végzi.
Igen a PGD/RB7 0-4,6 V.
Az LTP vezeték csatlakozótól csatlakozóig 1,18 m.
Az ICSP 0,13 m.
(#) watt válasza glaci hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Az LPT kábel hosszú. Próbáld meg 40..60cm-es szalagkábellel, vagy UTP kábellel.
Az MCLR, PGD, PGC lábak az áramkörben nincsenek más funkcióra is használva? Ha igen, hogy oldottad meg az égetés közbeni leválasztást az egyéb áramkörről? Van rajz az áramkörödről?
(#) glaci válasza watt hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A szalagkábelt még ma megcsinálom.Ugye az megfelelő ha a jelenlegi csatlakozókról leforrasztom a kábelt és a szalagkábelt forrasztom a helyére.
Az IC3 nincs berakva, így a 10-es lábra menő R5 10k lóg a levegőben.A többi láb nincs használva, ill az MCLR diódával van leválasztva.
(#) watt válasza glaci hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A Vdd-t hol és hogy adod neki? Azért kérdem, mert a rajzon nincs jelölve a Vdd pont a programozó csatlakozón.
(#) glaci válasza watt hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Az égetőről külön madzagon,pont azért, mert az eredeti kapcsolás a saját tápját használta volna, de én még azt nem raktam be.A képen a piros madzag ami kölön csatlakozik a bal alsó csavar lyukon.
(#) watt válasza glaci hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Az úgy jó. A 100n-s kondit az LRC mérőn beraktad? A PIC táplábához közel van tervezve?
A kábelt sikerült elkészíteni, van valami eredmény?
(#) glaci válasza watt hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Igen a többi alkatrész mind benn van.A szalagkábelt megcsináltam 20 cm csatlakozótól csatlakozóig.Az eredmény ugyanaz.Lehet hogy a pic nem jó?A jövő héten lesz másik 2 picem, azután próbálkozok újra.
Addig csak....??? merengek meg tanulgatok és próbálok mélyűlni az ismeretekben...
(#) watt válasza glaci hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Új nyákot terveztél az égetőnek?
Régebben volt róla szó, hogí le lehet lassítani az égetést, ill. felismertetést olyan mértékig, hogy LED-ekkel le lehet követni a folyamatot. Ebben és az előtte lévő hozzászlásokban olvashatsz erről.
A felismerés bármilyen lassan meg kell, hogy történjen, a PGD LED-nek pedig vissza kell jeleznie a PIC jelenlétét. Érdemes eljátszani vele amíg nincs másik PIC! A Feszültségeket közben érdemes megmérni a PIC-en! Persze először PIC nélkül kell méregetni, és ha minden rendben...
(#) glaci válasza watt hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
A kérdésre válaszolva igen, mivel Vpp előállítás válto-
zott.
Tanácsodat megfogadva megnéztem az előzményeket. Én is megcsináltam a vizsgálatot és az itt leírtakkal megegyezőt mértem. "(#698423) kishere válasza watt hozzászólására (#698228)" azzal a különbséggel, hogy a 9. sor akkor is meg volt, ha a pic nem volt a foglalatban.
(#) watt válasza glaci hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
A 9. sor PIC nélkül ilyen, PIC-el tartalmaznia kéne a PIC azonosító kódját. Ezek szeirnt a PIC nem lép át programozói módba. Ezt elég furcsának tartom, miután a Vpp megvan. Mérted a Vdd-t, Vpp-t a PIC-en közben? Mennyi?
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Kicsit visszakanyarodva, ezt írod:
Idézet:
„ill az MCLR diódával van leválasztva.”

Az a dióda sajnos tönkretehette a PIC-et, bár ilyen inkább csak a WLPT_mini-k esetében fordult elő.
A diódán visszafelé nem folyhat áram, ezért az MCLR-en szabadon megemelkedhetett a feszültség a Vpp lekapcsolása után. Korábban ez tett tönkre több PIC-et is sajnos. A te esetedben ez nem 100%, de ha tönkrement a PIC, akkor az ettől volt.

Ha újabb PIC-el próbálkozol, mindenképpen vedd ki a diódát és csak egy 10k-s ellenállást tegyél oda felhúzásnak!
(#) glaci válasza watt hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Igazából nem értem, hogy a Vpp lekapcsolása után, hogyan emelkedhet meg a feszültség a pic MCLR lábán. A Vpp akkor kapcsol ki, ha az LPT 5-ös lábáról kapott H szint a BC640 (Q1) bázisát lezárja. Ha a kikapcsolási folyamat tranzienst is tartalmazna, azt a C2 10 n meg kéne hogy eméssze. Elvileg akkor megemelkedhet a feszültség, ha az usb -ről kapott táp
megszűnik és a pufferben tárolt energia a 34063 a kapcsoló diódát még kapcsolgatja, de már a szabályzás nem megfelelő hatásfokú. Ez azonban megfelelő mérő eszköz nélkül elvi síkon marad.
(#) watt válasza glaci hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
A 10n-ban igazad van. Jelenleg csak feltételezés, hogy a PIC tönkrement, de ennek oka nagy százalékban eddig az MCLR lebegése volt, ezért gondoltam a diódára, amit egyébkén érdemes kivenni szerintem mindentől függetlenül, az 1k-t pedig 10k-ra cserélni.

A 34063 nem valószínű, hogy rosszul szabályozna lekapcsolás közben, megbízható.
(#) glaci válasza watt hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Nem akarok vitatkozni veled, mert nyilván PIC ill. MC tekintetében bölcsis vagyok, de a Vdd lekapcsolás után az MCLR nem lebeg, pont az 1 K meg a dióda miatt, viszont ha a dióda nincs bennt, akkor a Vdd ideje alatt a 10 K-n 0,75 mA körüli áram folyik.
(#) glaci hozzászólása Aug 22, 2010 /
 
Találtam néhány PIC16C57-t régebbi áramkörökbe. Fel tudnám a későbbiekben használni valamilyen eszközhöz készítéséhez. A te égetőprogramodban nem találtam. Valamelyik másikkal lehet égetni? Ezeken kívül sok régebbi pc-kben meg egyéb eszközökben levő MC-ket is gyűjtöttem, ezek kidobott gépekből kerültek hozzám, ilyenek mint AM27C256, AT29C010,MX28F1000,W78C51035, meg még mások. Lehet velük valamit kezdeni?
(#) vilmosd válasza glaci hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Hali
En csinaltam egy MCLR aramkort, ahol van dioda, es a MCLR lab nem tud lebegni. A sima diodas is mukodik. A diodat el lehet hagyni, ha az aramkorben vannak fogyasztok. Viszont ha az aramkorben nincsenek fogyasztok akkor erdemes ezt a kapcsolast megcsinalni, mert a 78L05 nem szereti a kimeneten az 5 voltnal nagyobb feszt, es nem tudja elnyelni az extra aramot. Ezt altalaban tonkremenessel jutalmazza. Az a plusz 1 ellenallas nem sok koltseg, viszont biztonsagos a MCLR aramkor.
Udv Vili

MCLR1.JPG
    
(#) vilmosd válasza glaci hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
Hali
A PIC16C5x sorozat OTP tipusu memoriaval rendelkezik (egyszer irhato), tehat ha mar egyszer irtak bele, akkor az nem lehet torolni. Kivetelt kepez a xxxJW tipus, ami ablakos es UV fennyel lehet torolni. Ha jol tevedek ezek meg paralel programozast hasznaltak, tehat a soros algoritmust hasznalo programozokkal nem lehet programozni ezeket a chipeket. Amugy is ma mar egy sokkal nagyobb memoriaval rendelkezo, es sokkal tobb integralt periferiaju PIC kicsi penz. A tobbi alkatresz valamilyen eprom, tehet nem uC.
Udv Vili
(#) watt válasza glaci hozzászólására (») Aug 22, 2010 /
 
A dióda az MCLR-en ébredő magasabb feszre záró irányban van, tehát így "lebeg".
Az említett PIC-ekkel nem sokra mész, ahogy Vili is említi.
A többi alkatrész használható, de nem PIC téma.
(#) watt hozzászólása Dec 23, 2010 /
 
Sziasztok!
Felkerült az oldalamra a WPB_F18_F16_v1.20b verzió. Az újítás, hogy feltettem egy indikátort, amivel a szuperlassú módban lehet követni a PIC felismerése közben a bemenet szintjeit. Így ki lehet szűrni az esetleges áramköri, vagy port hibákat. Érdemes elolvasni az élesztéshez írt cikket is. Ebben részletezem a használatát a szuperlassú tesztmódnak. A program fejlődéséről itt olvashattok infókat.
Kellemes ünnepeket!
(#) hmli válasza watt hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Szia!
Megtetszett a WCOM_v5 égetőd, kezdtem NYÁKot tervezni hozzá, viszont az SMPS-nél feltűnt, hogy a gyári adatlappal ellentétben nálad a 7-es láb (Ipksense) és az R14 az R19 sönt "elé" van kötve. Nézz rá kérlek.

MC34063 adatlap

hmli
(#) watt válasza hmli hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Szia!
Ennek egyszerű oka van, az 1ohm nem áramvédelemnek van betéve, hanem az L1 csillapítására. Igazából nincs áramvédelem beépítve(ne kérdezd miért). De ha gondolod áttervezheted áramvédelemre is, de az 1ohm-ot én ott hagynám az L1 előtt.
(#) hmli válasza watt hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Értem már. Ha a tekercsemnek 1 ohm (vagy nagyobb) az ellenállása, akkor elhagyhatom az R19-et?
(#) watt válasza hmli hozzászólására (») Dec 25, 2010 /
 
Végül is igen.
(#) hmli hozzászólása Dec 25, 2010 /
 
Köszönöm
(#) c27 hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
Szia watt.
Lenne egy kérdésem. Megépítettem a nyomtatóportos picégetőt a v4-est és még nem próbáltam ki de méregettem ezt azt: a Vdd:4.98V A VPP:11.86V ezekkel még semmi bajom, de arra lennék kíváncsi, hogy vajon az jó, ha a PGD/RB7 üresen tehát nincs rákötve a gépre 4.98V és a PGC/RB6 szintén a (Vss-hez képest). Lenne még egy olyan kérdésem, hogy elsőre 16F648-at kéne írni leszedtem a WPB_F18_F16_v1.19b és megvan a WPB_F18_F16_v1.02b melyiket használjam? (Esetleg lehet első égetéskor egy 16F684-es égetnék, mert az van itthon annyira nem lenne vészes ha valami baja lenne inkább az mint a 648. Azt is meg tudná írni ez az égető?)
Még lenne egy olyan kérdésem, hogy kell egy 10k ellenállás az MCLR láb és a Vdd közé azaz a Vpp és Vdd közé ezt miért kívülre kell betenni? Elvileg belülre is be lehet nem? (Gondolom 16F648 és 16F684-nél biztos kell a 10k)
(#) watt válasza c27 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
PC nélkül ha 7407-et használsz és az IC 1-es és 3-as lábait lekötöd 0-ra, akkor a kimenetek is 0-k lesznek, próbáld ki, ha így működik, akkor rendben.

Az 1.20b-t használd!

16F684-et kezeli az égető elvileg.
16F648? (talán 16F648A?) szintén.

A 10k nem az égető alkatrésze, hanem az áramköré, amit a PIC-el építesz. Ha ez történetesen egy égető adapter, akkor azé! Ha az égetőben is van 10k és az áramkörben is, akkor az már sok viszáramot okozhat a regulátornak, nem szerencsés.

Az élesztést az oldalamon leírtak szerint végezd. Bővebben: Link
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Közben volt alkalmam összerakni a régi LPT-s PC-met és javítottam az LPT portos visszajelzésen(bővebben az infóknál a programban).
Az 1.21b-t töltsd le, könnyebb lesz az élesztés.
(#) c27 válasza watt hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Azt a 10k-t nem értem, most az nem csak az égetés idejére szükséges? Elvileg égetésnél kelle nem vagy abban az áramkörben amiben az ic-t használom? Akkor az égetés idejére nem kell?
(Az 1 és 3. lábát az ic-nek akkor gnd-re kötöm majd a csatlakozón, mert már félig bedobozoltam. Az ugye nem baj ha telefonkábelt használtam végig az egész égetőnél? Az megy a nyomtatóportba és onnan az ic-ig az ic-től 74ls07-től a kapcsolókig ... A nyomtatótóporttól jövő kábel ami az ic-be megy az ne legyen 50cm-nél hosszabb? Mert nálam aszem 40cm és kb 30cm az ic-től a kapcsolókig és az icsp portig.)
Következő: »»   9 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem