Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Egy meglehetősen összetett projektbe vágtam fejszémet. Egy all-in-1 vezérlőt építenék az akvárium(aim) számára. Még csak a könnyebbik részénél tartok, de már el is akadtam. Az egész egy AVR-re épülne. Ennek reléket is kellene vezérelnie. Mivel túl kevés lába van, így a következőt agyaltam ki. AVR-DeMux-JKflipflop-tranzisztor-relé A flip-floptól a reléig már működik a dolog, de a DeMux komoly fejtörést okoz nekem. CD4067B Mux/DeMux ICt választottam, ezt vettem meg. Így lehetőleg inkább erre építenék. 2ből 1et már lehet megsütöttem, így most már óvatosabb vagyok. Kérdéseim: +5V és GND elég neki? (adatlapot elolvasva úgy értettem igen) (VDD +15 VSS +5-nél volt hogy túlmelegedett) INHIBIT-et földeljem(logikai 0), vagy nem kell? A common out/In portot (pin1) azt is fel kell használnom? Tehát hogy működjön akkor az egyik analog+common lábakat egyszerre kell használnom? SB
HELLO!
A kondenzátornak 2 lába van az egyik hosszabb, hogy kötöm be hogy müködjön?
Hali!
Lennie kell(ene) egy jelzésnek a - lábnál.Ennek megfelelően alkalmazd.(persze az elektrolytot)
van egy rövid és egy hosszú, a rövid a - a hosszú + ugye?
Szia!
Azt hiszem sok gondod lesz az analóg multiplexerrel: -A kimenetei lebegnek, ha nem vezérled őket, mindegyiket ellenállással a J, K bemenetek passzív szintjére kell húzni. - A beépített dekóder áramkör hazárdos. A cím váltásakor nem csak azon a kimeneten jelenhet meg jel, amin szeretnéd. Pl: a cím változzon 0 -> 6, ekkor a 4. és a 2. kimenet is aktív lehet egy rövid ideig. - Az inhibit-tel lehet elkerülni a hazárdokat. A váltás menete inhibit=1, váltás, inhibit=0. - Vdd-t kösd +5V-ra, Vss-t a GND-re. Portbővítés 74HC595-tel
Köszi!
És ha shift regisztert alkalmaznál, és D flip-flopokat? Így elvben végtelen számú relét ráfűzhetsz, és csak 3 I/O kell (shift clk, shift data, D flipflop clk.) Tranziensek is kizárva.
Hello!
Nem baj, hogy a Hc595 is shift regiszter mint itt ? És ráadásul egy tokban 8db. már be van építve. üdv! proli007
Hp41C linkjét nem nyitottam meg. Szóval nem tudtam, hogy az is shift reg.
Viszont akkor ugyanarról beszélünk. Így még jobb.
Üdv!
Hp41C THX az infókat. Jó tudni, hogy hazárdos, így ezt figyelembe véve, majd az inhibittel kiküszöbölöm. A kimenetek alatt a 0-15 csatornákat vagy ABCD ki-/bemeneteket érted? Lehet én írtam rosszul és nem DeMux hanem simán Mux-ként használnám. Ahogy elképzeltem: ABCD-vel kiválasztom azt a lábat amit éppen használni akarok. Legyen az a 0. csatorna (pin9) akkor én nekem csak A-ra kell egy jelet küldenem +5V formájában és kész is. Vagy nem? Ha jól értettem amit mondtál, akkor nekem a BCD lábaira kell 1-1 ellenállást tennem amit meg a GNDre kötök? SB
Ezzel a shift registerrel is tudnám akármelyik csatornát működtetni? Ha jól értem ez meg is jegyzi az adatokat, szóval ezzel maga a 4067es IC és a JK-FF-ok is helyettesíthetőek, ráadásul még bővíthető is?
Pl.: q1-be, q3-be, q7-be, q1-ki, q2-be, q7-ki... stb. Itthon most csak 74CH164-esem van. Ez + a JK-FF is használható akkor?
Hello!
(Tekintve, hogy Zsolt nincs itt..) Kissé úgy látom, félre értelmezed a dolgokat. - A hazárd nem az IC-ben van, hanem ahogy alkalmazni szeretnéd. A hazárd úgy képződik, hogy amikor az "ABCD" bemenetekkel kiválasztod hogy melyik kapcsoló zárjon, nincs biztosítva, hogy az "ABCD" jelek egy időben érkezzenek meg a dekódolóhoz. Így a beállítás pillanatában, néhány ns időre bármilyen variáció fennállhat, így bármely kapcsoló zárhat. Amit aztán a követő tároló elfog. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy pld. Az Inhibittel az átkapcsolás idejére hatástalanítjuk a kapcsolót, vagy a tárolóra érkező információt, csak a kapcsolók beállása után másoljuk át. (A tárolók órajelét később, az átváltás után adjuk ki. De az egész szörnyű macerás lesz.) - Ez 16db. analóg kapcsoló, aminek egy közös (Common) pontja van. Azét van a közös pontnál out/in megjelölés, mert a kapcsolón keresztül folyhat áram a Common-tól a 16 kimenet felé, vagy a kimenetek felől, a Comon felé. Vagy is egy kétirányú a kapcsoló. Kritériuma a helyes működésnek, hogy a Common és kapcsoló pontok feszültsége nem léphet ki a tápfeszültség (0/5V) keretei közül. - Az "ABCD" választó bemenetek. De ha mind a négy vonal "L" szintű, akkor a "0" jelölésű kapcsoló zár. (De mindig csak egy kapcsoló van zárva.) Feltéve, higy az Inhibit láb nincs magas szinten. Ha azon van, akkor az "ABCD" bináris kombinációjától függetlenül, minden kapcsoló ki van kapcsolva. (Ha az "A" bemenet magas szintű és "BCD" alacsony szinten van, akkor az "1" jelölésű kapcsoló van zárva, és így tovább) - Ha pld. a kiválasztott kapcsolóval logikai magas szintet szeretnénk kapcsolni, akkor a Common lábat, az 5V-ra tesszük. A kapcsoló kimeneteket, pedig egy ellenálláson keresztül a GND-re kötjük (lehúzó). Ezzel biztosítva, hogy kikapcsolt kapcsoló esetén a logikai jel alacsony szintű legyen és ne lebegjen a levegőben. Ha logikai alacsony szintet szeretnénk kapcsolni, akkor a Common-t a GND-re kötjük, a kapcsoló kimeneteket, pedig az ellenálláson keresztül, az 5V-ra. (Tehát itt is látható, hogy kétirányú a kapcsoló.) De nem tudom miért ragaszkodol ehhez a megoldáshoz, mert ez az adatot csak szétosztja, ez után még bitenként tárolni is kell. Javaslom fogadd meg Zsolt tanácsát, és másik IC-t alkalmazzál (számtalan egyéb megoldás kínálkozik). De ha lerajzoltad volna mi a szándékod, akkor megláttad volna mi a helyzet. De ha már ez a dekódolós megoldás a kedvenced, nézd meg nézd meg ennek az IC-nek adatlapját, hogyan oldja meg.. üdv! proli007
Szia!
Nem egészen úgy kell vezérelni: - Az D, C, B, A bemenetekre a kíválasztott kimenet számának bitjeit kell vezetni D -re a 3. , C -re a 2., B -re az 1. és az A -ra a 0. bitet. - A kimenetre kapcsolandó szintet a COMMON X -re. Ha az alkalmazott J-K flip-flop magas szintre vált, akkor fix magasat. A kimeneteket 0..15 pedig ellenállással alacsony szintre kell húzni - ezek csatlakoznak a J-K flip-flopokhoz. 4 ->16 dekóder a CD4514 vagy a 74HC4514, 74HC154
Szia!
Rossz hírem van, sajnos a dekóderek, multiplexerek, rom memóriák, stb.. (egyszóval többszintű, többemenetű logikai hálózatok) "beépített" sajátossága a hazárd, ezért is terveznek inhibit vagy output enable lehetőséget az áramkörbe.
Köszi. Elég stabil a fűtéshez egy AT PC táp 12V ja, vagy 7812 kell?
Még egy sima 12v trafó is elég oda. Nem érzékeny.
Hello!
Természetesen így van. Csak egy hazárd (amennyiben itt a jelek egyidejűségi hibájára gondolunk) akkor az, ha számít abban amit épít. Mert pld. ha egy Led-et, relét vezérel, akkor a kutyát nem érdekli. Ha számláló van mögötte, akkor biztos katasztrófa. De bármi okozhat hazárdot, egy inverter, vagy egy kapu, de egy darab drót is. Ezért írtam, hogy nem az IC-ben van a hazárd, hanem annak alkalmazásában. Egyébként az OE és INH nem kimondottan erre találták fel, sokkal inkább az órajelet.. De szerintem ezt mi ketten ne ragozzuk, mert az csak tracsi-pacsi lenne. Egyébként csak azért írtam, ne hogy az a kényszerképzet legyen, hogy az IC nem jó, mert "hazárdos". üdv! proli007
Üdv!
Tegnapra már nagyon kusza lett a próbapanel kapcsolása, így ma úgy döntöttem, hogy szétszedem és átláthatóbbá teszem az egészet. Már az elején gondba ütköztem. A NE555-ös ICre épített multivibrátor ma valahogy nem akar működni. Ugyanúgy csináltam meg mint tegnap, de teljesen más T1 és T2 időket kapok. T1 651ms helyett ~6sec T2 325ms helyett ~2sec. R1-R2 100-100kOhm(barna, fekete, sárga, arany) C 4.7µF C3 1µF C2 mivel az oldalon található segédprogramban nincs konkrét adat, így azt váltogattam 22pF 1µF és 4.7µF között, mivel tegnap is ezek egyikét használtam. Szerintetek mi lehet a baj? SB
udv,
valaki tudna nekem javasolni milyen parameteru ellenallast hasznaljak egy vakuban talalhato elko manualis kisutesere, hogy amig szerelgetem ne razzon meg aztan ujabb feltoltes ujabb proba majd kisutes "finoman". Az elko 380Volt 470mikro emlekezetem szerint es ellenallason keresztul szeretnem kisutni. (Nem olajban vagy zsirban.) Egyszer veletlen csavarhuzoval zartam rovidre (alig votl eppen feltoltve de megis) nagyot szolt meg szikrazott es fustolt a csavarhuzo vege.... Hany ohm meg hany wattos lenne az idealis? Koszi!
Hali!
Kb 100KOhm és 4-5W.Ez szerintem beválik! Máté.
koszonom,
meg annyit, hogy ugye ezek mar nem annyira olcsoak, ha mar tobb wattos, (vagy csak roszul tudom) esetleg valami trukkel lehet olcson kihozni?
Szívesen,de sajna nem lehet megúszni,hacsak nem bontod valahonnan(TV stb.)
Máté.
Nem olyan drágák azok! Például egy 3W-os csak 45 forint.
koszonom, ilyenem van is, kiprobalom!
Hello!
A következő problémához szeretnék egy kis segítséget kérni. Van egy 5.1-es hangfalszettem, amit TV-re kötve használok sima stereoban. A hangfalcuccnak van egy felettéb idegesítő hibája: A master hangerő szabályozó poti nem lineáris és így sajnos marha nehéz az alsó negyed tartományban hangerőt állítani(sokszor a legkisebb szinten nagyon halk, pici valtoztatásra pedig hangos). A TV-ből kijövő jel szabványos vonali szintű, nem lehet állítani. Megpróbáltam számítógépről ahol ha a kimenő hangerő félig-negyedéig van állítva, akkor a hangcuccon ez a kishangerős tartomány 'elcsúszik' a negyed-háromnegyed poti tartományba, ahol már szépen állítható. A kérdésem az lenne, hogy esetleg a TV és a hangcucc bemenete közé be lehetne-e iktatni egy ellenállatot, ill ha igen akkor mekkora értékűt hogy a bemeneti jel fele legyen csak? Előre is köszi a segítséget!
Szia!
Szerintem egy potméter megoldaná a problémát, ha meg pont feles osztást szeretnél, akkor elvileg elég lenne középre állítani. Ha pontosabb fele-fele osztás kell, akkor egy két ellenállásból felépített osztó is jó lehet. Itt van rajz is. Remélem tudtam segíteni!
Köszönöm szépen, azt hiszem az osztó majd megteszi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |