Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Szevasztok!
Látom jónéhány tv problémát megoldottatok! Elkéne nekem is egy kis távsegítség! A tv : Funai tv2000mk7 tip. tvzés közben meghalt, eleinte búgó hangot adott (olyan 50hz körülit)(nem hangszóróból) majd ez halkult tegnap bekapcs, már csak halk , változó fr.hang(olyan méhecske szerű) mostmár hang sincs. szétszedtem, szemmel láthatóan sérült alk.nincs.feszültség gyakorlatilag csak a bemeneti oldalon mérhető. Kapcs rajzom van ! tudtok segíteni? Nem vagyok járatos a tv techn.ban. Merre induljak? .....A honlapon is új vagyok=hogy tudnék pontot adni ???
Szia
Elöször cseréld ki a tápban a 220 vagy 330 mikrós elkót Ne mindegyik gépben egyforma, Valószinü megszaladt a táp. Ne a nagy puffert hanem egy kissebbet. Utána nézd meg a sorvégtranzisztort lehet, hogy a megfutott táp zárlatba vitte. Ha rossz cseréld ki de csak azután probáld elinditani hogy a tápba cseréltél elkót. Hu most nézem a rajzod ebbe a tipusba mindkettő benne van dobd ki midkettőt 220 u/ 6,3 volt 330 u /25 Probálj meg mindkét helyre legalább 40 voltost tenni 6,3-ast semmiképp
Én először a tápegységben ellenőrizném a bekapcsolótranyót ha rossz akkor csere de elötte végignézni a diódákat és főleg az elkókat!Az elkókat mindenképp nézd át mivel nem mindíg látszik,hogy rossz (felpuposodás,alatta trutyi a kifolyt elektrolittól)!Egy rossz elkó könnyen hibajelet ad és nem enged bekapcsolni sem A késszenléti led az világít vagy az sem megy??
Szia Az az igazság hogy a tápba nem érdemes nézegetni az elkókat. Ezek a kis elkók annyira filléres tétel, hogy ki kell cserélni azonnal és csak utána tovább menni.
A primer oldali elkók szinte soha nem folynak ki mégis megfut a táp, és akkor a szekunder oldalon látszik esetleg felpuposodott, kifolyt kondi. A méhecske szerü zümmögésről az a tippem hogy azt azután hallatta a gép hogy megölte a sorvégtranyót.
Hát már találtam olyat melynél a táp puffer volt a ludas és akkor is fura hangot adott a táp kicsitt zümmögött felvillant a késszenléti led vagy el is indult a készülék utánna pedíg már semmi nem volt csere után azonnal megjavult!De ez egy eset lehet persze sok más probléma is!
Ja ja az is előfordulhat de általában akkor kicsit alacsonyabb frekin pörög a táp. Ha viszont zárlatba verte a sorvég tranyót akkor igen kis kitöltési tényezövel elindul a freki felfelé és akkor lehet magas zümmögést hallani.
Egyébként ha van egy pufferkondija a srácnak akkor érdemes próbából kicserélni. Két forrasztás az egész.
Kifolyt felpúposodott elkót nem láttam , a készenléti led sem műxik.
van a sorkimenő mellett egy hűtött nagyméretű tranyó(azthiszem)(q220) ennek minden lábán 17 ohmot mérek ez normális?
Kiforrasztva mérted vagy bent a panelben?Nem mindegy ki kell forrasztani!
Az szinte biztos elköszönt de vedd ki és ugy mérd.
Mi a tranyo tipusa ?
A panelon mértem beforrasztva , ez a sorvégtranyó? ez zárlatot jelenthet?
[http://hqvideo.hu/info/hu/2sd2333.html]Azt hiszem ez az de csak helyettesítő van hozzá!
2SD2499,2SD1878,2SD1556,ezekkel lehet helyettesíteni!Ja meg a S2055N ez kifelejtettem
Igen ő az épp kérdezni akartam a helyettesítőt
Szóval: a 150 Mf/400 as kondi+ a 220M+330M kondi és a sorvégtranyó + nézzem át a diódákat!
Mérd meg,hogy jó e!A bázis kollektor közt mindkét irányban átenged mert ez nem sima tranyó,de a emiter és bázis kollektor közt csak egyirányban engedhet át ha diódamérésben méred!Egyik iránybyn kb 500-600-at kell mérni!
Rosszul írtam na szóval ebben a tranyóban van egy dióda is az emiter kollektor között és ez a méréskor bezevar!Ezt is vedd figyelembe de pár Ohmos eredmény szinte biztos,hogy zárlat!
Közben kiforrasztottam...Az E-B között 11 ohm mindkét irányban E-C között 17 ohm mindnét irányban (hasonlokat mérek B-E B-C között is)
Az bizony zárlat!Cseréld ki egy helyettesítőre!Elkókat is cseréld körülötte mert szerintem azok is kaphattak!
Köszi skacok a segítséget! folytatás a jövőhéten ui. itthon nincs ekkora tranyóm. Az eredményről majd beszámolok. Azért ha vmi még eszetekbe jut irjátok le.
Jó éjt mindenkinek! :worship:
Szívesen de a hiba lényegére Fery tapintott rá legelőször őt illeti a köszönet nagyobb része!
Sziasztok, Nincs jelentősége az a lényeg, hogy tudtunk segiteni. jelentkezz ha kicserélted a cuccot mert nem biztos, hogy megjavul. Sajna találkoztam már olyan TV-vel is amit egy megszaladt táp úgy szétütőtt, hogy gazdasági totálkár lett a vége, igaz ez nagyon ritka talán kettő volt ilyen húsz év alatt.
De olyan sokszor volt, hogy még egy két alkatrészt elvitt magával /Képvégfok, hangvégfok stb./ Remélem nem jársz igy ha mégis akkor folytatjuk.
Szasztok!
Kicseréltem a zárlatos tranzisztort+ kondikat. Sajna nem kelt életre a kicsike :nemtudom: ! újabb (vagy talán így kezdődött?) jelenség: Led nem ég, hangszóróból kis frekvenciájú búgás - persze kép nincs. várom további tanácsaitokat!!
Szia. Na akkor méregetünk.
Kezd el a táp szekunder oldalán a diodákkal és a pufferekkel és a primer oldali kis tranzisztorokkal Diodákkal ha ott rendben találsz mindent akkor folytatjuk.
Végignéztem már eddig is többször, de zárlatos diódát, tranzisztort kondit nem találtam.
Az a gond hogy nem dőlt még el hogy a táp vagy a sorvégfok a nyügös. Most eldől. Forraszd ki a sorkimenö trafónak azt a lábát amelyik a sortápra megy. Utána a sortápra akassz fel 230 volt/100wattos izzót. Ha az izzó világit akkor van sortáp azaz a táp jó Mérd meg a sortápot akkor kb annyinak kell lenni mint normál üzemkor. Izzo nélkül ha levan kötve a kutya ne inditsd el mert abba belehalhat a táp is.
Ha nem világit akkor a táp döglött. Utána megyünk tovább
No, magyarul forrasszam le a sokimenő azon lábát ami a sorvégtanyó collektorához kapcs? majd a leforrasztott láb és a nyák közé tegyem az izzót?(a szakadást izzóval áthidalom?) Kutya=sorkimenő? Hol mérjem a sortápot, kb mekkora a fesz?
egyenlőre ennyi kérdés
Szia
Na az az igazság hogy nem volt előttem a panel elég rég javitottam ezt a tipust de átnéztem a rajzot. nézd meg a táp szekunder oldalán a D 245 zénerdiódát. Biztos hogy zárlatos. Ez mindig megdöglik ha megfut a táp azért van benne hogy ne engedje 150 volt fölé menni a sortápot. Ha megfut a táp 160 volt körül megdöglik és rövidre zárja a tápot és igy nem tudja magával vinni a fél Tv-t. Nezd meg a rajzon 2. oldal. Szinte biztos hogyha kicseréled meg fog javulni. Ja szakzsargon kutya=sorkimenő trafó de az izzós trükkre valószinüleg nem lesz szükség.
Szép Estét!
Kicseréltem a z diódát, bár nem volt zárlatos, a jelenség ua.-búgás a hangszóróból , led nem ég-(még jó hogy vettem 100w os izzót! ) egyébként az izzós trükköt jól értelmeztem? -Jó kis tanulás ez nekem.- az nem lehet h a sorkimenő vagy ami utána jön (eltérítő?) zárlata ütötte ki a sorvégtranyót? nem is merem tovább bekapcsolva tartani. (én már felkészültem mindenre...) :wilting: |
Bejelentkezés
Hirdetés |