Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Inkább GIF vagy PNG-ben kellene feltölteni...
Nem tudom segít-e valamit de beszkenneltem
Ez egy LPT portos égető. Illeszthető az én égetőprogramomhoz(WPB_F18_F16_1.19b), kellő körültekintéssel, mert ennek a kapcsolásnak 2db Vpp-je van, és a megfelelőt kell bekötni mindig ahhoz a foglalathoz és PIC-hez, amit használsz!
Én nem támogatom a foglalatos égetőket, értelmetlen, de ha odafigyelsz be lehet kötni ezt is úgy, hogy működjön. Ha elkötöd, tönkretehetsz vele PIC-et, égetőt és a PC-t is. Csak a két Vpp vezérlő vezeték a kritikus a működtetés során, ezeket kell kötözgetni minden alkalommal a PIC lábkiosztásának megfelelően. A többi vezeték maradhat fixen. Az lenne a jó neked, ha megértenéd mit hova kell kötni és mikor, mert ha én, (vagy más!) megmondom, az később PIC halálhoz fog vezetni! A jó megoldás pedig az lenne, hogy kivezeted az ICSP vonalat(megfelelő hosszúságú és minőségű vezetékkel!), és áramkörben programozol, akkor nem érne meglepetés és nem kéne minden égetés alkalmával ki-be húzogatni a PIC-et egyik foglalatból a másikba. Azt ismétlem, hogy a 74LS05 nem alkalmas elvileg erre a feladatra, ne csodálkozz, ha egyszer tönkremenne. Ha netán nem értenéd a rövidítéseket amiket írtam, nézz fel az oldalamra a PIC kezdés rovat erről szól!
Elég ha csak arra figyelek hogy a pic -et a megfelelő foglalatba és jól dugjam?(mert ez nem tűnik nehéz dolognak).
Irány adja magát és minden pic külön foglalat, felcserélni se nagyon lehet (esetleg a 14,16 os ic ne csússzon arrébb). Vagy máshogy is kell variálni a lábakkal? pic lábkiosztását tudom de az égetőn honnan tudom h melyik az égetőn a vpp + többi? Idézet: „Elég ha csak arra figyelek hogy a pic -et a megfelelő foglalatba és jól dugjam?” Nem. Ezt írtam volna? Idézet: Olvasni kell és tanulni. Ez olyan dolog, ami másképpen nem megy.„honnan tudom h melyik az égetőn a vpp + többi?” Van még az a lehetőség, hogy veszel egy gyári működő égetőt, bár ha nem tudod ezt az égetőt magadtól beüzemelni, akkor lehet, hogy nincs is rá szükséged. Ha érdekel miért gondolom ezt, olvasd el az oldalamon, mit gondolok arról, hogy hogyan érdemes elkezdeni PIC-ekkel foglalkozni.
Nagyon jó a honlapod!!
Belenéztem és vegyük úgy hogy nem kérdeztem a bekötéssel kapcsolatba. Én olvasok, tanulok az ügyben. Ilyen fajta lustasággal nincs gondom Szereztem is " könyvet" pic -ről amibe minden van, csak ezt az égetős dolgot ugorja át (inkább csak a program írással foglalkozik. Az elektronikai elméleti és gyakorlati ismeretek,bináris logika ismeretek,megvannak csak a program szervezés alapok hiányoznak. De el kell kezdeni valahol.. És köszönöm a segítséged.
Szia! Watt tökéletesen leírta! Először nézd meg annak a PIC-nek az adatlapját amit programozni akarsz, másodszor stimmelnek e a lábkiosztások a programozón lévő foglalattal. Ez a könnyebb rész. A fekete leves, a Vpp. Watt szerint kettő van, és én elhiszem neki. Ezt mindig az adott PIC-nek megfelelően kell kötni, szintén az adatlap szerint. Ha az elejét elcseszed egy PIC bánja. Ha a Vpp-t rontod, füstölhet a PC is. Ami a lényeg: ha az ICSP vonalat kivezeted egy kábelen, az áramkörödbe csak egy plusz tüskesor kerül, nem kell állandóan adatlapot , lábkiosztást és Vpp-t nézni. Max a tüskecsatit teheted rá fordítva, de ezt azért már könnyű ellenőrizni. Ha Wattra hallgatsz, sok bosszúságtól és egy esetleges PC hibától kíméled meg magad.
Szuper, akkor nincs más hátra, mint hogy rajzold vissza az égető áramkörödet teljesen, és vesd össze pl. a WPB_F18-al, vagy az oshon égetőjével! Rá fogsz jönni a hasonlóságra és arra, hogy mit hová kell kötni, valamint arra is, hogy az ICSP vonalat hogyan lehet kivezetni az égetődből.
Az oldalamon azt is leírtam, hogyan kell egy ilyen égetőáramkört éleszteni. Nem nagy ügy elvileg! Sok szerencsét! Ha elakadsz kérdezz, de okosat!
Sziasztok Üdv mindenkinek
Mint kezdő lenne pár kérdésem .... Meg építettem Watt WLPT pic programozóját és hozzá egy pc16f628 adaptert.. Mivel ezzel szeretnék gyakorolni...(próbálkozni) Igazából az lenne a kérdésem hogy így jó e az adapter? Előre is köszönöm...
Úgy tűnik a képről, mint ha a 10k nem jó helyen lenne. Annak az MCLR és a Vdd között kéne lennie, én meg úgy látom, hogy a Vdd és az RA6 között van.
Azt a ......Tudtam hogy elcsesztem valamit...
Már régebben letöltöttem az oldaladról a kapcsolást és most nemrég miután már megcsináltam a panelt utána vettem észre a frissítést.... Köszönöm a segítséged...
Megoldottad, tökéletes! Azt látom, hogy az áramkörökkel nem lesz(nincs) gondod, szépen megcsinátad a paneleket. Az égetőt mérd ki előtte, ha még nem tetted, érdemes szuperlassú módban tesztelni, az - Itt - leírtak szerint. A 8. lépésben nem jó értéket írtam, de ezt a következő hozzászólásban olvashatod.
Sziasztok!
Megépítettem ezt az égetőt: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/lpt-s_mini_pic_programoz...l?pg=1 egy PIC16f84a-t akarnék vele winpic800-ban égetni. Az égető részben működik mert a pic-t felismeri, égetett pic-ből ki tud olvasni mindent, törölni is tudok de amikor egy .hex fájlt akarok beégetni a következőt kapom : HIBA -> cím írása 0x000000 Beírva 0x0560 kiolvasás 0x0000 Valaki tudna segíteni hogy mi lehet a baj?
Be van állítva a kódvédelem. Honnan származik a hex?
Próbából egy olyan hex-et égess be, amin biztosan nincs.
a .hex nincs kódvédve, kipróbáltam már mással is de nem hajlandó írni, de viszont közbe észrevettem hogy teljesen más az amit az írott pc-ről beolvas mint amit be kéne olvasnia.
Próbáld használni a WPB_F18_F16_v1.19b égetőprogramot, és próbáld ki azokat amiket - Itt - és utána írunk(Érdemes elolvasni az egészet!).
Első próbálkozást PIC nélkül nézd, utána tegyél rá PIC-et, ha minden feszültség rendben van! MCLR 10k-t betetted a helyére? (Kérlek a mondatot kezd nagybetűvel, köszi! )
Szia
Megépítettem a v4-es légszereléses pic égetődet. Először terveztem neki nyákot, de mivel nem működött, így megcsináltam úgy, ahogy Te is. De ekkor is ugyan az a hiba jött elő. IC prog-al próbálom, de a következő történik: végigmegy a programozás, aztán ellenőrzés, de a végén azt írja, hogy Verify failed at address 0000h. 12 és 5 voltot a gép tápjáról húztam, le is mértem, ott van a pic (12f675) lábán ahol kell. Nem értem, mi lehet a gond?
Üdv!
Egyszer már megpróbáltam megépíteni a WLPT_Vpp_mini_v4 égetőt, de nem működött. Most szeretnék újra nekiállni. Az egészet raszteres nyákon raknám össze, minél kevesebb kábel felhasználásával, hogy ezzel is csökkentsem a hiba valószínűségét. Az lenne a kérésem, hogy nézzétek át a mellékelt rajzot, hogy nem rontottam -e el. Ez a beültetési rajz egy részlete akar lenni, a középső fekete cucc a 74LS07, a kék a szűrőkondi, a barnák meg az ellenállások.
A mai gépeken az égetőprogramok nagy többsége nem jól működik. Én csak a WPB programmal garantálhatom a jó működést. Ha nem kezeli a válaszott PIC-et, akkor sajnos nem tudok jó megoldást.
Hali!
Ezt akárhogy nézem, nem jó.
Megköszönném, ha kijavítanád, vagy megmutatnád, hogy hol a hiba. Mert én meg akárhogy néztem, nem találtam benne hibát. De ezekszerint jó hogy megkérdeztem.
Egyébként az mit jelent, hogy akárhogy nézed? Lehet többféleképpen is? Szerintem egyértelmű: az IC felülnézetből van, balfelső lába az 1-es, jobbfelső lába a 14-es. Csináltam egy ilyet is (amit mellékeltem), ahol kicsit jobban látszik, hogy mi hova megy. (főleg az IC lábak - nekem legalábbis így átláthatóbb) Ha már ha már ezt is elrontottam, akkor nem csoda, ha a másik is hibás.
Elég furcsa ez a rajz is, szerintem inkább szokj át valami komolyabb tervezőprogramra.
Csatoltam a PDF-et, amiben az én tervem van, ezt anno megcsináltam és igaz a saját gépemen nem, de másén működött (mint szinte mindenkinek...) A stab Ic-kel vigyázz (78L12, 78L05), mert más a lábkiosztásuk, mint a "nagy testvéreiknek", azthiszem pont fordítva van, tehát az 1. láb a kimenet, a 2. a test és a 3. a bemenet, de nézd meg az adatlapját, ott le van rajzolva.
Megnéztem, köszi.
Szerintem így első ránézésre ugyanaz, de azért még átnézem. A csatolt képen kiemeltem egy részletet, ami alapján össze lehet hasonlítani. Ha találsz valami különbséget a kettő között, írd meg! Tudom, hogy így elég béna, de a saját rajzaimat jobban átlátom
Hali
Zenetom kolleganak igaza van. Az elektromos iparban sok ember dolgozik a vilag minden tajan ezert mar nagyon regen kitalaltak a dokumentacio egysegesiteset. Igy az egyik ember altal lerajzolt dokumentumot a vilag masik vegen levok is tudjak ertelmezni. Ajanlanek egy egyszeru, kezdok szamara megfelelo rajzolo programot: Proficad. Beszel magyarul, es egyszeru a hasznalata. Megtalalhato benne a szabvany rajzlelek javaresze, de nem egy kimondott pilotavizsgas program. Komolyabb CAD program az Eagle, aminek van Free valtozata is. Nagyon sok alkatreszt talalsz a telepitett "lib"-ekben ( Pl PIC, Atmel ), de igen sok plusz letoltheto az emlitett oldalrol. Persze ez komolyabb, es eloszor a kezelese kicsit nehezen indul. Viszont a keszitett rajzokat mas is meg fogja erteni, nem egyedi kodolasuak, mint amit Te prezentaltal a kerdesedben. Csa Vili Ps: Bocs az "off"-ert.
Értem, köszönöm, megpróbálom majd egy f628-al, azzal remélem menni fog.
Szia hackerfish!
[OFF]Ha Próbapanelon akarsz kísérletezni, akkor ajánlom figyelmedbe az Abacom Lochmaster 4.0 programját. Ez pont erre van kitalálva. A Rádiótechnikában meg találsz leírást is a programról.
Hali! Köszi megnézem!
A LochMaster tetszik, letöltöttem. Demo, szóval "exportálni" csak PrtSc-vel lehet.
Ha azzal elkészítem a nyáktervet, és feltöltöm, átnézitek, hogy ugyanaz -e? Biztosra akarok menni.
Ezek lennének az elkészült rajzok:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |