Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az attól függ,hogy mekkora áramot kíván az az objektum, amit a stabil feszejjel táplálni akarsz, valamint mennyire kell annak stabilnak lennie?Pl. a 78...széria ált. 1A-ig (hűtéssel)biztosan jó, zenerrel ekkora áram már nem nagyon megy.
Igen. A kondik jelzesei osszekotve, ez lesz a fold, ez megy a stabIC kozepso labara. A kondik masik vegei osszekotve, ide jon a nem stabilizalt feszultseg es innen megy a stabIC bal szelso labara. A stabilizalt feszultseg a fold (kondik es a stabic kozepso laba) valamint a stabIC jobb szelso laba kozott jon le.
Hali!
Akkor kiprobálom majd, de biztos hogy több lessz az áramfelvétele mint amit az 555-ös kibirna. Milyen fetet lehet oda rakni? Nem az amper miatt hanem milyen tipusut?Köszi
4.5V-on egy perc után már forró de jó erős bolya színű fénye van. Akkor olyan 4V lehet jó neki
Jó estét minden kedves fórumozónak!
Eljutottam oda, hogy kipróbáljam az optocsatolókat, és természetesen felmerült bennem egy két kérdés. Az első: az optocsatólóban lévő LED ugyanolyan LED mint amit máshol használunk, tehát ennél is számolhatok úgy, hogy 20 mA kell neki? A második: Jól tudom, hogy amikor ez a LED világít akkor az optocsatoló tranzisztora teljesen kinyit? Válaszokat előre is köszönöm.
Ez jól néz ki, bár én tennék még egy ellenállást a G és a Föld közé. (segít lezárni a FET-et)
555-ös meghajtás esetén nem kell ellenállás a gate és a source közé, mert az IC kimenete eleve földön van kikapcsolt kimenetnél, így az IC-n keresztül kisül a gate.
Hello!
Itt a tranzisztor, mint "kapcsoló" üzemel. - Ha nincs bázisáram (kapcsoló kikapcsolva), akkor a kollektor-emitter között "szakadás" van (nem folyik kollektoráram). - Ha van bázisáram (kapcsoló bekapcsolva), akkor a kollektor-emitter között "rövidzár" van (folyik a kollektoráram). Természetesen a tranyó, nem ideális eszköz, tehát kikapcsolt állapotban is lehet néhány uA kollektoráram és bekapcsolt állapotban is van néhány mV a kollektor-emitter között. üdv! proli007
Hello!
- Igen az optocsatolókban, egy Led van, ami általában InfraLed. Ennek nyitófeszültsége 1,5V körül van. - Igen amikor a Led világít, akkor az optocstoló fototranzisztora kinyit. De nem mint egy kapcsoló, mert a nyitás mértéke, függ a Led-áram nagyságától. Az adatlap CTR adata mutatja meg %-ban, hogy adott Led-áram mellett (ez általában 10mA), mekkora kollektoráramra lehet számítani. Egyébként a Led maximális áram, ezen mért nyitófeszültsége... mind megtalálható, az adatlapon. üdv! roli007
Kedves Fórumtársak!
Egy mikrofon előerősítőt csinálok, csak nincs megfelelő pnp-s tranzisztorom. Ha npn-t teszek bele akkor a kondik polaritását meg kell fordítanom ill. a feszültséget szintén fordítva kell bekötnöm. Javítsatok kérlek ha nem jól tudom. Kaplcsolás itt.
Hello!
Egy vezetékes telefon szeretnék átalakítani vezetéknélkülivé, de elakadtam. A régi rossz walky talkymat akarom kibelezni, és abba építeni bele a telefonáláshoz szükséges dolgokat. Úgy szeretném megcsinálni, hogy ne kelljen mindig odamenni telefonálás utána a kagylóval az alapkészülékhez, és megnyomni az end call gombot, mint az eredeti kagylóval (ami vezetékes volt) . Mindenki próbáljon lehetőleg úgy magyarázni, hogy még csak 13 vagyok A képen: 1:távirányítás autó 2:távirányító belseje hozzá 3:mikrofon 4:hangszóró 5:régi telefon előlapja 6:kibelezett walky talky 7: a telefon nyákja 8:ha letettem régen a telefont, ezt nyomta meg, hogy vége legyen a hívásnak Pontosan a 8as a baj Meg akarom csinálni, hogy a walky talkyn egy gombnyomással rádiós kapcsolaton keresztül le lehessen tenni a telefont, illetve felvenni. Elősre is köszi a válaszokat
Szia!
Köszönöm a segítséget, már neki is álltam összeszerelni.
Akkor ugyan ugy kell az a R2-es 47 ohmos ellenállás a G-hezKöszi a segitségrt kiprobálom majd.
Sziasztok!!
Valaki birna mutatni nekem egy egyszerű tápegységnek a nyomtatott áramköri rajzát 2 LED-el? megköszönném 4 diódásat +1 Zdiódával..
Tessék:
[OFF]Gondold át mégegyszer, mit is szeretnél?!
köszi a gyors választ , de 2 kondenzátornak kéne lenni a rajzba amugy egész jó
itt a mellékelt kapcsolás
Már miért kéne? Amúgy semmire sem jó, hiszen nem tudod mi mekkora értékű.
Próbállak rávezetni, hogy amit kérdeztél, ÍGY értelmetlen.
Egy mezei gőzölős vasalót (pár ezer Forintos) hogyan lehet rábírni arra, hogy folyamatosan teljes teljesítménnyel működjön?
Szabályozható toroidot tesztelnék vele (3db vasaló), de hiába rakom őket acélkorongokra, állandóan ki-be kapcsolnak. Így nem tudom érdemben folyamatosan terhelni a toroidot. Hőelvezetőnek a garantáltan sík (finomesztergált felület) súlyzó tárcsáimat használom. Vasalónként 30kg tömör acél. Még csak nem is langyosak, a vasalók kapcsolnak. 115V-ról járatom a toroidot (egyfázisú) és 8A-ra kellene terhelnem. Ezért kell a 3 vasaló - maxon 8.6A-t vesznek fel.
Szétkapod és bekötöd csak a fűtését. De lehet, nem fogja komálni és szétég.
Ha nem melegíti a vasaidat, akkor nincs köztük megfelelő hőkontakt. Kend be vastagon szilikonzsírral és szorítsd össze őket!
Ott a mellékelt kép az a helyzet hogy a NYÁK-i rajzot akarnám megtervezni csak nem tudom hogy hol helyezkedik a két LED!
Kezdő vagyok :S
Elméletileg ha folyamatosan elvonom a hőt, akkor nem lenne szabad kikapcsolnia?
Ezek szerint tényleg a hőkontakt a rossz.
Nem azért, de miért nem kötsz rá más fogyasztót, mondjuk egy 2kw-os izzót?
Mert nyilván ez van neki . . .
Amúgy keríteni kéne egy hősugárzót, vagy egy rezsót, azok jobban bírnák . . .
Hát a rajzodon sehol. Ezért kérdeztem, hogy mit szeretnél??
Ahhoz, hogy egy NYÁK-ot megrajzoljak neked, ismernem kellene a pontos típusát az alkatrészeidnek. Mert mindenből van sokféle alakú, méretű stb. |
Bejelentkezés
Hirdetés |