Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Értem! Tehát akkor 3m drót kell a kossuthoz(speciel pont azt akarom fogni...
![]() Köszönettel:Máté. U.I.:Elnézést a sok kérdésért,ezen a téren még kezdő vagyok.
Köszönöm! Ünnepek között veszek kábelt,majd megírom az eredményt! Apropó,ennek a frekvenciája ugyebár fix.Olyan nincs ami több sávot erősít?
Máté Áldott Karácsonyt!
A 100 MHz hullámhossza 3m, tehát a félhullámú dipólhoz neked összesen kell 1,5m drót. Vagyis egy 1/4 hullámhosszú kábel lesz a sugárzó, egy másik 1/4 hullámhosszú az un. ellensúly. Hogyha hurokdipólt csinálsz belőle (Amit lerajzoltál) akkor ennek a 2 végét kell összekötni. (De várd meg amíg valaki nyugtázza, mert ebben nem vagyok biztos) Egyébként hogyha az antenna bemenetre egy 1/4 hullámhosszú drótot kötsz, a közeledben lévő URH adók gond nélkül befoghatóak. Az antennát a venni kívánt sáv közepére érdemes behangolni.
Nekem AM antennának 50m derót van kihúzva a padláson, amit egy 10 eres 5 méteres szalagkábelből készítettem ![]() ![]()
Kissé összezavarodtam.Szóval akkor:Egy féldipól összhossza 1,5m.Akkor egy negyedé 0,75m?Tehát az egész hurokdipól hossza 2*1,5m? Ha jól értettem,akkor elég egy 0,75m-es drót a rádióra és akkor az egész sávot erősíti?Elnézést a visszakérdezésért,de nem szeretnék elrontani semmit. :no:
Szia!
Egy fontos kérdés: a rádiónak 300 ohm-os bemenete van? Most látom a képet, és 300 ohm-os.
A belső antennának olyan a kábele,sha minden igaz,igen.
Hali
Levagsz egy 1.5 m szalagkabelt, a ket veget osszekotod, a kozepen az egyik szalat elvagod es ehhez kotod a levezeto szalagkabelt. 100 MHz kurnyeken les a maximum erzekenysege, de eleg nagy a savszelessege, ezert 88-108 MHz kozott hasznalhato. Arra figyelj, hogy iranyerzekeny. A maximalis erzekenyseg a tengelyre meroleges vonalba esik. Kellemes karacsonyt mindenkinek Vili Feliz Navidad
Remek,köszönöm! Az iránnyal legalább nem lesz gond,az adótorony itt van egy köpésre.
[OFF]Na,csak leesett az ejtőernyős papírtantusz! :nyes:
A rádió belső antennája nem felel meg? Nekem szépen megy ezzel is a Szimfónia de Luxeom URH n CCIR-OIRT konverterrel.
Az említett szalagkábelből készített antenna: Bővebben: Link
Olyan távolságra egy 75 centis drótdarab a bemenet melegpontján bőven jó vételt eredményez. Nem szükséges az impedancia illesztés sem. (Én egy Videoton rádión rádiózok, a szlovák adók is bejönnek egy hasra levágott drótdarabbal... Az adóteljesítménnyel ki lehet váltani a drága, összetett, jól megépített stb. vevőket. Az egycsipes rádiók nem lennének használhatók másként.
Ahogy megláttam, hogy a kínai rádiónak van magyar nyelvű adása, kihúztam egy pár méternyi UTP kábelt, és megkerestem előbb a neten, utána a rábigón. (szerintem ezt hallottam én a walkman detektorosomon, mert adnak KH n is) És tényleg, 48,82m en ott a magyar beszéd. Az interneten kersesgélés közben egészen véletlenült találtam rá erre:UVB-76Nagyon érdekes.
Köszönöm mindenki hozzászólását!
Azért szeretnék antennát,mert a kossuth nagyon zajosan jön be. kadarist:Köszönöm a linket! Nagyon jó támpotntot ad! További szép napot!
Üdvözletem!
Lenne egy gyors kérdésem:Egy elektroncsőnek rendszeres (napi 1-2óra) használattal megközelítőleg mekkora az élettartama? Köszönettel:Máét.
Kellemes ünnepeket!
Beazonosításhoz segítség Itt fényképek is vannak, kereshető adatbázis és adatlapok. Ez egy másik adatbázis. Rengeteg cső adata benne van. De a felsorolt csövek: a dióda valószínűleg DY86. A PCL80X az PCL802 lesz. A XCL8X az PCL85 vagy 86 lesz. Nézd meg a linkelt oldalon a csöveket, illetve ezekre rákereshetsz a gugliban is, keress képeket. Nézd meg a csövek belső részleteit! A 85-ösnél a pentódarész oldala a kicsi trióda rész fölött sima fényes, többnyire egy lyuk van rajta. A 86-os esetében meg ez a fényes rész zárt, de rácsszerű dombormintás szokott lenni. Természetesen érdemes több gyártót megnézni, mert a kialakítás némileg változhat az idővel, illetve gyakrabban a gyártóval. Sokat segít, ha a gyártó cég logója rajta van a csövön. Üdv!
Erre a kérdésre sajnos nem lehet korrekt választ adni. Csöve, és hibája válogatja, általában a csövek nem a használati időtöl mennek tönkre hanem gondatlan gyártási technológia, ( hibás, leváló hegesztések) ráadott feszültségek, mechanikus hatások teszik tönkre. Az, hogy egy csövet rendszeresen, a megfelelő feszültségtartományban üzemeltetnek, inkább használ, mint árt az élettartamának, a hidegen tárolt csövek ugyanis hajlamosak a gázosodásra, vagyis az üvegen, meg a kivezetések mellett atomi méretekben ugyan, de bejut az oxigén, ami ha nics elégetve, rongálja a csövet. Voltak hiresen gyakran romló csövek, például az első TV-k egyenirányitói, (PY, DY sorozat) melyeket szinte kéthavonta rendszeresen kellett cserélni, és ha az oldalt visszanézed, a mult héten javitottam egy 1933-as gyártási évü Philips rádiót, amelynek közel 80 éves csövei még kifogástalanul működtek. Hát enyi. Üdv.
Szia!
Az első bekezdésben olvashatsz a csövek élettartamáról.
Köszi a segítséget, az oldalak és az írásod alapján könnyebben tudok nyomozni. Egyébként az összes cső Tungsram gyártmány.
Ez PCF802 lesz. The Vacuum Tube PCF802 Radio
Lehet, az L lehet F is, az pont le van kopva. csak a függőleges vonal látszik.
Üdvözletem!
Na megoldódott a probléma! Kerítettem egy régi kétágas szobaantennát,nagyon jól szól vele minden! Kábel után is jártam,de nem találtam.Tulajdonképpen ez egy sima dipól,nem hurok. Köszönöm mindenki segítségét! Máté.
Orionokban nincs PCL802, annál inkább PCF802.
Tisztelt sorstársak! Én a szüleimtöl örökölt rendkívül jó alaptermészetemnél fogva az égvilágon mindennek ellent tudok állni, csak egyvalaminek nem, a KISÉRTÉS-nek. Szóval megláttam, beleszerettem, aludtam rá, alkudtam rá, megvettem, (jó drágán) és most megjött, az előbb bontottam ki a csomagot. Orion 044-es kb 1940-es gyártású. Nincs túl jó állapotban a doboza, meg nem is szól csak búg (az is valami), szóval lesz vele gond, meg munka rendesen. Fel fogom újitani, valószínüleg rámegy a január (a hosszú téli esték), majd írok róla rendszeresen. Hát kellett ez nekem megint?? Üdv.
Még képek
csodaszép lesz a rádió, gratulálok hozzá!
akkor ezek szerint a kísértési feszültség hatására az ellenállásod megszűnt ( R = 0 Ohm ) (nem tudtál ellenállni) ![]()
Kellett hát!
Akkor mit csinálnál unalmadban? ![]() ![]() ![]()
Tudd meg hogy nagyon irigyellek
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |