Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A táblázat egységesen adja meg.
Ic 1-60 mA -ig béta = 200 És 61-100 mA -ig sem nagyon csökken. Bővebben: Link
Egy 200-as bétával rendelkező tranzisztor áramerősítésének a csökkenését szemlélteti az a diagram, a kollektoráram növekedésével, VCE 5V mellett.
A "hFE Classificaton" táblázatban láthatod a szortírozást.
Épp most olvastam:
Idézet: „β értéke 100 … 500 közé esik kis áramú tranzisztorok esetén, és 10 … 30 közé esik teljesítmény tranzisztorok esetén.” Ha ez igaz (miért ne lenne az) akkor megint a tudatlanságom bizonyítványát mutogatom.
Szia!
Áramátalakítókba használnak: villanymozdonyokhoz, villamosokhoz, frekvenciaátalakítókhoz, szabályozott egyenirányítókhoz. Szélerőművekben a szabályozott visszatáplálás megvalósítására. És még sorolhatnánk. Link: Select a Subcategory
Sziasztok!
Hogyan oldanátok meg viszonylag egyszerűen 5 és 230V közötti egyenfeszültség szabályozást?
Ez elég széles tartomány. Egyszerűen nem megy a szabályzás. Nem lehetne szűkíteni a tól-iget?
Sziasztok, gyorsan összedobtam egy túlfeszültség védelmet laptop táphoz. De mivel a szimulátor programom elég érdekes dolgokat művel, így inkább felteszem a kapcsolást és várom a véleményeket. Jó ez így, vagy valamit még módosítsak? Kb. 18,5-19,5V közötti értéket lehet beállítani a védelem megszólaltatására.
Nincs semmi gondja a trafónak.CSak szeretnék a 100W-os erősítőmnek egy normélis tápot hogy rendesen tudjam használni és ez a 280V-os trafó valami 200W-os.Nekem tulajdonképpen csak a vas kellene esetleg a csévezest.2x28V-ra meg át lehet tekerni.
Sziasztok,
egy olyan gondom van, hogy tönkrement az elemes fúró töltője. A fúró akkumulátora 14Vos és csak 12Vos adaptert tudnék olcsón venni. Lehet a 12ből valahogy 14et csinálni és tölteni az akkumulátort. Vagy lehet 12Val is? A segitséget előre is köszönöm!
Hi Mesterek!
Segítséget szeretnék kérni abban hogy hogyan lehetne két potit összekötni hogy pontosabban lehessen állítani vele pl a frekit. Jelgenerátorba kellene. Valahonnan rémlik hogy megoldható a két poti összerakása. Egy 10K és egy 500 ohm-os potiról lenne szó. Próbáltam párhuzamosan , de az nem jött be. Sorosan meg ötletem sincs hogy hogy kellene. Heli potira meg nincs pénzem Segítséget előre is köszönöm.
Az akksi 14VDC=egyen áram.ha a 14et soztom 1,4-nyel akkor 10et kapok.Vagyis elmééletileg egy 10V os trafó kellene neked amit egyenirányítasz és pufferelsz.De ha egy sima egyenáramű 12V os adapterről töltöd akkor is feltölt de csak 12V-ig és nem fogja addig bírni az akku.
De nekem is van akkus fúróm amuira 132V-os akksi van írva és rámértem a töltő kapcsain egyenáramban 22V van üresjáratba.
miért kell 1,4el osztani?
Nekünk ami van akkus fúró 18Vos, de a töltőjén üresen 26Vot mértem most. Ez a 14Vos a haveromnak kellene. Tudok valahogyan 12V DCből kábé 15Vot csinálni?
kössz köbzoli.
pont arra vagyok kiváncsi, hogyan lehet 12Vbol 15-18Vot csinálni??? mert csak 12V DC-s adaptert tudok venni...
Sziasztok!
Nyomógombot szeretnék kapcsolóvá alakítani elektronikusan valami egyszerű kapcsolással lehetséges? /6V 100mA/
igazad van kössz szépen köbzoli!
Sziasztok
Mellékeltem egy képet. Elmondaná valaki hogy az alfanumerikus jelölésű kondenzátorok értékét hogy kell megállapítani? Azt tudom hogy van olyan jelölés hogy pl 104 vagy 103 ezek 10^3 vagy 10^4 pF ot jelölnek. De ami a képen van arra az van ráírva hogy: 662J 100PPN Ez akkor milyen? előre is köszönöm
Hello!
Számtalan lehetőség van, ez közülük az egyik. A kimenete az IC 3-as lába, aminek maximális terhelhetősége 200mA. De 100mA felett nem érdemes terhelni. Ha más egyszerű megoldást keresel, használd a keresőt.. üdv! proli007mert egész topik foglalkozik vele. üdv! proli007
Hello!
Hány éves a kapitány? Mert ez most rejtvény? Találjuk ki mit csinál a szimulátor és ebből neked mi nem tetszik? Mert nekem az áramkörnél, sok minden nem. - Nem írtad, milyen műveleti erősítőre gondoltál. Mert annak következményei vannak. - Nem írtad, egyáltalán mekkora tartományban változik a bemeneti feszültség, amire számítani lehet. - Az IC (vélhetően) kibírja a 19V tápfeszültséget, ezért stabilizálni nem igazán szükséges. De ha igen, akkor is felesleges a 18V-os szintre. - Két zéner is felesleges, hiszen a tápfeszültség stabilizátora lehetne a referencia is. Ha pontos értéken szeretnél komparálni, nem lesz megfelelő a zéner hőfokfüggése. főleg nem a 16V-os zéneré. - Jelenleg a 16V referencia feszültség, csak akkor lesz igaz, mikor a tápfeszültség ezt az értéket meghaladta. (Persze nem tudom milyen tartományban szimuláltad a dolgot, de 16 és 19V között, is rendesen fog változni a zéner azaz a referencia feszültség. Holott üdvözítő az lenne, ha ez állandó lenne. Legalább is a relé meghúzási feszültsége alatt, illene meglenni.) - Sokkal jobb választás, egy 6,2V-os zéner referenciának. Annak hőfokfüggése is jobb és a 19V változása is kevésbé hat rá. A zéner könyökáramát is a megfelelő stabilitási tartományba kell megválasztani. (adatlap) De a műveleti erősítő, típustól függően, nem fog örülni 18V tápfeszültség mellett, a 16V-os bemeneti feszültségnek. (Indokolatlanul túl közel van a bement működés határához) - A feszültségfigyelő osztó, nem méretezhető korrekt módon. Tekintve, hogy az osztó alsó tagját, nem csak a GND-re menő 10kohm fogja meghatározni, hanem kb. 50%-ban a visszacsatolásban résztvevő 10kohm is. De mivel az IC kimeneti feszültségét, (alacsony kimeneti szint esetén) nem lehet pontosan meghatározni, az osztó alsó ellenállása is nehezen számítható ki. (Ugyan ez vonatkozik, a visszakapcsolási szintre, hiszen ekkor az IC kimeneti feszültsége tápfesz közeli, de mekkora? Mert ilyenkor a 10kohm "párhuzamosan kapcsolódik" az 1,5k+poti-val.) Ha a visszacsatoló 10kohm-al sorba egy diódát tettél volna, akkor legalább a bekapcsolási szint korrekten méretezhető, a visszakapcsolási szint meg sokkal kevésbé fontos. - A potméterrel beállítható kapcsolási szint, sokkal nagyobb, mint amit célként kitűztél. Ha egyszerűen számolunk, akkor a bekapcsolás akkor történik, mikor az OPA + lábán a feszültség eléri a 16V-ot. Ekkor a GND-re menő 10kohm-on 1,6mA áram folyik. A visszacsatoló ellenálláson pedig (ha ekkor az IC kimeneti feszültsége mondjuk 2V) (16V-2V)/10kohm=1,4mA. Ez összesen 3mA. Ha 18,5V-nél szeretnénk bekomparálni, akkor az osztó felső tagjára 18,5V-16V=2,5V. Tehát a potis tag ellenállásának összege 2,5V/3mA=833ohm. (Nálad a poti rövidrezárt állásában ez 1,5kohm) Ha a feszültség 19,5V akkor a potis tag ellenállása, (19,5V-16V)/3mA=1,16kohm. (Nálad ez a poti maximális állása mellett, 2,5kohm) Ha a szimulátor ideálisnak veszi a OPA Ic-t (kimenet le tud menni 0V-ra), akkor a két 10kohm árama, 3,2mA. Így a megadott poti+ellenállás értékekkel, a kapcsolás feszültsége, 20,8V és 24V között állítható. (Tehát még így sem lehet megfelelő.) De szerintem a feladatot, egy TL431-el, egy tranyóval és néhány ellenállással megvalósítható, sokkal egyszerűbben és precízebben. Ezt a sok akármit azért írtam le, hogy ráérezz miként kell gondolkodni és miket kell figyelembe venni, egy áramkör tervezésénél.. üdv! proli007
Sziasztok.
Tudna nekem valaki hirtelen adni egy feszültségháromszorozó egyenirányítás rajzot? Előre is köszönöm Üdv: Izeg
Szia!
Válogass innen: Feszültség háromszorozó
Köszönöm. Igaz eléggé komment nélküli lett az előző hsz.-om. Nos az áramkörnek úgy kellene működni, hogy figyeli a tápfeszültséget. Ami 19,1-19,2V Ha ezt átlépi 19,3V akkor letiltja a kimenetet. (Meghúz a relé.) TL 431-gyel próbálkoztam, de nem igazán sikerült megoldani a helyes működést. Az IC egy TL071-es műveleti. És a visszacsatolásba tényleg jó ötlet betenni egy diódát. Illetve azért van olyan magas szinten (16V a referencia érték, hogy a kicsi változásra is határozottan reagáljon.) Itt arra alapoztam, hogy a 16V-os zéner dióda 19,1-19,3V-nál viszonylag állandó feszültséget tart a kapcsain. (Igaz a hőm. változással nem számoltam.) De még kiegészítem egy diódával a visszacsatolást. (Azért ezek az alkatrészek, mert ez Hapro kollégának készül és ilyen alkatrészei vannak otthon. (Tudom hogy ez a legrosszabb indok, de azt mondta hogy ezekből lehet építkezni, ez van.)
Egyébként a TL431-es változtatható zénerrel most barátkozom. (Kiegészítve a visszacsatolás. És már a szimuláció is jól működik.)
Módosítottam a kapcsolást. (Igazad volt abban is, hogy az IC kimenete nem éri el azt az értéket, aminek a hatására jól működne a visszacsatolás.) Ezért kisebb zéner feszültséget tettem be referenciának. Így már jól működik és van tartalék is. Látsz még benne valami módosítani valót? (A hőfokfüggést pedig nem tudom hogy lehetne ésszerűen kompenzálni.) Vagyis tudom de az elég sokat bonyolítana az ÁK-ön. És egy hibát még mindig benne hagytam, mivel a 18V-os stabilizálás az IC-nek tényleg felesleges, úgyhogy az elhagyható.
Hello!
- Talán annyit változtatnák (ha már megtartottad a 18V-os zénert), hogy a 18V-ról táplálnám a referencia stabilizátort. - A poti közepe és teteje közé tennék egy ellenállást, hogy ha a poti csúszka kontakt hibás lesz, akkor a legalacsonyabb szinten komparáljon. - Azért ajánlottam a 6,2V-os zénert, mert tudásom szerint azok a legstabilabbak. Pontosabban van pozitív és negatív Tk-jú is, típustól gyártótól függően. Meg kell mérni, és kézzel megfogni. Akkor kb. +5°C-ra eső változását láthatod. Bosszantásképpen: a TL 50ppm-es.. üdv! proli007
Sziasztok!
"Coil L1 can be made by making 5 turns of 24AWG wire on a 1cm plastic former." Vagyis az L1 tekercs 5 menet, 24-es átmérőre (AWG ?) 1cm-es plasztikon. Utólag szerk:. Úgy tekerjem fel azt az 5 menetet, hogy pont kitöltse az 1cm-t? (egyenlő légrésekkel)
Szia!
Köszi, már megtaláltam. Előbb kérdeztem, mint megnéztem volna... |
Bejelentkezés
Hirdetés |