Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   51 / 200
(#) peter1995 válasza szucsip hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

De most nézem a rajzot.A FETek párhuzamosak egymással.Viszont egy 400W-os erősítőnek nem árt a több is.Én meg tojást nem akarok sütni a FETeken.A kérdés hogy működik-e a kapcsolás as hogy 70V-ra fel lehet-e tornászni.Gondolom az ellenállással kell játszani ami 50V-hoz 68-75K ig van.Gondolom ezt kell változtani mint aPC-s tápban.Az áram állítás meg levan írva.

Trafónak a PC-s tápok nagy trafója jó?Ha jól vettem ki akkor 6 kivezetés van és 4 tekercs.Mivel mind a két oldalon van közép leágazás.
(#) szucsip válasza peter1995 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Igen, azzal az ellenállással lehet beállítani a feszültséget. Értelem szerűen: minél nagyobb az az ellenállás, annál nagyobb lesz a kimeneti feszültség.

Ha nem sikerül elég nagyra állítani, akkor a szekunder tekercs menetszámát kell növelni, esetleg a primer menetszámát csökkenteni, de utóbbi esetben a PWM frekvenciát meg kell növelni.
(Ebben a kapcsolásban most így kb 60kHz a frekvencia, tehát kicsit még lehet föntebb vinni, és ezzel -jelenlegi tudásom szerint- nőhet a maximális kimeneti teljesítmény amit amúgy a vasmag korlátoz)

Egy db 400W-os erősítőhöz 2 pár FET biztosan elég. Ha rendesen ki tudod nyitni őket (Ugs=15V, Ut=12V), és nem nagyon melegszik fel, akkor talán 1 pár is elegendő.

A katalógusban a Fig.1 ábrát nézd. X tengelyen a DS feszültség van (autó akkumulátornál ezt tekinthetjük netto 12V-nak), az Y tengelyen pedig a külömböző Ugs (nyitó) feszültségekhez tartozó Drain áram --> Rcsatorna= Uds/Id |Ugs adott = 12V/300A= 0,04Ohm.

--> P disszipáció a csatornán: Rcsatorna*Id^2 (Id átlagát úgy tudod megbecsülni, hogy a kivett teljesítmény*(1,10-1,20) /12V.

Az 1.1-1,2 -szörös szorzóra azért van szükség, mert a tápegység sem működik 100%-os hatásfokkal, inkább olyan 80-90%-ra lehet becsülni.
(#) peter1995 válasza szucsip hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Aha.Szóval 60kHz és a PC-s trafó 50kHz.Akkor az jó lesz.Akkor csak 4db FEtet veszek.A panelon meghagyom a maradák ketőnek is a helyet és ha kell utólag be lehet tenni.viszont csak 60V-os lesz mivel 63Vnál nagyobb 4700µF kondit nem találtam.

A trafót pontosan le tudnád írni hogy a menetszámok hogy vannak?És akkor a trafónak 6 kivezetése kell legyen.A primer 2x3 menetét először szigetelés és utána a2x16..17N szekunder soronkénti szigeteléssel.A huzalvastagság mennyi a P és a SZ oldalon?Mert azt nem igazán értem a rajzon.
(#) szucsip válasza peter1995 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Na hát a rajzot én sem értem....

Nos a menetszámok az jó kérdés. Szigetelgetni nem igazán, avagy igazán nem kell. A gyári pc trafónál csak azért szigetelnek, hogy a hálózati feszültséget elválasszák.

Nem találtál 63V nál nagyobb feszültségű kondenzátort..? Mármint otthon nem találtál, vagy üzletben sem? Több alternativa is lehetne a dolog megoldására, de ez már csak részletkérdés. Javaslom, hogy a nyáklapot ne véglegesre tervezd, hanem előbb egy kísérleti panelt csinálj, aminél nem lesz baj, ha sok a kókányolás.

Oh igen, a trafó: Fogalmam sincs, hogy mi alapján kéne trafót méretezni. Azt ugye tudjuk, hogy a primer és a szekunder feszültségek arányban vannak a menetszámokkal, na de hogy mennyi legyen a primer menetszám...? (Mert első sorban ez a mérvadó, ezt kell jól belőni, és utána a szekunder menetszámokkal büntetlenül lehet kísérletezgetni. A primer menetszáma a vas AL értékétől, a frekvenciától, és az átvinni kívánt teljesítménytől, ill. ennek kívánt hatásfokától függ)

Leegyszerüsítve én azt mondanám, hogy használj 1-2 (de nem több!) menettel kevesebbet, mint ami gyárilag van a PC táp trafóján. Hogy mihez kell a 6 szekunder kivezetés, az rejtély.

De ha rám hallgatsz, akkor nem is töltöd az időt a trafó előállításával, hanem egy gyári PC táp trafót használsz fel oly módon, hogy a két szélső végét használod primernek. Az eredeti primert pedig "feszültségkétszerezősen" egyenirányítod, és így 1-1db schottky diódával meg is van a szimmetrikus tápfesz.

Esetleg utlag érdemes lesz majd kisérletezni a PWM frekvenciával, de ez már nem nagy ügy, csak 1 ellenállás és/vagy kondenzátor értékén kell változtatni.

Bocsi, hogy hosszú voltam, ha valami nem OK, akkor írj
(#) peter1995 válasza szucsip hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Hát először megcsinálom a nyákot olyanra ahogy a gyári rajzon van.Akkor atrafót későbbre hagyom.A kondival az a baj hogy HEstore oldaláról fogok rendelni és ott a 4700µF kondiból csak 63V-ig van.Így maradtam a 60V os kimenő feszunél hogy azért ne legyen a maximum maximumáig hajtva a kondi.Van egy leírás atrafóról>Én ebből azt veszem ki hogy a primer az 2x3 menet a szekunder pedig 2x16..17 menet.Viszont ott ír valami 12...14 szál at 0,5-ös drótból???az mi lehet?Mert az L tekercset azt értem.Az 7 menet 3as drótból.Önhordós.

Még valami.Ha jól látom az egy-eghy oldalon levőFETeket én rakhatom közös bordára is.Meggora legyen?Mert abban állapodtunk meg hogy 1-1 pár elég.A 2db FET egy nagyobb PCtáp bordára mehet?Mennyire fog az melegedni?

táp4.jpg

(#) buburobi válasza peter1995 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Üdv!
A 12-14-szálat úgy érti, hogy 12-14 szál drótot egymás mellett,(egymással párhuzamosan) tekersz fel, mert a skin hatás (csak a vezető külső része hasznos) miatt nem használhatunk vastag huzalt, így egy szál vastag huzalt több szál vékonnyal helyettesítünk.
(#) szucsip válasza peter1995 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Igen, lehetnek egy bordán, de csak az ugyan azon az oldalon lévő FET-ek.

Hogy mennyire fog melegedni...? Nem tudom, azt majd ki kell kísérletezni. Jó ötlet a nagyobb PC táp borda.

A kondenzátorokat meg nem kell félteni, azoknak nem olyan kiélezettek a határadataik. Fel lehet tunningolni, avagy fogsz 6db 1000µF/50V LOW ESR kondit:

2-2-2 -t sorba kötsz, és a 3 párost párhuzamosan kötöd, így lesz 1500µF -es kondenzátor farmod.

Ha kicsit megnöveled a frekvenciát, akkor ez elméletileg elég lesz.
(#) bubu81 hozzászólása Nov 21, 2010 /

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Van nekem egy Compaq Pentium4-es gépem amiben leégett a tápegység. A problémám az lenne, hogy az alaplapi tápcsatlakozó 14pin-es, viszont ilyen 14pin-es tápot nem tudok szerezni. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges lenne-e egy 20pin-es tápegység csatlakozóját úgy átkötni, hogy működjön vele a gép? Ha igen akkor kérlek írjátok már meg, hogy pontosan miként lenne ez megoldható. Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) peter1995 válasza bubu81 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Keresel egy PIN színkiosztást és úgy máris egyszerűbb.Ha leírod hogy milyen színű vezetékek vann a a csatin amit az alaplaphoz használsz leírom hogy melyikhez melyik feszzt kell kötni.
(#) peter1995 válasza buburobi hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

14 szál??Hát mekkora trafó kell ahhoz?A 14 szál a 0,5ös vezetékből akár hogy is lesz legalább 7-8mm.És azt 2*3 menet.=6 menet a 14szálból.Pff.És akkor még nincs is szekunder.Azhiszem meg kell keresenem a legnagyobb pc tápos trafómat.

Az a baj, hogy a gép eredetileg nem az enyém volt hanem így kaptam már táp nélkül, így nem tudom melyik pin-re milyen színű kábelnek kellene menni. A neten megkerestem mind a 14 mind a 20pin-es tápok pinkiosztását, de mind a két fajtának van olyan nevű szála, ami a másikon pont úgy nem szerepel, így mivel nem vagyok szakember, nem tudom pontosan melyik szálat melyik helyére kellene vagy lehetne dugni, és esetleg melyiket nem kellene dugni sehova.
(#) buburobi válasza peter1995 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Nem csak pc táp trafó használható. Szinte bármilyen nagyfrekvenciás porvasmag használható. Tv, monitor táptrafó magja is megfelel. Esetleg 2 db egyforma pc-táp trafó E magját egymással szembe fordítod és kétszer akkor lessz...
(#) KTobi válasza bubu81 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Ha esetleg ide csatolok a kiosztást (legjobb ha mindkettő egymás mellett látszik), akkor biztos lesz aki veszi a fáradságot és megírja, mit lehet csinálni.
(#) buburobi válasza bubu81 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Ha ennyit megtettél volna az sokat segített volna:
compaq 14 pin ATX
1 3.3v orange
2. +5v red
3. rtn black
4. +5v red
5. rtn black
6. +5v red
7. rtn black
8. +3.3v orange
9. -12v blue
10. fan off gray
11. on/ stby green
12. +5v aux purple
13. rtn black
14. +12v yellow

Normál 20 pin ATX
1 +3.3Vdc Orange
2 +3.3Vdc Orange
3 GND Black
4 +5Vdc Red
5 GND Black
6 +5Vdc Red
7 GND Black
8 PWR-OK Gray
9 +5Vdc
VSB
standby Voltage Purple
10 +12Vdc Yellow
11 +3.3Vdc Orange
{brown is 3.3Vdc
sense]
12 -12Vdc Blue
13 GND Black
14 PS-ON Green
15 GND Black
16 GND Black
17 GND Black
18 -5Vdc White
19 +5Vdc Red
20 +5Vdc Red

Szerintem így kell bekötnöd:
1 - 1
2 - 6
3 - 3
4 - 4
5 - 5
6 - 19
7 - 7
8 - 2
9 - 12
10 - 8
11 - 14
12 - 20
13 - 13
14 - 10
(#) peter1995 válasza buburobi hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Aha én is arra gondoltam hogy a 2 E magot egymásnak annak csinálok egy új csévetested és kész.

Nagyon köszönöm buburobi a válaszodat pontosan erre lettem volna kiváncsi, de nemtudom jól írtad-e a 14pin-es tápok kiosztását, mert megnéztem a pinouts.ru-n, miszerint a 14pin-es Compaq tápegységek pinkiosztása a következő:

1. +3,3V brown
2. -12V blue
3. fan off violet
4. on/stby white
5. +5V AUX green
6. fan cmd white/red
7. +12V orange
8. +3,3V brown
9. +3V AUX pink
10. GND black
11. +5V red
12. GND black
13. +5V red
14. GND black

14-es Pinkiosztás
20-as Pinkiosztás

Kérlek írjátok már meg, hogy akkor pontosan, hogy kössek be egy 20pin-es tápot egy 14pin-es alaplapra, mert nem szeretném tönkre tenni a gépet. Köszönöm!
(#) bubu81 hozzászólása Nov 22, 2010 /

Idő közben megtaláltam a gépem pontos tipusának tápegységét:

Compaq EVO D510 SFF

ez lenne a gyári táp pinkiosztása, és ez helyére szeretném tudni, hogy miként lehetene átkötni egy szabvány 20pin-es tápegységet, hogy az működjön, köszönöm!
(#) gombocartur válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Ha megnézed a rajzot, a 12-láb a segédtápról kap feszültséget. Próbáltam más tápról is, akkor is kerreg. Ötlet?
(#) Dj TSM válasza bubu81 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

üdv

A tápfeszültségeket kösd át hejesen a 20 pines csatira,annak megvan szintén a rajza.A 3 mas és a 6 os pint hagyd ki a 14 pines csatlakozón,azokat nemkell bekötni.A 14 es csatlakozóból a 4. pint kösd a 20 pines csatinak a 14 es pinjére.Az 14 pines csati 5. pinjét pedig kösd a 20 as pin 9. pinjére,az összestöbbit pedig ahogy a képen is látod +12 a +12 re és igy tovább,igy mennifog,a felmaradó kivezetésekkel netörödj.
(#) bubu81 hozzászólása Nov 22, 2010 /

Köszönöm Dj TSM! Addig-addig gugliztam, hogy én is erre az eredményre jutottam, csak találtam egy oldalt ahol azt írják, hogy kell hozzá egy kiegészítő áramkör:

Standard P4 ATX to 14pin Compaq PSU Conversion

De azért remélem így is működni fog, a biztonság kedvéért leírom, hogy biztos jól értettem-e mindent:
1 - 1
2 - 12
3 - semmi
4 - 14
5 - 9
6 - semmi
7 - 10
8 - 2
9 - 11
10 - 3
11 - 4
12 - 5
13 - 6
14 - 7

Ha szerintetek is jó így akkor kérlek jelezzétek, köszönöm!
(#) Inhouse válasza gombocartur hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Hogy a francban nem láttam a múltkor???

Üdv
Inhouse
(#) Dj TSM válasza bubu81 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

üdv

Minden jó ahogy leirtad csak a 10 esre netegyél semmit,a +3 volt auxot hagyd ki,az kimenet,álandóan +3 volt van rajta a tápból,oda nemkell semmit kötni.Valamikor régebben csináltam ijen átkötést és müködött,de a ventilátorral volt valami gondom ha jólemlékszem,ha készenlétbekapcsoltam a pc t,a táp akkoris ment álandóan.De amugy minden jól müködött,próbáld ki és megllátod mi fog történni,sok sikert.
(#) KTobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Kilencesre (9) gondoltál ugye?
(#) Dj TSM válasza KTobi hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

üdv

Igen a 9. az,kösz a javitásért,nemtudom miért néztem el.
(#) Dj TSM válasza Dj TSM hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

üdv mégegyszer,az elöbb elnéztem a dolgot,ne a 10 est hanem a 9 est hagyd szabadon.A többi jólvan ugy ahogy irtad.
(#) bubu81 hozzászólása Nov 30, 2010 /

Szereztem egy 300W-os Maxpower tápot átkötöttem, beszereltem, de csak annyi történt, hogy ahogy bedugtam a tápot a konnektorba, egy halk egyre erősödö sípoló hangot lehetett hallani. A gép a bekapcsoló gombra nem reagált. A sípoló hang azt hiszem a tápból jött. Szerintetek mi lehet a baj?
(#) peter1995 válasza bubu81 hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

A tápból sípoló hang?Mit is kötöttél át rajta?
(#) mugab válasza bubu81 hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

A púpos kondi volt már?
(#) peter81 hozzászólása Dec 8, 2010 /

Üdv mindenkinek.Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy van egy teljesen működő 300W-os 2003-as IC-t tartalmazó tápom.Emellett van még egy rossz táőból kiszedett nagy trafóm.Meg lehetne azt oldani hogy a működő táp működjön tovább így(nem gépbe)és a működő táp primerjére rákötöm a kibányászott trafót persze áttekerve és így 2x28V-ot kapjak a plussz trafó szekunderén.Aztán azt a 2x28V-ot egyenirányítom és pufferelem.Lehetséges?Ha igen valami tudna mondani pontos menetszámokat a plussz trafóhoz.?Előre is kössz.
(#) mugab válasza peter81 hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Ha a trafó hasonló akkor lehetséges.
A menetszámok általában:
5V - 3 menet
12V - 3+4 menet
De azzal számolj, hogy a feszültség valószínűleg nagyon terhelésfüggő lesz, mivel a tápod nem fogja érzékelni hogy van e rajta terhelés...
Következő: »»   51 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem