Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Futófény
Sziasztok!!
Olyan kérdésem lenne hogyan lehet olyan futófényt csinálni ami legalább 100 ledből áll??
Hello!
Üdv a fórumon. A válasz egész egyszerű lenne, 100db Led-ből.. Érdekes, hogy a topikot megtaláltad, de nem olvastad? Mert az első oldalon erre a rajzra, egyből rátalálhattál volna. Vagy nem fejtetted ki egészen, mit is szeretnél. üdv! proli007
A [716959]-es hozzászólásomat idézném:
Idézet: „Szia! A CD4017-es adatlapjában van egy kapcsolási példa a számlálók sorosítására. De nagyon egyszerűen is meg lehet oldani 100 LED-ig. Egyszerűen mátrixba kell kötni a LED-eket. A kapcsolás jellegéből adódóan, az egyik IC kimeneteit invertálni kell. De ezt tranzisztorokkal könnyen meg lehet oldani. ( Amit amúgy is illene tenni az IC kimeneteire. ) 100 lépés fölött viszont csak a CD4017-es adatlapjában található kapcsolást vagy egymás után kötött léptető tárolót ( soros bemenetű, párhuzamos kimenetű, shift regisztert ) is alkalmazhatsz. ( Shift regiszterrel az az előny is meg van, hogy több egymástól "független" impulzus is haladhat egymás után.”
Hello!
Azt szeretném meg tudni ,hogy ebben a kapcsolásban a kapcsoló sorrend irányát változtatja? Egyáltalán ez az a kapcsolás e? És még esetleg a 74132 es ict nem e lehetne 555 re cserélni? Elöre is köszi!
Szia! AZ S1 - S2 nyomógombokkal a futófényt mintáját lehet "beprogramozni". A futás irányának megváltoztatásához ki kell még egészíteni a kapcsolást.
Ez egy kicsit trükkös futófény, mivel léptető tárolóval (shift regiszter-rel) oldja meg a léptetést és a futási minta tárolását. Elméletileg nincs akadálya annak, hogy 555-ttel állítsd elő az órajelet.
Akkor úgy teszem fel a kérdést hogy tudna valai olyan kapcsolási rajzot fel tenni amin 4 led "futna" egy irnyába és egy kapcsolo vagy "valami" segitségével viszafelé haladjon.
Elöre is köszi.
De megoldható félvezetővel is az irányváltás... (Bővebben: Link)
Bocsi de ez a rajz nem sokat mondott el nekem .
Valami leirást vagy esteleg valami segtiséget tudnál hozzá füzni? Pl.: hova kössem az 555 ös bemenetét vagy esetleg hogyan kössem be a ledeket. Úgy szeretném megoldani, hogy kapcsolóval tudjam kiválaszatni hogy melyik irányba menJen.
Az 555 kimenetét (3) láb a 7495 8,9 lábára kötheted akkor a 74132 feleslegessé válik tranzisztorostul.Az 555-öt bekötését lásd a segédprogramok között.Sima egyszerű kapcsolóval a JANI által belinkelt kapcsolással lehet PA1..4 re a jelenlegi kimeneted PA5..8 ra a ledeket kösd.A kapcsoló pedig egy váltó kapcsoló legyen aminek a "közepét" a testre a két végét pedig az ic G jelű lábáira kötve. A lábakra ezen kívül az 5V felé egy egy 470 ohmos ellenállást illik kötni.
Kköszönöm szépen így már egész érthetö!
Hello!
Annyit még hozzá tennék, hogy ha csak egy bitet szeretnél jobbra-ballra futtatni, akkor a 7495 helyett jobban jársz egy CD4017-el, mert ott mindig csak egyik kimenet aktív. Ez a kapcsolás, arra készült, hogy különböző "álvéletlen" bitmintákat léptessen jobbra-ballra. (Természetesen a 4017 Q4 kimenetével töröni kell a számlálót.) A 4017 Q0..Q3 kimenetét kötheted a kapcsolóra, vagy a 244-re. üdv! proli007
Értem!
De a 4017 nél csak ugy lehet megoldani nem hogy ki marad egy "ütem ha resetelem az ic t? Vagy hogyan tudnám megoldani ezt? Mert az lenne a fontos hogy a bizonyos irányba "folyamatosan" szünet nélkül menne a futás ha váltok uygan ugy csak ellenkezöleg.
A 4017-nél nem fog ütem kimaradni amikor a Q4-hez ér a számláló, mert nagyon rövid idő alatt megtörténik a számláló alaphelyzetbe állítása, s így a Q3 után azonnal a Q0-ra vált a számláló kimenete.
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy 9ledes futófényt! Egy nyák fóliaoldali áramköri rajzot és egy alkatrészlistát kérnék szépen! 9voltról kéne üzemelni! Köszönöm Szépen! ui: ajándék lenne a barátnőmnek... És csak most kezdtem el tanulni az elektronikát szakközépben ezért kéne áramköri rajz!
Szia. Ha 1 irányba fut a led úgy jó? Mert ha gondolod megcsinálhatom neked.
Hello!
Megépitettem ezt a kapcsolást de az a probléma hogy ha az eggyik G jelü van a földön akkro az irány meg van csak 3 led megy egymás után ha a másik G jelü akkor az irány változik de akkor az elöbi irány elsö ledje kimarad. miért lehe ez?
Ha mindkét esetben fizikailag ugyan az a led rossz akkor a lehet a led rossz vagy a meghajtóig menő vezetéket kötötted el.Ha cserélődik akkor az eredeti futófényed rosz vagy a futófény-fordító közötti vezeték hibás.Esetleg a ledeket az eredeti kimenetre átkötve ez gyorsan eldönthető.
555 és 4017 et épitettem meg. A futófény vezérlés müködik a 4017 esig szépen megy futnak a ledek. De a 74hc s kapcsolás nál ugy müködik hogy ha eggyik irány akkor 1 s led nem müködik ha másik irány akkor 4 es led nem müködik de menet irányt azt vált!
A váltó meg a 4017 között elkötöttél valamit,vagy két forr szemed összeér valahol.Különös tekintettel a 74hs244 ic 2,8,11,17 lábaira (ha a rajz szerint kötötted a kimeneteket.)
Hello!
Akkor elég nyilvánvaló, hogy az 1-es led jele, nem érkezik meg, a 4017-től az LS244 bemenetére, vagy testzárlatos az LS244-nél ez a bemenet... Mérd meg a 4017 kimeneténél, a villogó jelet, (az eredetileg 1-es Led-nél) mikor nincs rajta és amikor rajta van az LS244 üdv! proli007
Valaka épített már ilyet?
http://www.youtube.com/watch?v=oI08NinNi_c
Van a billentyűzetnek írásjel, meg nagybetű-váltó gombja. Neked nincsen meg?
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy egyszerű 10 ledes futófényt Valami kapcs. rajz jó lenne ! Gondoltam már 4017 es +Ne555 iIC vel megoldani csak ellőször kapni szeretnék egy infót! Köszönöm!!
Olvasd át a témát ! Az elején láttam 4017-555 áramkört
Sziasztok!
Olyan problémám van,hogy vettem egy gyári(Omnitronic)hangvezérelt futófényt használtan,és nem működik a hangvezérlő része.Igazából a működését sem ismerem igazán,egy ismerősöm mondta hogy alapban sorban mennek a fények(4 db 220-as kimenet)a hangvezérlésnél pedig a zene ütemére lépteti ezeket.A futófény része szépen működik.De hiába kapcsolok be zenét,semmi nem változik.Ez a funkció vajon automatikus,mert az előlapon van két poti(sebesség,érzékenység),és ennyi.A hangvezérlés mikrofonnal működik.Ha valaki találkozott ilyennel,kérem segítsen! |
Bejelentkezés
Hirdetés |