Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Nekem az is le van töltve,de azt olvastam,hogy a fuse bitek áligatása nagyon nehéz.Ja és még Makfile-t is kell írni.De azért még meg próbálom.
Sziasztok.
Most kezdtem AVR-rel foglalkozni. Meg is látszik. Kikapcsoltam a RESET lábat (nem tudván mi lesz az eredménye), így az ISP-mmel már nem tudom programozni (most már értem, hogy miért). Van valami mód rá, hogy visszaéledjen a csip? (Magasfesz. programozó használata nélkül.) Van esetleg valami "manuális" mód rá, hogy visszaállítsam a RESET lábat? Nem halok bele akkor se, ha nem, mert végüis csak egy ATTINY45, de nah ...
Nincs ra mas mod. Dokumentacio 152. oldal 2. megjegyzes.
ha most kezded, nem javasolt a fuse bitek állítgatása, a makefile-t megcsinálni pedig nagyon egszerű.
ott van rá a makefile editor, öt kattintás kb.
Köszönöm a válaszokat.
Pontosan mi az a Makefile? (Linkkel is megelégedem.)
A valasz: g00gle. Bar az AVR-gcc -hez irt Makefile elter pl. a Linux ala irt Makefileoktol. pl: avrdude (akar mas programok) parameterezese, hivasa.
Azt hiszem az ibutton -os cikkben/kapcsolasban is van egy AVR-gcc szpecifikus Makefile.
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/elektromos_kulcs_ibutton...r.html
ebben nem találom a gcc makefile-t
Sziasztok
Segítség kel, mert nem tudom, hogy mit csinálok rosszul Készítetem egy AVR programozott Ezt a fajtát http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/elso_avr_programozom_oldal3.html Fel is programoztam saját magával rendben is ment minden, ahogy a cikkben van írva Feltelepítetem a FTDI driver-t és át alítottam 2 portra mert alapból 7-est adata neki de programozni szeretetem volna vele de nem ismeri fel a programok (PonyProg se és a AVROSPII) ezekel a programokal probálkoztam
megvan.
Nemtudod véletlen, h. a winavr-es makefile típust, a linux avr-gcc komázza-e?
A Makefile az Makefile, aminek semmi köze az avr-gcc-hez max. annyi, hogy a make program a makefile interpretálása során azt meghívja.
Amúgy kérdésedre válaszolva komázza egyedül az avrdude programozó argumentumaival szokott gond lenni. (COM/LPT/akármi helyett a megfelelő filedescriptort várja)
Azert irtam hogy avr-gcc szpecifikus, mert ha nem letolt mondjuk egy Linuxos Makefile-t, azt biztos hogy nem fogja tudni atirni AVR-re. Nagyon is AVR szpecifikus, ott van benne a letoltoprogram meg az avr-gcc configja (kapcsoloi) is.
Sziasztok!
Nem tudom, hogy a makfile-ban a (programozó) beállításnál mit tegyek.Ami nekem van programozó az STK-500-as,de az STK-500v2 van automatikusan beállítva. Mi a főbb külömbség? Én az STK-500-as at választottam. Amikor lefordítottam a programot mindig azt írta ki,hogy az időzítő,késleltető beállításokra nincs konkrét utasítást. Mi lehet a baj? Előre is köszi.
Sziasztok! Kellene egy kis segítség! Van két változóm: xhi_byte és xlo_byte. Ezek egy I2C-s iránytű modultól kapják az értéküket. Hogy tudnám szépen megoldani azt, amit csúnyán úgy csinálnék, hogy ha xhi_byte = 7 (0000 0111), xlo_byte = 178 (1011 0010), akkor x = 1970 (0000 0111 1011 0010). Mivel eddigi tapasztalatom azt mutatja, hogy xhi_byte, csak 7 és 8 értékeket veszi fel, én olyan gusztustalanul tudnám most csak megoldani, hogy ha xhi_byte 7, akkor x = xlo_byte + 1792 (0000 0111 0000 0000) és ha xhi_byte 8, akkor x = xlo_byte + 2048 (0000 1000 0000 0000), de én nem szeretnék ilyen gusztustalanul programozni!
létrehozol egy 16 bites változót és a xhi_byte-ot elshifteled balra 8-al, majd a két értéket össze vagyolod.
Pl.:
Nagyon szépen köszönöm! Ez az amire gondoltam!
Gr89! Még egy gyors kérdésem lenne. Szükségem lenne a számoláshoz arctan függvényre. Azt hogyan tudom használni, illetve a π (pí) -t?
Ezek a math.h-ban vannak benne. Ezt nézd át, ott van benne mindkettő. Másban nem tudok segíteni, ezeket még nem használtam.
Sziasztok! Erre a kódra:
ezeket a hibákat dobaja ki: Idézet: „c:/winavr-20090313/bin/../lib/gcc/avr/4.3.2/../../../../avr/bin/ld.exe: compass.elf section .text will not fit in region text c:/winavr-20090313/bin/../lib/gcc/avr/4.3.2/../../../../avr/bin/ld.exe: region text overflowed by 596 bytes” Mit kellene alakítanom a kódon, hogy lefordítsa? Előre is köszi!
A programod nem fer bele a flash-be. Probalj meg -Os optimalizaciot hasznalni.
Az a fránya arctan függvény nagyon megdobja a hex fájl méretét. Ki // -eltem egy csomó mindent, de most még mindig túl nagy. Na így sem jártam még. Mi ilyenkor a megoldás? Az eprom-ját, vagy valami memóriát nem lehet felhasználni erre a célra?
Az ilyen számítást igénylő részek sok helyet foglalnak. Nekem az órámban a hőmérő részt nem tudom bekapcsolni ilyen miatt. Jelenleg 80%-osan van tele a kontroller, de ha berakom a hőmérő részt, akkor 254%-on lesz.
-Os -t megprobaltad? Esetleg meg vegigbongeszheted a gcc kapcsolokat, mert a -Os nem kapcsol be mindent, ami roviditi a kodot, de hosszabb tavon jobban jarsz azzal, ha veszel egy nagyobb flash-sel rendelkezo avr-t, de meg jobb ha erosebb maggal is rendelkezot valasztasz, mert a bovebb utasitaskeszlettel gyorsabb es kisebb kodott kapsz.
Szerk: esetleg probald meg a -ffast-math kapcsolot. Ettol viszont pontatlanabbak lesznek a szamitasok.
Ott ahol most nézed, csak a Custom Options résznél. Ott a jobb oldali felsoroláshoz adhatsz még hozzá.
Ha jol tudom a custom options-ban tudod beallitani(neked kell begepelni). De javitson ki barki, en csak AVR32 Studio -t hasznalok, az meg kicsit mas. (sima avr-t command line-bol meg sima text editorral nyomom sajat makefile-lal stb.).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |