Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   130 / 579
(#) Janó bácsi válasza david224 hozzászólására (») Dec 22, 2010 / 1

Apróbb karcokat fekete (hegyes) fictollal, illetve festékes projektor tollal szoktam javítani. Végig kell menni vele a karcolás csíkján, majd a felesleget benzinnel, alkohollal lemosni, hogy csak a résbe maradjon a festék. Estleg próbálkozz elötte egy kevésbé kényes fekete felületen, mondjuk egy régi dobozon, és csak ha már megvan a technológia akkor menj rá a kényesebb részekre. Üdv.
(#) Janó bácsi válasza Mazsika hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Mielőtt összeszerelnéd, a megajtó tengelyt vedd ki, és mondjuk villanyfúróba fogva, finom csiszolópapírral polírozd ki tükör fényesre, akkor nem fog egymásra ugrani a menet. De az is lehet, hogy rossz irányba van a meghajtás, vagyis a külső-belső irányt át kell cserélni, mert nem mindegy, hogy honnan-hova érkezik a tekeredő húr. (na ezt sikerült jó komplikáltan leírni) .
(#) david224 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Megpróbálom.kicsi elszokott ütni a színe.De majd kiderül.Köszööm.
(#) ticseboy hozzászólása Dec 22, 2010 /

Egy kis segitséget kérnék valakitől aki már látott élőben Orion 331-est. A képen látszik, hogy a skálaüveg felett, és a két káva mintha fekete lenne. Ez a gyári állapota, vagy csak sötétebb az a rész, vagy egyik se??? Nem találok értelmes képet róla.

orion 331.jpg

(#) zolika60 válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Nekem úgy tűnik feketére van festve. Hogy ez gyári állapot-e, vagy utólagos dizájn azt biztosan nem tudom. Sosem láttam ilyen készüléket élőben, de nem gondolnám, hogy valaki unalmában átfestette.
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Az a helyzet, hogy az Orion 331-es legalább négyféle dobozzal készült, (a 330, 331, 441, 550, 551, stb doboza közös). Volt bakelitrácsokkal, rácsok nélkül csak textil előlappal, középen egy ráccsal, fekete kerettel, egybe, és háromrészesen bakelit keret nélkül, naturan keret nélkül, sőt fehér kerettel, és gombokkal is. Ha úgy emlékszel, hogy ennek volt fekete kerete, akkor az üveg feletti rész, és az üveg melletti két borda, meg a szélén a két borda volt festve, végig a hátlaptól, le az aljáig. (nem az egész oszlop!!)De szerintem nem kell cifrázni, szép az natúran is, ilyen is volt, vagyis ha natúran hagyod, nem követsz el semmi "kegyeletsértést." Üdv
(#) gkari válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Nekem is van, gyárilag fekete!
(#) ticseboy hozzászólása Dec 22, 2010 /

Köszönöm a válaszokat. Ugy döntöttem csak egy kicsit sötétebbre csinálom dió szinnel. A feketével nem vagyok kibékülve mostanra.
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Jut eszembe, nézd meg a Vaterán, a régiségek, meg a müszaki cikk-nosztalgia készülékek között, találsz vagy 8-10 eladó Orion (Terta) 330-331-est a legkülönfélébb dobozokkal, kiválaszthatod a neked tetszőt.
(#) Mazsika válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Köszönöm a segítséget, megpróbálom majd megnézni az irányhelyes tekeredést.
(#) ticseboy hozzászólása Dec 23, 2010 /

Lehet valami uton módon, skálaüveget "restaurálni"? Vagy valaki csinált már ilyet? Kopottak és hiányosak a feliratok.
(#) hatvanasjocó válasza ticseboy hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

melyik rádióé? Csizmadia Zsolt árul Győrben bizonyos típusokhoz szitanyomással utángyártott skálaüvegeket. Megkeresem a telefonszámát. Na meg is van: +36 30 9717814

Ha 331-es akkor nyertél, azt is árul. A január végi Puskás (nosztalgia) börzén 99%, hogy ott lesz.
(#) Mazsika hozzászólása Dec 23, 2010 /

No, ma megvásároltam a B3A33A Philips Soirée készülékhez a fa dobozhoz szükséges kezelőszert (gomba és rovar/ szú ölő), magasfényű lakk, csiszolóanyagok, ecset....

drága rádió lesz a végén szerintem
(#) ticseboy válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Nagyon szépen köszönöm! Mentettem a számot.
(#) hatvanasjocó válasza Mazsika hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

A'biza!
(#) Janó bácsi hozzászólása Dec 24, 2010 /

MINDENKINEK BÉKÉS, BODOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK Janó bácsi. :love12:
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 24, 2010 /

Üdvözletem!
Ide kommendáltak a kezdő kérdéses topicból,úgyhogy itt teszem fel a kérdésem:Szóval van nekem egy Grunding 96M típusú csöves rádióm.Működik szépen,de jobb vétel reményében szeretnék antennát illeszteni hozzá.Mármost,ezt hova kellene,illetve milyen impedanciával?Mellékelek képet a hátuljáról.
Köszönettel:Máté.
(Boldog karácsonyt!)
U.I.:Szerintem az Erde felirat lenne a földre kötendő,az Ant. pedig az antenna De nem vagyok biztos.

91b_3_big.jpg

(#) BarnaPili válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Jól mondod.
Az "Erde" németül földet jelent.Az antennának 300 Ohm-nak kell lennie,és szimmetrikusnak.Sima diólt lehet rákötni,"Balun" trafó nélkül.
István
Ui: Szép rádió,gratula hozzá.
(#) Janó bácsi válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Naszóval egy kicsi bővebben: A hátlapon négy csatlakozó van, ebből a balszélső kettő (antenna, föld) az AM részhez tartozik, vagyis a közép, rövid, hullámhoz használatos. Ha van valamilyen külső antennád, pl. hosszú drót a két erkély között, akkor azt ide kell tenni, az erde pedig a földelés, pl. a vizcsap. De elég csak az antenna csatlakozóba tenni valamit, mert a hálózathoz kötött készülékeknél, magasfrekvenciás szempontból, maga a villamos hálózat is antenna, vagy földlént viselkedik. A jobb oldali dugók, ahol most is van csatlakozó, az az URH rész antennája és most a dobozon belüli belső antenna van bedugva. Ha azt kihúzod, akkor ezen a bemeneten szalagkábellel (240-300 ohm)csatlakoztathatsz hozzá valamilyen külső dipolt, azzal jobb lesz az URH-FM vétel. Üdv.
(#) MaTe193 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Köszönöm a választ! Majd meglátom,lehet kerítek egy dipólt.(Vagy megpróbálok összerakni egyet)Mondjuk így sem olyan roszz a vétel.
Máté.
(#) Tompy hozzászólása Dec 24, 2010 /

Üdvözletem.
A következő problémával fordulnék a hozzá értőkhöz.
Nem rég szert tettem egy IMI 413 típusú antik műszerre.
Ez egy szigetelés ellenállás mérő megger.
Sajnos nem működik. Szétszereltem és el van törve benne egy üveg alkatrész. Gondolom ez lehet a hiba oka.
De nem tudom beazonosítani mi célt szolgál. Gondolom koránál fogva nem beszerezhető, de hátha helyettesíthető valamivel.
A feliratok rajta: Sk1200 , Nr ND330
A képekről hátha ráismer valaki.
Előre is köszönöm a segítséget, és boldog karácsonyt mindenkinek.
(#) hatvanasjocó válasza Tompy hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Nagy valószínűséggel egy ellenállás amit üvegtokba zártak. Csővoltmérők nagyfeszültségű előtét ellenállása is hasonló kivitelű volt anno. A ráírt érték Mohm-ban valószínű. Lényegében ha csak az üveg törött attól még működnie kéne, ha letört a kivezetése próbáld meg összeforrasztani. Net-en sem találtál semmit róla?
(#) hatvanasjocó válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Tévedtem az előbb! Alaposabban megnézve túlfeszültség levezető vagy stabilizátor lehet (az induktorral előállított nagyfeszültség stabilizálásában van szerepe). Így viszont típusazonos cseredarab jöhet szóba.
(#) bmajor hozzászólása Dec 24, 2010 /

Sziasztok!

Nemrég találtam egy kuka mellé kidobott Orion FF TV-t. (Barbár módon szét volt verve a belseje, a szép nagyobb, anódsapkás csövek össze is törtek) De volt pár cső ami kibírta a vasgyűjtést. Ezek beazonosításában kérném segítségeteket:

Van egy nagyfesz egyenirányító, a többi mind trióda-pentóda. A kicsin annyi látszik a feliratból, hogy: PCL 80X, az egyik nagyon meg: XCL 8X(X?)

(Bocs a képek minőségéért)
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 24, 2010 /

Üdv!
Újra én vagyok! Családban eszébe ötlött valakinek,mi lenne,ha fognánk egy 300Ohm-os kéteres kábelt,végei a rádióba,másik két végét meg összekötjük.Primitív dolgokra használható? Nem káros ez a rádiónak?
Köszönettel:Máté.
(#) Tompy válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Köszönöm a válaszod.
Valami hasonlóra gondoltam én is. A kivezetések megvannak, a többi alkatrésze mérve jó, csak ez lehet a gond.
Sajnos nem találtam róla semmit a neten pedig egy kapcs. rajz sokat segítene. Talán valami veterán börzén
még be tudok szerezni 1 ilyen kis csövet.
(#) vilmosd válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 24, 2010 / 1

Hali
Ezt regota hasznaljak. Fogsz egy 1/2 hullamhosszu kabelt, majd a ket veget osszekotod. Kozepen az egyik szalat elvagod, es hozzakotod a levezeto kabelhez. Masik veget a radioba, es kesz.
(#) MaTe193 válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Remek!
Akkor szerzek kábelt és megcsinálom.
Máté.
U.I.:Ez nem AM vételre való?Én UKW-re szeretném.
(#) MaTe193 válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Apropó,mi is az a félhullámhosszú kábel?
(#) vilmosd válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

A veteli frekvencia hullamhosszanak a fele. Ja termeszetesen URH, Mert az AM-en bizony jo hosszu derot kellene. A "Kossuth radio" hullamhossza 555.55 m, a 100 MHz pedig 3 m. Hullamhossz.
Következő: »»   130 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem