Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Nem ismeri fel az AVR-t, avagy nincs csatlakoztatva. Tápot kap a programozandó AVR? Kábele nem túl hosszú? Kommunikációs frekvencia nem túl magas?
Ha a programozó "kifagy", világít folyamatosan a LED, akkor elég kihúzni az USB-ből, a kapcsolatot megszüntetni, majd vissza az egész... Ritkább esetben az AVR Studiot is be kell zárni, de teljes restart még nálam nem volt szükséges.
Amennyiben a "csatlakoztatva" azt jelenti, hogy a megfelelő lábai a programozóra vannak kötve, akkor csatlakoztatva van. A programozandó AVR az USB-ről megkapja a tápot (a megfelelő jumper a helyén van). Az USB kábel kb. 1,5-2m a programozót az AVR-rel összekötő valamivel kevesebb mint 1m. A kommunikációs frekvenciát a minimumra állítva is jelentkezett a hiba.
Szia!
Az a majdnem 1 méter a programozó és az AVR között nagyon sok! Ez érdekes helyzet volt nálam... Régebben WIN7-et használtam, az alatt a programozó stabil volt, fél méteres (!) volt a szalagkábel a programozó és AVR között. Utána átmentem XP-re, nem akart menni a programozás. Le kellett csapnom 15 centire a szalagkábelt, és még így is kifagyogat...
Velem egy attiny2313 szórakozott. Általában mindig bajom volt ezzel a fajjal, de valahogy felcsúszott a program. Eleinte kontakthibára gyanakodtam, mivel ha fogtam a vezetéket működött tökéletesen. Végül az arasznyi szalagkábel alufóliával való betekerése hozta meg a javulást.
Azt sem zárom ki hogy a buffer ic-m haldoklik, de elég körülményes cserélni.
Sziasztok! olyan kérdésem lenne , hogy avrstudioban hogyan kell külső 4mhz-es oszcilátort beállítani atmega8-hoz! valaki tudna segiteni igazából a mellékelt rajzhoz kellene ha ez segít. elöre is köszönöm!
Az alabb linkelt oldal legaljat nezzed meg:
Bővebben: Link
Szia!
Az a bajom, hogy a .hex fájl is túl nagy... Idézet: „Ha programozás módban a .hex fájlt töltöm be, az alábbi üzenetet kapom: "Fill too large to fit in buffer"”
Én kipróbáltam nálam működik! Töltsd le a hex-et újra valahova ahol nincs más. indítsd el a bascom programozóját, program->send to chip-> manual program
Hibaüzenetekre ok, majd van egy olyan gomb hogy "load file into buffer" ott kiválasztod ezt a hex-t, és szépen be is tölti, anélkül hogy morogna. Ügyelj arra hogy a kiválasztott chip attiny2313 legyen, +a fuse bitek beállítására
Üdv!
Programozás terén kérnék egy kis és/vagy egy nagy segítséget. A kis segítség alatt azt értem, hogy tudnátok olyan könyvet ajánlani amiből meg tudnám tanulni az avr programozás alapjait? C/C++ nyelven szeretném megtanulni, lehetőleg magyar könyvből, de az angol sem a világ vége. Vagy a legnagyobb segítség az lenne, ha valaki rám szánná szabadidejének egy részét és segítene a program megírásában. Az elképzelés megvan, a program vázlata is, meg a hozzá tartozó nyáké is. ATmega8535ös ICt használnék erre a célra, aminek az lenne a feladata, hogy az akváriumaimat vezérelje. Első lépésben: - hőmérséklet mérése legalább 1 vagy akár 4 hőérzékelő segítségével és ennek átlagolása - víz hűtése vagy fűtése egy peltier elem segítségével az átlag hőmérséklet alapján (lényegében 2 db relé vezérlése) - 6-8db 230VAC konnektor (megint csak relék) külön-külön! kezelése(shift registerrel 74HC595-öt javasolták), amiket naponta 2x ki- és be lehet kapcsolni - hőmérsékleti adatok mentése SD kártyára - a beállítások nyomógombok segítségével történő beállítása (melyik relé/konnektor mikor kapcsoljon ki/be, milyen hőmérséklet felett vagy alatt hűtsön vagy fűtsön... stb.) - alap adatok 128x64es LCDn megjelenítése ... A többit nem is írom le, az még ráér SB
Sziasztok!
A segítségetek kérném I2C ügyben. A master egy mega32, a szolga jelen pillanatban egy TLC59116. Sajnos a kommunikáció ott elbukik, hogy a slave adress kiküldése után a státusz kód nem egyezik az elvárttal, így elmegy "error"-ra. Tanácstalan vagyok, miért nem hajlandó ez menni, mert már volt dolgom I2C-vel... Bekötés sokadik átnézés után is helyesnek tűnik, a slave adress is jó elvileg. Már IC-t is cseréltem, mert hibásnak véltem az IC-t. De a helyzet változatlan. Ami miatt nem értem, hogy miért nem megy, az az, hogy egy MAX6964-es IC-vel tökéletesen működött a kommunikáció, csak a slave adress volt különböző. Tudtok valami tippet mondani, miért nem megy, nem mehet a kommunikáció?! TLC59116 MAX6964
Akkor válaszolnék a saját kérdésemre...
Lefelejtettem a RESET lábról a felhúzó ellenállást! Mostmár működik szépen...
Hat igen, erre szoktak mondani, hogy ha csatoltad volna a kapcsolast, akkor (hamarabb) kaphattal volna valaszt ra Viszont orulok, hogy rajottel sajat magad, ezt sajnos egyre kevesebben mondhatjak el magukrol manapsag az emberek.
Kapcsolás nem is készült hozzá, két IC, közötte két vezeték... Nem tudom, hogy tudtam így elsiklani felette, és mikor rájöttem, hogy csak ennyi volt a baja, hát nem tudtam, örüljek-e, vagy sírjak. Tegnap délután 4-5 órától ezzel kínlódtam, és láthatod, hogy 10 után jöttem rá, mi volt a gebasz. Leginkább az SMD IC cseréjét sajnálom, de majd legközelebb figyelmesebb leszek!
A kapcsolas sohasem ket IC kozott ket vezetek Pl hidegito kondiknak kellene ott lennie, ugye a reset felhuzasanak, ill specifikalni kellene a tapot is. Meg hat nem tudom mit faragsz, de ha csak ket IC van benne es nincs sem bejovo sem kimeno jel akkor nem tudom mi a celja az aramkornek? Tehat a be/kimeno jeleket is specifikalni kell, jelszintek, terheles esetleg, varhato jel/zaj viszonyok stb.
Sziasztok!
AVR-rel kezelek egy 3x4-es bill.-t. Próbapanelon minden hibátlanul működött most viszont egy kis nyákot készítettem amire a szükséges ellenállások és csatlakozók lettek helyezve. (Gyufásdoboznyi méretű nyák, a jobb helykihasználás miatt lesz külön a főpaneltől) Mármost a probléma következő: a row1 azaz az első sor billenytyűi vagyis az 1,2,3 az istennek sem akar működni. Egyszerűen nem érzékel a proci semmit. Ha viszont a megfelelő vezetékeket lehúzom a bill.ről és összeértetem őket akkor megtörténik a sikeres bevitel. Rámértem már a billentyűzetre is szakadásvizsgálóval és ott nem volt gond mert sípolt, a vezeték sem szakadt. Ez csak az első sor esetében van így minden más hibátlan. Próbáltam cserélgetni a vezetékeket de semmi. Elvileg minden jó de gyakorlatilag nem történik semmi A vezeték az jó hosszú, vagy 30 centi de a többi esetben ez nem okoz hibát. Kicsit furcsa lehet a kérdés de végső elkeseredésemben írtam mert egész délelőtt nem jöttem rá a hibára. Bármilyen jó tanácsot szívesen fogadok.
Sziasztok !
Szeretnék egy Atmega 8 kontrollerrel soros kommunikációt megvalósítani a laptopommal. A MAX232-es ic-t néztem ki, de ugyebár a laptopon nincsen az ehez kellő port. A kérdésem az lenne, hogy az USB rendszerű FT-232-es ic ugyanúgy működne az AVR-rel ? Én úgy értelmezem az adatlapot hogy igen, de azért a nálam tapasztaltabb kollegák segítségét szívesen elfogadom. Köszönöm szépen. Balázs
Végső soron igazad van, én vettem felületesen a dolgokat. Egyébként amiket írtál, azok megvannak a valóságban. Valószínűleg a "lazaságomnak" köszönhető, hogy ezekről megfeledkeztem kapcsolási rajz szinten, mivel ezeket én természetesnek tartom, hogy szükségesek. Aztán most úgy tűnik, ebbe a hibába estem bele... Még egyszer köszönöm, hogy írtál, látszik közöttünk, van még mit tanulnom, bármennyire is gondolom, hogy már tudok eleget...
Jo lenne latni hogy van bekotve az a billentyuzet matrix, hogy lehessen valami ertelmeset modani ra. Nyilvan elsosorban az egesz sorhoz tartozo vezetek kornyeken keresnem a hibat...
Én is így látom... Elvégre az Rx és Tx lábak mindkét IC-nél univerzálisan megvannak, mást nem is kell az AVR-hez csatlakoztatni, eztán már az ic végzi a munkát... csak ez USB-re dolgozik.
Köszönöm a segítséget.
Szia!
Mellékeltem egy képet a primitív panelről. Kiosztás felül: PIN1: Col1 PIN2: Col2 PIN3: Col3 PIN4: Row1 PIN5: Row2 PIN6: Row3 PIN7: Row4 PIN8: N.C. PIN9: Vcc (+5V) Az első hét az mcu portjaira csatlakozik. Aluról pedig megy a billentyűzethez a megfelelő sorrendben. A forrpontok közt ellenállások vannak 4 db 10kohm-os és 3 db-5-ös. Előbbi a stabil logikai szintre való felhúzást (ha nincs lenyomva semmi) utóbbi csak sima áramkorlátot biztosít gomblenyomás esetén. Érdekes, hogy néha működik az egyes gomb néha nem (2 és 3 eddig soha).
Az FT232RL -t javasolom, mert könnyű összehozni az ATmega -val.
http://www.ftdichip.com/Support/Documents/DataSheets/ICs/DS_FT232R.pdf A számítógép felől virtuális soros portként látszik, a driver telepítése után. Ha kis áramfelvételű (max. 500mA) az atmega -s paneled fogyasztása, akkor az USB portról mehet a tápellátás . http://www.ret.hu -nél 1278Ft/db - van irodájuk itt Bp -is. Ha megvan a pontos kapcsolási rajzod az atmega -s panelhez, és szükséged van az USB kapcsolat konkrét megvalósítására, akkor írj.
Szia, Egy kapcs rajz jobb lenne, mert ebbol nem latom mi hova megy... Olyan rajz lenne jo ahol az AVR is benne van termeszetesen, mert nem az az erdekes itt, hogy a billentyuzet mikent van rakapcsolodva (kulon panel vagy sem). Itt valoszinuleg meg jel/zaj viszony sem oriasi tehat ez a resze most elhanyagolhato.
Sziasztok!
Köszönöm a múltkori segítséget. A kábel hosszát jelentősen lecsökkentettem (kb 5cm) és így már sikeresebb volt a kapcsolat az AVR és a számítógép között. Azonban újabb problémák léptek fel a használat során. Már a kommunikáció sem volt mindig tökéletes, pl a read signature parancs is sokszor csak egymás után többedszeri próbálkozásra sikerült hibaüzenet nélkül. De végülis sikerült programot tölteni rá. A hardveres rész jól működik: Egy 7 szegmenses kijelzőt vezérlek vele. Tesztprogramban az összes szegmens felvillantása sikerrel történt. Probléma a következővel volt: Feltöltöttem egy 0-tól 9-ig számokat kiíró programot. Ez a mai nap folyamán már egyszer működött. Ezután töltöttem rá mást. Majd ismét visszatöltöttem rá ezt. Ekkor már nem akart jól működni. Folyamatosan a 0 villant fel. Nehéz pontosan megfogalmazni a problémát, mert én sem teljesen értem miért csinálja. Az alábbi kód jól működik:
A következő már nem: csak a 8-as számjegy villan fel (7F kimeneti kombináció)
Mint mondtam ma már ennél több számot tartalmazó program is működött megfelelően. Ha rátöltöm a szegmenseket felvillantó programot az megint jól működik, pedig méretileg nagyobb. (felépítés ugyanez, csak kimenetek mások) Néhány adat: AVR ATtiny24-et használok, ilyen programozóval. AVR studio 4.18 SP2vel Akinek van ötlete, hol lehet a hiba kérem jelezze. Előre is köszönöm: Possessed
EZ a rész elég érdekes...
Itt lemaradt a parancs vége for(i=0;i
Nem lemaradt, csak nem tette kód részbe és a fórum levágta, mert nem tetszett neki.
Tanulsag: Tessek a 'Kod' gombot hasznalni ha kodot szurunk be
Sziasztok!
Lenne egy nagy kérdésem. Nem tudom,hogy nevezik azt a módot amikor a mikrokontroller felprogramozása után a programozót eltávolítva is működik az áramkör és azt a módot amikor csak úgy működik az áramkör ha a programozóval keresztül össze van kötve a számítógéppel. A kérdés lehet, hogy nagyon egyszerű,de bármilyen válasznak is nagyn örülnék. Előre is köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |