Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   64 / 107
(#) Novak válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

446 MHz-en jó antennákkal a 24 km nevetve átlőhető, nem tudom miért olyan hihetetlen ez. Antenna és rálátás kérdése az egész.
A NOAA időjárás műholdakat 1000-1200 km-ről is tisztán lehet venni, sőt messzebbről is, pedig mindössze 5 W-tal adnak, 137 MHz-en...
És ez csak egy példa.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Ez igaz, de azt vegyük számításba, hogy a NOAA esetében nincsenek csillapító tereptárgyak, meg a légkörben is kevesebb utat tesznek meg a rádióhullámok.
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

"Antenna és rálátás kérdése az egész". Ezzel kb. erre utaltam. De az említett 24 km-es kapcsolat egy rész pl Balatonon keresztül volt, ott azért viszonylag kevés a tereptárgy, ezért is írtam, hogy abszolút hihető.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Így van, egyetértek mindenben, csak a műholdnál van egy előny, ami persze nem használható ki maradéktalanul, mert a műhold mozgó célpont.
(#) kendre256 válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

A Salgóvárról vagy 20 éve 250 mW-os kézirádióval (gumiantennával) csináltam összeköttetést a hármashatárhegyi 2 m-es átjátszón keresztül. Nem tudom hány kilométer, de háromszor is meglehet 24 km...
(#) szendi001 hozzászólása Nov 25, 2010 /

Nem szamit a teljesitmeny, szerintem. Magas pontok kozott, iranyitott antennaval a tobbszorose elerheto. Ezert vannak a viztornyokon is atjatszok.

Emlekeim szerint van egy csomo kis teljesitmenyu jelado (10 mWatt) 2metertol 3 centig is a Szlovenoknal es eszaki szomszedainknal: a terjedest a baconok meghallgatasaval lehet megbecsulni.

Nos a fentiek alapjan azt javaslom epitsunk 3 mW-os FM adot, es irany kirandulni
(#) HA3GX hozzászólása Nov 28, 2010 /

Sziasztok!

1mH-s tekercs elkészítése (műszeresek előnyben) milyen átmérőn, hány menet kb?
Köszi.
(#) gaben62 válasza Novak hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Én is tudom hogy a műholdak igen kis teljesítménnyel adnak, több ezer km. távolságból, pl.Astra 2B.36ezer km.ről néhányszor 10W-al egész europát lefedi ellátja, több száz tv.adó műsorával.
Nem erről van szó, hanem a földi PMR.rádiókról,446MHz-en ha jól tudom még mindig keskeny sávú Fm. modulációt használnak,ezen készülékek.
Ez sem garancia a stabil összeköttetésre.
Én is csináltam olyan jeladót ami 50-60mW-al, eladott 3,5km.re 166MHz-en párás időben az emeleti szobából, kisméretű drótantennával.
A rádiózás rádiós vételtechnika sokoldalú dolog, van mikor egy érzékeny vevő aranyat ér, van amikor ez sem segít,pl nagyvárosi mobil körülmények között.
Az nem nagy dolog, hogy valaki felmegy egy több száz méteres dombra, vagy magas víztoronyra, és ki tesz egy a sávra méretezett antennát, és 1W-al elad 20-30km.re, összeköttetést hoz létre valakivel.
Városi sűrűn lakott, házakkal magas lakótömbökkel beépített területen, sokkal nehezebb az összeköttetés, kézi rádióval sétálva, vagy autóból próbálkozva.
500mW nem sokra megy 1-3-4km.re max.tud kapcsolatot létesíteni, a kisugárzott jel elnyelődése, visszaverődése miatt.
(#) szendi001 válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szia!

Beirtam a csoda programomba:
Rovidhullamra FT50/43-as toroidra 52 menet, 0,2-es drottal. De lehet tekerni mehsejt szeruen kb 300 menetet egy D10-15 mm es rura is.
100 meter atmeron egy menet is kb 1 mH

Jo lenne tuni mire kellene, hangfrekire mas javaslatom lenne.

73! Joe 1DLX
(#) HA3GX válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szia!

Egy 3 tranzisztoros fm adó 2 tekercséről van szó.
(#) HA3GX válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Sziasztok!

Igazad van, elírtam. Előfordul. Köszönöm a javítást!

Skero:
Nem én építettem. Egy Technika készülékről van szó, ami 8 csatornát és 8*38 CTCSS-t tud. Szóval teljesen szabvány, gyári antennával használom.

Gaben62:
Az egy dolog, hogy 446Mhz-en szerinted nem lehet 24km, de hogy 144Mhz-en? Garantálom neked jó antennával, 500mW teljesítménnyel ha még nem is jó a pozícióm (nem gödöráradatban), akkor is a 20km lazán megvan 2m-en. Optikai rálátással meg ennek az 5x-e is ötöd ennyi teljesítménnyel simán kivitelezhető. (100mW al az egész! Balaton környékét végig tudom rádiózni, függően az időjárástól és a város zajaitól.)
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Itt lenne a tekercs meretezo program, ha valakinek segit a konstrukciok meretezeseben:Bővebben: Link
(#) gaben62 válasza HA3GX hozzászólására (») Nov 30, 2010 /

A 20km. Balaton partján, valami nyugis helyen jó antennával 500mW, 2m.sávon teljesen rendben van.
Ez reális dolog, már 25évvel ezelőtt volt ilyen kézi rádióval.
Na de olcsó kézi PMR-el, gagyi antennájával, ami sokszor csak egy néhány menetes drót, összetekerve, nagyvárosban ez nem jön össze, csak pár km.re.
Az megint más hogy valaki, készít méretezett antennát és kiteszi az erkélyre 2-3ik emeleten lakik, a másik vevővel pedig elméleti rálátás van, akkor több is összejöhet.
De ez az elméleti rálátás, gyakorlatban ritkán van meg, ezért nincs értelme,20-25km.ket írogatni, akik árulják üzletek sosem állítanak ilyent.
Hu milyen ügyesek vagyunk, mindenki vegyen PMR-t bárhol működik, korlátlanul.
(#) e-sporadic válasza e-sporadic hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Sziasztok!
A saját káromból tanulva, kérek mindenkit aki ezt a kapcsolást készíti el és fémdobozba kívánja rakni az adót, figyeljen arra, hogy mivel a BC640 és BC557-es tranzisztorok PNP-k, a fémház a PLUSZ tápra kerül!

Sajnos én egy napi munka után jöttem rá arra.
Egy korábbi hozzászólásomban írtam, hogy egy BC547-es és BC557-es tranyó helyettesíthető egymással ez sem igaz, mivel az utóbbi PNP kivitelű.
(#) e-sporadic hozzászólása Dec 5, 2010 /

A Kapcsolás

szoszci.jpg

(#) kadarist válasza e-sporadic hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szia!
Most már csak az a kérdés, hogy miért kell ezt a kapcsolást PNP tranzisztorokkal megépíteni.
(#) e-sporadic válasza kadarist hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Anno ez volt talán az első honlap ami beugrott, ha a témában keresgéltem az interneten. Azóta csináltam belőle jópárat, csak tranyocserét nem tudok, mert próbapanelra építkeztem. :no:

Bővebben: Link
(#) Apipi hozzászólása Dec 6, 2010 /

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni,hogy ez az adó kb milyen távolságig jó?

előre is köszi a segítséget!
Bővebben: Link
(#) Novak válasza Apipi hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Egy jó antennával legfeljebb párszáz métert tud lefedni. Nyílt területen, szabad rálátással, átlagos vevővel legfeljebb 500 méter.
(#) e-sporadic válasza Apipi hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Szia! Szép darab, az ára is jó, ennek töredékéért lehet kapni ezzel teljesen azonos minőségű fm transmittert.
Valószínű a kialakított RF kimenet és az árnyékdoboz miatt drágább jóval a "sdzivargyújtós" fm transmittereknél.
Mindenképp egy jó alap a továbbépítkezéshez
(#) gaben62 válasza Apipi hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Szép darab, megéri az árát szerintem, még akkor is ha csak 30mW-ot tud kiadni.
Főleg ha azt nézzük egy kisméretű esztétikus műanyag doboz is 2000ft-nál kezdődik, ez fém tartósabb lehet.
Az adó modulátorával hangminőségével, nem lehet gond, otthoni használatra kiváló,mint azt fórumokon olvastam.
(#) PICer hozzászólása Dec 23, 2010 /

Üdv, építettem egy oszcillátort 2N2219-el és nem értem, hogy az UBE0-ja miért 2,52V 5,12V DC-ről használva?
(#) kadarist válasza PICer hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Most az a baj, hogy letörik 2,5V-on a tranzisztor B-E diódája? Mert az UBE0 azt jelenti.
(#) PICer hozzászólása Dec 23, 2010 /

Úgy tudom, az UBE0 a tranyó nyitó fesz-e munkapontban.

A nyitó fesz. nem 0,6-0,7V-nak kellene hogy legyen?
Én 2,5V-ot mértem
(#) kadarist válasza PICer hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Ott egy sima szilíciumdiódát fogsz találni nyitóirányban, ha a multimétered diódavizsgálójával nézed. Erre az adatlapok külön nem szoktak kitérni. Az U(V)EB0 a záróirányú letörési feszültség adja meg. Az adatlap választ ad a fogalmi kérdésekre, a VEB0(UEB0)-ra is: Bővebben: Link
(#) PICer hozzászólása Dec 29, 2010 /

Üdv!

Mitől van a következő jelenség és hogyan lehet kiküszöbölni?

Ha az FM adómra balun trafót teszek, akkor a TV-t és rádiót is zavarja?
(#) kormoran hozzászólása Dec 29, 2010 /

Sziasztok!
Holnap fogom elkezdeni ezt az adót összerakni, annyi kérdésem lenne, hogy a 38 kHz-es kristályt ki lehet hagyni úgy, hogy egy darab drótot forrasztok be a helyére, vagy egyáltalán ne rakjak oda semmit? (Tudom hogy így nem lesz sztereó az adás, csak még azt nem sikerült beszereznem hozzá, ha működik majd az adó akkor persze rendelek majd kristályt is.)
(#) gg630504 válasza kormoran hozzászólására (») Dec 29, 2010 / 1

Idézet:
„Ha a kvarcot nem ültetjük be...”

Nem írja, hogy rövidzárral kellene helyettesíteni.
(#) Novak válasza kormoran hozzászólására (») Dec 29, 2010 / 1

Egyszerűen hagyd üresen a helyét. Ha nincs az áramkörben a kvarc, akkor monó, ha beforrasztod utólag, akkor sztereó lesz. Rövidzár nem kell a helyére!
(#) kormoran hozzászólása Dec 30, 2010 /

Köszi!
Elkezdtem összerakni, de a kapcsrajzon kicsit zsúfolva van pár felirat, az R9 és az R10 ellenállásnál elakadtam. Az R9 a 10kOhm-os, az R10 pedig a 47kOhm-os? A képen bejelöltem, az úgy jó?
Következő: »»   64 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem