Fórum témák
» Több friss téma |
katt: http://cstep.luberth.com/
Idézet: dolgot nem értem.... 2 tengelyes lenne: jobbra-balra, fel-le. érdekesss... tehát x-y és egy van fent vagy lent lévő toll. Akkor jó a link! „Olyan gépet akarok építeni amin csak X-Z tengely van.”
Bocsi elírtam!
X,Z ("előre-hátra"),("jobbra-balra"). Ahogy nézem a videót nekem jó lessz ez a mozgás. Köszi!
Kétdimenzióban általában X és Y van. Z a magasság.
Amit te keresel, az egy plotter.
Szia!
A "Z" motorom melegszik kapott is egy procihütöt a seggére,de a másik 2 motor 1 ora tesztelgetés utánn is csak langyos és a meleg közt van nem hajtom öket teljes kapacitáson egyenlöre még felesleges.De arra rájötél már hogy a végfokon az r19 számu potinak mi a feladata?Mert nállam semmire nem reagál nem változik semmi az állitásával igy hagytam is közép álláson,az r12 az a motoráramért felel az szépen szabályoz is. Hardveredröl kép ha publikus? üdv:lui
Bevallom őszintén, még hardwerem nincs, csak szedegetem össze a hozzávalókat.
sajna lóvé hiján még haveromnál sem tudok barkácsolni, mert drága az alu zártszelvény amit ki kell fizetnem neki beszerzési áron. Sajna picit várat magára a dolog, de nem adom fel. Igazándiból itt az asztalomon próbálgattam a cuccost és jól dolgozott. A maró motor meghajtást még nem teszteltem. Sajna nekem nagy gondom volt az egész projektel, mert fogalmamasincs az elektronikához és építés közben tanulgattam meg a részleteket (ellenálás, kondenzátor,...stb) közben építettem egy pic klón és megtanultam pic-et égetni. szóval döcög a dolog, de szerintem január óta sokat fejlődtem. Az elött csak szakácskodtam és lövésem sem volt az elektronikához. Szóval szerintem elkönyvelhetek egy siker sorozatot az elektronikával kapcsolatban. R12 a facom sem tudja!! A vezérlőn R12=3,3k ellenállás! A meghajtón R12=2K ellenállás! Ezeknek az a szerepe, hogy ellenállnak
Ha ez igy van bocsi ha ugy érzed sürgettelek de tényleg az alapokat elsajátitani nagy feladat de nem lehetetlen gratula az elektronikai hobbidhoz a szakácskodás is jo például szeretek enni .
Az R12-R13 az nállad is potméter ha nem tévedek.Nézd csak meg két poti egymás mellett. üdv:lui
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy amit csatoltam CNC vezérlő elektronikát valaki megépítette-e már? Ha igen, mik a tapasztalatai, jól működik-e stb...
Jaaaaaaa!! Már tudom a két fekvő trimmer.
szerintem az impulzust lehet finomítani ami a Pic felöl érkezik a tranyók felé, hogy a mocik ne rángassanak. szerintem
Közben én is rájöttem az egyik poti a motortartásért felelös a másik a motoráramért.De menetközben az is kiderült hogy az irf 640 nem jo bele megy meg minden de gyenge a motor most raktam bele irf 3205 azzal ugy megy ahogy kell.
üdv
Szerintem ha megépitette volna már valaki akkor te is tudnád,nekem csak egy észrevételem van:le van ez galvanikusan választva?Szerintem nem,jo ötlet lenne igy használni?Nem.
üdv
Akkor ezek szerint azért tünt nekem is gyengének a mocik telyesítménye
Már kezdtem aggódni, hogy valamit elkötöttem
IRLZ44N
De nekem szerintem a mocik gyengeslge okozza a a nem megfelő erőnlétet. Nem túl jók a mocik De tudok talán erösebb mocikat vásárolno, ha összejön
Meglett a teljesen korrekt forditása a potiknak:
A fázisáram korlátozása az R12-es váltó rezisztor segítségével jön létre. Az áramkorlátozás szabályozása visszatartó/megtartó üzemmódban az R13-as váltó rezisztor segítségével valósul meg és a munkaáramhoz aránylagosan állítódik be. Az menetszabályozó /hengeres kapcsoló programja automatikusan átmegy visszatartó/megtartó üzemmódba a STEP jelzés hiányzása esetén - ezzel csökkenti az energiafogyasztást és mérsékli a motor felmelegedését. Az ENABLE jelzés alacsony logikai szinten vezetődik – alapértelmezetten a menetszabályozó /hengeres kapcsoló állandóan be van kapcsolva és az adott jelzés használata nem kötelező. A munkarendek: „lépés” és „fél lépés” átkötéssel/áthidalással/gáttal kapcsolhatók át, a munkarendek változásakor nélkülözhetetlen a menetszabályozó /hengeres kapcsoló újraindítása. Az erőMOSFET tranzisztorok kiválaszthatók konkrét szükségletek esetén, megfelelő aljzattal(hogyha nagyobb kapacitású tranzisztorok kerülnek elhelyezésre és nagy fázisáramú motorok használatát tervezik, akkor elengedhetetlen nagyobb teljesítményű R24, R25 rezisztorok alkalmazása.) A mostani esetben az elterjedt IRF540 tranzisztorokat használják. Az IRLZ44N használatát ajánljuk. Az R24, R25 rezisztorok maximális kapacitása 3 W.
Üdvözlök mindenkit!
Tud valaki egyszerű vezérlőt CNC géphez? Van itt egy oldal ismeri ezt valaki? CNC
Hello!
Én egy l297/298-as ickkel megépített kapcsolást ajánlanék,mert én is ezt építettem volna(vagy építem majd) meg,de időközben kaptam egy vezérlőt majd ma próbálom ki ha minden igaz.
Szia. Ha a motorjaid áram felvétele 2 amper alatt van, akkor egy l297/l298 párosból épített (vagy más motor áramot "szabályzó") vezérlőt ajánlanék. Az általad linkelt vezérlő óriási hibája, hogy a motor áramfelvételét nem szabályozza. Így csak a motor alapfeszültségén(vagy csak annak közelében) tudod használni. Nagyobb feszültségen nem, ami miatt lassú lesz a vezérlőd.
Sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni egy vezérlővel kapcsolatban. Építettem egy kisebb CNC gépet, amihez home-made logikai kapus/Fet-es vezérlőt használok. Egész pontosan ezt, csak lámpás "áramkorlát" nélkül. A problémám az, hogy nagyon lassúak és gyengék a motorjaim. (Max sebesség terheletlenül kb 150 U/min) A motorok 5V/0.5A -es unipoláris motorok, 7V/ 0.6A-rel hajtva. 100%, hogy nagyobb nyomatékot és fordulatszámot tudnak, de a vezérlőmet nem tudom erre rávezetni. Szerintetek lehet az a baj, hogy a FET-jeim az elterjedt IRLZ** típusok helyett BUZ71A-k? (A nyitófeszültség 5V. -ettől eltérni max 0,1V-al tudtam mert különben egyátalán nem mennek a motorok, csak búgnak. Természetesen a motor és logikai feszültségek külön tápegységekkel vannak táplálva, csak a GND közösített) És hogy ne csak kérjek, adjak is, felteszek egy képet az én "CNC gépemről". Vannak benne megoldások, de a rendeltetésének megfelel: kizárólag nyákot marni és gravírozni akarom használni. Befogadó méretei: 300x350x250mm Súlya: kb 10kg Teljes munkaterülete: X110 Y50 Z50 mm) Elkészítési idő: kb 20 óra (agyalás+kivitelezés együtt) [A vezérlőbe ölt idő kb ennek 10-szerese ]] A kis gép költségei: 12.000Ft + 3.650Ft gravírozómotor (HeStore- AD-628D ->kiváló, csak lehetne még egy kicsit nagyobb a fordulata) Mindenkinek sikeres építkezést kívánok! Segítségeteket pedíg előre is köszönöm!
Nem jók a fettek, nem nyitnak ki rendesen, alacsony gate feszültségű kell, mint az ajánlott irlz**. PC alaplapon találsz pár db-t.. ha van miről bontani.
Aranyos szerkezet
Ha nem akarod a FET-eket cserélni, akkor még esetleg megemelheted a CMOS IC-k tápját, ekkor viszont nem fog stimmelni a logikai szint a PC LPT portjával, de raksz a kettő közé egy opto csatolót, akkor megoldod a leválasztást és a szint emelést is.
6 db opto vagy 12 db FET. Te jobban látod mik a lehetőségeid....
Köszönöm a tippeket!
Mát próbálkoztam optós leválasztással, de egyszerűen nem tudtam életet lehelni a dologba. Nehéz, mert ahányféle gép, annyiféle LPT szint, de egyik sem éri el az 5V-ot, inkább csak 3V körül. De lehet megpróbálkoznék vele újra, de nem tudom, hogy hány V volna a megfelelő a BUZ71-nek. És ha meg is emelném a feszültséget, akkoris tudna-e olyan kapcsolási sebességet, mint egy IRLZ***? Sajnos a FET-ek adatlapjain nem tudom, hogy mit is kéne néznem, mi is volna jó nekem.
Ha direktben kötöd rá, akkor spéci kisáramú optó kellene, ami drága.
Tegyél egy sima 74LS14-et az LPT és az optó közé. Nekem pl a 74HC14 nem jött be, de a 74LS14 meg működött, gépe válogatja.
Ja és felhúzó ellenállás sem árt a bemeneten, ami kicsit segíthet a printerport alacsony feszén.
Szerintetek jó lehet egy ilyen kounikáció megoldás?
USB cnc.
Biztos nem lehet rossz !
Te csináltad?
Én is azt csinálom!
Tudok, sok nyomtatót abból ki lehet szedni a vezérlő résznek az IC-jét és felhasználni a CNC géphez?
Én is mennék veled bontani, nekem is kéne berhelnem pár cuccot. Sok mindent fel lehet használni egy nyomtatóból.
Na ezt nem tudom, de ha bontasz ic-t akkor kell a masina drájverja is mert az fogja meghajtani az ic-t, ami majd a motor meghajtókat vezérli, de elvileg a nyomtatókban az is a nyákba van integrálva, nincsenek részegységekre bontva. ( Vezérlő+ Meghajtó) |
Bejelentkezés
Hirdetés |