Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1012 / 3993
(#) Doncso válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Csakmert ezzel a remek tanáccsal lesz neki 3 kuka vasalója. Egyébként nem csoda, hogy nem hűti meg az acél, ugyanis ha olyan jól vezetné a hőt, akkor lenne acél hűtőborda is. De nincsen... A rezsótól meg még mindíg olcsóbb egy halogén izzó nem?
Na de most komolyan, ugye vicceltél, hogy anyu vasalóit kenje be zsírral, és szorítsa oda a sújzóihoz. óriási.
(#) csabix7 hozzászólása Okt 9, 2010 /

Hát hogy hol helyezkedne el a két LED....... NYÁKon
(#) qvasz2 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Elárulom neked, hogy gyári készülékekben van vasból készült hűtőfelület, mert sokkal olcsóbb, mint az alu. A régi vasalók is vasból voltak, meg még sokminden; nem tudom miért gondolod, hogy a vas hőszigetelő?
(#) Doncso válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Mondtam én hogy hőszigetelő? Nem. Azt mondtam nem a legjobb hővezető ahhoz, hogy elvezesd a vasaló hőjét vele. Jobban járna egy izzóval, vagy több izzóval, mondjuk 3-4db 500w-os halogénnel lehet lépésekben szabályozni a terhelést, és nem kell összezsírozni a vasalókat, meg a sújzókat.
Idézet:
„Elárulom neked, hogy gyári készülékekben van vasból készült hűtőfelület, mert sokkal olcsóbb, mint az alu.”
Tudnál konkrét példát hozni? Elég sokmindent láttam már, de ilyet még nem.
(#) albinolynx hozzászólása Okt 9, 2010 /

Hoztam ismerőstől rezsót, csak jó lesz. köszi!

Amúgy a vasalókkal valami gond van.
Tökéletesen felfekszenek, próba idejére ráraktam egy alumínium tömbre az egyik. Ki-be kapcsol ugyan úgy.
(#) qvasz2 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Legközelebb lefotózom, csak neked
Konkrétan legutóbb valamilyen music center szutyok volt nálam javítani, abban volt hullámosra hajtogatott, azután végigszagecselt vaslemez-hűtés.
(#) _JANI_ válasza csabix7 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Légy szíves HASZNÁLD A VÁLASZ GOMBOT! Kösz.
Az általad használni kívánt LED jellemző méreteivel segítsd a neked segíteni akarót!
Mert könnyen lehet, hogy egyedül kell megtervezned és elkészítened az áramkört...
Szóval ha másként nem menne akkor válaszd ki PL: innen (Bővebben: Link) a megfelelőt és linkeld be...
(#) _JANI_ válasza csabix7 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

... amúgy nem annyira bonyolult az áramkör.
Ha megvannak az alkatrészek akkor egy négyzethálós (kockás) füzetlapon is könnyen el lehet készíteni, és csak egy ceruza, radír és vonalzó kell hozzá. ( Meg egy kis türelem. Az vagy megvan vagy nincs. De ez már más kérdés. ) Csak elkezdeni nehéz!
Le kel tenni az első alkatrész és a furat helyeit meg kell jelölni a lapon.
( Opcióként akár körbe is rajzolhatod. )
S mellé a következő alkatrészt. Szintén lábjelölés és a megfelelő pontokat az elvi rajz szerint össze kell kötni.
Meg fogod látni, hogy többi már szinte magától fog menni. :heureka: ...
(#) kadam válasza proli007 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Kedves proli007 köszönöm a segítséged! Megnéztem az adatlapban a CTR-t, a grafikonról azt olvastam le, hogy 10 mA LED-áramnál a kollektoráram értéke 1. Nem találtam mértékegységet, ez az egy azt jelenti, hogy a LEDáram egyszerese? Előző hozzászólásodban azt írtad, hogy százalékban adják meg. Azonban nem hiszem, hogy 10 mA LEDáramnál csak 1 %-a lenne a kollektoráram. Valószínűleg én értelemezek rosszul valamit. Lehet, hogy azt, hogy mihez képest annyi %. A maximális kollektoráramhoz, vagy a LED-en folyó áramhoz képest?
(#) albinolynx válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Sikerült nagy nehezen lemérni. (:

2db rezsó
2db hősugárzó
1db orosz vasaló, ami nem tudom milyen felépítésű, de folyamatosan benyalta az áramot, nem kattogott és nem is égett le

Ezekkel meglett a 8.6A terhelés folyamatosan.

Valahol van/voltak halogén izzóim, kerestem is őket, de nem találtam meg.

Köszönöm az ötleteket!
(#) csabix7 válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Normál fényű LED
(#) csabix7 hozzászólása Okt 9, 2010 /

És az a kérdés hogy a kapcsolásban hol helyezkedne el az a két LED!
csak egy rajz kellene
(#) kadarist válasza csabix7 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

De miért is kellene két LED? Ha a feszültség meglétét szeretnéd jelezni, ahhoz egy is elég.
(#) proli007 válasza kadam hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Hello!
Tekintve, hogy nem írtad konkrétumként az optocsatoló típusát, az adatlapját nem tudtam megnézni. Így hivatkozni sem tudtam rá.

- A CTR mint itt meghatározásában láthatod is általánosságban százalékban adják meg. De mivel ez egy áram arányt jelent, lehet simán arányossági tényezőként megadhatták. Így valószínűsíthető, hogy az "1", 100%-ot jelent.
- Általában olyan optocsatolónál, ahol fototranzisztort alkalmaznak, 10..100% között, ahol fotodarlingtont, ott 100..1200% között változik a CTR értéke. De ahol csak fotodióda a Led párja (vagy a tranyó kollektor-bázis diódáját záró irányban alkalmazod), akár igaz is ehet az 1%.
- De általában az érték, a 10mA-es tesztáramra vonatkozik (ezt az adatlap, mint konstanst deklarálja), nem a maximális Led-áramra.
(Természetesen a tranzisztor kollektor árama, a Dióda áram növekedésével-csökkenésével ez közel arányosan változik.)
üdv! proli007
(#) Marko Ramiusz válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Szia! Kösd át vagy vedd ki a termosztátját. A hatás garantált. Arra vigyázz, hogy a vasalók talpa meg fog olvadni, vagy kilágyul. Szóval keress más megoldást. Üdv.: Yoe
(#) szakáll válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

A problémád azért állt fenn, mert nem fordítottad meg a vasalót /talppal felfelé!/. Normál helyzetben a felül levő bimetál felé áramlik a meleg, azért kapcsolt ki.
(#) kadam válasza proli007 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Üdv! Szóval lehet ez is, lehet az is. Konkrétan 4N25 az optocsatoló típusa. Nála a grafikonon lévő 1 szerinted mit jelenthet? Tudom sokat kérdezek, de csak így lehet tanulni. Hála neked és más jó szándékú embereknek sok olyan dolgot megtudhatok, amire magamtól nehezen jönnék rá.

4n25.pdf

(#) eshe hozzászólása Okt 10, 2010 /

Sziasztok!
A következő lenne a kérdésem.Adott egy orosz tirisztoros akkutöltő ami elhalálozott.Ennek a trafójából készitettem egy tápot ami 14 v-ot ad le és kapunyitót működtet.A trafó egy toroid és 36 v váltóáramot ad közép leágazással.A tekercselésből leágaztattam egy akkora részt ami leadja a szükséges feszültséget. Csökken-e a leadott teljesitmény mert nem használom csak a vas negyedét?
Köszi :Esh
(#) albinolynx válasza szakáll hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Hm... és megint csak hm...
Holnap reggel próba! (:
(#) qvasz2 válasza eshe hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Persze. Az eredeti felállásban, ha pl tudott 36V / 10A-t, akkor az 360W. Most, hogy csináltál egy új leágazást, tud 14V / 10A -t, ami 140W. (A 10 A-t csak példa képp írom, nem tudom, mennyi valójában)
A lényeg, hogy az áram maradt, amennyit tudott régen, de a feszültséget csökkentetted, ezért a kivehető teljesítmény kisebb, ezen a kisebb feszültségen.
(#) blackdog hozzászólása Okt 10, 2010 /

Logikai kapu kell vagy elég 2-3 tranzisztor?

Szóval a következő szeretném megvalósítani:
Van két kapcsolóm SW és DIP valamint két ledem (Z)öld, (P)iros

SW | DIP | Z | P
0 0 0 0
0 1 0 0
1 1 1 0
1 0 0 1

A lényeg, ha DIP bekapcsolt és megnyomom SW-t akkor világítson a zöld led. Viszont, ha DIP kikapcsolt és megnyomom SW-t akkor a piros világítson. Minden más esetben ne világítsanak.

Egy dolog nem jön össze az, hogy az adott feltétel teljesülése esetén csak a piros világítson. Eddig csak tranzisztorral próbáltam.

Szeretnék ötletet kapni a megvalósításhoz. THX
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Kapukkal:

LOGIC.jpg

(#) _JANI_ válasza kadarist hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

( Egyenlőre nem a miért a kérdés, hanem a hogyan... )
(#) kadarist válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Ja, hát fordítva is fel lehet ülni egy lóra...
(#) proli007 válasza kadam hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Hello!
Nem egy nagy talány..
- Ha megnézed a CTR adatokat, akkor láthatod, hogy az első szám, mA-ben a zárójelben lévő szám, %-ban értelmezhető. (Lásd a 4N25-CTR) képet.
- Ha a 2. ábrára gondolsz, akkor a kulcsszó, hogy a karakterisztika normalizált. (Normalized) Avagy, egy viszonyítási arányt 1-nek véve adjuk meg az adatokat. Tehát 10mA Led-áram melletti kollektoráramot veszi 1 egységnek, és ehhez képest ábrázolták a változást, ha a Led árama csökken vagy nő.
Teszik ezt azért is, mert a kollektoráram több mindennek függvényében, és főleg akár egyedi darabonként is változhat, mint ahogy az adatlapon is látszik 2..7mA között. Így nem egy görbe, hanem egy görbesereg, vagy egy sáv lenne. Az eredmény, meg elveszne benne.
(De optocsatolóknak, van saját topikjuk is, így ennek kissé OFF szaga van..)
üdv! proli007
(#) _JANI_ válasza blackdog hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Elvileg megoldható simán tranzisztorokkal is. ( Lásd TTL = Transistor–transistor logic (Bővebben: Link))
(#) blackdog válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Köszi!

Én is most a kapus megoldást nézegettem.
7408 -nak van CMOS megfelelője?

(szerény tudásom szerint a 7408 TTL)
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

elvileg:
7404 => 4069
7408 7> 4082

Jól okoskodom?
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Idézet:
„elvileg:
7404 => 4069
7408 7> 4082
Jól okoskodom?”

Az előbb elírtam. Szóval:
7404 => 4069
7408 => 4081
(#) jdani hozzászólása Okt 10, 2010 /

Hali. Egy 4060-as IC-t szeretnék használni számlálásra. Egy bemenő jel, egyet léptet a kimeneten. Hogyan kössem be az IC-t? A kimenetekre mondjuk LED, és a clock-ra jön egy jel? Vagy ezt az IC-t csak úgy lehet használni, hogy az RCből kell kialakítani egy órajelet, amit majd a CLK-re vezeti?
Következő: »»   1012 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem