Fórum témák
» Több friss téma |
Na megcsináltam a rossz végfokot.Már semmi baja nincs, de amelyik jó volt az meg elégette a tekercseket meg egy ellenállást.Most mit rontottam el?
Zárlatot kell keresni vagy a végtranyókban, vagy a tranyók kollektora és test között, hátha esetleg a csillám nem szigetel.
De nem nyúltam hozzá és eddig szólt.Most meg amit megcsináltam kis hangerőn a mélyekre torzít, de annyira nem venni észre.Vagyis a négyszögjelekre.
Akkor még ott valami nincs rendben, esetleg keresztezési torzítás lesz, mert valamiért kevés a nyugalmi áram, munkapontok esetleg nem stimmelnek.
Ha nem nyúltál hozzá, akkor érdekes, hogy miért ment zárlatba, de végülis most már mindegy, meg kell keresni a hiba forrását.
Hogy lehet feljebb venni a nyugalmi áramot?
Először ellenőrizni kell, hogy nincs-e valami más félvezetős hiba a végfokban (szinte biztos, hogy van), mert alapesetben az eredeti nyug. áram beállítással is jól kell működnie.
Nézd meg a munkapontokat, VT33, VT36 bázisán testhez képest +-1,1-1,2V, végtranyók bázisán közel 0,6V kell, hogy legyen, kimeneten pedig minél kevesebb egyenfesz.
A végtranyók bázisán:0,13volt
A vt33:0,41 A vt36:0,52
Akkor ezért torzít. Meg kéne keresni az okát, h. miért nem stimmelnek a munkapontok. Vagy már a differenciálerősítőnél kezdődik a gond, vagy VT15-17-19-nél. Így ránézésre konkrét ötletem sajnos nincs.
Olcsó gyors egyszerű megoldásként végfokhalálkor én általában cserélem a teljes félvezetőkészletet, gyanús ellenállásokat, régi kondikat, és így pillanatok alatt hibakeresés nélkül javítható.
Akkor holnap veszek még egy pár tranzisztort hozzá meg talán a másikhoz is.
A BC546-556-337 szerencsére nem kerül sokba.
Végre tökéletesen működik.Csak a bc182-est kellet kicserélni.Kösz.
Nos belefutottam én is egy ilyen szerkezetbe, amibe beleköltözött egy mackó. A tápkondik (4700uF) kapacitása koruk ellenére (88') 6600µF-osak! ESR mérő hiányában azért kicseréltem őket, de ez sem hozott változást. A típushibás skálavilágítási tápellátást egyenirányítottam, majd le is kötöttem, de ez sem hozott javulást.
A transzformátora a burkolás ellenére is közelről hallható búgást produkál, ez már eleve nem jó jel. Ráadásul nem csak brummog, hanem FM zajszerű sistergést is összeszed valahonnan az elő ill. szabályzófokozatból. Valami ötlet valakinek esetleg?
Erősítést lehet pl. csökkenteni több helyen, a szabályzónál is. A brumm az adott a beépített földhurok miatt, és egy picit a trafó is szórja a bal végfokot. A széles spektrumú zaj talán vmelyik félvezető halálközeli állapota is lehet.
Attól mert MM kondi, nem mind selejtes ám. Illetve a brumm alapvetően nem a szűréshiányból ered, legalábbis én így láttam. Persze könnyen eldönthető adott esetben: ha 100Hz, akkor tápszűrés gond, ha 50, akkor valami más, földhurok, vagy szórás.
Köszi. Csupa jó hír.
Azt látom hogy valami tré a földelési rendszere, mert többek közt a 15V-os tápkocka szigeteletlenül van felszerelve a kasznira, a trafóból meg az árnyékoló szál rá van kötve az árnyékolóházra. No itt nincs csillagpontos földelés az biztos. Az az érdekes hogy a sistergő zaj mindkét csatornán jelen van. Tehát egyszerre mennének ki ugyanazon félvezetők mindkét oldalnál?
Egy régebbi esetnél ilyen volt pl. Van a szép nagy 50-es zúgás, meg fölötte a mégszebb, inkább páratlan számú torzítási termékek. 100 körül csak az egyik oldal zúg fölöslegesen.
A félvezető csak egy ötlet, h. valahol vmelyik nagy erősítésű fokozat zajgenerátorrá vált, de lehet, hogy téged csak az alapzaj zavar, ilyen okokból is szoktuk csökkenteni a szabályzó erősítését két kondi megszüntetésével, illetve a végfok bemenetén a lezáró ellenállást, meg a visszacsatolást is (ma már úgysem kell többnyire a 0,2V körüli bemenőfeszültséghez ragaszkodni, minden forrás ettől többel dolgozik).
50Hz árnyékolására én úgy tudom a >=0,7mm-es vaslemez már jó. Ebben meg 1mm-es van. Nem egykönnyen lehet sajna kiszerelni, kikanócolni a tápegységet belőle, De ha kiderül hogy az a hibás, márpedig nagy az esély rá, akkor úgy is mindegy, mert újat nem fogok készíteni bele.
Sziasztok!
Van egy ilyen típusú rádiós erősítőm. A következő a problémám vele: ha FM rádiót hallgatok akkor csak a jobb oldali hangfal szól, függetlenül atól, hogy egyébként sztereó vétel van e vagy sem. Ha a mono gombot bekapcsolom akkor mindkettő szól. Ha külső hangforrásról hajtom akkor nincs gond, és AM-en sem. Valakinek ötlete van e?
Szia!
Valószínűleg a sztereó dekóder modul hibásodott meg, de lehet kontakthiba is, ha van másik dekóder modulod akkor próbára kicserélheted, és az egyértelműen eldönti az-e a ludas. Ha nem, akkor a dekóder modul, és a HC14; HC15 közötti részt nézd végig. Próbáld megmozgatni az FM ISOSTAT kapcsolóját (valami műanyaggal vagy papírral, mert ha hozzáérsz akkor némít és nem hallod mit csinál), úgy megszólal-e, illetve óvatosan a dekódert is megmozgathatod hátha ott a KH, gyanús még a HP49; HP65-ös trimmer poti is (az FM modul alatt van 4poti azok közül azt hiszem a bal oldali kettő ez), azok is lehetnek KH-sak (lehetőleg ne állítsd el őket). Ha esetleg van szkópod azzal könnyű végig követni hol tűnik el a jel. Kapcs. rajzot ITT találsz hozzá. Sok sikert a javításhoz! Üdv: Laci
Köszönöm! Ma már nem állok neki szétszedni, de megnézem amiket mondtál. Szkópom nincs, kapcs rajzom van a '84-es Magnósok Évkönyvében benne van. Most nézem a linkelt rajz is onnan származik...
Sziasztok!
Van egy problémám ezzel a reciverrel: A Tape 2 bemenetről érkező hangot akkor is kiadja, ha más forrásra váltok át. Amúgy egy CD lejátszó van DIN-RCA átalakítóval bekötve. A megoldást előre is köszönöm!
Elképzelhető, h. az 5 pólusú DIN dugónak nem a bemeneteire csatlakozik.
Szia! Kösd át az RCA-kat a DIN csatlakozó másik két érintkezőjére. A Tape 2 bemenet másik két érintkezőjére ki van vezetve magnó kimenet, hogy fel is tudj venni az erősítőre kötött eszközökről(rádió, lemezjátszó).
Sikerült megtalálni a kimenetet.
Az átalakítón 4 RCA van, 2 RCA-val szól, és a másik 2-vel pedig nem.
Üdv!
A kábelt én gyártottam hozzá, a DIN 2-es (föld) tűje hozzá van forrasztva a csatlakozó házához, és a házon össze van közösítve a 4 RCA földje (ami egyben a kábelek árnyékolása). A maradék négy tűre a négy jelvezeték ment. Az RCA oldalon értelemszerűen mindenhol a karikára ment a föld, a tűre meg a jel. Szerk.: a kábel ki van mérve, nincs rajta zárlat meg szakadás
Akkor lehet, hogy szétesett, vagy kikopott az izosztát kapcsoló.
Hello!
Ha 2ohmos hangszórót tennék rá akkor elbírna egy bd249/250-es tranzisztor?Vagy kettő pár kellene hozzá?
Egyáltalán nem kell a 250-es BD oda. Ami miatt a 2 ohm terhelés működésképtelen, az a táp, és a végfok áramkorlátja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |