Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   270 / 507
(#) tycy válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

köszönöm de mibe kerül ez nekem
(#) Szabó F válasza tycy hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

ajándék
(#) Szabó F válasza erbe hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

De igen tetszik az ötlet, csak kivitelezés szempontjából, vagy rrotoron kívűl egy akármijen generátor, vagy rotoron belül külső forgású motor szerelhető, f felfogésok végett.
Az lenne az igazi ha tudnék egy külső forgású generátort összehozni.

Egy gyors vázlat a felfogásról a mellékletben

rajz004.jpg

Én csak azért gondoltam a több kissebb egymást követő tárcsa generátorra, mert ha megcsinálok eggyet azt ki tudom mérni, abból következtetni arra, hogy még hányat kell feltenni. Meg talán megoldható az is, hogy mágnes két tekercset indukál az előttelévőt és az utánnalévőt.

rajz005.jpg

(#) fpali53 válasza erbe hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Szerintem ez az egyik legjobb megoldás. Pl.egy gyári 2kW-os szélgenerátor állórészén 3fázisú tekercselés (33 horony) és a forgórész, 8 pólusú igen erős mágnesekből áll (három ember kell kihúzni az állórészből), és kb. 25cm. A gyárin az állórészen van a ferdítés, itt a forgórészen, az mindegy, de szükség van a megragadás miatt. A fordulatszáma 400, vagyis egy a pólusokból kiszámolva, egy 8 pólusú villanymotorból lehet átalakítani, ami 50Hz-en 730-740ford/perc.
(#) fpali53 válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Nekem volt a tetőn egy 2kW-os szélgenerátor, de igen zajos volt. Nem a lapátoknak van hangja, az nem hallatszik a lakásban, hanem a generátornak, mint egy villanymotornak, vagy egy szivattyúnak, amit az árbóc lehoz. Ráadásul változó hangmagassággal. Oda jutottam vele, hogy este 8-tól reggel 7-ig kapcsolóórával leállítottam.
(#) fpali53 válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Szállítószalagokban van ilyen.
(#) szsrobert válasza erbe hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Ezért nem is szállok vitába.

"fordulatszám sem mindegy. 1000W motor 5/s fordulatszámon, vagy 200/s fordulatszámon teljesen más tömegű lesz. Persze a réz a nagy fordulatszámúba is kell."
"Elektromos járgányokban is van áttétel, így lehet olcsó és könnyű motort beleépíteni. A lassú áttétel nélküli dobmotorok nehezek és drágábbak."

Ugyanazt dúdoljuk.
(#) gulyi88 válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Mechanikailag elég bonyolult.
Rettenet drága lesz a sok mágnes.
Fordulatszámát meg növelni kell a kis átmérő miatt.
Szóval így semmivel sem jobb, mint egy gyári motort használni, vagy átalakítani.
(#) Szabó F válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Abba igazad van, hogy mechanikailab bonyolúl, de ha a fordulatszám marad uyan ott vagyok mint a bándi zidó - sehol.
köszi
(#) erbe válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Ha visszaolvasnál oda, ahol ez a rotortípus először szóbakerült, tudnád, hogy szép, dekoratív, de más előnye nincs. Hátránya annál több. 3-szor annyi anyagból készítesz 1 szerkezetet, ami hasonlít a propelleres szélkerékhez, vízszintes tengelyű, de működés szerint valahol a H-rotor és a Darrieus között van, azok előnyei nélkül.
Ha azonos méretben készítenél 1 H-rotort függőleges tengellyel, biztosan több energiát termelne. Darrieust nem ajánlám, az kicsit komlikáltabb. Bár nem megvalósíthatatlan, de az nem öninduló, meg kell lökni.
(#) westhorses hozzászólása Nov 5, 2010 /

Ezt a motort szereteném használni generátorként a szélgenerátoromba, és a hugh pigott leírás szerinti tollat szerentém hozzá elkészíteni mely 180cm átmérőjű lenne ( megvettem a könyvet )
Arra lennék kíváncsi hogy milyen elektronika kellene hogy 12v os aksit tugyyam vele tölteni , jah és a generátor 12 vagy 24 volt os. Gondolom a 24 Volt os jobb lenne mert akkor kisebb fordulatnál leadna használható feszültséget. Töltés vezérlő vagy feszültség szabályzó ha jól tudom .
Esetleg boltba mennyiért tudnám megvásárolni vagy megépíteni hogy tudnám( kapcsolási rajz) MOTOR

Bővebben: Link
Ezt a töltésvezérlő kapcsolást ajánlották a könyvbe!!
De nem tiszta hogy mi mi vagy hogy hogy van, mit hova kössek vagy mi célt szolgál...
Segítsen valaki kössz
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Szerintem ezt a motort nem fogod megbánni!
Raksz rá egy rotort,és KÉSZ a gép!
már csak elektronika kell a töltéshez.
Lehet hogy jó lenne egy szolárcella fesszabályzó is.
(#) westhorses válasza Barret hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Itt néztem is töltésvezérlőt nem is drága. De nekem sima napelemes töltésvezérlő jólene? Bővebben: Link

Egyenáram,egyenáram.
Ha belefér az intervallumba,akkor miért is ne lenne jó?
Bár a szolárcella feszültsége sokkal kevésbé ingadozik,mint a motoré.

Akkor jó

Ha kellően túl van méretezve az akksi pakk,akkor nem kell fesszabályzó.
De a mélykisülésre figyelni kell!
Nem szabad túl meríteni,mert hamar tönkremegy...

Azt tudom hogy nem szabad túl meríteni. Az aksi meg 140Ahm os lenne szóval szerintem nem egy kis darab.
A feszültség az nem baj hogy pl 24 volt nagyobb szélben?

Töltés közben kell mérni.
Ha kellően nagy a pack,nem tudja kibillenteni a "generátor"Máskülömben egy elektronika kell az akksira,ami 14,1 volt felett rákapcsol valami terhelést.Ez megvédi a túltöltéstől.

Iggen az okés hogy terhelést kell rátenni. Milyen elektronikát tudnák erre csinálni hogy afelett a terhelésre kapcsoljon ? Vagy amit tedtem be az előzőekben linket, az a kapcsolás pont ere jó nem?? vagy?

Kedves erbe
Olvastam azt a pár hozzászólást amit az „energialabda”-ról írtatok (sőt azt a hozzászólásodat amit te a zöldtech azon rovatába melyben a BME áramlástani Tanszékének Győri Viktor sajtóközleményétől elhatárolódik írtál.
Meg is lepett volt mivel szinte használhatatlannak találtátok. Nem tudom, hogy valamelyiketek épített e ilyet, vagy olvasott e negatív kritikát valamelyik szakíródalomba róla. Én viszont teljes mértékbe megcáfolom az előző állításokat.
Én megépítettem, de még teszteltem is. Saját készítésű szélcsatornámba összehasonlítottam egy 1,45-ös 3 lapátos rotorral, az eredmények jobbnak bizonyultak az alacsony szélerőnél (2-6 m/s), közepesnél (7-16 m/s) minimálisan jobb.
Az összehasonlítás a következő képen történt:
A rotor tengelyére egy 450w dc (rollre) motor volt kapcsolva. Különböző szélsebességeknél a motor ellentétes irányba lett kapcsolva, melynek a feszültségét lassan növeltem, a tengelynek meg mértem a fordulatszámát. Feljegyzésre került különböző szélsebességeken ellenterhelés nélküli fordulatszám, ellenterhelésnél milyen áramerősség szükséges, hogy a fordulat felire csökkenjen, majd teljesen leálljon.
Következtetés ként le lehetett vonni a rotorok teljesítményét adott szélsebességeken. (ha valakit érdekel a kapott eredményeket felteszem.
Mint azt már említettétek, hogy esztétikailag helytálló, és mivel nekem az utcafrontról igen fog virítani eset rá a választásom.
Az 1,4 m rotor anyagköltsége 3e ft alatt van, ez nem tétel, főleg ha figyelembe veszed azt is, hogy ezen nincs mit elrontsál, ellenkező esetben mint egy másik rotor készítésénél ami 2., 3.-ra lesz talán megfelelő. Az elkészítése is rettentően egyszerű.
Én csak bátorítani tudok bárkit a megépítésére.
(#) Szabó F válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

lehet, hogy nem is akkora hülyeség amit gondoltam??
Van valakinek bővebb ismerete a link-ben szereplő rotorrolBővebben: Link
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

832818-as hozzászólásodban jelzett töltésvezérlő semmi mást nem tud, mint sönt terheléseket kapcsol a generátorra, ne töltse túl az akkut. Ehhez képest kissé bonyolult.
Napelemes töltésvezérlő nem alkalmas a szélhez. Korábban már többféle töltésvezérlőt ismertettek itt a kollégák.
(#) erbe válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Nagyon ügyes vagy. 3e-ből semmilyen szélkereket nem tudnák építeni. De hogy még házilag szélcsatornát is barkácsoltál hozzá! Gondolom, mezőgazdasági szárítóventillátorból, amiket itt-ott szalma-szénakazlak aláfúvatására használnak.
Legyen igazad!
(#) westhorses válasza erbe hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Hát én nézegettem de nem találtam igazán töltésvezérlöről kapcsolást vagy akármit is.
De lehet hogy csak elkerülte a figyelmemet
Esetleg tudsz valami féle kapcsolást töltésvezérlöről ami jó lenne a szélgenerátoromhoz?

Bővebben: Link

Ezt is néztem de hogy pontosan jó e vagy hogy miként működik ... passz
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Ez is csupán része valaminek. Majd keresek használhatót.
(#) westhorses válasza erbe hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Okkés nagyon köszönöm
Következő: »»   270 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem