Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pioneer CDJ 100S JOG jeladó
 
Témaindító: Marty McFly, idő: Okt 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 10, 2010 /
 
Hi all!
Valaki nem tudná nekem elmagyarázni hogy a Pioneer CDJ 100S JOG jeladója milyen elven működik?
(#) Krisztian1031 válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
A Hall effektus elvén működik.
Infrás jeladó és vevő, közte egy megszakítótárcsa
(#) Marty McFly válasza Krisztian1031 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Lehet ezeket valamimódon javítani? Pl ahogy elnézem szét lehet szedni, esetleg ha úgy ki lenne takarítva, akkor nem leht hogy jobban működne? Mert igazából most is működik csak eléggé érzéketlen! És van 2 db használt pluszba! Talán megérné kisérletezni...
(#) Krisztian1031 válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Szét lehet szedni, bár nem jellemző rá, hogy bekoszolódik, hacsak tudtodon kívül nem folyt bele valami ragacsos ital...
Ha működik nem érdemes cserélni magát a jeladót, attól jobb nem lesz.
(#) Marty McFly válasza Krisztian1031 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Szokták cserélni mert egy idő után nem lehet vele pontosan dolgozni, ugrálnak tized másodpercek cue pont állításnál, gyorsabb tekerésre nem reagál stb. a műszer olaj ha bele folyik az nem baj neki? Azért is van tartalékba 2 rossz mert már cseréltem egyszer!
(#) Krisztian1031 válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Ha tizedeket téved, akkor már nem működik rendesen.
Akkor érdemes cserével próbálkozni...
Műszerolaj?
Azt is szereti a por...
(#) Marty McFly válasza Krisztian1031 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Én is arra gondolok hogy talán valamiféle "olajsár" lehet benne, amit ha kitakarítanék jó lenne! Viszont amit legutóbb vettem ilyen lejátszót, az totál száraz, és lassú tekerésnél pontos de a gyorsra érzéketlen. Nem tudom mi lehet a baja
(#) Krisztian1031 válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Azon gondolkodtam, hogy simán elképzelhető, hogy gyengült az infra-adó (led) teljesítménye, ez által a gyorsabb tekerés esetén a megszakító tárcsa, a nagy sebessége miatt egyfajta fényszűrőkén kezd viselkedni...
de ez csak elmélet a részemről...
Szerintem egy próbát megér a csere.
Ha ez nem segít, akkor célszerű az érzékelők jel ellátását műszeresen ellenőrizni
(#) Marty McFly válasza Krisztian1031 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Csak azt kéne tudni hogy melyik láb mi, megtápolni az infra adót, és műszerrel érzékelni a jelet. De szerintem megpróbálkozok a takarítással először és beforrasztom, az tuti megmutatja hogy jó lett e! A régiek csak ugráltak de érzékeltek! Ez az egy nem akar reagálni a gyors forgatásra. Viszont érdekesnek találom hogy egy karcmentes 5 éves lejátszóról van szó, mindene tiszta és szépen működik egyedül a jeladó érzéketlen..érdekes. Ez a jeladó még csak nem is volt olajozva, száraz! Szóval ez egyik épp elfekvő jeladót szétkapom és adok neki egy kis WD40 et, hagy tisztuljon! Egyébként köszönöm a segítő hozzászólásokat!
(#) Krisztian1031 válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Szerintem ne nyomj bele wd 40-et sem
Alkohollal kéne megtisztogatni, az zsírtalanítja...
Nem tudom, hogy melyik láb mi, de az oszcilloszkóp megmondja az igazságot
Sok sikert
(#) Marty McFly válasza Krisztian1031 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Izopropil alkoholt vagy a tiszta szeszt támogatod jobban? Tisztítás után mérek, majd leírom az eredményeket, és közzé teszem a lábkiosztást is hátha még jól jön egyszer valakinek!
(#) Krisztian1031 válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Én izopropil párti vagyok
(#) idlob válasza Krisztian1031 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Csak a tisztánlátás kedvéért: a Hall-effektusnak nincs sok köze a rés-optikai enkóderhez, bár mindkettővel lehet rotary encodert építeni.
A Hall-effektus lényege, hogy ha egy félvezetőben/vezetőben áram folyik és azt a félvezetőt/vezetőt mágneses trébe rakjuk, akkor feszültségkülönbség keletkezik az vezető/félvezetőn az átfolyó áramra merőleges irányban.
A rés-optika pedig áll fényforrás(ok)ból, fény detektor(ok)ból és a köztük elhelyezett tárcsából amin különböző minta szerint váltakozik átlátszó és átlátszatlan rész. A fény útját megszakítják a tárcsa átlátszatlan részei, így a fény detektoron átfolyó áramerősség változik.

Az optikai enkódereknél az érzéketlenséget leginkább a kosz csökkenti, ill. láttam már olyat, hogy elkezdett kopni a tárcsa festése , egy fotomaratott tárcsát meg elkezdett enni valami vegyi anyag. További nagy ellensége a cigi füst, ami lerakódik a tárcsára, az infra LEDre, a fotocellára. A koszolódásnak amúgy nem kell szembetűnőnek lennie, már egész kicsi is okozhat problémákat.
(#) Krisztian1031 válasza idlob hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Köszi a javítást, tök igazad van...
Ez nem jutott eszembe: rés optika...
Köszi
(#) Marty McFly válasza idlob hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Igazad van én is figyelmetlen vagyok, az optikai részes sort vettem jobban figyelembe a hallal nem is nagyon foglalkoztam, mikor olvastam megörültem hogy talán takarítással megjavul a cucc! Cigifüst igen sok van egy szórakozóhelyen, így a diszkóban is, tehát abból kaphat bőven a jeladó is, főleg ha a lejátszó előző gazdája (mivel én nem cigizek) cigizett és ott fújta rá buli közben a füstöt. Akkor izopropil alkohollal fogom megtámadni! És neked is köszi az infókat!
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 10, 2010 /
 
Szétszedtem az egyik jeladót de szerintem ez teljesen mechanikus elven működik, mivel nem nagyon látok elkopva semmit gyanítom érintkezési hiba miatt lett pontatlan, eléggé sok besűrűsödött műszerolaj van már benne! Csatolom a képeket a belső felépítésről! Egyébként kíváncsi vagyok honnan tudja hogy jobbra vagy balra kezdtem el forgatni??
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 11, 2010 /
 
Na? Senki nem tudja hogyan működik?
(#) lapose válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 11, 2010 / 4
 
Szia!

A két érintkező nem egyszerre zár-nyit, hanem kicsit el vannak tolva egymástól. Ezért ha az egyik irányba forgatod az első érzékelő zár először majd a második, ha ellenkező irányba akkor pont fordítva. Kell egy elektronika hozzá, ami kiértékeli az impulzusok helyzetét és számát, és megadja, hogy előre vagy hátra forgattad a tárcsát és mennyit.
Sajnos ezeknek a jeladóknak tipikus hibája a műanyag megkopása. ha először fordul elő a hiba a takarítás kontakt spray segíthet, de rosszabb esetben cserélni kell.
Mostanában olcsóbb egerekben is ilyen érzékelővel oldják meg a görgő érzékelését.
(#) Krisztian1031 válasza lapose hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Igen,igen :yes:
Tudjuk, csak melóztunk
(#) Doncso válasza Marty McFly hozzászólására (») Okt 13, 2010 /
 
Azért azt ne felejtsük el, hogy fogyasztói társadalom vagyunk. Ki van az találva, hogy cserélned kelljen sajnos. :yes:
(#) hodilac válasza Marty McFly hozzászólására (») Márc 17, 2011 /
 
Helló mindenkinek!
Egy nagy segítséget szeretnék kérni mindenkitől aki ezt olvassa valaha.Van illetve volt egy pioneer cdj-100S lejátszóm amíg a mechanikája (jog poti csere után) meg nem adta magát, pontosan letört a benne lévő fogaslécből egy kb 15mm hosszú rész. Kerestem szinte már mindenhol komplett mechanikát csak a fogaslécet külön de sehol nem találtam. Ezért szeretném ha valakinek van elfekvőben egy komplett mechanikája ami esetleg eladó, vagy csak a fogaslécnek a rendelési számát a 11 számjegyű kódot meg tudná adni ,hogy tudjak rendelni azt nagyon megköszönném.
Tovább a következő problémához: Ahogy a készüléket szétválasztjuk egyből találkozunk egy kb 30 pólusú kábellal annak a vége valahogy megsérült és nem érintkezik a vége, valamint az alaplapon lévő csatlakozó amibe ez a kábel belemegy az is mert már miért ne szétment. Tehát összesen szükségem lenne a kábelre ami az alaplapot és az előlapot összeköt illetve az alaplap csatlakozójára és persze a mechanikára. Aki bármiben tudna segíteni nagyon megköszönném illetve ha van bármilyen alkatrésze amire már nincsen szüksége az megvenném.
Bármilyen hozzászólást ide illetve erre az email címre várok: hodilac@freemail.hu Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek.
(#) crusher hozzászólása Szept 1, 2011 / 1
 
Tévedtek, srácok..
1) A "Hall effektus"-nak az ég egy adta világon semmi köze az optikához (legyen az infra vagy más).
2) A "jeladó"-nak semmi köze se az optikához, se a mágnesességhez..

Az egész tök mechanikus.
(#) Pigi válasza hodilac hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Venni kéne, egy hibás darabot és abból tudod pótolni a neked hiányzó alkatrészt.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem