Fórum témák
» Több friss téma |
A suliba olyan műterhelést használtunk, hogy egyszerűen mondjuk egy 1-es huzal fel volt tekercselve úgy, hogy a két kivezetése 8ohm legyen. Na most az 1-es huzalon átmegy vagy 3-400Watt. Rákötöm az erősítőre és aztán nézem a végfok áramfelvételét. Erről mi a véleményetek, mert ez gyakorlatilag egy "hangszóró", vagyis ugye annak a tekercse, szóval kb 99.9%-osan imitálja azt.?
Nem, de ez nem is követelmény. A hangszóró sem pusztán egy induktivitás, hanem attól bonyolultabb, komplexebb valami. Egy feltekert ellenálláshuzalnak - vasmag nélkül - nem túl nagy az induktivitása.
Ohm -os műterhelésnek hangfrekvenciás jellel vizsgálva tökéletesen megfelel. Nem a végfok áramfelvételét érdemes mérni, hanem a kimenő feszültséget. Így adott ellenállás érték esetén a kimenő teljesítmény számítható.
Nem lenne túl hosszú az a 8Ohm?
Sziasztok!
Felrakom a hobbyelektronika 2003/11 havi számában található fet-es műterhelés összes oldalát, nyáktervvel együtt!
Sziasztok !
Ezt a félvezetős műterhelés megoldást feleslegesen ragozott dolognak tartom .Egy egyenáramú tápegység, akkutöltő tesztelésére tarmészetesen használható,de egy hangerősítő kimenetét ugyan hogyan milyen módon lehetne megmérni ? El nem tudom képzelni mivel a hang az váltakozóáram .
Ez nem is erősítőkhöz való, hanem tápokhoz.
Erősítő méréséhez jobb a fix ellenállású, pl.: 8 Ohm-os kantálhuzal. (szépen tud izzani) Valahol láttam egy tranzisztoros műterhelést is, több db 3055-tel. Azóta sem találom ezt a kapcsolást. Nincs meg valakinek?
Hali!
Ez a kapcsi 2N3054-ekkel nem működne? Kaptam 40 daradbot ingyen és valamit kéne kezdeni velük... Köszi
Szia!
Mivel a 3054 sokkal kevesebbet tud mint a 3055, legalább négyszer annyi tranzisztor kellene bele.
Van bőven. Nem ekkora teljesítményre kéne, szóval nem gáz a dolog. 3 ampert tud egy, majd számolok 2-2.5-el és annyit rakok bele, amennyire szükségem lesz.
Köszi
Szia!
Ne csak az árammal számolj, hanem a disszipációval is!
Hasonló ellenállással építettem én is műterhelést Bővebben: Link, meg volt még pár huzal ellenállásom 1 ohmos, 8 at beletettem. Így lett egy 4/8 ohmos műterhelésem. Ha lesz még hasonló nagy ellenállásom beleteszem azokat is és banánaljzattal kapcsolom át a két érték között.
Ez az Köszi
Szia!
Szívesen!
Érdemes ezt megcsinálni? 3055-öm az van bontva jópár, de úgytudom hogy csak 60V-ig használható, nekem pedig 180V-ig kéne.
Szia!
Idézet: „Érdemes ezt megcsinálni?” Ezt neked kell eldönteni. De ebben a kapcsolásban ugyanúgy érvényesek a tranzisztor határadatai, és hűteni is ugyanúgy kell őket. Nagyobb feszültségre nagyobb feszültségű tranzisztorok kellenek. Sima ellenállásos terheléssel szemben talán csak annyi előnye van, hogy tudod változtatni a terhelést.
Sziasztok! Az érdekelne hogyha van egy 15w-os "kocka" ellenállás,és ezt jókora hűtésre szerelem kb. mennyivel bír nagyobb terhelést?
Gondolom egy "aktiv terheloellenallas" nem csak a tapegysegek tesztelesere jo.Ha modjuk a terhelest vezreljuk egy "algoritmussal" es lekepezzuk a hangszoro viselkedeset sot kulombozo hangszorok viselkedeset akkor egy eleg erdekes muterhelesunk van.
Kulonben van a neten hangszoro "szimulalo " kapcsolas eppen az erositok meresere ami ugy kapacitiv,onduktiv es passziv ellenallaskent viselkedik adott frekvencian. Gondolom ezt lehet aktiv muterhelesbe "belevinni'. Most csak az a kerdes menyire erdemes.Hobby0bol meg lehet csinalni es kiserletezni . Csak arra hgondolok hogy mennyi szerszamom van amit ket evban ha egyszer hasznalok, ne emlitsem a rengeteg fellhamozott alkatreszt es ,megepitett kutyut ami aztan nem is kellett semmire csak kivancsi voltam hogy is mukodik.
Sziasztok!
Milyen megoldást tudnátok ajánlani nem elektronikus műterhelésre? 300V DC feszültséget kellene leterhelnem 1, 5, 10 és 30A-el, viszonylag hosszabb ideig. (kb 2-3 óra) Előre is köszi!
Hali
Kanthal-bol csinalni kell a megfelelo ellenallasokat, utana beletenni olajba es kesz. Vannak vastag kanthal huzalok amik elvisznek 10 A-t is. A 30 A-os terheles egy kicsit huzos, de tobb ellenallas parhuzamositasaval megoldhato. Mondjuk ez a muszer nem hobbi kategoria. A kisebbek akar sima rezso, vasalo, bojler betetekkel megoldhatoak, csk at kell szamolni az ellenalasokat. Tobb betet soros es parhuzamos kapcsolasaval esetleg elerheto a megfelelo ertek. Udv Vili
Hősugárzó kibelezve, ventilátor direktbe kötve valahová, ebböl több darabot gondoltam összekötni.
Hülyeség?
Helló,
műterhelést szeretnék építeni én is erősítők teljesítmény méréséhez. Van kanthal huzalom, ami 0.9mm átmérőjű, 300mm hosszon ad 1Ohmot. Ezen a 0.9mm átmérőn mekkora áramot lehet biztonsággal átengedni? 2db 4Ohmost terhelést készítenék, ezeket kötném igény szerint sorosan, esetleg párhuzamosan. Nem szigetelt a huzal felülete. Meg tudnám azt csinálni, mert van helyem, hogy készítek köteget, amit összesodrok - növelve a hasznos keresztmetszetét.
Hali!
Nekem csak kb 0,75-ös van és annak 8 A-nél, már ilyen színe van és jó meleg is (A képen egy 600W-os kapcsolótápot teszteltem) Szerintem felesleges lenne két szálat összesodorni, szimplán is több száz W-ot kibír egy-egy 4 Ohm-os darab. Tartós teszthez vízbe is merítheted, úgy jobban hül.
Ez igazán jó hír! (:
Akkor egy-egy szálból tekerek 4Ohmot. Mondjuk én szeretném majd rátekerni egy hordozóra, csak még nem tudom mi lenne a nyerő. Erre ötlet esetleg? Kapni azt a fehér teflon szalagot. Esetleg ha azzal betekerek egy "seprűnyelet"?
A seprűnyelet felejtsd el
Inkább tekerd spirálba és öntsd ki cementtel, valami kis "teknőbe", vagy tekerd rá egy porcelán rúdra.
Megpróbálok a régi cégemtől selejtes kerámia csöveket szerezni. Faternak hoztam már, kés fenésre használja.
Esetleg amit korábban írtak, hogy olajba meríteni és úgy dobozolni? Gondozás mentesre akarom. (:
Hol találok arra vonatkozó infót, vagy hogyan tudnám tesztelni, hogy hőmérséklet változásra hogyan alakul a kanthal huzalom Ohmos ellenállása?
Üdv Mindenkinek!
Inverteres hegesztőhöz szeretnék műterhelést építeni, amivel lehet tesztelni javítás után. Ismerős említette, hogy gyárilag is azzal próbálják, nincs ívhúzásos próba. Ha van valakinek kapcsolása, ötlete, szívesen veszem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |