Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Eletromágneses dugattyú/munkahenger
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Galdemorph hozzászólása Nov 12, 2009 /

Sziasztok!
Létezik-e a címben szereplő alkalmatosság? Neten kerestem és nem leltem (angolul is), semmi eredmény. Mint elektromos lengéscsillapító úgysem igazán a vártat kaptam megoldásként.
Elképzelés: a pneumatikus/hidraulikus munkahengerek analógiájára gondoltam. A meghajtás a mágnes vasút elvén működne... vagy inkább a stepper motorkéra hajaz.

Próbálok egy rajzot is mellékelni... lehet hogy a tekercsek állása nem pont megfelelő de a lényeg látható...Remélem.

Szóval ha valakinek ismerős és létezik lekötelezne ha adna vmi linket, nevet, támpontot, stb.

Köszönet, Dani

rajz.JPG

(#) (Felhasználó 17788) válasza Galdemorph hozzászólására (») Nov 12, 2009 / 6

Szia! Talán a lineáris motorok környékén keressél? Üdv.
(#) Galdemorph válasza (Felhasználó 17788) hozzászólására (») Nov 12, 2009 /

Tökéletes, erre gondoltam, köszönöm.
ha vkinel esetleg link kell: itt egy példa mire gondoltam:Link
(#) IKEnovice válasza Galdemorph hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Én is hasonlót kerestem, kértem is ajánlatot a Q-TECH által forgalmazott LM 1247-020-01 lineáris motorra. Csak a tisztánlátás véget, ez egy kb 5cm hosszú, 3N os erejű lineáris motor.... Nos a motor 70 ezer + áfa, az elektronika hozzá 140 ezer + áfa. Hobbi célra necces. Ha valakinek lenne ötlete olcsóbb megoldásra, várom...
(#) Galdemorph válasza IKEnovice hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Igen Ezzel én is szembesültem...

arra gondoltam anno hogy vmi PIC-kel és számítógéppel meghajtani.de igazából nem nagyon merültem bele. Igy a vezeérlőt nem lenn muszály megvenni. Bár kétségtelenül több macera lenne vele, ugyanakkor cserébe mindent te tudsz kontrolálni... Kéne vmi referencia áramkör de nem találtam idáig..
(#) erbe válasza IKEnovice hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Nem egyszerűbb lenne normál motor+fogasléc, vagy normál motor+menetes orsó? 5 cm méretben pl ott vannak a floppy fejmozgató mechanikák vagy a CD olvasók.
Évtizedekkel ezelőtti bolgár számítógépekből kerültek ki ~15 cm külső átmérő, 30 cm hosszú merevlemez fejmozgató lineáris motorok.
(#) Galdemorph válasza erbe hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Hátőőő... az eredeti megoldás sokkal elegánsabb és kompaktabbnak tűnik.. de mint mondtam tény hogy nehezebb megoldani. mindamellett a fogasléc motor több ok miatt sem jöhetne szóba..legalábbis nálam
(#) IKEnovice válasza erbe hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Erre gondoltam én is, de nálam lényeges a sebesség. Jó lenne ha megközelítené egy pneumatikus munkahengerét. Mivel kis elmozdulású kell, gondolkozok még egy high speed servon vagy valami léptető motoron. Nem tudom, lehet e úgy kapcsolgatni a léptető motor tekercseit, hogy mondjuk 2 tekercs között ugráljon, ne tegyen meg teljes kört...
(#) erbe válasza IKEnovice hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Amilyen sebességgel a CD-DVD olvasó fejét ide-oda ráncigálja, az se semmi. Igaz, súly minimális, ellenállás meg semmi. Egyébként léptetőmotor, és annak alapja, hogy 1-1 lépést is lehet vele menni. Ezek elég kicsik, így nagy a lépés, ~1/8-ad kör?. De vannak léptetőmotorok 7.5, sőt 4 fokos lépésekkel is.
(#) IKEnovice válasza erbe hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Akkor is elegánsabb lenne egy lineáris motorral. Egyszerűen nem hiszem el hogy ilyen drága lenne. Biztos van valami olcsóbb megoldás, nem olyan bonyolult a szerkezet.
(#) Galdemorph válasza IKEnovice hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

A mágnes a drága benne sajnos...
(#) Macsek71 válasza IKEnovice hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Szerintem rövidtávú nagy sebességű mozgatáshoz szervo vagy léptetőmotor + hajtókar . (nálunk az egyik berendezés meghajtása volt ilyesmi, motor+hajtókar, napi közel millió lépést csinált évekig )
(#) erbe válasza Galdemorph hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

A léptetőmotorban több mágnes van.
Lineáris motort kevesen használnak, nem gyártják milliós tételben, mint a floppy vagy CD-ROM motorokat. A pici mágnest az elmozdulás teljes hosszában elosztott tekercs mozgatja, az sokkal drágább, mint a mágnes. Úgyszintén a vezérlője, mert a lépésekre osztott tekercs minden egységéhez kell meghajtó, míg a normál motorhoz csupán 2-3- vagy 4 tekercshez, kiviteltől függően.
(#) IKEnovice hozzászólása Nov 3, 2010 /

És amire nem gondoltunk:központi zár
Mekkora ereje lehet? Szerintem a sebesség passzol...
(#) erbe válasza IKEnovice hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Behúzómágnes van millióféle kivitelben és húzóerővel. De az elején elment a dolog lineáris motor irányba, emiatt ezt fel se merte vetni senki. Az ugyanis valóban gyors, olcsó, ennek fejében viszonylag rövid útja és 2 végpontja van. Létezik kétirányú is, ami stabilan megáll mindkét végponton kikapcsolt állapotban is.
(#) IKEnovice válasza erbe hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Nekem speciel pont ilyesmi kell. Mint egy pneumatikus munkahenger. A lényeg hogy meglökjön valamit. Az elmozdulása is megfelelőnek tűnik. Holnap felkeresem egyik autószerelő cimborámat és kikérdezem milyen típusok vannak és lehet veszek is valamit egy bontóban.
(#) pappferenc hozzászólása Márc 21, 2012 /

Automata *

Törölve ! Ez itt a He fóruma, nem hirdetési felület ! Legyélkedves elolvasni a szabályzatunkat és a használat feltételeit .
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem