Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Igen 1-30V 10A-ig maximálisan megfelelne.
Én csak akkutöltönek szoktam átalakitani. De én fix feszre állitom. Vannak itt okosabbak akik többet tudnak mondani. Max a fesz figyelés kiiktatását és a 12V állitgatását tudnám elmondani, de neked ennél több kel ha 1 és 30V között akarod és 10A is kel.
Azért ezt is köszönöm, nekem a szabályozhatóság jó lenne, mert az elektromos bicaj 24V-os. Meg amúgy is jó lenne még másra.
Én ugy szoktam csinálni, hogy megkeresem a 494 ic 1-es lábához menö 5 és 12V-ot. Ez egy egy ellenálláson keresztül megy az 1-es lábra. Kiveszem az 5V-os ellenállást és a 12V-ost is. A 12V ellenállás helyére beszoktam rakni egy 13k + egy 100k potit. A 12V-os ágba lévö kondit ki kell cserélni nagyobbra. Nekem elég szokott lenni a 25V-os. Ide Low esr kondi kel. Ezután megszüntetem a védelmet. A 494-es 4-es lábához megy jópár alaktrész. Én ott a rajzon látható D11-est szoktam kivenni és a tápnak a zöld madzagát testre rakom hogy bekapcsoljon a táp. Ezután bedug és ilyenkor 9-10V szokot lenni és ahogy tekered a potit felfele ugy nö a fessz. Nem tudom hogy lehet e olyan kis feszre igy levinni. Mert az csak ugy lehetne ennél a megoldásnál ha rövidre zárod ezt a lábat. Ezt azért nem tenném. De biztos tud valaki erre mondani valamit. Ha igy csinálod nem tudom menyi a max fesz. 25V az biztos de Kérdés hogy mekkora Ampert tud ilyenkor leadni. Ezt nem probáltam még. Hát tömören ennyi.
A rajzot ne vedd százszázaléknak mert ahány táp annyi fajta. Az áthuzást se nézd. Nem tudom mi az.
Arra figyelj hogy a poti lelegyen tekerve.
Hali!
Hogyan lehet egy 450W-os ATX tápot +/- 40V-ra átalakítani?
Hello!
Ha valóban AT a táp és nem ATX, akkor az nem szabályozható, csak szűk tartományban. Oka, hogy ebben nincs külön segédtáp. Így ha leszabályozod, összeomlik a TL494 feszültsége is (Mert az is a +12V-ról jár, csak éppen nem az induktivitás/kimenő kondi által integrált kimenetről, hanem ez előtti pontról. Tehát a jel csúcsfeszültségét kapja, nem a PWM jel integrált átlagát). Ezzel a szabályozás megszűnik. Ha egy táp 300W-os, az még nem jelenti azt, hogy egyetlen kimenetén is ki lehet venni ezt a teljesítményt. üdv! proli007
Hello! Például úgy, hogy megkeresed a topikját.. üdv! proli007
Ez is nagy segítség, amit köszönök is, de azt hiszem ezt nem fogom megpróbálni, mert a 9V-os alsó határ nem elég. Legfeljebb valahogy megpróbálom feljavítani az átalakított fotót, és kerítek 1 ATX-es tápot.
9 V nál mehetsz lejebb. Ez csak egy példa volt ahogy én csinálom. Csak azt nem tudom mi a minimum feszültség.
Itt ebbe a cikbe az a megoldás is benne va hogy mehet 0V-ra.
Hello.Mint többen is tudják van egy gyári támom 2003-as IC-vel.Egy próba panelon megépítettem a gyári szekunder mását.Szóvan dióda(ák) folytók+puffer.
Az idegen trafót 2x20N primer és 2x13N szeunderrel ruháztam föl.Ezt a plussz trafót rákotöttem a gyári táp primerjére és a plussz trafó szekunderére a szekunder mást és így 46V-ot adott egyenben.Csak hát nekem 40V kell.HA jól tudom vissza kell jelezni az IC-nek hogy nem adjon több feszt(mert most folyomatosan nő) meg azért is hogy lehetssen terhelni. Szóval a gyári tápon mit kéne alakítani hogy az idegen kapcsoláson meglegyen a 40V stabilan?Az IC melyik lábára kell és milyen ellenálláson visszakötni?Esetleg a gyári tápon mit kell kiiktatni? Csak a 40V kell(meg persze majd a -40V is de az már egyszerű)
Üdv!
Találtam leírást SG6105 IC-s táp átalakításra. Nem (nagyon) szabályozható a feszültség, de terhelni lehet. 22A 13.6V-on egy 350W-os tápból. Bővebben: Link
Hát ha hasonlit a tápomra akkor kiprobálom. Addig gyakorlom az orosz nyelvet.
Szerintem a kimenetre valami terhelés azért csak kéne, és akkor beáll a fesz is nagyjából.Amúgy az ic a 14-es lábon nézi a feszültségeket mint azt te is láthatod ha megnézed a rajzát...
Üdv!
Ujra felétek fordulok egy kérdésssel, a kérdés pedig a következö. Hogyan tudnék átalakitani egy PCéATX tápot úgy, hogy 8,5V és 6A tudjon? (egy PlayStation2 nek kellene)? István
Raktam az új rész kimenetére egy 20W-os 12V-os izzót és kb fél fénnyel világított.Nagyon visszaesett a fesz.?Megnézem hogy most mi megy a 14 lábhoz.Úgy terheltem le az új részt hogy a gyári táp terheletlen volt.Esetleg egy potin keresztül kössem vissza az IC 14es lábára és amikor azzal beállítom a kívánt feszt akkor megmérem és mehet állandó ellenállás?Vagy a 14-es lábtól mindent ki és csak az új kimenet legyen rajta?
Megnéztem a rajzot.látom hogy a 14-es lábhoz ellenállásokon meg a figyelt fesz.És ha én meghagyom úgy ahogy van és csak simán egy plussz ellenállással kötöm be az új ágat az úgy nem jó?A 12V-nak 121K az ellenállása.Arányosan növeljem 40V-ig az ellenállást?
A 14-es lábra gyakorlatilag két feszültségosztó van rakva. Méghozzá úgy hogy az 5 voltos ág a meghatározóbb. Valamint azt kell még tudni hogy a 14-es láb 2.5 voltra áll be.
Mindebből egyszerűnek látszik a külön táprész figyelésének bekötése, de valszeg csak kisérletekkel sikerül, mivel ez csak a figyelés egyik része, ráadásul nagyon érzékeny. (Pl. ha csak rámérsz már ciripel a táp...)
Úgyhogy lejjebb szabályozod a 12 voltot.
Bővebbet esetleg típus vagy rajz ismeretében tudnék írni... De lehet hogy van aki így is megmondja hogy az R52-t kell 33kohmosra cserélni..
Akkor mit kéne próbálni?HA jól számoltam és úgy kell akkor a 12V-hoz 121K megy.Akkor 40V-hoz 400K-kell.400K ellenállásom nincs így 3-4 ellenállásból csináltam egy 390K-s ellenállást.Ezt próbáljam meg rákötni a 14-es lábra?
Vagy először mérjek rá a 14-esre?
Szerintem köss egy 220k ohm os ellenállást sorba egy 200k ohm os körüli potméterrel és azt kösd a 14-es lábra és a külön ágad plusszára . Ezzel azt tudod változtatni hogy mennyire tartsa meg a külön tápod feszültségét.
(A hivatalos fesz osztásban elég lenne a 12 voltnak kb. 63 k ohm is. Mivel 12.6-en van 2.5 volt ezért 12.6X5=63 lenne a hivatalos 12 voltra. Azért nem az van betéve mert az 5 voltot figyeli első sorban ezért a 12 voltos ág csak kissé változtatja a figyelést. Ha megnézed az 5 voltos ágat láthatod hogy nagyon nem arányos az az R62 22k a 12-esben levő R60 121k-val) Ja és a szabályozás behal, táp lekapcsol ha az 5 volt felemelkedne 6-ig.
Oké Akkor 200K-ohm ellenállás + 200k ohm poti rá a 14-re és figyelem az 5V-os ágat.Ha emelkedik akkor egyből kikapcs.Az új rész GND-je legyen összekötve a gyári táp GND-jével?
És ha ezzel az ellenállással visszakötör a gyári tápra akkor már lehet terhelni?
Az 5 voltos ágat csak azért kéne megnézni hogy kb. mennyit bír a 40-es ág. Nem kell neked kikapcsolnod kikapcsol magától, de nem megy tönkre vagy ilyesmi. Ha áramtalanítod 10 mp múlva visszakapcsolhatod.
Ha az új rész gnd-je nem lenne összekötve a régivel, akkor hiába kötnéd a poti + ellenállást nem záródna az áramkör . Igen lehet, és a potméterrel azt tudod állítani hogy mennyire legyen stabil (persze csak míg az 5 volt nem megy 6-ig) Tehát azt ne akard beállítani hány volt legyen!
Rendben.Akkor a két GND össze a 40es + ág ellenállás+potin ráköt a 14-re.
Meglátjuk mi lesz.A feszültséget hogyan tudom majd beállítani 40V-ra?Vagy ezt majd később.? Akkor összekötök mindet és esetleg terheljem meg egy kicsit a 40-es ágat és nézzem az 5v feszültségét?MErt ha jól értelmeztem akkor minél jobban tarhelem a 40es ágat annál nagyobb lesz a fesz az 5volton és ha eléri a 6-ot akkor leold.
Hali.Valami nem OK.Mindet bekötöttem úgy ahogy mondtad.Bekapcs venti felpörög a fesz a 40V-helyett 56,5V KÖRÜL van.De ez változik.HA viszont megfogom azt a vezetéket(szigetelt)ami a 14-es lábra viszi az új rész feszültségét az 5V helyett csak 4,6V van és 4,5V-nál leold.A poti tekerésével semmi nem történi.Terhelni uygan úgy nem lehet mivel a 12V/20W-os izzó alig ég róla.
Mi lehet a gond?
Sajnos tipusszámot nem tudok adni mert csak a nyákok vannak meg(alkatrészestöl, de néhányrol pár szürökondi hiányzik) ic-k tipusával viszont tudok szolgálni
1. KA7500B SEC 916A 2. TL494 Sajnos csak ez a kettö amiröl csak a szürökondik hiányoznak, többiröl sokmindent kimüttöttem már István!
Ha valami hasonló a felépítése akkor az itt található R25-re kéne párhuzamosan kötni egy 20 k ohm körüli potit és azzal szabályozni.
Ez talán a legegyszerűbb.
Hello.Átalakítottam a tápot bekötöttem az új részt ahogy kell.Most sikerült az ellenállások cserélgetésével elérni hogy 46V-ot adjon viszonylag stabilan.Viszont nem lehet terhelni.Ha a 46V-ra rákötök egy 12V/21w-os izzót a fesz viszamegy 10,5V-ra.A gyári 12V-os rész 20W-tal terhelve.
Mit csináljak hogy lehetssen terhelni?Szilveszterre kéne a táp.
Felmerült bennem, hogy egyenirányitottad e a trafó kimenetet és tettél e a kimenetére kondit? És így vezetted vissza a feszt a 14-es lábra?
Mert nem tudom elképzelni hogy a plusszra tekert trafód 12 voltnál kissebb feszt adjon és a táp ne kapcsoljon le... Ja és inkább az 5 voltos részt érdemes terhelni, mert azt figyeli inkább. (Tehát mégegyszer hogy állunk most: A plusszos trafó közepe testen, egyenirányítva egy minimum a 12 voltos részen levő diódával. A dióda közös katódján van kb. 1000µF 63V kondi és ez a kimenet van visszakötve a 14-es lábra párszáz k ohm -mal.)
Ígyvan.
Van a trafó.A primerje a gyári táp primerjén.A szeundere 3 szál.A középleágazés GND-n ami összekötve a gyári táp GND-jével.A két szekunder kivezetésre egy másik tápból származó bordára szerelt dupla dióda aminek a két szélsó lábára(kéz anód)a trafó szekunder kivezetése a közös katódra egy folytó tekercs van.A folytó tekercs után van majdnem 1000µF kondi ami 200V-os.A + ág párszáz K ohm ellenálláson a 14-e slábra visszakötve. |
Bejelentkezés
Hirdetés |