Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Ez is az! Sőt ez csak 220V-os! Az a baj így nem látszik igazán de ez egy sima hetra trafó, mint ami a 160A pálcás gépben van!
Itt a teljes méretű kép tömörítve! Ezen látszik!
akkor még egy dolog ami nem igazán világos nekem , nézegetem gyári gépek adatlapját és ott 40v körüli üresjárati feszröl irnak , de üzem közbeni feszek 16-27 v vannak megadva akkor most hány voltra is kéne megtekercselni a trafót?
Az enyémben a tekercsek el vannak osztva több részreés ugy vannak ezek a részek szépen egymás után fültekerve magra nameg nincs csévetest hanem a maon kis müanyag rudacskák álnak ki az élén és azok közzé van tekercselve a huzal
Mivel a 230V-os CO kondi nélkül nem igazán életképesek, felpufferelik a feszültséget, de valójában a 24V egy valós cél! De ha ezt szorzod 1,4-el mindjárt 33,6 kapsz! Nem teljesen korrekt a számítás, de ezt most bocsájtsák meg nekem a profik!
Ezen sincs csévetest! Bocs de ez már teljesen összerakott állapot, és nem igazán látszik a trafó! Itt is hasonló a módszer, a vasmag két végén van cséve, közte a levegőben a huzal, alatta fólia!
elhiszem hogy ez is hetra trafó , de az enyémnek a vasmagja nem ilyen alaku , de akkor holnap kipróbálom igy gyári kivitelben mittud co ként , de ha nem lessz jó akkor kénytelen leszek átalakitani , amugy szerinted megoldható ha át kell alakitani hogy co ként és elektródásként is üzemeltethető legyen ?
A tied még a régebbi , talán "tárcsás" tekercselésűnek nevezett ... épp ma vertem szét egy ilyent mert rengeteg még használható rézdrót van benne .
Na szóval ha lapos karakterisztikályú a trafód akkor elég 16-27 voltig 4-5 fokozatot csinálni .
Ezt a primer oldalon úgy alakítod ki hogy a trafót megtekered 230 voltra ez lesz a legerősebb fokozatod majd 10-15 menetenként csinálsz 1-1 csapolást az utolsó fokozat lesz a leggyengébb. A szekunder oldalt úgy csináld hogy legnagyobb fokozatban 27 voltos legyen(szóval ha csak a 230 volt- os van bekötve akkor a szekunderen 27 volt legyen. Ha hegesztőből csinálod akkor szórótrafód van és ennek a feszültsége erősen eső jellegörbélyű ezt én nem bántanám hanem csak egyenirányítanám és a folytó kisérletezgetésével állítanám be a paramétereit a gépnek. Esetleg a folytóhoz feltekernék vagy 15 menetet és utánna 5 menetenként csapolást 35 menetig összesen ezzel már biztos el lehetne találni a megfelelő üzemi feszültséget. Egyépként a hetrának van 5 gyári fokozata azzal kapcsolgatnám az áramot
Pár képet a trafóról! Ha lehetne!
sajna ennek a hetrának nincs fokozatkapcsolója mert vasmagos szabájozásu , ami szintén nemtetszik benne egyrészt ezért döntötem az átalakitásánál , ha megoldható.
Az én gépemben gyárilag 16-27 voltig voltak a feszültségek. ezzel lehetett hegeszteni kondi nélkül de kondival sokkal jobb és ekkor az üresjárási feszek 35-40 volt körül vannak .
Elképzelhető hogy a hetra ezt tudja alapból hogy 40 voltról indít és 20-25 voltra leesik üzem közben. Ha a hetrád fokozatmentes annak az az előnye hogy széppen a söntöt tekergetve belőheted úgy ahogy neked a legjobb ha kitekered akkor lesz a legerősebb és legnagyobb fesz a kimeneten.
Egyre gyanúsabb, hogy ilyen a trafója!
Most már nekem is az az érzésem .
Itt van két kép a trafómról
Inkább próbáld meg elcserélni egy olyan trafóra ami alkalmas CO alapnak ... talán itt a HE hirdetési oldalán ( én legalábbis megpróbálnám mintsem átalakítsam és az eredmény talán jobb lenne ).
de a a gond hogy nekem ezen kivül van egy teskós kivitelü elektródás trafóm ami kisseb munkáknál jó de nagyobb munkánál szörnyü , ezért szükséges egy elektródás trsfó is hogy legyen igyaz nem ebből élek de ha kell valamit csinálni akkor van egy nagy hegesztő is aminél nem azt kell várni hogy mikor hül le , és ezért gondoltam azt hogy ugy alakitanám át hogy co nak is lehesen használni de elektródávan is változatlanul lehessen vele dolgozni , persze csak ha lehetséges lenne
Valamit áldozzál fel ... én pld. a tecsósgazdaságos TS-220 -as hegesztő trafómat szétszedtem azaz letekertem a szekunder 33 menet alu drótot és rézzel megtekercseltem plazmavágónak a faxxa Hetrámat meg inkább megtartottam elektródásnak ...(eleinte nem így gondoltam ). Amit ma szétbuheráltam az egy régi hibás Hetra volt - olyan típusú tekercsekkel mint a tiéd csak még megcsapolásokkal működött a szabályozása .
Próbára ha hozzáférhető a két szekundertekercs középpontja,azt használnám egyik kivezetésnek a CO2 hez,a két véget két diódával duó kapcsolásban másiknak... :yes: meg a kondi,-40000mikroF, meg a fojtótekercs... A tekercselést nem kell megbontani... :no:
Inkább térj vissza a nagy trafódhoz és ha ráférnek a menetek tekercseld meg azt magadnak .
Milyen és mennyí rezed van? Mert ha 3 szál huzalt összefogva tekered meg a primert és a szekundert akkor már jó lesz a trafód . A csévéd milyen ? Egy oszlopos vagy 2 oszlopos ?
Sajnos anyi rezem nincs hogy azt megtekerjem , csak akkor ha a nagy hetrából alakitom át és az azon lévő rezet teszem fel , amugy kétoszloposra készült de most hogy igy belegondoltam a dolgokba , és ha mégis a hetrárol lessz leszedve a drót akkor egyoszlopra tekerem fel
Kár szétbarmolni a hetrát szerintem.
Próbáld ki hogy hogy viselkedik kihuzott és betolt sönttel co ként hátha elfogadható lesz az eredmény. Esetleg elé kötheted a primer szabályzódat is.
Csatlakozom az előttem szólóhoz! Tökéletes lesz! Próbáld meg!
Kár szétszedni! Leiszt Jani
Kipróbáltam a hetrát és a sönt kivétele után lehetett is vele hegeszteni ami , bár azt megemlítem hogy 42 V váltófeszt mértem a kimeneten és egyenirányítás után meg csak 37 volt körül volt a fesz ez a 37 V hegesztés közben leesik egy olyan 25-27 V ra , egy db 08 as lemezen próbáltam ki és azt csak nagyon óvatosan lehet vele hegeszteni igy szabályzás nélkül mert átégeti , fojtótrafót nem tetem rá és úgy próbáltam fojtó trafóval nem fogott ívet
öszeraktam a primer oldali szabályzóval és ugy még rosszabb a helyzet , csak 5 v al vetem viszább a szekunder oldali feszt és már nem is fogott ívet hanem csak egymésra pakolta a leolvasztott drótot , nameg ami még problémásabb hogy a hegesztés közben a fesz 9v ra is leesett.
Azért már alakul!
Na szóval próbakor ne pont ilyen finom munkához igazitsd a dolgokat . Heggesz inkább valami vastag anyagot zártszelvényt vagy szögvasat később ráérsz finomítani. A primer szabályzót elé kötötted? Azzal mit csinált? Vigyázz nagyon esik a feszültség folytóra elég neked most 10 menet is . A folytón neked most milyen huzal van csak nem 1 szál 3mm átmérőjű? Tekerj a testkábelből vagy 10 menetet egy vasra ez lehet bármi akár tömör vas is csak a keresztmeszete közelítsen a trafód keresztmetszetéhez. Megyek lemérem a feszt az enyémen üzem közben valószínű ott a hiba hogy nagyon esik a feszültség.
Fojtótrafót nem tettem rá mivel ígyis leesik a feszültség, nameg fojtótrafóval nem is lehet ívet fogni vele.
Oké na akkor próbáld azt hogy tekersz rá még pár menetet a trafóra hogy az üresjárási fesz mégnagyobb legyen hátha nem tud akkor annyira leesni a fesz .
Más ötletem nincs. Mértem neked az én gépemen ez egy günde márkájú barkácsgép. 1.fokozat üresjárásban 29V hegesztés közben13-20V 2. 33V 15-22V 3. 36V 16-24V 4. 40V 18-26V 5. 44V 20-28V 6. 52V 23-30V Azt még hozzáteszem hogy ez pufferkondis gép és folytó is van benne .
Kszönöm az adatokat , akkor ugytünik körüldelül anyit esik a fesz neked amenyit a kondi növel rajta , de sajna ahoz hogy több menet legyen a trafón ahoz is szét kéne bontanom akkor meg már jobb lenne ha ujat csinálnék belőlle mert ehez os reményt nem füzök csináltam egy gyors vázlatot hogyan képzeltem el a dolgot , és várom a véleményeteket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |