Fórum témák
» Több friss téma |
Eddig érhető most már,de ha a kezdőcím nem 1000h hanem 0400h , akkor milyen területen lesz elérhető az IC?
F1FF?
Ahogy korábban pbalazs is írta, a memória IC saját tartománya 000h - FFF h, ez nem változtatható, ez egy fix adottság, vagy tulajdonság.
Hogy ezt a komplett tartományt milyen referencia, avagy kezdőcímtől kívánod elérni, az már külső, független tényezőnek számít. Tegyük fel, ahogy a feladatban is van, 16 bites a címvezetéked, ami egy mikrokontroller által vezérelt "sín". Ennek tehát a teljes címképezési tartománya 0000 - FFFF h. Ezen belül csak a kapuzástól függ az, hogy melyik memóriaszeletet szeretnéd elérni a 16-bites sín által. Tegyük fel, hogy a címképző felület leges legelejére tennéd a megcímezni kívánt IC-t. --- Kezdőcím (változtatható): 0000 h RAM saját tartománya (fix): 000 - FFF h Címképzés: egyértelműen 0000 - 0FFF h, az efölötti címvezetékeket kell összekapuzni, hogyha 0FFF h fölé érkezne a címzés, akkor tiltsa a RAM-od bármilyen használatát. --- Kezdőcím: 1000 h RAM saját tartománya (fix): 000 - FFF h Címképzés: 1000 - 1FFF h, az ez alatti és fölötti címezési lehetőségeket kell tiltani a RAM szemszögéből --- Kezdőcím: 0400 h RAM saját tartománya (fix): 000 - FFF h Címképzés: az előbbiekből tehát kitűnhet, hogy a kezdőcímhez hozzá kell adni mindig a teljes RAM saját tartományt, így megkapható, hogy mi lesz a legfelső címezhető adatterület, természetesen csak az adott RAM vagy egyéb memória szemszögéből. Szóval 0400 h-nál sem teszünk mást, csak hozzáadjuk az FFF h számot, és megkapjuk, hogy 13FF lesz a címzési tartomány "teteje", a mikrovezérlő felől. A kiszámolt fölötti és a 0400 h alatti területeket viszont ugyancsak védeni kell kapuzással. Címképzés tehát a mikrovez. felől: 0400 - 13FF h
A hexadecimális számok előtt a $ jel a legtöbbeknek egyértelmű utalás.
49152=$C000 56380=$DC00
Én erre megoldásra gondoltam a címdekóder áramkör tekintetében.Mi a véleményetek?
Szerintem működőképes és ellátná a feladatát. :yes:
Alapvetően szerintem is jó, esetleg még kérdés lehet, hogy a memória IC engedélyező jele ponált, vagy negált. Amit rajzoltál, az ponált jelet ad, az IC-k nagy részének viszont negált jel kell. Én utánakötném azt a maradék invertert, és kivezetném mindkét jelet. Vagy ha ismert a konkrét memóriatípus, akkor az adatlajából kiderül, hogy mi kell neki.
Visszatérve az elmúlt kérdésemhez.
Most már világos, hogy milyen címhátárok lesznek egy megadott memóriacímnél. Nagyon szépen elmagyaráztátok nekem . Nagyon szépen köszönöm még egyszer! De még egy kicsit bizonytalan vagyok. Ha 0400 h - 13FF címtartomány : 0001 0011 1111 1111 -> 13FF akkor az utolsó 4 címbitet kell kiapuzni? Tehát A12=1 A13=1 A14=1 A15=1?
A 13FF h az pont a címezhető tartomány legteteje, az még címezhető terület, a legutolsó 1 bájtra mutat a memóriában. Egész pontosan a 1400 h címtől kezdődően kell védekezni kapuzással, tehát a 1400 h címre való váltásnál már éppen ne legyen engedélyezve a memóriakezelés.
Szia!
Ez az eset már kicsit bonyolultabb ennél. A legfontosabb kérdés, hogy a címbuszon megcímzett 0x0400 a memóriában a 0x000 címre mutasson, vagy jó, ha ott is a 0x400-ra mutat. Az eszköz működésében nem okoz gondot, viszont kapuzni egyszerűbb: Az A13, A14, A15 minden esetben 0 kell, legyen. A többi: ha A12=0, akkor A11=0 és A10=0 esetén tilt, ha A12=1, akkor A11=0 és A10=0 esetén engedélyez. Valami ilyesmiből elindulhatsz A12 XOR (A11 OR A10).
Ez már tényleg bonyolultabb!
És mi dönti el azt, hogy az A12 0 vagy 1 legyen ?
Természetesen a címzést végző processzor. Mint ahogy az összes többi címvonalat is. Tehát az aktuális címből derül ki, hogy mennyi A12 és ehhez képest kell A11 és A10 értékét vizsgálni.
Én a következő kapuzásra gondoltam:
1. eset: Ha az A10 =0 és A11=0 , akkor a VAGY kapu kimenetén 0 jelenik meg.Ekkor ha A12=0, akkor a XOR kapu alsó bemenete 0 lesz, a felső bemenete is szintén 0 a VAGY kapu miatt.Tehát a XOR kapu kimenetén 0 szint fog megjelenni.De az inverter negálja ,így az ÉS kapu minden bemenete 1 lesz, így a kimenetén is 1 szint jelenik meg.Az utolsó inverter ezt negálja, tehát 0 lesz a /CS bemenet a memória IC-n,így tiltja azt. 2.eset: Ha az A10 =0 és A11=0 , akkor a VAGY kapu kimenetén 0 jelenik meg.Ekkor ha A12=1, akkor a XOR kapu alsó bemenete 1 lesz, a felső bemenete 0 a VAGY kapu miatt.Tehát a XOR kapu kimenetén 1 szint fog megjelenni.De az inverter negálja ,így az ÉS kapu ez a bemenete 0 lesz, így a kimenetén is 1 szint jelenik meg.Az utolsó inverter ezt negálja, tehát 1 lesz a /CS bemenet a memória IC-n, így engedélyezi azt. Ha az A11, A10 -es valamelyik 1-es ( mindkettő), akkor is 0 szint jelenik meg a /CS bemeneten. Idézet: Jót gondoltál, csak rosszat írtál.„így az ÉS kapu ez a bemenete 0 lesz, így a kimenetén is 1 szint jelenik meg.Az utolsó inverter ezt negálja, tehát 1 lesz” Az IC2E nem kellene bele, mert ha A12,11,10 mind 0, akkor tiltani kell (ekkor cím < 0x400), tehát ekkor 0 kell az ÉS kapu első bemenetére. Illetve még egy dolog. Ahogy a memóriák többsége működik és ahogy jelölted is a CS láb negálva van, tehát a 0 szint engedélyez az 1 tilt.
Akkor ugye NAND kapu kell az ÉS kapu helyett?
Azt is lehet, de akkor az IC2D sem kell. (Az IC2E ettől függetlenül nem kell.)
Anélkül gondoltam , csak nem azt írtam .
Köszi a segítséged ! Nagyon sokat tanultam.
Sziasztok!
Ahhoz kellene nekem segítség , vagy valamilyen weboldal ami azzal foglakozik ,hogy CPU 8080 hoz hogyan lehetne úgy bekötni memóriát, hogy a CPU vezérlőjeleivel I/O - ba és egyszerre memóriába is legyen ágyazva? A memória 3 vezérlőjeles 64 Ki x 8 kapacitású.
Lehet hogy az nem tudom , ha leírod mit jelent.Lehet meg tudom mondani
Szia
Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar De akkor biztosan nem. Csak azért kérdeztem mert ott szoktak hasonló feladatokat adni. Valami hasonló volt annó nekem is a beadandó feladatom. Most nem vagyok az otthoni gépnél, de ha hazaérek megnézem, hogy meg van -e még. Üdv
Gondolom ez a I/O ba ágyazás most megszakítással kapcsolatos.?Hiszen a vezérlőjeleket használjuk a memória "üzemmódjaira".
Szia
Megnéztem, a feladat Z80-ra volt feladva és csak simán illeszteni kellett a memóriát a processzorhoz. Bocs
Valaki tudna nekem segíteni abban , ehhez a feladathoz hogyan kellene hozzákezdeni?
Már rajzoltam , egy vázlatos áramkört.Tudom , hogy a vezérlőjelekkel kellene valamit kezdeni.De mit?
Sziasztok
Amit képen mellékeltem azt kéne megoldani csak nem tudom hogy kell remélem valaki tud segíteni Bizonyítani kell hogy jön ki. ÜDv oli
Innen el tudsz indulni...
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |