Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
De most nézem a rajzot.A FETek párhuzamosak egymással.Viszont egy 400W-os erősítőnek nem árt a több is.Én meg tojást nem akarok sütni a FETeken.A kérdés hogy működik-e a kapcsolás as hogy 70V-ra fel lehet-e tornászni.Gondolom az ellenállással kell játszani ami 50V-hoz 68-75K ig van.Gondolom ezt kell változtani mint aPC-s tápban.Az áram állítás meg levan írva.
Trafónak a PC-s tápok nagy trafója jó?Ha jól vettem ki akkor 6 kivezetés van és 4 tekercs.Mivel mind a két oldalon van közép leágazás.
Igen, azzal az ellenállással lehet beállítani a feszültséget. Értelem szerűen: minél nagyobb az az ellenállás, annál nagyobb lesz a kimeneti feszültség.
Ha nem sikerül elég nagyra állítani, akkor a szekunder tekercs menetszámát kell növelni, esetleg a primer menetszámát csökkenteni, de utóbbi esetben a PWM frekvenciát meg kell növelni. (Ebben a kapcsolásban most így kb 60kHz a frekvencia, tehát kicsit még lehet föntebb vinni, és ezzel -jelenlegi tudásom szerint- nőhet a maximális kimeneti teljesítmény amit amúgy a vasmag Egy db 400W-os erősítőhöz 2 pár FET biztosan elég. Ha rendesen ki tudod nyitni őket (Ugs=15V, Ut=12V), és nem nagyon melegszik fel, akkor talán 1 pár is elegendő. A katalógusban a Fig.1 ábrát nézd. X tengelyen a DS feszültség van (autó akkumulátornál ezt tekinthetjük netto 12V-nak), az Y tengelyen pedig a külömböző Ugs (nyitó) feszültségekhez tartozó Drain áram --> Rcsatorna= Uds/Id |Ugs adott = 12V/300A= 0,04Ohm. --> P disszipáció a csatornán: Rcsatorna*Id^2 (Id átlagát úgy tudod megbecsülni, hogy a kivett teljesítmény*(1,10-1,20) /12V. Az 1.1-1,2 -szörös szorzóra azért van szükség, mert a tápegység sem működik 100%-os hatásfokkal, inkább olyan 80-90%-ra lehet becsülni.
Aha.Szóval 60kHz és a PC-s trafó 50kHz.Akkor az jó lesz.Akkor csak 4db FEtet veszek.A panelon meghagyom a maradák ketőnek is a helyet és ha kell utólag be lehet tenni.viszont csak 60V-os lesz mivel 63Vnál nagyobb 4700µF kondit nem találtam.
A trafót pontosan le tudnád írni hogy a menetszámok hogy vannak?És akkor a trafónak 6 kivezetése kell legyen.A primer 2x3 menetét először szigetelés és utána a2x16..17N szekunder soronkénti szigeteléssel.A huzalvastagság mennyi a P és a SZ oldalon?Mert azt nem igazán értem a rajzon.
Na hát a rajzot én sem értem....
Nos a menetszámok az jó kérdés. Szigetelgetni nem igazán, avagy igazán nem kell. A gyári pc trafónál csak azért szigetelnek, hogy a hálózati feszültséget elválasszák. Nem találtál 63V nál nagyobb feszültségű kondenzátort..? Mármint otthon nem találtál, vagy üzletben sem? Több alternativa is lehetne a dolog megoldására, de ez már csak részletkérdés. Javaslom, hogy a nyáklapot ne véglegesre tervezd, hanem előbb egy kísérleti panelt csinálj, aminél nem lesz baj, ha sok a kókányolás. Oh igen, a trafó: Fogalmam sincs, hogy mi alapján kéne trafót méretezni. Azt ugye tudjuk, hogy a primer és a szekunder feszültségek arányban vannak a menetszámokkal, na de hogy mennyi legyen a primer menetszám...? (Mert első sorban ez a mérvadó, ezt kell jól belőni, és utána a szekunder menetszámokkal büntetlenül lehet kísérletezgetni. A primer menetszáma a vas AL értékétől, a frekvenciától, és az átvinni kívánt teljesítménytől, ill. ennek kívánt hatásfokától függ) Leegyszerüsítve én azt mondanám, hogy használj 1-2 (de nem több!) menettel kevesebbet, mint ami gyárilag van a PC táp trafóján. Hogy mihez kell a 6 szekunder kivezetés, az rejtély. De ha rám hallgatsz, akkor nem is töltöd az időt a trafó előállításával, hanem egy gyári PC táp trafót használsz fel oly módon, hogy a két szélső végét használod primernek. Az eredeti primert pedig "feszültségkétszerezősen" egyenirányítod, és így 1-1db schottky diódával meg is van a szimmetrikus tápfesz. Esetleg utlag érdemes lesz majd kisérletezni a PWM frekvenciával, de ez már nem nagy ügy, csak 1 ellenállás és/vagy kondenzátor értékén kell változtatni. Bocsi, hogy hosszú voltam, ha valami nem OK, akkor írj
Hát először megcsinálom a nyákot olyanra ahogy a gyári rajzon van.Akkor atrafót későbbre hagyom.A kondival az a baj hogy HEstore oldaláról fogok rendelni és ott a 4700µF kondiból csak 63V-ig van.Így maradtam a 60V os kimenő feszunél hogy azért ne legyen a maximum maximumáig hajtva a kondi.Van egy leírás atrafóról>Én ebből azt veszem ki hogy a primer az 2x3 menet a szekunder pedig 2x16..17 menet.Viszont ott ír valami 12...14 szál at 0,5-ös drótból???az mi lehet?Mert az L tekercset azt értem.Az 7 menet 3as drótból.Önhordós.
Még valami.Ha jól látom az egy-eghy oldalon levőFETeket én rakhatom közös bordára is.Meggora legyen?Mert abban állapodtunk meg hogy 1-1 pár elég.A 2db FET egy nagyobb PCtáp bordára mehet?Mennyire fog az melegedni?
Üdv!
A 12-14-szálat úgy érti, hogy 12-14 szál drótot egymás mellett,(egymással párhuzamosan) tekersz fel, mert a skin hatás (csak a vezető külső része hasznos) miatt nem használhatunk vastag huzalt, így egy szál vastag huzalt több szál vékonnyal helyettesítünk.
Igen, lehetnek egy bordán, de csak az ugyan azon az oldalon lévő FET-ek.
Hogy mennyire fog melegedni...? Nem tudom, azt majd ki kell kísérletezni. Jó ötlet a nagyobb PC táp borda. A kondenzátorokat meg nem kell félteni, azoknak nem olyan kiélezettek a határadataik. Fel lehet tunningolni, avagy fogsz 6db 1000µF/50V LOW ESR kondit: 2-2-2 -t sorba kötsz, és a 3 párost párhuzamosan kötöd, így lesz 1500µF -es kondenzátor farmod. Ha kicsit megnöveled a frekvenciát, akkor ez elméletileg elég lesz.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Van nekem egy Compaq Pentium4-es gépem amiben leégett a tápegység. A problémám az lenne, hogy az alaplapi tápcsatlakozó 14pin-es, viszont ilyen 14pin-es tápot nem tudok szerezni. Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges lenne-e egy 20pin-es tápegység csatlakozóját úgy átkötni, hogy működjön vele a gép? Ha igen akkor kérlek írjátok már meg, hogy pontosan miként lenne ez megoldható. Segítségeteket előre is köszönöm!
Keresel egy PIN színkiosztást és úgy máris egyszerűbb.Ha leírod hogy milyen színű vezetékek vann a a csatin amit az alaplaphoz használsz leírom hogy melyikhez melyik feszzt kell kötni.
14 szál??Hát mekkora trafó kell ahhoz?A 14 szál a 0,5ös vezetékből akár hogy is lesz legalább 7-8mm.És azt 2*3 menet.=6 menet a 14szálból.Pff.És akkor még nincs is szekunder.Azhiszem meg kell keresenem a legnagyobb pc tápos trafómat.
Az a baj, hogy a gép eredetileg nem az enyém volt hanem így kaptam már táp nélkül, így nem tudom melyik pin-re milyen színű kábelnek kellene menni. A neten megkerestem mind a 14 mind a 20pin-es tápok pinkiosztását, de mind a két fajtának van olyan nevű szála, ami a másikon pont úgy nem szerepel, így mivel nem vagyok szakember, nem tudom pontosan melyik szálat melyik helyére kellene vagy lehetne dugni, és esetleg melyiket nem kellene dugni sehova.
Nem csak pc táp trafó használható. Szinte bármilyen nagyfrekvenciás porvasmag használható. Tv, monitor táptrafó magja is megfelel. Esetleg 2 db egyforma pc-táp trafó E magját egymással szembe fordítod és kétszer akkor lessz...
Ha esetleg ide csatolok a kiosztást (legjobb ha mindkettő egymás mellett látszik), akkor biztos lesz aki veszi a fáradságot és megírja, mit lehet csinálni.
Ha ennyit megtettél volna az sokat segített volna:
compaq 14 pin ATX 1 3.3v orange 2. +5v red 3. rtn black 4. +5v red 5. rtn black 6. +5v red 7. rtn black 8. +3.3v orange 9. -12v blue 10. fan off gray 11. on/ stby green 12. +5v aux purple 13. rtn black 14. +12v yellow Normál 20 pin ATX 1 +3.3Vdc Orange 2 +3.3Vdc Orange 3 GND Black 4 +5Vdc Red 5 GND Black 6 +5Vdc Red 7 GND Black 8 PWR-OK Gray 9 +5Vdc VSB standby Voltage Purple 10 +12Vdc Yellow 11 +3.3Vdc Orange {brown is 3.3Vdc sense] 12 -12Vdc Blue 13 GND Black 14 PS-ON Green 15 GND Black 16 GND Black 17 GND Black 18 -5Vdc White 19 +5Vdc Red 20 +5Vdc Red Szerintem így kell bekötnöd: 1 - 1 2 - 6 3 - 3 4 - 4 5 - 5 6 - 19 7 - 7 8 - 2 9 - 12 10 - 8 11 - 14 12 - 20 13 - 13 14 - 10
Aha én is arra gondoltam hogy a 2 E magot egymásnak annak csinálok egy új csévetested és kész.
Nagyon köszönöm buburobi a válaszodat pontosan erre lettem volna kiváncsi, de nemtudom jól írtad-e a 14pin-es tápok kiosztását, mert megnéztem a pinouts.ru-n, miszerint a 14pin-es Compaq tápegységek pinkiosztása a következő:
1. +3,3V brown 2. -12V blue 3. fan off violet 4. on/stby white 5. +5V AUX green 6. fan cmd white/red 7. +12V orange 8. +3,3V brown 9. +3V AUX pink 10. GND black 11. +5V red 12. GND black 13. +5V red 14. GND black 14-es Pinkiosztás 20-as Pinkiosztás Kérlek írjátok már meg, hogy akkor pontosan, hogy kössek be egy 20pin-es tápot egy 14pin-es alaplapra, mert nem szeretném tönkre tenni a gépet. Köszönöm!
Idő közben megtaláltam a gépem pontos tipusának tápegységét:
Compaq EVO D510 SFF ez lenne a gyári táp pinkiosztása, és ez helyére szeretném tudni, hogy miként lehetene átkötni egy szabvány 20pin-es tápegységet, hogy az működjön, köszönöm!
Ha megnézed a rajzot, a 12-láb a segédtápról kap feszültséget. Próbáltam más tápról is, akkor is kerreg. Ötlet?
üdv
A tápfeszültségeket kösd át hejesen a 20 pines csatira,annak megvan szintén a rajza.A 3 mas és a 6 os pint hagyd ki a 14 pines csatlakozón,azokat nemkell bekötni.A 14 es csatlakozóból a 4. pint kösd a 20 pines csatinak a 14 es pinjére.Az 14 pines csati 5. pinjét pedig kösd a 20 as pin 9. pinjére,az összestöbbit pedig ahogy a képen is látod +12 a +12 re és igy tovább,igy mennifog,a felmaradó kivezetésekkel netörödj.
Köszönöm Dj TSM! Addig-addig gugliztam, hogy én is erre az eredményre jutottam, csak találtam egy oldalt ahol azt írják, hogy kell hozzá egy kiegészítő áramkör:
Standard P4 ATX to 14pin Compaq PSU Conversion De azért remélem így is működni fog, a biztonság kedvéért leírom, hogy biztos jól értettem-e mindent: 1 - 1 2 - 12 3 - semmi 4 - 14 5 - 9 6 - semmi 7 - 10 8 - 2 9 - 11 10 - 3 11 - 4 12 - 5 13 - 6 14 - 7 Ha szerintetek is jó így akkor kérlek jelezzétek, köszönöm!
Hogy a francban nem láttam a múltkor???
Üdv Inhouse
üdv
Minden jó ahogy leirtad csak a 10 esre netegyél semmit,a +3 volt auxot hagyd ki,az kimenet,álandóan +3 volt van rajta a tápból,oda nemkell semmit kötni.Valamikor régebben csináltam ijen átkötést és müködött,de a ventilátorral volt valami gondom ha jólemlékszem,ha készenlétbekapcsoltam a pc t,a táp akkoris ment álandóan.De amugy minden jól müködött,próbáld ki és megllátod mi fog történni,sok sikert.
üdv
Igen a 9. az,kösz a javitásért,nemtudom miért néztem el.
üdv mégegyszer,az elöbb elnéztem a dolgot,ne a 10 est hanem a 9 est hagyd szabadon.A többi jólvan ugy ahogy irtad.
Szereztem egy 300W-os Maxpower tápot átkötöttem, beszereltem, de csak annyi történt, hogy ahogy bedugtam a tápot a konnektorba, egy halk egyre erősödö sípoló hangot lehetett hallani. A gép a bekapcsoló gombra nem reagált. A sípoló hang azt hiszem a tápból jött. Szerintetek mi lehet a baj?
A tápból sípoló hang?Mit is kötöttél át rajta?
Üdv mindenkinek.Olyan kérdéssel fordulok hozzátok hogy van egy teljesen működő 300W-os 2003-as IC-t tartalmazó tápom.Emellett van még egy rossz táőból kiszedett nagy trafóm.Meg lehetne azt oldani hogy a működő táp működjön tovább így(nem gépbe)és a működő táp primerjére rákötöm a kibányászott trafót persze áttekerve és így 2x28V-ot kapjak a plussz trafó szekunderén.Aztán azt a 2x28V-ot egyenirányítom és pufferelem.Lehetséges?Ha igen valami tudna mondani pontos menetszámokat a plussz trafóhoz.?Előre is kössz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |