Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm a fáradozásod, hogy segítesz! Az általad leírtak alapján gondolkodtam, rajzolgattam és átköltöztem egy optocsatolós topikba.
Hali. Ehhez a kapcsoláshoz van egy kérdésem. L3: 20 menet litze huzal pl Sokol ferritre. Ez mit jelent? Milyen a litze huzal, Sokol ferritre?
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Most tervezgetek egy nyákrajzot egy fülhallgató erősítőhöz.Az lenne a problémám,illetve a kérdésem,hogy ha az erősítő kimenete a táp ac bemenete mellett fut el,összeszedhet valami zajt?Az egész cucc szimmetrikus,felülről lefele a nyákrajz lebutítva most így néz ki:jack in,alatta erősítő,alatta táp,alatta a jack out.(Elég pici a nyák is,5x12cm.)Bármilyen tanácsnak örülnék,ha kell teszek fel képet picit később,most még dolgozok rajta. Üdv.:Zoli
Hello!
- A CD4060 egy bináris számláló. Tehát a kimenetei a kettő hatványa szerint kapcsolnak. (pld. Q10 az 1024 órajelenként) De a számlánc, csak a Q4-től van kivezetve, tehát ennek magas szintje, csak a 16. óra jel bekövetkezése után lesz magas szintű.. (Q11 kimenet, meg hiányzik) - Az IC valóban tartalmazza a belső oszcillátor lehetőségét. De ezt nem kötelező használni. Hogy működjön, mindössze a léptető órajelet, a 11-es lábára kell vezetni (az oszcillátorhoz tartozó 9 és 10-es lábat szabadon lehet hagyni) és nem szabad, hogy az IC RESET állapotban legyen. Tehát a 12-es lábat a VSS-re (GND-re) kell kötni. - De hogy azt írod, "Egy bemenő jel, egyet léptet a kimeneten. " számomra arra utal, hogy inkább a CD4017-re gondolsz. üdv! proli007
Hali. A 4017 csak 10 különböző lépést csinál, a 4060... Nem tudom, de sokkal többet. Órajelet hogy lehet neki adni ,,nyersen,,? a 16os lábat a 11eshez érintgetni?...
A reset láb be nem kötése az IC halálához vezet, vagy nem működéséhez?
Kellemes számítógépezést kívánok, de lenne 1 db kérdésem.
Ha egy 3 fázisú esztergához kellene egy olyat csinálni, hogy amikor a gépnek a tokmányát (anyag befogó rész) levédtem egy lemezel hogy véletlenül se érjek bele... akkor csak akkor induljon a 3 fázisú villanymotor amikor az le van csukva. Gondolkoztam egy zárókapcsolós megoldáson 2 relével, de hogy forrasztom rá a nagyobb keresztmetszetű vezetőt. Meg bírja e az a kis relé a 400V-ot :wave: üdv:Adrián
Szerintem a motort indító mágneskapcsoló vezérlési körébe kéne bekötni ezt a kapcsolót. Vagy ha van vész leállító gomb az esztergán, akkor legjobbha azzal sorbakötöd a kapcsolódat.
Ha mikrokapcsolót használsz akkor relézd meg, mert a kis kapcsoló nem biztos, hogy kibírja hosszú távon a rajta átfolyó áramot.
Hello
kérdés hogy van egy sorvégtrafó, és a két vezeték közül az egyik szabadon lóg Az egyik a képcsőbe csatlakozik de a másik, nem tudom hova kössem ?
Én amiket eddig láttam az úgy volt, hogy a nagyfesz a tölcséres vége ment a képcső felső részén kialakitott helyre.
A másik, meg az elektronágyukat meghajtó panelre egy csúszóérintkezővel, vagy forrasztással.
megvan a megoldás a kép élesség állításhoz tartozik
Egyébként a másik baj még a tv-vel , hogy csak középen van kép 7 cm-es sávban nem tudsz megoldást vagy ötletet rá?
Annyira nem értek a tv-k hez, majd a tv-s topikban lesz hozzáértő kolléga.
Gondolom valamelyik eltérítést hajtó TDA halt meg, vagy a kondija. Esetleg, ha van ilyen állítópoti a tévén, akkor az is lehet kh-s. A forrasztásokat mindenesetre átforrasztgatnám mindenhol.
Na megnéztem az ózongenerátor belsejét. Olyan mint egy akvárium levegöztetö. Oda kell az AC 12V. Van egy tekercs és 2db mágnes mozog. Akkor oda elvileg jó ez a négyszögjeles dolog?
Sziasztok!
Lenne 2 kérdésem remélem tudtok segíteni mert és sajnos nem tudom hogyan kell kiszámítani a megfelelő értékeket. EZEN a kapcsoláson mit kéne változtatnom, hogy 24 leddel biztonságosan de maximális fényerővel működjön? Hány voltosak legyenek a ledek?
Szerintem 24 LED-el is jó lenne. Az az 1 LED-nyi többletfeszültség nem jelentős.
Értem és ha a 4,7µF helyére 10µF-ot tennék az baj lenne?
Sziasztok!
Szükségem lenne egy véletlen szám generátorra. Ez megvalósítható CMOS IC-kel? Min. 6-8 kimenek H és L szintjét kellene véletleszerűen váltogatni.
Sziasztok!
Most vettem a HeStore-on egy pákaszivacsot. Ebbe csak simán bele kell törölni a pákát vagy be kell vizezni vagy valami egyebet kell ráönteni? Köszi előre is.
Syasztok!
VAn egy TDA3800GS nevezetű Ic-m. Sajnos bontáskor kitörtem az egyik lábát. Az lenne a kérdésem ha a törött láb helyére vékony vezetéket forrasztok akkor az még működni fog? Ha rossz a topic elnézést kérek!
Szia!
Vizezd be használat előtt.
Köszi!
A 10µF-os kondenzátor legalább 100V-s legyen!
Üdvözlet mindenkinek.
Kicsit kezdő vagyok, elektronikában, ezért bocsánat, ha noob kérdéssel jövök. Szétszedtem egy régi rossz RC autót, mert szükségem volt az alvázára és a motorjaira. A kérdésem az lenne, hogy a DC motoron, a két vezetéknél az a 2 kondenzátor mire való és baj lenne, ha leszedném? Tovább, hogy a 3. vezeték ami a motor vázára van kötve szintén 1 kondi kíséretében, az is mire való? A képet mellékeltem.
Szia!
Ezek az alkatrészek a motorban lévő csúszógyűrűk szikrázása miatt keletkező zavarok kiszűrése miatt vannak ott. Ez elég fontos egy távirányítós autónál, hisz rádióvevő van benne, ami érzékeny a szikrázás okozta zavarokra.
Nagyon köszi a válaszodat. De a 3. fekete kábel, ami a motor testére van kötve? Az valójában mi célt szolgált?
Köszönöm a választ.
Ugylátom kissé félreérthetően kérdeztem. Miután nem igazán vagyok tisztában a toroid működésével az lett volna a kérdésem lényege hogy az befolyásolja-e a leadott teljesitményt hogy a tekercs csak a toroid kb. negyedét éri végig. A töltő 6-12 voltot tudott 7 amper mellett és teljesen automata volt. Sajnos rajzot nem tudtam hozzá szerezni. Üdv:Esh
Nem számít, hogy nem ér végig a tekercs. A töltőnek mi volt a típusa?
Sziasztok!
Adott egy ilyen: "disco" fény 3db AAA elemmel működik. Ezeket szeretném egy adapterrel helyettesíteni. Megoldható ? A 3 elem az 4,5V nekem van itthon egy 5VDC adapterem ez jó lenne hozzá ? Előre is köszi Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |