Fórum témák
» Több friss téma |
Ha feljebb olvasol egy kicsit...
(hamarosan)
Ez a pic mondjuk érdekelne, de még nem is láttam, azt sem tudom mi ez egyáltalán...
Mondjuk azt láttam, hogy nem olcsó
szerintem nem drága. Attól függ melyik. Amivel egy ilyen bináris órát össze lehet hozni az 400Ft alatt van!
Nekem kapcsi vagy nyák vagy valami kellene, hogy meg tudjam építeni, az végülis mindegy hogy mi van benn, ugysem értek hozzá csak ne legyen nagyon drága
pic1+ellenállások10+kvarc1+ledek20+tranyók3+kondi4+feszstabic1+nyák1+doboz
ennyi kell hozzá, más nem, ez kb ~650Ft+ledek ára ami még+500 Ft +elem vagy trafó
lehet hétvégén összedobok egyet én is... meghoztátok a kedvem hozzá
6*4 db led (kevesebb is elég)
1 db PIC16F628 6 db BC 182 4MHz kvarc+kondik 2 kapcsoló (beállítás) néhány előtét ell. a ledeknek+PIC-nek 1 db stab IC graetz, kondi, dugasztáp... kb ennyi. Az alkatrészek zöme a kacatos fiók mélyéről került elő. Nekem kb. 1200.- volt, mert a dugasztápot meg kellett vennem 350.- ért+PIC.
akkor eltaláltam az árát, pedig csak fejből jött minden.
Egy nixi csöveset én is épitettem, abból lehet egyszerűen decimális órát építeni, és az legalább leolvasható, de látványban szerintem a nixi verhetetlen, bár akad konkurenciája. Én most Oszciloszkóp csőre fejlesztek órát ha kész lessz majd felrakom...
A Nixi Órám[/link]http://www.elektroncso.hu/cikkek/nixie.php Amúgy Pic 16F84-el megy és még 2 ic. másodperceket is megjelenít.
Szerintem ami asm fenn van a kapcsolás mellett az nem tökéletes,mert nem kapcsolja át az A port comparátorait digitális i/o portokká,vagy csak én nem találtam meg benne.Ezért is írtam magamnak másik progit.
hi!
Azt meg tudod mondani hogy mien kondi kell ehhez a kapcsoláshoz?(http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/vicsys_binora/schematic.png) elölre is köszi: zsolesz
22~33pF (2db a kvarchoz)
Ami asm, fentvan hibátlan, sütöd és megy. Szerintem nem 16C(F)84 ről beszélsz. Ennek A portja nem tud más lenni csak i/o így aztán csak irányt kell rajta állítani és kész. Nem kevered valamelyik modernebb PIC-el?
Ha írtál hozzá másik progit gratula, a disasm-ért szintén.
Az oszciloszkóp csöves órával hogy álsz?
Van nekem is egy B7 S4-01 -em amiből szintén órát fogok csinálni.
szia
megint én zavarlak azzal hogy azt meg tudod mondani hogy amit bejelöltem a képen az mi? egy váltokapcsoloval lehet hejettesiteni? köszi elölre is: zsolesz
Csillagvirág, drága zsolesz!
Végigolvastad a cikket? Idézek 1 kicsit: Idézet: „A rajzon látható S3 kapcsolót nem kell bekötni, még nincs funkciója. S1 és S2 nyomógombokkal az óra és perc léptethető egyenként.” (Ui.: nem csatoldat a rajzot, de gomdolom erre gondoltál? Jól gondolom?)
uh tényleg bocsi nem figyeltem mégegyszer elnézést egyszer már elolvastam csak azota kiment a fejemböl és köszi
Lassan mindenem meg lessz hozzá, csak még egy kis idő kellen, megcsinálni. Amint kész lessz felrakom.
Én megépítettem az órát kapukkal (mivel PIC téren hadilábon állok), viszont az 1HZ nél megakadtam.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne 1Hz t előállítani? Kvarcom nincs tehát marad az 555 ös ic. Nincs valakinek 1 rajza hogy mekkora ellenállások, kondi éell az 555 höz, hogy 1 Hz jőjjön ki belőle? A szerkezet 5 V al megy nekem.
Valami más órajel forrás után kellene nézned, mert szerintem az 555 hosszútávon nem lesz kellően stabil. Persze tetudod. Mindenképp egy kvarc oszcillátort kellene alkalmaznod a jó sabilitása miatt. (Vagy egy olcsó egy elemes, mechanikus óra tekercskimenetét is lehetne használni a megfelelő jelerősítés után. Az is elég pontos...
Had idézzem (#66247) szabi_o -t: Idézet: ) „Használj fel egy olyan olcsó órát, amit a piacon dobnak utánad. Elég pontos 1Hz -et állít elő a 32k -s kristályból.” S egy kis segítség: 1 Hz előállítása...
Szétkaptam 1 órát én megpróbáltam azzal de siet
Az 555 ös höz van 1 programom ami elvileg ha beírom hogy hány hertz kell akkor kiszámolja az alkatrészeket de sajna nem műxik Valami ötlet?
sztem felejtsd el az RC időzítést. Nagyon de nagyon pontatlan lesz! Mindenképpen gondolkozz el azon, hogy kristály oszcillátor legyen az időalapod. Szerény véleményem az, hogy 3,2768 MHz es kvarc majd 1-2 Cmos ic a leosztásnak és kész. Ha jól helyezed el az alaktrészeket és nem melegszik nagyon a kvarc-a forgóval- atomstabilra be lehet lőni.
pl.: időalap-1Hz az eredeti oldal itt a 4-es pont
Egy külföldi oldalon láttam egyszer egy összehasonlítást. Pontosan az ilyen 3 276,8 kHz-es kristállyal (mivel hogy ez kettő hatványa, így nem kell az 1 s-hez kerekíteni).
Tehát a lényeg, hogy egy hatlábú PIC10F akárhánnyal és egy pár soros assemblyvel jobban jársz (nohmeg mivel "házon belül" van sokminden kevésbé kialakítás függő a pontosság). Mérésnél a következőket csinálták. Volt egy atomstabil fgv generátor a szkóp egyik csatornájában, arra triggerelve a többi csatorna. Ez az fgvgen indította az összes többi oszcillátort. a PIC-el megvalósítottat és a szimplán CMOS osztó IC-kel építettet. Elején egy két percig szépen együtt futott a dolog. Majd az osztókkal felépített oszci szép lassan elmászott. Rendesen labor mérés volt 25°-os légkondis helységben. A PIC-es meg több nap után mászott el 10-12 Hz-nyit. Bár ilyenkor már megfontolandó hogy több nap üzem után az a digit szkóp/fgv gen is "elmászik/elmászhat"
Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e 1Hz es kvarc, és ha igen, hogy lehet működésre bírni?
sztem nincs, csak max. komplett 1Hz-es időalap.
Ma rákérdeztem és tényleg nincs 1Hz s sajnos.
Ezekhez a kvarcokhoz kell valami spéci áramkör a működtetéshet, kagy hogy lehet alkalmazni?
Megnéztem a rajzot éd rákérdeztem a benne lévő ic k re de sajnos nem lehet kapni
Van valakinek 555 ös ic vel rajza? Olyan lenne jó amiben fix értékő dolgok vannak mert nem tudom ellenőrizni a kijövő jelet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |