Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1116 / 2208
(#) nikolatesla válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 19, 2010
Semmiben sem különbözik a kettő. a fűtő fesz ami más egyik 6,3 a másik 7,3v.
PCC88 . ECC88
(#) Bassmester válasza djhans hozzászólására (») Nov 19, 2010
Milyen (Raa) kimenőtrafót használsz hozzá? Van néhány ilyen csövem... érdemes építeni belőle? EL 84 kapcsolásokhoz is jó lehet a PL 82?
(#) lpcollector válasza joco63 hozzászólására (») Nov 19, 2010
A megjelenése megnyerő
Milyen mérve és hallgatva?
(#) joco63 válasza lpcollector hozzászólására (») Nov 19, 2010
Szia! Mérve nem volt, legalábbis szkópal. A feszültségek, áramok rendben vannak. Fülre szépen szól, teszteltük már néhány rendszerben. Többeknek is tetszett a hangja. A magas közép tartomány szép, ahogy az a csöveseknél lenni szokott, de mélyben sem brummog, jók és elég gyorsak határozottak a mélyei. A terekkel és a dinamikával sincs semmi baj. Szóval elég jól sikerült a kicsike. A doboz pedig teljesen saját készítés. Még a trafókra kerül majd gravírozott réz lemez , meg egy fa potmétergomb az elejére. Üdv:
(#) joepapa hozzászólása Nov 19, 2010
Már megint hülyeséget írhattam, vagy most ....

Szóval egyszer leírtam a 6p3s segédrács fesz osztó és hidegítő kondis pontról csak direktben szól jól az erősítő, és minden odakerülő ellenállás hibát-torzítást okoz...

hm...most nem úgy hallom...azaz a már legutoljára csatolt srpp 6n9s es 2k2...stb...rajzomban bepróbáltam a segédrács elé az ellenállást...(a saját felállított hipotéziseimben sem hiszek
ÉS NEM JÖTT EL ROMLÁS!
SŐT 1k Ohmot sem hallottam károsnak...

Ez a 6p3s nem egyszerű eset...

Igaz más a meghajtás mint amikor nem tetszett ott az ellenállás (de lehet csak másik nadrág van rajtam)

A "fesz osztó" felső tagot is növeltem, azaz a hidegített pontot is lejjebb tettem..a 3k3 helyett 4k7 felül, alul maradt a 47k (lehet felesleges ellenállás)
De most 250V van Ug2 őn! Pontosan.
290V os táp, 13V a 200Ohmos Rk-n azaz 65mA Ik, a G2 elé soros 220 Ohmot tettem....Nem találok bent kivetni valót, és a 6sz19p (nekem) "referencia" erősítőm már közelíti erősen.

Talán a robbanékonyság csökkent kicsit...de az lehet egy téves mégis kicsit éles hang amitől hangosabbnak éreztem, azaz hamis dinamika töblet volt...hm...

most így hallgatom.

Miböl jött az ötlet?
Mivel most minden G1 előtt bent vannak a gerjedésgátlók, amúgy fizikailag a csövek 90 fokkal el lettek forgatva...

Ha már minden rács előtt van ellenállás pont a sugártetróda segédrács ne kapna...gondoltam...és lőn...
(#) joco63 válasza lpcollector hozzászólására (») Nov 19, 2010
A kapcsolási rajz egyébként a mellékelt rajz szerinti. Bár némi modifikációval. A negatív visszacsatoláson lazítottam, a tápfeszültség más értékű, nem ultralineár a kapcsolás, egy kissé másabb az EL 84-ek beállítása, apróságok. A meghajtásnak ez a módja meglepően jó eredményt hozott. Előtte próbáltam vagy három félét de ez volt a legjobb. Egyszerű és nagyszerű. Minden érték szépen beállt a helyére. Egyébként is a minimalista építés híve vagyok. A dobozra azért is szántam több energiát mert megérdemli a hang. Meg aztán ha látványerősítőt építünk adjuk meg a módját. Nagyon nem tetszenek az összedobott, csak a technicizmust vagy még azt sem szem előtt tartó megoldások. Legalább annyira fontos az esztétikum ezeknél a készülékeknél. Persze mindennek ára van, vagy időben vagy anyagiakban. Örülök, hogy tetszett.

dyna6bq5.gif
    
(#) hangszoros válasza mayky hozzászólására (») Nov 19, 2010
A "ruszki" ellenálatokat nem kell lenézni, mert legalább a kupakjuk nem vasból vannak !
Kár, hogy a geometriájuk nem szerencsés audio szempontból
(#) djhans válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 19, 2010
4K az Raa. Szerintem érdemes építeni ha van ilyened. Ez direkt hangfrekis cső. Bár sokszor nem kimondottan hagfrekis csőből is készül jó erősítő. EL84 helyére bedugható lenne. Csak más a fűtőfesz, kisebb anódfeszt visel el, más az anódáram/rácselőfesz karakterisztika és a kimenő illesztése. Kicsit kevesebb teljesítményt ad.
(#) hgy válasza djhans hozzászólására (») Nov 19, 2010
"EL84 helyére bedugható". Csak minden más. Nem én írtam
(#) joepapa válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 19, 2010
Geomatria:v ???

Arra gondolsz nagy átmérő kis hossz? azaz nagyobb induktívitás ha 1 tekerésnyi spirálköszörülés van benn...? Miből van a kupakjuk? Cu? és minek van vasból?
(#) joepapa hozzászólása Nov 19, 2010
6p3s se:

xn mod: visszacsatolásból a csillám kondit minden próbálkozás (mennyiségben minőségben) nélkül kivettem, hupsz. a 6sz19p-t egyszerűen kikacagja! Végre érezni a körítést (5x több lóvé van a cső körül, mint a 6sz19p-nek)

Már nem a 6sz19p a " referecia" illetve nem az...
(#) djhans válasza hgy hozzászólására (») Nov 20, 2010
Mármint a lábkiosztása ugyan az.
(#) CHZ hozzászólása Nov 20, 2010
JZoli segítségével sikerült új csöveket vásárolnom (köszönet ) , ezek már nem szórtak akkorát , minimális különbség van burán belül is . Mérések és járatás után a végleges beállítások megtörténtek . Nagyon szuper hangja van , még a dobozolását kell befejezni .
(#) hgy válasza CHZ hozzászólására (») Nov 20, 2010
Azokat a szép trafófedő lemezek hogy készültek?
(#) Bassmester válasza hgy hozzászólására (») Nov 20, 2010
Hasonló formájú dobozokat használnak villanyszereléskor, kötésdoboznak... kell rá egy kis funér, aztán akár még hasonlíthat is CHZ kolega dobozaira
Valóban nagyon szépek :yes:
(#) joco63 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 20, 2010
Szép, mint szokott, bizonyára a hangja is megfelelő lehet. Tényleg villanyszerelő dobozok vannak a trafón? Hasonlítanak valóban.
(#) CIROKL válasza joco63 hozzászólására (») Nov 20, 2010
Nem villany doboz a Zoli nem követ el ilyen badarságot attól azért jobban figyel a dolgokra hogy ilyen dolgot követne el hogy villanyász dobozt tegyen erre a szép erősítőre .
Itt jobban látható a dolog és még akkor legyen talány hogy miből készítette a dobozt bár én tudom !
(#) joco63 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 20, 2010
Igen most már látom, nagyon aprólékos és igényes munka, ami profi felszerelésekkel hozható csak létre. Én inkább saját magamnak készítem, a rendelkezésemre álló eszközökkel, ami kissé kompromisszumos. Egyébként ilyen egyedi, kézi munkával készült erősítők ára megfizethetetlen szerintem.
(#) CHZ válasza hgy hozzászólására (») Nov 20, 2010
Fából készítette egy kedves ismerősöm , csatolt terv alapján .

TRAFÓF..JPG
    
(#) joepapa válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 20, 2010
Mekkora ötletet adtál a low endemnek...
Viszont a műanyagra furnért fel lehet ragasztani palmatexel, de a 4 sarok sacc R10 es rádiuszait nem lehet furnérral behajlítani szépen, ill nem egyszerű művelet, egyszerübb tömör fából CNC ben megírni, az pár perc, a szerszám végigfut az még 30mp...és akkor nem műanyag, az anyagár ugyanaz...

Jó ha árnyékolva van mágnesesen a kimenőtrafó, azaz a szórási képébe belszólunk egy lágyvas dobozzal (tudom serleg, de nekem a serleg amit a dobogón adnak, és vedelem belőle a pezsgőt)...a többi alkatelemre nézve jó, tuti, és a trafónak, főleg egy se légrésének? bár annak is miért lenne káros.

Azaz én akkor inkább ha már pénzbe kerül vasból gyártatnám le.

De jól néz ki az tuti. A fedlap az mi? aranyfüstös saválló? (tudom az meg a sasszi, de az nem magyar szó, és a sasszé az megint más nekem)
(#) bakos13gab válasza joepapa hozzászólására (») Nov 20, 2010
Hát én nem tudom. Ez a villamos kötésdobozra furnér elég "ergya" ötlet. nem azért, de ha nincs semmi eszközöd, akkor is lemezből sokkal szebbet lehet kihozni kis kézimunkával. Ezeke a dobozok mechanikusan nem elég stabilak (már ez az olcsóbb változat). Szeritnem a furnér lepattanna róluk, meg akkor is.
(Hirtelen az jutott eszembe, hogy ez kb. olyan, mintha sok munkával egy trabi alvázára tennél BMW kasznit)
(#) szamóca hozzászólása Nov 20, 2010
Jó estét a tiszteletreméltó csöves uraknak!
Mivel ismereteim a csövekről igencsak szerénynek mondhatóak, ezért kérnék a hozzáértőktől egy kapcsolási rajzot EM83-as kijelzőcsőre, amit egy 2x50W-os (tranyós :pirul: )végfok kimenetéhez tudnák illeszteni.
(#) Bassmester válasza joepapa hozzászólására (») Nov 20, 2010
Csak poénnak szántam, amit egy röhögős szmájlival is nyomatékosítottam
Én sem vetemednék 100x100-as pvc dobozra, mert elég tréül nézne ki egy csöves motyón. A füleserősítőmre pl. Bricostore-os, 0,5-ös horganyzott lemezből hajtogattam trafó takarót és belül összeforrasztottam, majd lefestettem. Szerintem jól néz ki, vágni és hengeríteni is könnyű.
(#) klemo86 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 20, 2010
TudnÉk És ne kimenetre illeszd, az sosem egészséges…
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 20, 2010
Ezt ismerem, én is linkeltem már neked, de ez így még nem illeszkedik az erölködőhöz, nem fogja kihajtani a 2V max ami a potiról levehető. ME-ös feszültségerősítő kapcsolást kellene talán elé tenni?
(#) klemo86 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 20, 2010
Én ezt fogom a napokban megépíteni, majd beszámolok

EM_83.gif
    
(#) hgy válasza CHZ hozzászólására (») Nov 20, 2010
Szép munka.
(#) szamóca válasza klemo86 hozzászólására (») Nov 20, 2010
Ehhez kell egy kettős trióda is. Én szeretném megúszni a több csövet.
Neki van miben gyönyörködnie.
(#) zoliee hozzászólása Nov 21, 2010
Sziasztok!
Lassan kezd összeállni a KT88-as, ezer köszönet érte Mayky fórumtársank a türelemért,(nameg a kimenőkért) Klemo-nak a csövekért, Fleta mesternek a torroidért... és minden kedves fórumosnak, aki próbált segíteni..
Most már "csak" a doboz meg az összeszerelés van hátra, majd igyekszem a picasán egy új erősítő projekt néven az épp aktuális állapotot mutatni..
az alkatrészek megnézhetők itt
még egyszer köszi mindenkinek
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Nov 21, 2010
Laci ! Ha a vonal szintre szeretnél illeszteni legyen az csöves nem csöves ettől függetlenül a meghajtáshoz kell mínusz 18-20 Volt az EM-nek , ha további csöveket nem szeretnél akkor ezt a kapcsolást javaslom , én ebből már KB 20 darabot építetem magam és mások örömére ami szépen működik hisz te is láthattad már .Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Következő: »»   1116 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem