Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Ismételten van egy problémám, de most kicsit nehezebb lesz megoldani szerintem. Van egy JÉGKÁSAGÉPEM, ami nem hűt, és nem forgatja az egyik tégelyben a kását.(2 tégelyes). Kompresszor jó,relék jók,kapcsolók jók, szóval ami mechanikai az jó. A panelon találtam egy rossz IC-t, ezt már előttem is cserélték(ráfolyt a víz),ki is cserélte, és így a másik tégely is forog, de a kompresszor nem kapcsol be. néztem, és a relé ami indítaná nem húz be. Megvizsgáltam,de külön jó, úgyhogya panelon rossz vmi. Mivel hibát nem találtam az alkatrészek megvizsgálásakor,ezért addig-addig nézegettem, míg feltűnt egy kis hiányosság. Az egyik helyen (bekarikáztam a fótón) vminek a lába maradt ott. Szerintem nem átkötés, de AKKOR MI MEGY ODA? Szóval ez itt akérdés,mert én nem tudom hogy kell visszanézni a nyákról, hogy milyen alkatrész megy oda. Kérem aki tud segítsen. A NYÁK 2 OLDALAS. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.
köszönöm a gyors választ, igen szerintem jók a tranzisztorok(bár csak úgy mértem meg, hogy szakadáskeresővel, de nem ért össze) de az IC megkapja az 5V-ot meg minden szal szerintem az a hely lehet a baj.
Kondi? És mégis milyet rakjak oda(milyen értékűt?)
rendben volna ha értenék ahhoz, hogy mi az a béta, de van itthon ilyenem jó (BC547B) majd beteszem, de ez előtte nem tudom, hogy működött-e. Szerintem ott volt vmi mert ott van a nyák alján a forrasztás is.
NEM VOLT ZÁRLATOS AZ EGÉSZ NYÁK. nem állt a vízbe, hanem rácsöppent, és már szerintem jó ideje így mehetett. Ott volt vmi, de mi? A csík télleg ott van, és nem vettem észre, de csak holnap tudom megnézni.
Szia!
Mennyit vártál áram alatt a kompresszor indításra? Lehet, hogy védelem.. Gyakran a kompresszor késleltetve indul, percek múlva, mert ha áramszünet volt, a rendszerben levő nagy nyomást nem tudná leküzdeni a nyomó oldalon. Nem indulna el, erőlködne, rossz esetben le is égne. Emiatt szokott lenni 5-10 perc késleltetés a bekapcsolástól a kompresszor indításig, ez alatt a nyomó oldalon le tud csökkenni a nyomás. Szia!
szia neked is köszönöm a választ, az apukám hűtőgépszerelő, és külön el tudta indítani a kompresszort.
szóval a nyomás jó, meg minden csak az a fránya relé nem húz be.
Kérlek, olvasd el ismét, amit írtam. Nem azt mondtam, hogy rossz a kompresszor, hanem azt, hogy az elektronika késlelteti a bekapcsolását, hogy NE legyen rossz később se
A panelen van egy nagy tantál kondi. Tutti, hogy időzítő van belőle építve. Az egész panelen nincs 300Ft alkatrész.. max. 20 per az egész cseréje.. De előtte tedd a helyére, és mutasd meg apukádnak, amit írtam, Ő érteni fogja...
ÉRTEM én amit írtál, csak ÉN írtam kicsit bénán.
Szóval apa hűtőgépszerető.(megvárta az ídőt, és a forgása sem indul rögtön) Azt, hogy a kompresszor jó, és kipróbáltuk, azt azért írtam mert azt hittem az lesz a következő kérdésed. (kisebb félreértés mert bénán írtam le.)
köszi, ezt fogom tenni(letakarítottam már alkoholos vattával)az alkatrészeket ki is mérem majd holnap, de engem idegesít az az üres hely.
tudom, hogy kicsit nehéz eset vagyok.
Ha újra kicserélted az IC-t ami ismét meghibásodott, tehettél volna bele egy IC foglalatot, ha ismét tönkremegy -minden forrasztás nélkül- egyszerűen ki lehet cserélni.
dehogynem megy!
bekapcsolódik a nyák másik oldalán lévő átkötésbe.! nézd csak meg!
100% hogy oda van forrasztva, és bocsi a messzi képért.
ha vmiről nagyobb változat kell akkor szólj.
Figyelj: ennek mi az értelme?
nézd meg ezt a képet. kékkel jelöltem a vonalát a nyákon. Mi lehet annak az értelme, hogy átkötötték oda, de sehova sem megy?(a nyák másik oldalán sem)
Szia!
Nem biztos, hogy mindennek kel menni valahova: nagyon sokszor ugyanazon NYÁK szolgál különböző verziójú gépek kiszolgálására! Ez azt jelenti, hogy bizonyos gépeknél nem kell minden alkatrészt beültetni, sőt lehet benne felesleges alkatrész is ( mert a gyártósort így nem kell átprogramozni, esetleg tévesztési lehetőség, stb. és az a pár filléres alkatrész feleslegesen kevesebb költséget okoz! )! Steve
köszönöm válaszod, valószínű, hogy nem megy oda semmi, mert az alatta lévő átkötés sem megy sehova.
Ha majd ma megmértem, meg kicseréltem pár alkatrészt, akkor írok hogy mi volt a baj.
Szia!
A hiányzó alkatrész biztos, hogy kondi. Felülnézetből a jobboldali láb egy másik kondi negatív lábára megy, a másik 2 összezárt láb pedig a jobb felső sarokban lévő IC (talán 74541-es buffer, ha jól látom) 14. lábához, ami a tápellátása. Ide szerintem elég lehet egy 100 µF-os kondi. A reléknél lévő tranzisztorokat mindenképp mérd ki, kiforrasztva, ha nemjó valamelyik, csere. Ha mindkettő jó, a középső IC-t cseréld ki mégegyszer (74HC14? - inverter), az kapcsolja a tranzisztorokon át a reléket. Ezek az IC-k 5V-ról üzemelnek, mérd meg nem-e kapnak többet/kevesebbet. Bár fesz-stabot nem látok a panelen, hacsak nem a hátulján az a "fekete-doboz" lenne az.
szia.
köszönöm válaszod, igen aZ ic egy CD74HC, a nyák hátulján a fekete doboz meg egy áthúzás elleni védelem, mert a fekete doboz alatt egy szigetelő van. Ma még nem értem rá, de holnap megcsinálom és ha jó a kondi meg minden akkor tiéd a pont. előre is köszönöm.
Nincs mit, de az IC-k táplábainál mindenképp mérj rá a feszültségekre, 5V körül kell lenniük. (Min. ~3V, Max 6V) Az IC-k 7. és 14. lába között mérd. Pár csepp víztől nem szoktak elhalálozni.
Amúgy nem az a lényeg, hogy "CD74HC", hanem az ez után következő 2-3 számjegy, ez azonosítja be az IC-t, hogy mi a feladata. (Remélem ez ELŐTT is 74HC14 volt benne, és nem csak az első számra figyeltetek!) És a kondi polaritására is figyelj majd oda, a 3 forrszem közül a 2 összezárt a pozitív, az egyedülálló a negatív.
kösz, az 5V-t megvan azzal nincs gond. Az Ic-t pedig elvittük az előzőt és az alapján kértük ezt szóval szerintem jó. A számok passzolnak.
Kösz h figyelmeztettél a polaritásra, el is felejtettem.
Szia.
Köszönöm, betettem a kondit és jó lett. Elindul, megáll, szépen dolgozik. Köszönöm mégegyszer. A pont a tiéd.
Sziasztok.
Jégkása gépet rakunk össze barátommal, viszont hiányzik ez-az a boldogulásunkhoz. Nem tudjátok véletlenül, hogy hol tudok hozzájutni 10 vagy 15 literes tartályokhoz és csigalépcsőszerű keverő tengelyekhez(műanyag vagy esetleg alu)? A gép egyébként egy használt mikrohullámú sütő, egy használt 60 literes fagyasztó és egy régi fúró felhasználásával készül Segítsetek kérlek, mert nagyon elakadtunk!
Ha ennyire home made, akkor nyugodtan meg lehet csinálni a tartályt 10 literes (?vagy lehet 15?) henger alakú víztartályból, a lapátot pedig több formára vágott sörös dobozból könnyen meg lehet formázni. (mechanikai stabilitás miatt ajánlatos több réteget használni a lapátoknál) Ha ez nem, akkor a lapát készülhet még vastag falú pvc csőből is szintén formára vagdosva. Az említett víztartályt a gazdaságos áruházban 1-2 ezer Ft-ért megkapod, az irodai ivóvíz automatáknál használt tartályra gondolok. Bővebben: Link
Szia.
Köszönöm válaszodat, a pvc csöves megoldás jó alternatíva lehet és a többi ötlet is hasznos. A felhasznált eszközök nagy része nem fog külsőleg látszani, több megoldás is van a dizájn javítására, valószínűleg rozsdamentes acéldobozva lesznek beépítve az eszközök. Fontos lenne, hogy a kocka vagy téglatest alakú tartály és a jégkását keringető tengely is bizalomgerjesztő és stílusos legyen. Erre viszont kevés megoldást találtunk eddig. Pedig már a háttérvilágítását is kiötleteltük... Ebben a formában van további ötletetek?
Szia! Ha esetleg van átlátszó vagy színes plexitek otthon,abból készíthetnétek tartályt.
Sziasztok. hoztak hozzám egy ugolini mt 2 mini jégkásagépet. és azt csinálja hogy menetközbe lefagy a keverő lapát szerintetek mitől lehet létezik hogy termosztát baja van termosztát kapcsol 2 fokozaton probáltam
|
Bejelentkezés
Hirdetés |