Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   131 / 582
(#) MaTe193 válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Értem! Tehát akkor 3m drót kell a kossuthoz(speciel pont azt akarom fogni... ) Készítettem egy kis grafikát.Jó ez így?
Köszönettel:Máté.
U.I.:Elnézést a sok kérdésért,ezen a téren még kezdő vagyok.

dipol.png

(#) MaTe193 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Köszönöm! Ünnepek között veszek kábelt,majd megírom az eredményt! Apropó,ennek a frekvenciája ugyebár fix.Olyan nincs ami több sávot erősít?
Máté
Áldott Karácsonyt!
(#) bmajor válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

A 100 MHz hullámhossza 3m, tehát a félhullámú dipólhoz neked összesen kell 1,5m drót. Vagyis egy 1/4 hullámhosszú kábel lesz a sugárzó, egy másik 1/4 hullámhosszú az un. ellensúly. Hogyha hurokdipólt csinálsz belőle (Amit lerajzoltál) akkor ennek a 2 végét kell összekötni. (De várd meg amíg valaki nyugtázza, mert ebben nem vagyok biztos) Egyébként hogyha az antenna bemenetre egy 1/4 hullámhosszú drótot kötsz, a közeledben lévő URH adók gond nélkül befoghatóak. Az antennát a venni kívánt sáv közepére érdemes behangolni.

Nekem AM antennának 50m derót van kihúzva a padláson, amit egy 10 eres 5 méteres szalagkábelből készítettem Ezzel az antennával meg egy szuper vevővel lehet fogni a kínai rádió magyar adásait AM rövidhullámon
(#) MaTe193 válasza bmajor hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Kissé összezavarodtam.Szóval akkor:Egy féldipól összhossza 1,5m.Akkor egy negyedé 0,75m?Tehát az egész hurokdipól hossza 2*1,5m? Ha jól értettem,akkor elég egy 0,75m-es drót a rádióra és akkor az egész sávot erősíti?Elnézést a visszakérdezésért,de nem szeretnék elrontani semmit. :no:
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Szia!
Egy fontos kérdés: a rádiónak 300 ohm-os bemenete van? Most látom a képet, és 300 ohm-os.
(#) MaTe193 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

A belső antennának olyan a kábele,sha minden igaz,igen.
(#) vilmosd válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Hali
Levagsz egy 1.5 m szalagkabelt, a ket veget osszekotod, a kozepen az egyik szalat elvagod es ehhez kotod a levezeto szalagkabelt. 100 MHz kurnyeken les a maximum erzekenysege, de eleg nagy a savszelessege, ezert 88-108 MHz kozott hasznalhato. Arra figyelj, hogy iranyerzekeny. A maximalis erzekenyseg a tengelyre meroleges vonalba esik.
Kellemes karacsonyt mindenkinek Vili
Feliz Navidad
(#) MaTe193 válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Remek,köszönöm! Az iránnyal legalább nem lesz gond,az adótorony itt van egy köpésre.
[OFF]Na,csak leesett az ejtőernyős papírtantusz! :nyes:
(#) moltam válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

A rádió belső antennája nem felel meg? Nekem szépen megy ezzel is a Szimfónia de Luxeom URH n CCIR-OIRT konverterrel.
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Az említett szalagkábelből készített antenna: Bővebben: Link
(#) bmajor válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Olyan távolságra egy 75 centis drótdarab a bemenet melegpontján bőven jó vételt eredményez. Nem szükséges az impedancia illesztés sem. (Én egy Videoton rádión rádiózok, a szlovák adók is bejönnek egy hasra levágott drótdarabbal... Az adóteljesítménnyel ki lehet váltani a drága, összetett, jól megépített stb. vevőket. Az egycsipes rádiók nem lennének használhatók másként.
(#) moltam válasza bmajor hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Ahogy megláttam, hogy a kínai rádiónak van magyar nyelvű adása, kihúztam egy pár méternyi UTP kábelt, és megkerestem előbb a neten, utána a rábigón. (szerintem ezt hallottam én a walkman detektorosomon, mert adnak KH n is) És tényleg, 48,82m en ott a magyar beszéd. Az interneten kersesgélés közben egészen véletlenült találtam rá erre:UVB-76Nagyon érdekes.
(#) MaTe193 válasza moltam hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Köszönöm mindenki hozzászólását!
Azért szeretnék antennát,mert a kossuth nagyon zajosan jön be.
kadarist:Köszönöm a linket! Nagyon jó támpotntot ad!
További szép napot!
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 25, 2010 /

Üdvözletem!
Lenne egy gyors kérdésem:Egy elektroncsőnek rendszeres (napi 1-2óra) használattal megközelítőleg mekkora az élettartama?
Köszönettel:Máét.
(#) _BiG_ válasza bmajor hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Kellemes ünnepeket!

Beazonosításhoz segítség
Itt fényképek is vannak, kereshető adatbázis és adatlapok.
Ez egy másik adatbázis. Rengeteg cső adata benne van.

De a felsorolt csövek: a dióda valószínűleg DY86.
A PCL80X az PCL802 lesz.
A XCL8X az PCL85 vagy 86 lesz. Nézd meg a linkelt oldalon a csöveket, illetve ezekre rákereshetsz a gugliban is, keress képeket. Nézd meg a csövek belső részleteit!

A 85-ösnél a pentódarész oldala a kicsi trióda rész fölött sima fényes, többnyire egy lyuk van rajta.
A 86-os esetében meg ez a fényes rész zárt, de rácsszerű dombormintás szokott lenni.

Természetesen érdemes több gyártót megnézni, mert a kialakítás némileg változhat az idővel, illetve gyakrabban a gyártóval. Sokat segít, ha a gyártó cég logója rajta van a csövön.

Üdv!
(#) Janó bácsi válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Erre a kérdésre sajnos nem lehet korrekt választ adni. Csöve, és hibája válogatja, általában a csövek nem a használati időtöl mennek tönkre hanem gondatlan gyártási technológia, ( hibás, leváló hegesztések) ráadott feszültségek, mechanikus hatások teszik tönkre. Az, hogy egy csövet rendszeresen, a megfelelő feszültségtartományban üzemeltetnek, inkább használ, mint árt az élettartamának, a hidegen tárolt csövek ugyanis hajlamosak a gázosodásra, vagyis az üvegen, meg a kivezetések mellett atomi méretekben ugyan, de bejut az oxigén, ami ha nics elégetve, rongálja a csövet. Voltak hiresen gyakran romló csövek, például az első TV-k egyenirányitói, (PY, DY sorozat) melyeket szinte kéthavonta rendszeresen kellett cserélni, és ha az oldalt visszanézed, a mult héten javitottam egy 1933-as gyártási évü Philips rádiót, amelynek közel 80 éves csövei még kifogástalanul működtek. Hát enyi. Üdv.
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Szia!
Az első bekezdésben olvashatsz a csövek élettartamáról.
(#) bmajor válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Köszi a segítséget, az oldalak és az írásod alapján könnyebben tudok nyomozni. Egyébként az összes cső Tungsram gyártmány.
(#) kadarist válasza bmajor hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

(#) bmajor válasza kadarist hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Lehet, az L lehet F is, az pont le van kopva. csak a függőleges vonal látszik.
(#) Gafly hozzászólása Dec 25, 2010 /

ML S-1 szignál generátor ismerős esetleg valakinek?
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 27, 2010 /

Üdvözletem!
Na megoldódott a probléma! Kerítettem egy régi kétágas szobaantennát,nagyon jól szól vele minden! Kábel után is jártam,de nem találtam.Tulajdonképpen ez egy sima dipól,nem hurok.
Köszönöm mindenki segítségét!
Máté.
(#) kadarist válasza bmajor hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Orionokban nincs PCL802, annál inkább PCF802.
(#) Janó bácsi hozzászólása Dec 29, 2010 /

Tisztelt sorstársak! Én a szüleimtöl örökölt rendkívül jó alaptermészetemnél fogva az égvilágon mindennek ellent tudok állni, csak egyvalaminek nem, a KISÉRTÉS-nek. Szóval megláttam, beleszerettem, aludtam rá, alkudtam rá, megvettem, (jó drágán) és most megjött, az előbb bontottam ki a csomagot. Orion 044-es kb 1940-es gyártású. Nincs túl jó állapotban a doboza, meg nem is szól csak búg (az is valami), szóval lesz vele gond, meg munka rendesen. Fel fogom újitani, valószínüleg rámegy a január (a hosszú téli esték), majd írok róla rendszeresen. Hát kellett ez nekem megint?? Üdv.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Még képek
(#) Gafly hozzászólása Dec 29, 2010 /

Aszott bőr hordfület mivel szoktatok regenerálni? Glicerin?
(#) CIROKL válasza Gafly hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Nem vicc :Bővebben: Link
Anyósom szűcs szakember és tőle sok mindent tanultam már bőr ügyben !
(#) Mazsika válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

csodaszép lesz a rádió, gratulálok hozzá!

akkor ezek szerint a kísértési feszültség hatására az ellenállásod megszűnt ( R = 0 Ohm )

(nem tudtál ellenállni)
(#) MaTe193 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Kellett hát!
Akkor mit csinálnál unalmadban? (+ A rádó is szép!) Én meg egy néprádióval fogok játszani. Teljesen lecsiszolom a fa házat,pác,lakk,meg a többi.A belsővel is lesz némi munka,dehát a hosszú téli esték..
(#) bmajor válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Tudd meg hogy nagyon irigyellek Sok sikert a felújításhoz!
Következő: »»   131 / 582
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem