Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Hali !
Ajánlom ezt a videót: Nyák készítés fotó technikával Ebben sósav + hidrogén peroxid -t használ maráshoz. Sósav az általában van egy háztartásban, csak a peroxidot kell beszerezni az nem hiszem hogy nagy összeg . Bár lehet tévedek. De a TN150-es gyorsmaró is párszázből megvan. üdv.
TN150-et akartam volna venni, de azt mondta csak az a 2eFt-os cucca van...
Azért köszi a választ
Vágni mivel szoktátok?
Ilyesmit csináltam én is csak sokkal előbb és a youtube-on fent van. Persze az nem pályázat volt és nem volt ilyen profi.
Viszont a mostanira lehet hogy nevezek, bár sok idő addig már nincs. Két videót raknék fel. Az egyik a nyákkészítés dry fóliával, a másik a galvanikusan ónozott panel készítése. Ehhez ma még két kísérletet fogok csinálni, meg szereznem kéne valami nagyon erős lámpát mert este tudnám csinálni, és a sokeszűek október végéig rakták a pályázatot, amikor természetes fény már délután 4-kor kevés.
Még abban tudnátok segiteni, hogy Vas kloridot hol kapok? 2 nagy gyógyszertárban is kérdeztem, azt mondták nem tartanak.
Sziasztok!
Van egy trafóm. pri: 230V/50Hz sec:10VA - 555mA Azt szeretném kérdezni, hogy milyen széles vezetősáv kell a primer oldalra (,ha nyákra teszem), és hogy hogyan lehet kiszámolni? A választ köszönöm! (az előbb megtaláltam a választ, aztán elment a net, most pedig a világért se akar előkerülni)
Biztos olvassák a Tecsósok is a fórumot és kedvet akarnak csinálni minél több embernek a lamináláshoz!
Udv! Szrintem probalkozz elektronikai boltokban en is ott vettem csak en Romaniai vagyok de mindenepp kell legyen mondjuk Magayrorszagon is !
Vagy egyszerűen rendelj a : HEstore-ból
klorec gyorsmarató
Én vágni kézi dekopírfűrésszel szoktam (by: OBI) van hozzá vasfűrészlap. De egyébként sima vasfűrésszel is tudod szépen vágni.
Üdv.
Köszi a válaszokat, ha sehol nem kapok vas kloridot veszek hidrogén peroxidot és sósavat. De itt van mégegy kérdés: edding 141F alkoholos filc kibirja majd a maratást?
Vehetsz nátriumperszulfátot is. József körúti Azúr vegyszerboltban van, 10 dekánként mérik, valami 130forint 10 deka egy liter langyos vízbe kell 30 deka.
Kipróbáltam sima ammóniumperszulfátot, sajnos az ónozást elkapkodtam, leúszott az ónmaszk, nem is igazán értem, de holnap az egész panelt ónozom és utána fóliázok, csak meg kéne marni előtte az ónt valami olyannal amitől nem lesz fekete, hogy jobban tapadjon a fólia. Persze lehet hogy megcsiszálom kicsit. Az ammóniumperszulfát+kénsav viszont kasán viszi az ónt is meg a rezet is. Szerintem a nátriumperszulfát+kénsav is fogja vinni, és az legalább nem bomlik le.
Üdv!
Mitől lehet az hogy előhívás után ilyen hártyaszerű réteg maradványok lesznek a nyákomon(képet nem tudok sajnos mutatni), elöregedett az előhívó? Már megvan lassan 2 éve.
Olvass vissza 3-4 üzenetet légyszi!
Hihetetlen, hogy feljön valaki és anélkül hogy egy pár oldalt visszaolvas felteszi a kérdést. A válasz: Azért marad mert lusta vagy olvasni.
Jól van értem én nem kell leharapni a fejem, csak nyák gyártás közbe vagyok és gyorsan felraktam egy kérdést nem olvastam vissza. Azért kösz hogy írtál.
Próbálkozom a vasalásos technikával, de az eredmény elég lehangoló. Próbáltam közepes fokozaton és a legmagasabbon is vasalni, de a rajz halvány lett, sok festék maradt a papíron. Egy céggel bíztuk meg a nyomtatást, mivel nekünk nincs lézernyomtatónk. Én a papírra gyanakszom, mert kissé mattnak tűnik. Pedig direkt ki lett emelve, hogy fényes papírra legyen. Lehet ilyen az eredmény, ha a papírral van gond vagy csak a vasalási technika a baj.
Még egy észrevétel, a papír vizezés után túl könnyen lejött és nem kellett sokat kaparászni, mint ahogy a videókban láttam. üdv: Dani
Nem mindenkinek megy. Nekem sem ment. Max feliratoto fogok vasalni.
Valószínűleg takarékos módban is nyomtatnak ráadásul. Én itthon fényes névjegykártya papírra szoktam nyomtatni és sötétszürke módba állítom a paramétert, takarékos módot pedig kikapcsolom.
Egész picit érezni lehet nyomtatás után, hogy domború a nyomat.
Na, le lett fénymásolva fényesebb papírra. Az eredmény jobb lett, de még nem az igazi. A széleknél lehúzta a festéket a papír és körömmel könnyen lehet kaparni. Vagy zsíros/oxidált volt a felület vagy esetleg nem volt elég neki a hőmérséklet??
Van valakinek hasonló megoldott tapasztalata? üdv: Dani
Egy tapasztalatom van fénymásolt anyaggal, mégpedig ugyan ez amit leírtál. Sőt, ott sima fénymásoló papírra szerettem volna fénymásolni, de lepergett arról is a por.
Lehet más töltet van benne, nem tudom. Nem tudsz sehol hozzáférni lézernyomtatóhoz egy nyomtatás erejéig sem?
Szerintem használj Q2552A-s HP lézernyomtatóba való fotópapírt. Én is fénymásoltatom a mintát és eddig kifogástalanul működik. Nagyon jó nyákokat lehet vele készíteni. Próbáld ki hidd el nem lesz olyan hogy rosszul sikerült a nyák.
Én is egy öreg fénymásolóval csinálom a panelokat, bár én laminálom " vasalás sosem volt jó" a különbség hogy matrica hordozóra fénymásolom, ETIKETT CIMKE hordozó az öntapadós matricát kidobom, a fényes hordozó papírról könnyen lejön a laminálóval a panelra a nyomat és kész!
A mellékelt képen 0,1-0,3mm es vezetősávokkal az SMD panel így készült. Hozzáteszem hogy nagy A4-es méretben már macerás, de a kisebb paneloknál kifogástalan.
Hello!
Beónoztam a nyákomat kémiai ónozóval, szépen beforrasztottam mindent, semmi gond. 3 két mulva nézem: totál ecsúnyult az ónozott felület: teljesen elszineződött meg miegymás. Ez miért van?
Arra, hogy pákával nem olyan könnyű beónozni igazán vékonyan a vezetősávokat, legalábbis szerintem, ebbe meg csak beledobom és már kész is. :yes:
Tehát lényegében kimaratom a panelt majd leónozóm utána meg csak felmelegítem pákával és beültetem az alkatrészeket? Tudsz esetleg linket adni vagy elmondani hogyan kel használni? Drága cucc? Egy adagot többször lehet használni gondolok itt pl úgy mint a vaskloridot? Mi a különbség a kémiai és a vegyi ónozó között kivéve az árát.
Cél: A réz felület oxidálódásának megakadályozása.
Használat: A kimart panelt beledobni, és a kívánt ónréteg eléréséig benne tartani. Felhasználás: Az alkatrészeket a szokásos módon, tehát forrasztó ón segítségével kell beültetni, az ónozó folyadék ehhez nem elegendő. Viszont megkönnyíti az ón tapadását, nem kell folyasztószer. Kémiai vs. vegyi ónozó: Szerény becslésem szerint a kettő ugyan az. Hatását tekintve biztosan. Romlékonyság: Nem romlik meg, többször felhasználható, de természetesen egy idő után veszít a képességéből, hisz csökken benne az ón koncentrációja. Légmentesen lezárva "illik" tárolni.
Pont erre gondoltam, csak nekem úgy tűnik, hogy mégis hajlamos oxidálódni.
Lehet ez attól, hogy túl vékony az ónréteg és a réz oxidja üt át rajta? Bárkinek hasonló? |
Bejelentkezés
Hirdetés |