Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1011 / 3993
(#) DJanosi hozzászólása Okt 8, 2010 /

Es mondjuk tehetnek e in4148 as zsener diodat?
(#) gkari válasza fari14 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Az attól függ,hogy mekkora áramot kíván az az objektum, amit a stabil feszejjel táplálni akarsz, valamint mennyire kell annak stabilnak lennie?Pl. a 78...széria ált. 1A-ig (hűtéssel)biztosan jó, zenerrel ekkora áram már nem nagyon megy.
(#) gkari válasza DJanosi hozzászólására (») Okt 8, 2010 / 1

Nem, az 1N4148 az csak egyszerű dióda(mégcsak nem is zener), tirisztor helyett csak másik tirisztor lehet jó.Ha meg akarsz ezekkel ismerkedni, javasolom, hogyinnen(az "Elektronika"mappából-egyenként)tölts le jónéhány könyvet!
(#) DJanosi hozzászólása Okt 8, 2010 /

Koszonom a fardsagot mar valamivel tobbet tudok:-bd
Udv:Levi
(#) bbalazs_ válasza fari14 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Igen. A kondik jelzesei osszekotve, ez lesz a fold, ez megy a stabIC kozepso labara. A kondik masik vegei osszekotve, ide jon a nem stabilizalt feszultseg es innen megy a stabIC bal szelso labara. A stabilizalt feszultseg a fold (kondik es a stabic kozepso laba) valamint a stabIC jobb szelso laba kozott jon le.
(#) dudzsi válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Hali!
Akkor kiprobálom majd, de biztos hogy több lessz az áramfelvétele mint amit az 555-ös kibirna. Milyen fetet lehet oda rakni? Nem az amper miatt hanem milyen tipusut?Köszi
(#) szbalogh válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

4.5V-on egy perc után már forró de jó erős bolya színű fénye van. Akkor olyan 4V lehet jó neki
(#) kadam hozzászólása Okt 8, 2010 /

Jó estét minden kedves fórumozónak!
Eljutottam oda, hogy kipróbáljam az optocsatolókat, és természetesen felmerült bennem egy két kérdés. Az első: az optocsatólóban lévő LED ugyanolyan LED mint amit máshol használunk, tehát ennél is számolhatok úgy, hogy 20 mA kell neki?
A második: Jól tudom, hogy amikor ez a LED világít akkor az optocsatoló tranzisztora teljesen kinyit?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) dudzsi válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Igy kellene a fetet bekötni?
(#) qvasz2 válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Ez jól néz ki, bár én tennék még egy ellenállást a G és a Föld közé. (segít lezárni a FET-et)
(#) kadarist válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

555-ös meghajtás esetén nem kell ellenállás a gate és a source közé, mert az IC kimenete eleve földön van kikapcsolt kimenetnél, így az IC-n keresztül kisül a gate.
(#) proli007 válasza sromi hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Hello!
Itt a tranzisztor, mint "kapcsoló" üzemel.
- Ha nincs bázisáram (kapcsoló kikapcsolva), akkor a kollektor-emitter között "szakadás" van (nem folyik kollektoráram).
- Ha van bázisáram (kapcsoló bekapcsolva), akkor a kollektor-emitter között "rövidzár" van (folyik a kollektoráram).
Természetesen a tranyó, nem ideális eszköz, tehát kikapcsolt állapotban is lehet néhány uA kollektoráram és bekapcsolt állapotban is van néhány mV a kollektor-emitter között.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza kadam hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Hello!
- Igen az optocsatolókban, egy Led van, ami általában InfraLed. Ennek nyitófeszültsége 1,5V körül van.
- Igen amikor a Led világít, akkor az optocstoló fototranzisztora kinyit. De nem mint egy kapcsoló, mert a nyitás mértéke, függ a Led-áram nagyságától. Az adatlap CTR adata mutatja meg %-ban, hogy adott Led-áram mellett (ez általában 10mA), mekkora kollektoráramra lehet számítani.
Egyébként a Led maximális áram, ezen mért nyitófeszültsége... mind megtalálható, az adatlapon.
üdv! roli007
(#) HA3GX hozzászólása Okt 9, 2010 /

Kedves Fórumtársak!

Egy mikrofon előerősítőt csinálok, csak nincs megfelelő pnp-s tranzisztorom. Ha npn-t teszek bele akkor a kondik polaritását meg kell fordítanom ill. a feszültséget szintén fordítva kell bekötnöm. Javítsatok kérlek ha nem jól tudom. Kaplcsolás itt.
(#) slelo hozzászólása Okt 9, 2010 /

Hello!
Egy vezetékes telefon szeretnék átalakítani vezetéknélkülivé, de elakadtam. A régi rossz walky talkymat akarom kibelezni, és abba építeni bele a telefonáláshoz szükséges dolgokat. Úgy szeretném megcsinálni, hogy ne kelljen mindig odamenni telefonálás utána a kagylóval az alapkészülékhez, és megnyomni az end call gombot, mint az eredeti kagylóval (ami vezetékes volt) . Mindenki próbáljon lehetőleg úgy magyarázni, hogy még csak 13 vagyok
A képen:
1:távirányítás autó
2:távirányító belseje hozzá
3:mikrofon
4:hangszóró
5:régi telefon előlapja
6:kibelezett walky talky
7: a telefon nyákja
8:ha letettem régen a telefont, ezt nyomta meg, hogy vége legyen a hívásnak

Pontosan a 8as a baj Meg akarom csinálni, hogy a walky talkyn egy gombnyomással rádiós kapcsolaton keresztül le lehessen tenni a telefont, illetve felvenni.
Elősre is köszi a válaszokat

DSC01257.jpg

(#) HA3GX válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Szia!

Köszönöm a segítséget, már neki is álltam összeszerelni.
(#) dudzsi válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Akkor ugyan ugy kell az a R2-es 47 ohmos ellenállás a G-hezKöszi a segitségrt kiprobálom majd.
(#) kadarist válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Igen, az kell, de másik nem.
(#) dudzsi válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Oké köszi.
(#) csabix7 hozzászólása Okt 9, 2010 /

Sziasztok!!
Valaki birna mutatni nekem egy egyszerű tápegységnek a nyomtatott áramköri rajzát 2 LED-el?
megköszönném
4 diódásat +1 Zdiódával..
(#) qvasz2 válasza csabix7 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Tessék:

[OFF]Gondold át mégegyszer, mit is szeretnél?!

zd2led.jpg

köszi a gyors választ , de 2 kondenzátornak kéne lenni a rajzba amugy egész jó

itt a mellékelt kapcsolás

Már miért kéne? Amúgy semmire sem jó, hiszen nem tudod mi mekkora értékű.
Próbállak rávezetni, hogy amit kérdeztél, ÍGY értelmetlen.
(#) albinolynx hozzászólása Okt 9, 2010 /

Egy mezei gőzölős vasalót (pár ezer Forintos) hogyan lehet rábírni arra, hogy folyamatosan teljes teljesítménnyel működjön?

Szabályozható toroidot tesztelnék vele (3db vasaló), de hiába rakom őket acélkorongokra, állandóan ki-be kapcsolnak. Így nem tudom érdemben folyamatosan terhelni a toroidot.
Hőelvezetőnek a garantáltan sík (finomesztergált felület) súlyzó tárcsáimat használom. Vasalónként 30kg tömör acél. Még csak nem is langyosak, a vasalók kapcsolnak.

115V-ról járatom a toroidot (egyfázisú) és 8A-ra kellene terhelnem. Ezért kell a 3 vasaló - maxon 8.6A-t vesznek fel.
(#) qvasz2 válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Szétkapod és bekötöd csak a fűtését. De lehet, nem fogja komálni és szétég.
Ha nem melegíti a vasaidat, akkor nincs köztük megfelelő hőkontakt. Kend be vastagon szilikonzsírral és szorítsd össze őket!

Ott a mellékelt kép az a helyzet hogy a NYÁK-i rajzot akarnám megtervezni csak nem tudom hogy hol helyezkedik a két LED!
Kezdő vagyok :S
(#) albinolynx válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Elméletileg ha folyamatosan elvonom a hőt, akkor nem lenne szabad kikapcsolnia?

Ezek szerint tényleg a hőkontakt a rossz.
(#) Doncso válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Nem azért, de miért nem kötsz rá más fogyasztót, mondjuk egy 2kw-os izzót?
(#) qvasz2 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Mert nyilván ez van neki . . .
Amúgy keríteni kéne egy hősugárzót, vagy egy rezsót, azok jobban bírnák . . .

Hát a rajzodon sehol. Ezért kérdeztem, hogy mit szeretnél??
Ahhoz, hogy egy NYÁK-ot megrajzoljak neked, ismernem kellene a pontos típusát az alkatrészeidnek. Mert mindenből van sokféle alakú, méretű stb.
Következő: »»   1011 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem