Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   51 / 97
(#) Collector válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Még nem adom fel, csináltam a kedvedért egy kis móricka ábrát.
Levezetem neked, mik is a tények, amikről egyelőre még nem tudsz.
A konektorban lévő szinuszhullám (de teljesen mindegy, honnan jön), (t=1/f ugye) 20ms-os periódusidővel rendelkezik, ahogy a rajzon is látni. Amint látod, 1 periódus során 1x megváltozik az áram iránya, az első félperiódus a 0-hoz képest negatív (a rajz szerint most), a második félperiódus pozitív. Mivel a villanyégő alapvetően ohmos fogyasztó, és egy sima R ellenállásként viselkedik, az ő számára édesmindegy, milyen irányban folyik rajta az áram. Őt csak az áram abszolút értéke érdekli. Ha megnézed, akkor abszolút értékben (felső ábra) 1 periódus alatt 2x fut fel 320V-ra a csúcsérték. Azaz 1 teljes periódus alatt van két jól megtermedt félperiódusnyi szinuszhullám, kvázi a 20ms-os periódusidő lecsökken 10ms-ra, hiszen 1 periódus az 1 fél szinusz lesz. f=1/t azaz f=1/0,01s = 100Hz.
Ha egy dióda be van kötve, vagy a páros, vagy a páratlan számú csúcsok eltűnnek abszolútértékben. Azaz 1 darab 20ms-os periódus alatt csak egyetlen félhullám van. Tehát visszakapjuk az 50Hz-es frekvenciát.

villogás.gif

(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Az ábrát, amit rajzoltam, te is nézegesd, amíg rá nem jössz, mi miért van így.
(#) kadarist válasza Collector hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

A rajzodon a kétutas egyenirányítás hullámai látszódnak (felül), amik 100Hz-esek. Az egyutasnál lesz villogás, mert ott az összidő fele alatt fog áram folyni az izzón a váltakozóáramú táplálással szemben.
(#) Collector válasza kadarist hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

A villanyégőt nem izgatja, hogy milyen irányban folyik az áram rajta, ezért a y= | sin (x) | függvény alapján kell értelmezni a saját villogását, ez pedig pontosan megegyezik a kétutas egyenirányítás jelalakjával, éppen ezért lesz a villogása 100Hz.
(#) kadarist válasza Collector hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Rendben van, csak az egyutasan egyenirányított váltakozóáram villogós jelalakját hiányoltam.Villogósan egyenirányított
(#) Collector válasza kadarist hozzászólására (») Dec 24, 2010 / 1

Igen, ebben az esetben 50Hz lesz a villogás, és itt sokkal jobban észre lehet venni a félperiódusnyi szünetet, mint dióda nélkül a nullátmenet közeli fényerőcsökkenést.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Szerintem hagyni kéne gaben62-vel szemben,mert kár a gőzért itt magyarázkodnod neki.Ő ezzel már bebizonyította,hogy egy saját törvények által alkotta keretek közt él,mely nagyban eltér a valóságtól,és amelyhez mindenáron makacsul ragazkodik...
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Hát miután levezettem, mást nem nagyon tehetek ezek után
Átgondolni nem akarja, kipróbálni nem akarja, hát ez van.
(#) gaben62 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Ez így van, ez a rajz kétutas egyenirányítás utáni jelalakot mutatja, ott valóban 100Hz, lesz a mp.kénti villogások száma.
Amíg az egyutasnál, és erről volt szó tegnap, csak 25Hz/s. ha valaki esetleg kételkedne, vegyen elő pl.30W/os hagyományos izzót, kösse sorba 1N4007, vagy hasonló diódával, és igencsak látni fogja a remegést/zavaró villogást, az 50Hz-hez képest.
Ilyenkor a dióda után, az izzón mérhető feszültség is csak 120-123V, mérhető.
(#) gaben62 válasza Collector hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Nos úgy látom nagyon eltértél az 50Hz-es hálózati frekvenciától, megkavartad a dolgokat.
A móricka rajzodnak semmi köze az egyutas egyenirányításhoz, pláne nincs köze a 320V-os csúcsfeszültséghez, inkább van köze a pc.tápok, egyenirányított puffer elkoján mért fesz.g értékhez.
Nyilván ezzel foglalkozol inkább, hát ez ugrott be.
Azt mindenki tudja hogy az izzó ohmos terhelésként viselkedik, és mindegy neki, Ac. vagy Dc.áram folyik rajta.
De attól még a 230V-os izzó 25Hz-en fog villogni, ha tetszik ha nem, ami elég zavaró tud lenni, a szemnek.
Azt viszont nem értem miért kell a hülyeséget megmagyarázni, tovább erősíteni, miért rajzoltál 10ms.időegységre 2+félhullámot, mikor csak egy van, egy dióda esetén?

Kösz a kiegészítést, mellesleg itt a fórumon másik topicban leírták már az egyutas egyenirányítást, valamint a neten is megtalálható az egyutas/kétutas működés közötti különbség.
Csak sajnos a mai fiatalok szétszórtak, nemigen tanulják meg az alapvető fizikai elektrotechnikai törvényeket, így nem is értik azt többnyire.
Mást ne mondjak, az enyém Eltére jár, de egy fúrógép, Tv, fogyasztását nem tudja megmérni.
Inkább a számítógép, a földtan érdeklik.
Ez van, ez egy rohanó világ, fogyasztói társadalom.
(#) kadarist válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Nincs igazad, mert az egyutas egyenirányításnál is 50Hz keletkezik. Az egyenirányított feszültség burkológörbéjét figyeld meg. Az 50Hz-es lesz. A villogás abból adódik, hogy két púp között van egy szünet, amikor is nem folyik áram. Váltakozóáramnál akkor is folyik áram, amikor az egyutasan egyenirányítottnál szünet van, igaz, hogy másik irányba, de folyik. Ezért izzólámpánál nem látszódik a villogás váltakozóáramú táplálás esetén.
(#) Hodinka válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Látom továbbra sem adod fel.De szerintem azért vegyél vissza picit,és ne idiótázgass itt le senkit,mert téged sem sértegettek.És ha már lebaromságozod meg lehülyeségezed más állításait,legalább te ne járasd le magad a tudatlanságodat bizonyító állításaiddal,amit te "műszerészetnek" nevezel.Ha tanították neked,akkor illett is volna megtanulnod.Egyébként meg csak olvasd vissza miket írtál itt le,és vond le magad a következtetéseket,hogy ki is az igazi idióta.Erről a 25Hz-es dologról meg linkelj már be légyszíves egy részletes leírást,hogy mi egyszerű „kísérletező idióták” itt a fórumon belül is megérthessük.Köszönöm előre is.
(#) Collector válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Idézet:
„Azt viszont nem értem miért kell a hülyeséget megmagyarázni, tovább erősíteni, miért rajzoltál 10ms.időegységre 2+félhullámot,”

Aha, szóval megnézed a rajzot, és amit írok, azt el sem olvasod. Innentől kezdve igazából már csak magam tudom ismételni.

Abszolút érték. Mond valamit, vagy csak levegőnek nézed, amit írok, esetleg nem tudod, mit jelent?
Szóval odáig már eljutottál, hogy az égőnek mindegy, milyen irányban folyik rajta az áram, tehát most felejtsük el a hálózatot, és az elektronikát.
Ábrázold kérlek egy papíron (vagy valamilyen programban) a normál y= sin (x) függvényt, mindegy, milyen felbontásban. Ez után ábrázold az y= |sin (x) | függvényt ugyan olyan felbontásban, mint az első. Nézd meg a periódusidő fogalmát, majd számold ki a két függvényed periódusidejét, ebből pedig a frekvenciát. Csak akkor írj vissza nekem, ha ezt megtetted, és az jön ki, amit említesz.
Egyébként pedig 25Hz sehol sem fog keletkezni, akár mit csinálsz a hálózati frekvenciával Ahhoz ugyanis frekvenciaosztó kell. 1 darab dióda pedig nehogy már frekvenciaosztó legyen. De lehet neked van igazad, és a Kandón mindenkit átvernek. Meg még néhány egyetemen, főiskolán, középiskolában.

Idézet:
„Csak sajnos a mai fiatalok szétszórtak, nemigen tanulják meg az alapvető fizikai elektrotechnikai törvényeket, így nem is értik azt többnyire.
Mást ne mondjak, az enyém Eltére jár, de egy fúrógép, Tv, fogyasztását nem tudja megmérni.”

Akkor kérd meg a fiadat, hogy magyarázza el neked az alapvető matematikai összefüggéseket, amiket te zsigerből hülyeségnek nevezel.
Én levezettem neked a saját állításomat, megkérhetnélek, hogy vezesd le te is a tied?
(#) velkey hozzászólása Dec 25, 2010 /

Sziasztok!

Szerintetek mért nem működik a sorkimenőmmel(ami régi ff tévéből bányászott "malomkerekes") se a 2n3055-ös 2 ellenállásos meghajtás, se az 1 ellenállásos meghajtás? A tápom régi taneszköz.(elvileg 4 A-t bír de én már hegesztettem is vele)
(#) kadarist válasza velkey hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Szia!
A tápod sima egyenáramot ad le?
(#) velkey válasza kadarist hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

ja lehet váltót meg egyent is leszedni róla (2-24 V dugókon 2 voltonként pl 2v, 4v, 8v... 24v)

ja lehet váltót meg egyent is leszedni róla (2-24 V dugókon 2 voltonként pl 2v, 4v, 8v... 24v)

Kondenzátorral pufferelt a tápfeszültséged?

nem tartom valószínűnek...

Akkor egy pár ezer µF-os elkóval puffereld meg ezt a tápfeszültséget és úgy próbáld.

2200 elég?
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

amúgy zümmög is a táp... Az nagy baj?

A 2200µF egyelőre elég, csak a feszültséget is bírja!

más baja mi lehet?? mert a tranyó melegszik a trafó meg zümmög

Megpufferelted? Utána írd le a tapasztalataidat.

Rendben van, elhiszem neked, az 50Hz az 50Hz marad.
De az izzó 25ször fog villanni másodpercenként akkor is, a sorba kapcsolt dióda miatt, és nem 50szer, és nem százszor.
Ezt annak idején a suliban is megmértük.
Ezt hívják lüktető egyenfeszültségnek, a Triac vezérlésnél használt dióda, pedig fázishasítást hoz létre.

Egyébként engem nem izgat, hogy egy hibás elképzeléssel létrehozott bezárt világban élsz, csak a totális gondolkodási képesség hiányát, és a saját arrogáns viselkedésed ne terjeszd a fórumon, mert mások is olvassák. Én levezettem neked, hogy működik a valóság, te viszont képtelen vagy arra, hogy a saját állításod igazold (amit nem is csodálok), csak lehülyézel, meg leidiótázol mindenkit, aki veled próbálja megértetni, hogy totálisan hibás az elképzelésed (ami általános iskolai anyag ráadásul), emiatt igazából teljesen lényegtelen, hogy mit állítasz arról, hogy szerinted hogy működik a dolog.
(#) gaben62 válasza Collector hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Én ugyan nem hülyéztem le senkit itt, te viszont azzal jöszz hogy nem látom a matematikai összefüggést, meg gondolkodni is képtelen vagyok.
Nos ez nem az a topic,amiről te írtál.
Mellesleg én a 230V-os hálózat frekvenciáját adtam meg,mire te megkérdezted, hogy az egyutas,diódás kapcsolásnál sorba kötött izzó hányszor villan fel sec.ként.
Erre én válaszoltam mire te felraktad a moricka ábrád a 2utas diódás egyenirányitás után vett jelalakról, amiről eredetileg nem volt szó.
Te mindig másról írsz, más témát választassz, csak hogy bizonyítsd, micsoda elméleti zseni vagy.
A másik meg elbújhat a gyakorlati szaktudásával.
Hát nekem ne írogass, nem érdekel a véleményed, a periodusidőket, jelalakokat régebben ismerem mint te, az alapkapcsolások úgyszintén, ne vedd sértésnek.
Az értelmetlen kísérletezgetőnek azt tartom,aki egy 2N3055-el akar tv.sortrafóval nagy ívet, szikrát ellőhozni, mindenféle cél, valamire is használható cél ák. nélkül.
Vagyis csak úgy unalomból passzióból teszi ezt.

Már mondtam neked privátban is, hogy a fizika nem tekintélyelven működik. Azt is mondtam, hogy ezt a kérdést írjuk be az "amatőr kérdések" topikba, hogy több ember is bekapcsolódjon a beszélgetésbe, ehelyett te inkább megint itt irogatsz nekem. Azt is mondtam, hogy feleslegesen ne irogass tovább, mert messze offtopikba vagyunk, és a levezetésed még mindig nincs sehol, ehelyett azt kapom, hogy azt képzelem magamról, hogy elméleti zseni vagyok (tehát ismét, mostmár nemcsak hülye, idióta, de beképzelt is vagyok).
Te csak azért jössz ide fel, hogy kioktass másokat, mivel a te állításaid, ami mögött 0 érv van, megkérdőjelezhetetlenek az elképzeléseid szerint.

Szóval, ez itt a topikban végszó (kérdés) lesz részemről, vagy-e elég bátor ahhoz, hogy az "amatőr kérdések" topikba is beírjuk a kérdést? Tedd csak fel ott is, de 100% biztosra veszem, hogy azzal fogsz majd jönni, hogy az egész fórumon mindenki hülye rajtad kívül, és a fizikát egyedül csak te érted.
Következő: »»   51 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem