Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   24 / 55
(#) mrex válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Oké nem is vitatkozom hisz nem ez volt a cél csak azért "védelmeztem" mert részemről meg vagyok elégedve ennyi
(#) mrex válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
viszont nagyon tetszik a progi bár én multisimben szoktam megnézni a karakterisztikát és ez még nem garancia a "hangjára" hisz mindkető matematikai modell alapján rajzolt görbe.
(#) Einstein válasza bodnar00 hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Üdv!
Letöltöttem és köszsönöm a segítséget mindenkinek!!!
(#) Bassmester válasza mrex hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
No igen... ahoz hogy kb-ra tudjuk, hogy melyik görbe mit eredményez a gyakorlatban, kell egy kis tapasztalat, több megépített tonestack-et kell modellezni, tanulmányozni, hogy nagyjából képben legyünk.
(#) mrex hozzászólása Aug 24, 2010 /
 
Sziasztok kérdeznék!
Egy gitárcombo-t kell készítenem egy ismerősömnek, gyakorlás tanulás céljára .Kivételesen nem az elektronikájáról kérdeznék.
Az erősítőjét kb 60W ra lőttem be jelentős túlvezérelhetőséggel
A Hangszórója egy Rockwood 1026 U 10" os 8 ohm 200W os zenekari hangszóró. Van- e valamilyen kritériuma a hangdoboz részének? Liter vagy a hátulját zárttá kell -e tenni? Esetleg csillapítóanyag kell-e bele? Ezeket sajnos nem tudom . Eddig csak tölcséreket csináltam.
Köszönöm a válaszokat
(#) Bassmester válasza mrex hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Hali!

A hangszóró T-S paramétereitől függ hogy milyen doboz kell neki. Nyitott dobozba free-air hangszóró való.
Jó lenne megmérni a hangszóró T-S -ét, vagy legalább az fs-ét ismerni, hogy egyáltalán gitárhangszóró jellege van e neki.
(#) Cavalier válasza mrex hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
A gitárhoz gitárhangszóró való, azokat meg majdnem mindegy, mibe rakod. Jó a nyitott hátú is, akkor persze kevesebb mélye lesz.
Ahogy nézem, ez egy szélessávú hangszóró, torzítva esélyes, hogy f#s lesz a hangja, tisztán lehet, hogy jó.
(#) mrex válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
hart, 12.4er
Magnet, 90dB/W,
fs:57.6Hz,
Qts:1.15,
Vas:34.0l,
200 Wmax/8 Ohm,
2.05kg,
Durchmesser 254mm/232mm, 50-13000 Hz, beschichtete Pappmembran mit großem Hochtonkegel, Polkernbohrung.
Jetzt auch die 25cm-Version des beliebten linearen Breitbänders "DY 1256 U" und diese mit weniger Richtwirkung im Mitteltonbereich. Geeignet als PA-, Beschallungs- und Gitarrenlautsprecher oder für Breitbandexperimente.
Ennyit találtam róla németül gondolom azért a specifikáció érthető és a kívánt adatok kibogarászhatók belőle.
Szeretnék valami jó kis holmit készíteni a srácnak.
elvileg gitárhangszóróként áruljákPersze nem egy nagy márka de ebben ti vagytok otthon hát már megvan úgyhogy ebből kell kihoznom amit lehet.
Köszi
(#) jampi hozzászólása Aug 24, 2010 /
 
A Mikroshopban (pedro boltja) lehet kapni,van 10"-os12"-os is a10-es hétezervalahányszáz ft. De a 90 DB
hangnyomás nagyon gyenge, végül is egy próbát megér. A 12" változat sokkal jobbnak tünik /számomra/ a93 DB-jével. Inkább egy jó Eminence legalább 97 decibellel, az meg is fog szólalni.
(#) Bassmester válasza mrex hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Szerintem ez nem gitárhangszóró.
Qts= 1,15, Vas= 34 liter, fs= 57,6 ???
Saccolni sem mernék hogy milyen doboz lenne jó neki...
Kérdezd meg Shalaffi-t a hangfalas topikban :yes:

Ha olcsón akarsz elfogadható hangszórót, akkor minimum egy Viktorsound -ot kéne venni hozzá. Egy kombó hangja kb 80%-ban a hangszórón múlik-
(#) mrex válasza jampi hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
a hsz már megvan itt van az asztalomon és nem zenekazi célra lesz Santana mesternek nek hanem egy kezdő tanuló gyakorló kis kütyü. Értem én hogy mi kéne , de erre volt pénz. Van Eminence 103 dB el a műhelyben de az már nem ez a kezdő kategória.
Csak annyit szertnék tudni, hogy jobb lesz-e egy bármilyen a hátoldalhoz illesztett dobozzal vagy szabadon hagyjam. nem sorozatot akarok ebből csinálni hanem egy srácnak a zsebpénzéhez mérten egy neki megfelelő kategóriát. Hát ha annyi pénzed van hogy a Pedro nál vásárolsz akkor tedd azt de eddig mindig mindenben csaknem 2x olyan drága nála minden mint máshol! Ha komoly hszt akarok akkor inkább Elimex. szabadon és generátorról egyébként elég meggyőző hsz ez.
(#) mrex válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Köszönöm értem!
shalaffi nem a szívem csücske inkább kísérlet!
további szép napot
(#) mrex válasza jampi hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
ez is a Pedro drágaságát bizonyítja ez amit linkeltem épp a 10" os és postával együtt 5500 körül volt
(#) Bassmester válasza mrex hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
A magas Qts miatt talán mehetne nyitott dobozba, de az fs-e alacsony ahoz hogy gitárhangszórónak nevezzük. Szerintem próbálj meg csinálni hozzá egy olyan, kb 30 literes dobozt, melyen a hátlap közepének 1/2 része (vízszintesen) levehető és nagyjából 42 cm széles, 32 magas és 22 mély, aztán kisérletezz vele

Egyébként a Pedrónál egy icipicit olcsóbbak az Eminence-ek, mint az Elimex-nél, de az átlagárak kb azonosak.
(#) mrex válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Oké éppen erre volt szükségem köszönöm!
A hátlap levehető felével vagy annak magasságával kísérletezzem? Illetve valamilyen csillapítóanyag kell-e bele?
Nekem mindegy minek hívjuk ezt a hszt. tegnap generátorral erősítővel igen meggyőző hangot mutatott főleg a mélyközéptől felfelé olyan 600Hz től már ige jó hangnyomást produkált pedig csak 60w ot adtam neki és az asztalon volt szabadon.
Azétrt gondoltam dobozra, hogy a mélyebb tartományban is talán kicsit erősebb lsz de azthiszem amilyen kivezérlésen ez használva lesz ahhoz képest bőven jó lesz ez. Esetleg valami méretező program.
[/OFF]A miroshop drága! Amikor érdeklődni szoktam nála, hogy van-e ez vagy az a válasz mindig az hogy bemegyek-e érte vagy megrendelem ,mert ha bemegyeek akkor kb 2x annyi mintha 3-5 napos határidőre megrendelem. Namost ez egy kicsit inlogikus, bár a magyarázat miszerint ami a boltban van arra rárakódik a rezsi elvileg érthető, de pl egy olcsó mikrofon(ne is vitázzunk arról, hogy milyen a minősége csak példa) máshol pl 2300 ft webshopban az nála legalább 3700 ugyanúgy a webshopban ha ehhez pl a Hestore, vagy Lomex és kiszállitással megrendelem is olcsóbb mintha felmegyek szhelyre vonattal és akkor még 1-2 nappal korábban is kapom pestről! Ezért hiába csak 40 km mégis árban majdnem duplája mint az említett helyek[OFF]
(#) Pego hozzászólása Okt 3, 2010 /
 
sziasztok , szeretnék egy gitár kombót építeni és nem tudom hogyan kell mert még sose építettem ilyet , z lenne kérésem hogy ha valaki tud nekem segíteni akkor az nagyon jó lenne , mert szeretnék a Fender gitáromhoz egy jó erős kis kombót építeni mivel pénzem nincs arra de viszont kéne egy jó erősítő . van egy Johnson standart 15 W-os kis erősítőm csak kevés gyakorolni elég volt de 60-100 W-osat szeretnék amivel lehet jol próbálni és még se kerül sokba a megépítése . azért kérek segítséget mivel nagyon "szűz kezű " vagyok ebben a témában , remélem valaki tud segíteni nekem előre is köszi sziasztok
(#) Bassmester válasza Pego hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Hali!

Nem a wattokon múlik a dolog, hanem a hangszórón.
Ha pl.: egy 103 dB érzékenységű Eminence Wizard-ot szerelsz be egy frankó dobozba és meghajtod 15W-os ícés erősítővel, (TDA 2030) az akkorát fog üvölteni, mint egy 97 dB-es hangszóró 60W-on. :yes:
Ez legyen a sorrend:
- Határozd meg hogy mennyit akarsz rákölteni
(ha 30 ezer alatt, akkor hagyjuk)
- Válassz hangszórót (Youtube-on sok hangminta van)
- Koppintsd le egy gyári erősítő előfokát
(amelyik tetszik és "nem túl nagy falat")
- Válassz egy egyszerű végfok kapcsolást
(pl.:TDA 7294)
- Csinálj mindezekhez egy megfelelő tápegységet
Ha ezeken túl vagy és minden jól működik, akkor már csak a neheze van hátra. Jöhet a dobozolás...

(#) Pego hozzászólása Okt 3, 2010 /
 
szia , köszönöm a válaszodat szoval akkor nem a Watt a fő hanem a dB . és a mostani erősítőmből nem lehetne valamit felhasználni ??
(#) AK0S válasza Pego hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
hali!
Attól függ milyen az a 15 wattos, a doboza jó lehet ha a hangja nem az igazi.
(#) Bassmester válasza Pego hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Sajnos egy 15-ös Johnson kombóból semmilyen használható alkatrészt nem tutdsz kitermelni, legfeljebb az előfokát tudnád hasznosítani, ha tetszik ahogy szól.
Nem érdemes szétbarmolni, inkább ad el és az árát hasznosítsd. Azt tudnod kell, hogy építeni nem biztos hogy olcsóbb, mint venni egy megfelelő cuccot használtan.
(#) Pego hozzászólása Okt 3, 2010 /
 
az erősítő az ilyen . szoval ink vegyek egy 100 W teljesítményűt erősítőt használtam mint hogy alkossak egy ugyan olyat mert nem jövök ki olcsobban ??
kb mennyibe jönne ki ugy mindenestől ha nem a legdrágább cuccot veszem meg hozzá ??? mert lehet hogy akkor ink veszek használtam egyet
(#) Bassmester válasza Pego hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Ha nem vagy gyakorlott építő és fő szempont az olcsóság, akkor vegyél egy használt cuccot. Mint már írtam is, ne a wattokra menj, hanem a minőségre. Egy kombó hangja kb 70%-ban a hangszórón múlik. Ha nagyobb hangot akarsz, akkor először egy 1x 10"-os ládát építs, pl.: egy ilyen hangszóróval
Ha a kis Johnson-odból ügyesen kivezeted a hangszóró kimenetet egy ilyen Eminence-re, akkor az sokkal hangosabb lesz, mint az eredeti kínai "nóném" hangszóróval és még erősítőt sem kell építened, "csak" egy kis 10"-os ládát. Ha ez megvan, akkor később csinálhatsz hozzá egy egyszerű ícés fejet is, max 70W-ig, de csak akkor állj neki, ha kedvtelésből csinálod. Spórolásból ne építs.
(#) Pego hozzászólása Okt 3, 2010 /
 
köszönöm , lehet hogy meg is szeretném és ezzel foglalkoznék mert nagyon felkeltette az érdeklődésemet , szoval akkor a johnsononból "amputáljam" ki a hangszórót és kössem rá egy másik ládában egy olyan hangszóróval amit linkeltél , és akkor jó lesz egyenlőre . elég hangos lesz az hogy elnyomjon egy dobot ???
amúgy lehet hogy kedvet is kapok az építgetésre mert amúgy is ilyen " bütykölős" típus vagyok . köszönöm a segítséget
(#) Bassmester válasza Pego hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Nem kell kivenni a Johnson hangszóróját. Elég ha lekötöd és kivezeted a csatlakozását, ügyelve arra hogy ne csinálj zárlatot. Ha az enyém lenne, akkor úgy oldanám meg, hogy a hátuljára felszerelnék egy 6,3-as jack aljzatot meg egy pdt kapcsolót és akkor egyszerűen lehetne váltani a külső és a beépített hangszóró között. Nyitott dobozban van? Fotózd le a hátulját és tegyél fel róla egy olyan képet, ami jobban látható mint az előző. Biztosan tudok majd konkrét ötletet adni a kivitelezésre.
A linkelt 10"-os hangszóró nagyon komoly hangerőt tud produkálni, de ha van rá keret, akkor egy 12"-os Eminence Wizard-dal még nagyobb hangerőt tudnál elérni. Szerintem a kissebbik is simán partiban lenne a dobszerkóval. Ezek nagyon hangos hangszórók és az Eminence nem hazudik, tudja azt amit ráírnak. A terhelhetőségük az dobozfüggő is és torzított jellel nem illik a névleges terhelhetőségig kihajtani őket, de nagyon jól bírják a kraftot.
(#) karpi válasza Pego hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Autoba valo erositok 2 x 60W sztereo vagy 150W hidba kapcsolva( egy Magnat es egy Daewoo ). Eloerosito hangszinszabalyozas mikrofon es aux bemenettel valamint ket vinall jelet fogad ami szelektalhato .Ket 10" Celestion hangszoro ,ket HP laptop halozati adapter (18V/6A)
Az egesz 40Euroba kerult a bolhapiacon. A hangszorolada az volt nekem ebbe zsufoolom bele a ket Celestiont (16-Ohm 70mm atmeroju hangtekercs egysoros hosszu tekercseles lapos profilu rezdrottal ).
ketto parhuzamossan hidbakotott erositovel kb. 120 W-ot huzott az eroeitobol ( 33 V eff mertem elvileg felment volna 42V-ra de a tapegysegem 6 A-nel hatarol.)
hangszorok remekul birajak hangossak is nem vartam volna .Ilyen hangszorot meg eddig nem lattam.Xmax ugy 8mm-re saccolom ,ugralni ugral ugy kb. 12 mm-t
Ennel olcsobbat es jobbat nehez kihozni.

Szeretnem a laptop a ket tapegyseggel taplalni igy ha 70W-ot vinne folyamatossan szuper lenne.Most majd kiserletezek.A tapegysegekre mar kivezettem a feszultseget egy csavaros rogzito csatlakozora.
(#) Pego válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
ilyen lenne az erősítőm . jó lenne ha tudnál segíteni mert akkor ugy csinálnám meg szoval csak külső hangszórót csinálok és akkor összekötöm majd , és szerinted jobb lesz mint egy gyári 40W-os gitárkombó ?
(#) Bassmester válasza karpi hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Hát ez nem semmi motyó, az biztos
Gitárkombónak meglehetősen rendhagyó és semmi esetre sem egy kompakt megoldás. Csak akkor olcsó egy ilyen, ha mindent megtalálsz hozzá a bolhapiacon és hogy valóban jó e, az csak ízlés és igény kérdése.
(#) Pego hozzászólása Okt 4, 2010 /
 
és akkor ezt át lehet alakítani ??
(#) Bassmester válasza Pego hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Zárt doboz (vagy reflex ?), de lecsavarozható a hátlap.
Valami ilyesfajta váltókapcsolót és egy jack aljzatot kéne a hátfalba építeni és máris átkapcsolható lenne beépítettről külső ládára. A johnson 6,5"-os hangszórójátol nem szabad csodákat várni.
Aztán ha valahol lenne hozzá letölthető kapcsolási rajz (elektro tanyán nem találtam) akkor akár még teljesítmény tuningon is lehetne spekulálni. Hely az van a dobozban, elférne benne egy 150-es toroid, meg egy TDA 7294 modul, amit a Johny saját előfokára lehetne kötni és szintén külön kapcsolhatóra meg lehetne csinálni.
Toroidot a Fleta mestertől tudsz rendelni, végfoknak pedig rakhatsz bele pl egy ilyet, de a TDA 7294 topikban fent van egy olyan panel is, ami minden egyben van (táp, végfok, védelem) és nyáktervem is van hozzá LAY-ban.
(#) Pego hozzászólása Okt 4, 2010 /
 
köszönöm a segítséget akkor meg is fogom építenis az utasításod szerint tuningolni is jó lenne
akkor ütős kis cucc lenne . szép apródonként mindent , először a hangszórót kéne megrendelnem valahonnan plusz annak dobozt csinálni azzal nem lesz gond . meg összekötni utána mehetne majd a többi tuning
Következő: »»   24 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem