Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Sziasztok,
Megerősítést szeretnék kapni, mert egy kicsit elbizonytalanodtam... Nem tudom hogy miért (pontosabban hogy miért nem másfél éve), de most rámértem az IN18-sa órámra és 232V-os hálózat mellett (nálunk ez a jellemző) 180V van a nixie 6,8Kohm-os anódellenállása előtt és 139V utána. Ez 6mA-es anódáram csövenként. Jó ez így, mert az adatlap nekem nem túl egyértelmű? Esetleg jó így, de érdemesebb volna kevesebb áramot áthajtani rajta a hosszabb élettartam érdkében? köszi.
Az IN-18-at már az ára miatt is érdemesebb lenne kímélni. Ennek a nixie-nek 5mA az üzemi árama. Így érdemesebb ennek megfelelően beállítani az anódellenállást.
Na erről beszéltem, én úgy vettem ki, hogy 4-8mA!
Köszönöm a választ!
Szívesen. Csak egy kérdés: Honnan szereztél IN-18-at?
Az eredeti sovtek leírásban 4-7mA illetve 4-8mA-ről ír kiadástól függően, folyamatos üzem esetén. Tehát az 5 és a 6mA is jó. ennél a csőnél több mint 5000h-át írtak üzemidőre, tehát jó lesz vele spórolni mert a névleges paraméter szerint egy évet se bírna ki folyamatos üzemben szerintem ennél azért sokkal többet tud ez a cső.
Vissza kéne keresni hogy mikor tettem fel a képeket, akkor készült a cucc, de tuti hogy legalább másfél éve. Oké-oké éjszakára (22-07) kikapcsol a kijelzője.
üdv.
Én is ezt olvastam az adatlapban, a 6mA teljesen jó érték. Azt is olvastam a katalógusban, hogy ezt a csövet napi pár órás üzemre javasolják. Hát ha tényleg igaz az 5000 órás üzemidő akkor tényleg érdemes spórolni vele. De valószínű, hogy sokkal többet bír, mert a börzén hallottam, hogy a tankokban is, ha letelt a GU50 hivatalos üzemideje, ki kellett cserélni a biztos működés végett, pedig teljesen jó csövek voltak még. Valószínű az 5000 óra itt is erről szól.
Szerintem az a mondat a leírásban, ahol a 4 órát említi naponta, az arra vonatkozik, ha hideg van -10 fok alatt. Náluk ez fontos lehetett pláne a tankban
A német nixicsövekre is 1 év garanciát írtak a dobozon , aztán meg elálltak vagy 40-évet minden baj nélkül.
Hát igen a ZM1000 csöveim is már mennek 30-35 éve.
Azon gondolkodtam, hogy ha van érdeklődés ezekre a nixie csövekre, és ilyen nehéz a beszerzésük, akkor nem lehetne valahogy gyártani őket? Persze nem nagy tételben, hanem meló mellett hobbi szinten. A neten is van egy fickó aki saját maga csinálja a triódáit az erősítőihez. Utána kéne nézni, hogy mi kellene a nixie csövek gyártásához.
Van olyan muki is aki nixit gyártott otthon. Aki jártas a neontechnikában le tudná gyártani.Itt van egy hobbi csőgyártó leírása. Többek között a katód anyaga fontos, a gáztöltés összetétele nagyjából megegyezik a neoncsőével (neon! nem háztartási higanygőz). Mély vákuumot kell csinálni (lásd olajdiffuziós vákuumszivattyú) és a maradék oxigént valahogy el kell távolítani (ki is lehet égetni belőle járatással), gázkeverék kell, mert a tiszta neont nehéz beindítani. A lábak bevezetésénél vákuumálló üveg forrasztást kell alkalmazni, mint az izzólámpáknál. A számokat és az anód rácsot fotolitografikusan, maratással el lehet készíteni, ponthegesztéssel rögzíteni. Csupa olcsó dolog, de nem lehetetlen. Házi nixie
Valahol láttam egy videót, elektroncsöveket (triódát) készített egy kissé fanatikus ember, de ez még súlyosabb eset...
ez az oldal egy fanatikus csőgyártóéBővebben: Link
Sziasztok nixie rajongók és cső barátok , ma sikerült megint egy órát éltre keltenem . Bár ez nem special hideg , egy picit meleg dolog VFD egy 7 szegmes IV12
-es cső amit kaptam egy jó barátomtól és abból mi mást csinálhattam volna mint órát . Sajnos csak 1 darab van ezért csak "egyszemes" órá tellett belőle . Itt már bemutattam de gondolom itt sokkal több embert érdekel mint óra ! Így megint szaporodott a fogyasztók száma 1-el ! / A jobb felső sarokban látható de úgy is kitűnik a többi közül hisz kékes zöld nem piros /
Ja, persze! Aztán meg én vagyok a hourofil, mi?
Idézet: „Nagyon szépek! Ezt mindet be is kapcsolod?” Nem mert már be vannak , mind megy van egy DCF -es az a picike 4 csöves és ahhoz tudom nézegetni melyik az amelyik , de még erre nem volt időm hogy össze vessem és esetleg finomítsak a pontosságukon . Végül is nem is lényeg ha egyik mást mutat mint a másik +- 1-2 perc belefér az életembe . vicsys : igen nálam is fertőzés veszély áll fenn
Már nem. Pedig nem is cseppfertőzéssel terjed.
Hogy megfelelően köszönjek: Cső ! Ma voltam a padláson és egy halom régi kacat alatt találtam valamit, tippeld meg, hogy mit: Előzmény
Szerintem a hajlamot lehet örökölni, a fertőzés pedig szemen keresztül történik és rögtön rámegy az agyra..
Olvasd el az...Előzményt... amúgy 306, de nem az volt a lényeg.
Na akkor úgy mint az elsőnél, én elküldöm az E1T-t és az OG7-et és ezek meg jöhetnek vissza ugyan abban a dobozban!
Ja és persze köszönöm!
Jut eszembe Te csak a 3015G-t igérted...
Sziasztok : már vasárnap feltettem egy csoport képet amin volt egy óra ami csak majdnem kész állapotban került a képre . Ma volt időm rá hogy a maradék pici drótozást befejezzem , a szerkezet az első bekapcsolásra indult szépen , minden a terv szerint .
Kicsit több kép
Irigykedve nézem a munkáidat. Nagyon szépek, gratula!
Jé...még valaki akinek tetszik a zöld alávilágítás
Helló. Nagyon tetszetős lett Én is zöld alávilágítást tervezek a csöves erősítőmbe
|
Bejelentkezés
Hirdetés |