Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   99 / 966
(#) zolika60 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Attól függ melyik fázison mekkora a terhelés. Ha a rosszul bekötöttön a legnagyobb akkor forog visszafelé.
(#) hinar83 hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Sziasztok.

A problémám az volna hogy adott egy agyagégető kemence aminek az üzemi árama 15.6A.
Eddig már megevett egy konnektort, kicsit tulmelegedett.
Ja és megjegyezném hogy az épületben csak alu huzalok mennek, aszem 2.5mm2.
Mi lehet a jó megoldás?
-Alapból a 230vos aljzatok 16A-nél többet nemigazán bírnak. Kössem direktbe egy sorkapoccsal?
-De mivel a hálózat aluminium, húzzak egy 2.5ös rézhuzalt a kapcsolószekrénytől?
-És hány amperes megszakítóval biztosítsam?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Hinar83
(#) szamóca válasza hinar83 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
A vezetékhossztól is függ a szükséges huzalkeresztmetszet.
De ilyen áramnál vagy fali kapcsolót, vagy nagyobb áramra méretezett csatlakozót kell használni. Mindenképp ildomos az elöregedett alu vezetőt kiváltani, pláne ha kötési pontok is vannak a vonalon.
Az elosztószekrénybe egy 20A-es kismegszakító megfelelő.
(#) hinar83 válasza szamóca hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
A huzalhossz kb30m. A szekrénytől az égetőig.
Énsem értettem hogy hogy tehettek egy hagyományos dugvillás megoldást az égetőhöz.

Milyen csatlakozó létezik ami ennél nagyobb áramot bír?
(#) Balaa16 válasza hinar83 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!
Létezik ipari egyfázisú dugvilla, és ajzat.Bővebben: Link
Ezek sokkal nagyobb áramot elbírnak.
Üdv: Balázs
(#) hinar83 válasza Balaa16 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat.
(#) Balaa16 válasza hinar83 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
nincsmit
(#) Rumcájsz válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
A Mechanikus mérők tárcsája ha a tárcsajelölést elhagyja és megszűnik a terhelés szép lassan elindul visszafelé. Ezt úgy hívjuk fékre áll. Természetes jelenség. Ha több tárcsafordulatot megtesz az már gáz, valszeg a fék lett eltörve olyan eszközzel amit Te is említesz.
(#) proof88 hozzászólása Nov 1, 2010 /
 
Hello!

Panel házban élek. Kb. 2 éve a kis szobámban beüzemeltem egy számítógépet. A kis szobának hála sokszor hozzáért használat közben is a lábam a gép házhoz, de egyébként is nyúltam hozzá többször is, működés közben is. Nem volt semmi gond, sosem rázott. 1 fali konnektort használtam, 1 elosztó volt csak emlékeim szerint beledugva. A gép, monitor, asztali lámpa, stb az elosztóba voltak dugva.

Másfél éve átrendeztem a szobámat és behoztam a fő gépet. Mivel több konnektorra volt szükségem, ezért több elosztót is használok. Tudom, hogy nem szerencsés elosztókat egymásba dugni, de mit tegyek, csak 1 fali konnektor van és 10-15 helyre van szükségem, ahova dugni kell valamit. Egészen konkrétan, 3 elosztót használok. A fali konnektorba megy a legrégebbi elosztó, azért az, mert annak elég hosszú kábele van, tehát 7 méteres legalább, így szépen el tudtam vezetni a kábelt az ajtó körül. Az az elosztó 4 hellyel rendelkezik, ebből két hely csip-csup dologra van használva, azaz mobil telefon töltő meg kábel modem, a másik két helyre pedig a másik két elosztó van dugva. A 2. elosztóra 2 régebbi gép van dugva meg TV, a 3. elosztóra a fő gép van dugva meg minden hozzá tartozó dolog.
A probléma az, hogy ráznak a fém dolgok. Másfél éve még nem is tűnt fel. De egyszer véletlenül hozzáértem az akkori CRT-monitorom üvegéhez és éreztem hogy megcsípte az ujjam. Nem foglalkoztam vele, kicsit izzadt is volt a kezem, mert szoktam kormánnyal szimulátorozni és megizzadok. Aztán az akkori kormány le lett cserélve egy másikra, aminek már van fém része is. Nos, amikor izzadt már a kezem, éreztem hogy néha megcsíp a kormány, sőt a fém pedálok is bizsergetik a talpaimat. Biztosan nem a kormánnyal van a gond, mert ezt a kormányt nyáron szétizzadva mindenféle gond nélkül használtam egy másik házban. Ekkor kezdtem csak gyanakodni, hogy valami nem oké, mert a kormány is csíp meg a monitor is. Aztán a monitor már nem csíp, mert TFT-re lett cserélve és azt még inkább nem fogdosom, mert nem szeretem ha koszos. De a kormány bizony kicsit ráz, és a rajta lévő gombokat nem is tudom használni, mert ha olyanja van, olyat ráz a kezemen mikor megnyomom az egyik gombot, hogy meglepődök ... Ugyanez van a számítógép házzal is, illetve a többi számítógép házával is, hogy ráznak. Viszont rájöttem, hogy nem akárhogy ráznak! Ha határozottan nyúlok hozzájuk, akkor nincs gond. Viszont, ha alig érek hozzájuk, vagy kis kiálló csavarhoz érek hozzá vagy sarokhoz, az nagyon keményen csíp ... viszont ha nagy felületen érintkezek vele, akkor nem. A pedálszettnél is ez van, hogy minél kevésbé ér hozzá a lábam, annál jobban bizsereg a talpam, és ha beletaposok a pedálba, enyhül vagy el is múlik az érzés.
A kormány akkor is ráz, ha nincs bedugva a 220-ba, csak a gép USB portjára van kötve.

Na most, én elsőre a konnektorra gondoltam, hogy azzal lehet probléma, és készültem villanyszerelőt hívni, viszont csak a múlt héten sejlett fel bennem a hozzászólásom első bekezdése, miszerint 2 éve nem volt még ez a gond és amire elkezdtem gyanakodni, az legrégebbi elosztó, amit 2 éve nem használtam, de másfél éve használom, mert annak van elég hosszú kábele. Ha azzal valami gond van, akkor a gond jelentkezhet a beledugott többi elosztón is. Még nem volt alkalmam kipróbálni a régi elosztó kiiktatásával a dolgot, de a kérdésem az lenne, hogy ilyen régi elosztó okozhat-e ilyet? Régi alatt azt kell érteni, hogy manapság ilyet nem látok boltban, fa alapja van és arra van rárakva ilyen műanyag burkolat.

Mert az egy dolog, hogy ha nincs földelve a konnektor, de azt olvastam, hogy földeletlen konnektorral sem kéne előfordulnia ilyennek.

Illetve, ha villanyszerelőt kell hívni, mert a régi elosztó nem okozhatja ezt és tuti hogy a fali konnektorral van a gond, akkor nem tudom hol találok olyan villanyszerelőt akiben bízhatok is, meg olvastam hogy olyat érdemes hívni aki vágja az érintésvédelmi dolgokat is meg minden...
(#) Imi65 válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Idézet:
„Mert az egy dolog, hogy ha nincs földelve a konnektor, de azt olvastam, hogy földeletlen konnektorral sem kéne előfordulnia ilyennek.

Dehogynem! Olvass vissza, biztos felvetődött ez már többször is!
(#) Kastler válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
A leírásod alapján én elektrosztatikus feltöltődésre gondolok. Ami a fémfelületeken (a számítógépházán például) a földelés hiánya, megszakadása miatt tud feltöltődve maradni és rázni. Szerintem elősször probáld ki iktatni az első elosztót, hátha az a hibás és próbálj rá mérni az utolsó elosztó végén a fázis és védőkőzé.
(#) proof88 válasza Kastler hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Rámérni nem tudok mert nincs semmilyen eszközöm és nem is értek a villanyászathoz. Én annyira parázok, hogy ki sem merem húzni a fali aljzatból se az elosztó konnektorát. Az ugye nem rázhat meg? Műanyag végül is, csak parázok tőle már. Meg idegesít, hogy múltkor is mikor bedugtam, nagyot pattant, még az ívét is láttam.
(#) szamóca válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Kapcsolóüzemű táp (mint a PC-táp is) ezt produkálja ha nincs védőföldelve a dugalj. Rögtön megszűnik a jelenség ha földelt aljzatba, földelt elosztót dugsz.
(#) Kastler válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Az ív amit láttál a terhelés miatt volt. Ha félsz tőle akkor csak anyit tegyél meg holnap nappal, hogy le kapcsolod a villany óránál a biztosítékot, majd ugy huzod ki az első elosztót. Az egészet peddig át dugod ideiglenesen az első elosztót kihagyva valahova máshova. Vissza kapcsolod a biztosítékot és ugy nézed meg hogy változott-e.
(#) proof88 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
De akkor 2 éve ez miért nem volt gond? Vagy lehetséges, hogy tényleg az 1. elosztó a bűnös és az nem földelt? Szedett már szét itt valaki ilyen régi fa alapon műanyag burkolatú elosztót, hogy mennyire megbízható?
(#) szamóca válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Iktasd ki és kiderül rögtön. Ennyi.
(#) proof88 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Jó én csak azért kérdezem, mert a saját kérdésemben sem bízok, hogy értelmes-e ... mivel azt sem tudom, hogy létezik-e ilyen elosztó ami nem viszi tovább a földelést, és hogy miért létezik.
(#) szamóca válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Létezik, a régi szabvány nem követelte meg akkoriban. Ezek a csatlakozó aljzatok nem süllyesztettek voltak oldalérintkezőkkel, hanem sima kettős dugaljak.
De ha még védő földelt kialakítású is, akkor is előfordulhat hogy szakadt, vagy nincs bekötve a védőföld.
De már rég tudnád a választ ha kicserélted volna. Annyit írogatunk, hogy már át lehetett volna huzalozni a szobát ennyi idő alatt.
(#) kowi hozzászólása Nov 1, 2010 /
 
A pc-nek védőföld nélkül "ráznia is kell"
Tegyél fel egy képet az elosztóról vagy a legegyszerűbb mint mondták vegyél!
De már tényleg át lehetett volna húzni a házat
ez jó volt!
(#) mugab válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
A számítógép (és több más eszköz) is azért ráz földeletlen konnektorba dugva, mert a benne levő szűrő miatt egy kondenzátor megy a védőföldre a nulláról is és a fázisról is. Ezért ha nincs leföldelve a készülék akkor a házon fél hálózati feszültség mérhető. Mivel a kondenzátorok kicsik ezért ez nem veszélyes de kellemetlen.
Amennyiben ilyen eszközt dugunk elosztóba akkor a többi bedugott eszköz házán is megjelenik a fent említett feszültség...
Megoldás, elsősorban földelt konnektor alkalmazása (panelban általában a fürdőszoba és az előszoba konnektora földelt), valamilyen védőföld vezeték behúzása (akár a padlószegélyeken elvezetve) ,esetleg a szűrő kiiktatása.
(#) proof88 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Na most az van, hogy igazából az általatok leírtak alapján már a fali aljzatnál elbukom a dolgot, mert az nem süllyesztett és oldalérintkezőket sem látok rajta. Mindenesetre az 1. elosztót kicseréltem. De ha nem védőföldes a fali aljzat, akkor most mindenképp 110V lesz mindenen ami kapcsolatban van a számítógéppel? És mit lehet tenni ellene? És ez így ebben a formában mennyire veszélyes?

mugab: értem és biztos hogy bármilyen számítógépes tápban olyan kicsik a kondenzátorok, hogy nem veszélyes? Tehát másik táp berakása után sem válhat veszélyessé, ugye?
Szűrő kiiktatásához gondolom szét kéne szedni a tápot, tehát nem járható út.
2 éve viszont nem volt gond ez egy másik géppel, akkor annak a gépnek a tápjában nem volt ilyen szűrő?
Illetve, ha több gép is megy erről az aljzatról, akkor összeadódhatnak-e a dolgok és az okozhat-e veszélyt rám nézve?
(#) mugab válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Pár gép még nem veszélyes.
A másik gép lehet vastagabb és/vagy sértetlen festékrétegű volt. Manapság már a legótvarabb tápokban is van szűrő mert előírás.
Mint írtam keress a lakásban földelt dugaljat, és vagy onnan vidd a hosszabbítót, vagy onnan vigyél védőföld vezetéket és cserélj konnektort védőföldesre.
(#) proof88 válasza mugab hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Rendben, köszönöm mindenkinek a segítséget!
Még egy utolsó kérdés: akkor ez így teljesen normális, és a kormány rázása is az, mert néha úgy rázta meg a kezem, hogy a teljes alkaromban éreztem és néha mintha mozgatta is volna ...

Keresni kereshetek földelt konnektort, de behozni a hosszabbítót már neccesebb mert akkor az ajtót nem lehet majd rendesen becsukni miatta, kivéve persze ha kivágok egy darabot az ajtóból. Rövid időn belül villanyszerelőt hívok ki, ő majd haxol valamit.
(#) mugab válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
A számítógép nullája is össze van kötve a védőfölddel, tehát sajnos ez esetben normális lehet, sőt bármi ami érintkezik a számítógép nullájával vagy védőföldjével, az sajna rázhat
Tehát ha egy hosszabbítóról megy a pc meg a hűtő meg a mikro, akkor ez utóbiak is rázni fognak, valamint ha a hangkártyádról erősítőbe vezeted a jelet és az fém burkolatú akkor az is rázhat...
(#) kadarist válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Esetleg nem force-feedback-es kormányod van?
(#) proof88 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
De igen, miért?
(#) kadarist válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Lehet, hogy nem is az áram rázását érezted a kormányon?
(#) proof88 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
ez most poén akart lenni?
(#) kadarist válasza proof88 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Te kezdted
(#) proof88 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Következő: »»   99 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem