Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 50 hz-es zaj iPoddal
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Codman hozzászólása Aug 30, 2010 /
 
Sziasztok!
Van egy kis problémám és kíváncsi lennék az "öregmotorosok" véleményére/tapasztalataira, mielőtt nekiállok barkácsolni.
Ez a következő: van egy iPod touchom, amihez beszereztem töltés végett, és kihangosítás céljából egy eredeti töltőbölcsőt (aminek nincs önálló erősítője). Amint rádugtam a line-outra a JBL duet hangszoróm, egyből felfigyeltem egy finom 50hz zajra, és elkezdtem keresni az okot. Ugye az iPod nagyon számítógéphez kötött dolog, gyárilag nem is mellékelnek adaptert, hanem usb kábelen keresztül lehet tölteni. Ezért beszereztem egy komolyabb usb-s adapatert, így a töltés gép nélkül is megoldható. A "megfigyelések" a következők: ha az ipodra adapteres töltés közben rá van dugva a hangszoró, akkor jelentkezik az 50hz zaj; viszont töltés nélkül, vagy adatkábeles töltés közben nem. Evidens lenne ezek után, hogy a laptop, és az adapter is ugyanazokat a paramétereket adja le a kütyünek, így az adapter viszi bele, de egy 6ezer forintos töltőről nem feltételezi az ember, hogy esetleg földeletlen.. Eszembe jutott, hátha a jbl erősítőjével van a probléma.. Ezt nagyon egyszerűen, egy elekrolit kondival tudnám orvosolni.
Mi a véleményetek, hol érdemes a baj okát keresni, és hogyan lehetne a legegyszerűbben kiszűrni azt a bizonyos hálozati zajt?
(#) Ricsi89 válasza Codman hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
A töltőből 50Hz-es hang nem mehet, mert a mai töltők 99%-a kapcsolóüzemű töltő, pici, könnyű és olcsóbb előállítani, mint egy sima trafósat. Az ilyen töltőket amúgy sem szokták földelni, tehát a földhurok kizárva. Azt nézd meg, hogy a töltőn az usb kivezetés külső fém árnyékolása össze van-e kötve a testtel. Úgy tudom, hogy össze szokták kötni árnyékolás miatt.
(#) kalmangabi válasza Codman hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Szia!
Nekem is van egy iPod touch 3G m és én is sokat szórakoztam vele
Építettem hozzá töltőt meg egy keverőpultot is amit meg tud hajtani.
Az én tapasztalatom az, hogy ha a keverő vagy akármilyen erősítő egy tápról megy az iPoddal akkor zúg és ha nincs töltés vagy nem ugyanarról a tápról akkor nem zúg.
A problémát én se oldottam meg hanem ha buli van akkor nem töltök és kész.
De szerintem az lehet a baj, hogy az iPodnak Lítium ion akksija van amit ha jól tudom négyszögjellel kell tölteni. Az a gyanúm, hogy ahogy csinálja az iPod a négyszögjelet magának, ezzel elrángatja a tápot és ez az erősítőben búgásként jelentkezik.
Nem teljesen értem, hogy hogy van ez a bölcsős dolog amit írtál. A JBL eket miről táplálod? Vagy azoknak van saját tápja?

Üdv Gabi!
(#) Gyimate válasza Codman hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Sziasztok!
Erre a jelenségre már én is felfigyeltem nem egy lejátszónál. Én azt figyeltem meg, hogy ezeknek a töltőknek a kivezetése és a föld között lehet mérni egy csekély mennyiségű feszültséget ( ez a belső felépítésükből adódik általában), ezt a készülék észre sem veszi, de ha egy erősítőre van kötve akkor ezáltal keletkezhet egy csekély földhurok, amit az erősítő már minden további nélkül fel is erősít. Erre nem találtam megoldást én se, ezért készítettem magamnak egy saját tervezésű töltőt ami már nem produkálja ezt a jelenséget. Amúgy a készüléket nem kell félteni ennyi meg sem kottyan neki. Megoldásnak pedig annyit tudok javasolni, hogy:
1, vagy beletörődsz és így hallgatod
2, Töltés közben nem fogod hallgatni
3, PC-ről fogod tölteni mert ott nincs ilyen jelenség
4, Építesz magadnak egy ténylegesen telljesen földfüggetlen töltőt egy hálózati transzforátor és egy-két alkatrész segítségével.
Ha kell segítség nyugoldan írj és segítek
(amit leírtam azok méréseken alapulnak, és nem csak a fejemből pattant ki az ötlet)
(#) abcdabcd válasza Codman hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Most hogy belegondolok, hasonló dolgot tapasztaltam már én is a Siemens mobiltelefonommal, mégpedig ha töltőn van akkor beszélgetés közben zúg van több darab töltőm is és mindegyikkel csinálja, megnéztem szkóppal és a töltő csatlakozó alja ami fém ez a "föld" valószínűleg, bár a töltő, gondolom mint ahogy az ipod is nem földelt konnektorcsatlakozóval rendelkezik, és van a táp+ és - itt a minusznak azonos potenciálon kéne lennie ezzel a nagy fém hátlappal de nincs, én gondoltam, hogy egy nagyobb ellenállással összekötöm a kettőt de a dugót nem sikerült szétszednem és azóta nem foglalkoztam vele, mivel a telefon relatíve gyorsan feltöltődik... de szerintem itt nektek is valami hasonló gondotok lehet
(#) kalmangabi válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Üdv!
Én is tervezem egy új töltő építését. Csak nálam ez úgy megy, hogy minimum 3 iPodot kell tölteni egyszerre meg a keverőnek is ez adja a tápot. Jelenleg egy átalakított számítógép tápot használok erre a célra, de az új töltőt trafókkal tervezem csinálni. Egyet már be is szereztem: egy 30 v os kb 2A es trafót ami majd adja a +\- 12V ot a keverőnek. Meg majd még egy másikat is szerzek amiről mehet az iPod meg ventillátorok meg hasonló zavaró dolgok.
Szerinted így jó lesz?

Üdv Gabi!
(#) Gyimate válasza kalmangabi hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Ez így rendben van. Azt nem írtad le, hogy az a trafó középleágazásos-e vagy pedig csak sima 2 kivezetésű trafó, bár ha nagyon akarod mind a kettővel lehet szimmetrikus tápot építeni, csak ha sima trafód van akkor sokkal több puffert pakolj az egyenirányítás után mert különben ez is búghat. Az a 30 volt egyenirányítva valamivel több mint 42V -erre figyelj majd oda a tervezéskor. Ha annyit ajánlok neked, hogy a sima 78xx stabilizátor helyett használj inkább step-down konvertereket, ha jól emlékszem akkor a "DC-DC Konverter" című topicban egy csomó kapcsolást találhatsz. Azért használj inkább ilyet, mert ha áteresztős stabilizátorral építenéd akkor ha csak 1A áramfelvételed is lenne a 12V-on akkor is 30W veszteséged lenne amit elkellene fűtened, a másik megoldás pedig eléri a 85%-os hatásfokot is. Még annyit leírok, hogy ha jól tudom akkor az USB kábelben a piros és a fekete vezetékeken megy az áram, de ha IPodot akarsz vele tölteni akkor a két középső kivezetéssel is kell csinálni valamit, nemvagyok benne biztos, de tán öszze kell őket kötni és két ugyan olyan ellenállásból felépített feszültségosztóval a + és a - közé kell őket kötni, szóval, hogy 2,5V-ot lehessen rajta mérni, de ebben nem vagyok biztos (utánnanézek neked és még leírom ide).

Megnéztem: a két középső kivezetést összekötöd és hozzákötöd a - kivezetéshez és csak akkor kezdi el tölteni a készüléket. Nekem ne IPododm van hanem egy más lejátszó, de az IPodok sem hajlandók enélkül töltődni.
(#) kalmangabi válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Szia!
Köszi az infót!
Ahogy írtam már építettem töltőket iPodhoz úgyhogy ismerem az adat érpáros trükköt.
Mégegyszer kőszi a segítséget!

Üdv Gabi!
(#) Ricsi89 válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Azt se felejtsük el, hogy a fesz stabok ilyen magas feszültségről már nem is igazán működnek. Főleg nem a 12V-os. Ha jól emlékszem valahol 30V környékén van a maximum bemenő feszültségük.
A következő kijelentésed is kicsit fura.
Idézet:
„4, Építesz magadnak egy ténylegesen telljesen földfüggetlen töltőt egy hálózati transzforátor és egy-két alkatrész segítségével.”

Tudtommal az összes telefon és egyéb ilyen töltő földfüggetlen, mivel nincs a hálózati csatlakozóján földelés. Teljesen mindegy, hogy trafós, vagy kapcsoló üzemű, mindkét esetben galvanikusan le van választva a hálózatról.
A poén ott van, hogy a számítógép burkolata és egyéb fém részei viszont a földeléssel vannak összekötve, így az USB is.
(#) Gyimate válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Azért vannak esetek amikor ez nem telljesen így van. Van nekem egy olyan töltőm, hogy ha hozzáteszem a fázisceruzát a kimenetéhez akkor erőtelljesen világít, és ezt nem nevezném földfüggetlennek. Szerintem viszont hanyagoljuk ezt a témát mert átmentünk off-ba
A másik dologra pedig a LM2576/LM2576HV a megoldás. Ezek a step-down konverterek 40 és 60V között is működnek, szóval az a 42V nem okoz majd nekik problémát.
(#) Nagymoli válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Olyan nekem is volt, hogy dugasztápos töltésnél MP3 kütyü búgott. dugasztáp fordítva bedugva a konnektorba, búgás megszűnt.
(#) Gyimate válasza kalmangabi hozzászólására (») Szept 1, 2010 / 4
 
A zúgásnak semmi köze az akkuhoz. Ha jobban belegondolsz akkor ugyan az a föld megy az erősítőbe mint az Ipodba, nos ha te ezt a két eszközt még összekötöd egy kábellel amin a hangot szállítod máris kész a gyönyörű földhurok a 3 eszköz között ( töltő, lejátszó és az erősítő). Egyébként a Li Ion akkukat enm négyszögjellel kell tölteni, a lejátszóban csak egy olyan áramkör van ami megakadályozza a túltöltést azzal ha az akku elérte a feltöltött álapotot akkor kikapcsolja a töltést.
(#) Nagymoli válasza Gyimate hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Van egy ground loop isolator nevű eszköz, ki lehet próbálni.
Elkészíthető házilag is, "AS" minőséggel.
http://www.bcae1.com/glisoltr.htm <----itt van némi leírás, de több cég készen árulja is aranyárban. AS=ahogy sikerül
(#) Gyimate válasza Nagymoli hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Lényegében te erre gondoltál: Bővebben: Link
(#) Nagymoli válasza Gyimate hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Hoppá! Azt hittem, végigolvastam az összes cikket. Igen épp erre! Szerintem itt kellene ezt lezárni, te győztél!

(Viszont kezdhetem újra a cikkek olvasását,ehh...)
(#) Codman hozzászólása Szept 5, 2010 /
 
Köszönöm a sok hasznos tanácsot, ötletet, nem gondoltam a földhurokra, de egy ferrit gyűrűvel egész tűrhetően meg tudtam szűrni, ajánlom mindenkinek!
(#) kalmangabi válasza Codman hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Üdv!
Én azért írtam, hogy a tápfeszültségben van a zavar mert nekem akkor is csinálja amikor az iPod nincs rádugva a keverőre, csak a közös tápra és a keverő kimenetét pedig próbaképpen fülessel hallgatom. Ezért mielőtt nekiálltam új tápot építeni kipróbáltam, hogy mi van ha zener diódákkal 'levágom' a 12V os tápfesz 'tetejét' a feltételezett zavarral együtt. Úgy alakítottam ki a kapcsolást, hogy kevesebb mint fél Volt a veszteség. És tádámm: csöndben van a cucc. Mellesleg ezzel két legyet ütöttem egy csapásra mert a ventillátorral is gondban voltam, mert az is elrángatja a tápot, de így már az se hallatszódik.

Lehet, hogy két különböző problémáról beszélünk, de nekem ezt így sikerült megoldani.

Üdv: Gabi!
(#) Gyimate válasza Gyimate hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Örülök hogy segíthettem!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem