Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
mekkora feszről? pufferelve? Mennyit tekertél a magra?
Kb18V/8A, pufferelve (10000uF) és ez eredeti tekercseket használtam. A sorkimenő modern típusú (split)
Az alap freki kb 7-8kHz (az ív nyújtásakor felment 11-12kHz-re). Valamint http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/e0/e02440d7b8331e13d27c9...fd.jpg egy kacsolás. Érdekesék: Sőt, ha PNP tranyót szeretnél használni, két dolgot kell tenned. 1. cseréld meg a polaritást 2. fordítsd meg az ellenállásokat.
Idézet: „Igazából a vas keresztmetszet csak 400 mm2 körül lehet.” Az lehet,én csak a 30mm átmérőből következtettem... Idézet: „Viszont elmondás szerint annak idején elég nagy szikrákat lehetett vele előállítani. Olyan 5 cm körülieket.” Gondolom te is tisztában vagy azzal,hogy az ívhossznak nem sok köze van a leadott feszültséghez.Nem tudom egy ekkora tekercsnél az 5cm mennyire számít nagynak mint ívhossz,mert mondjuk én az előzőleg linkelt szekunderemmel,30cm-es ívet is tudtam húzni 20kV mellett,igaz hálózatról ment,és a primerköri áramfelvétel sem volt valami kicsi. Idézet: „Ez a rúd vasmag miért nem jó? Mint mondtam, ezzel korábban már egész jól működött. ” Zárt vasmaggal kipróbáltad már? Ha nem,próbáld ki,és meglátod a különbséget.A nyitott vasaknak nagyon kicsi az induktivitásuk,mivel a mágneses erővonalak itt gyakorlatilag a levegőn keresztül záródnak,ezért a szórási tényező is hatalmas.Ezek inkább impulzus üzemben,meg kisteljesítményű nagy frekis tekercseknél használatosak,ahol a szórási tényező viszonylag elhanyagolható dolognak számít.
Szia!
Esetleg próbáld felcserélni a primer tekercs (vagy a v.cs tekercs) pólusait helyenként... Üdv!
Úgy értem az 5 cm-es szikrát, hogy olyan távolságról ütött át. Azt én is tapasztaltam, hogy 2 kV-al is lehet bazi nagy ívet húzni, de gyakorlatilag össze kell érinteni az elektródákat. Na ennél a trafónál az átütés történt kb. 5 cm-ről, ami ha nem is 100 kV-os feszültséget feltételez, de 50-60 kV valószínűleg volt ott.
Zárt vasmaggal nem próbáltuk, mert a tekercs elég nagy méretű. Nem is tudom, hogy lehetne ehhez zárt vasmagot készíteni.
Idézet: „Na ennél a trafónál az átütés történt kb. 5 cm-ről, ami ha nem is 100 kV-os feszültséget feltételez, de 50-60 kV valószínűleg volt ott” Tegnap csináltam egy villard sokszorozót, és 60kV 10 centit ütött át. 5 centis átütés, az 35kV körül lehet, semmi esetre sem több. Bővebben: Link
Idézet: „Nem is tudom, hogy lehetne ehhez zárt vasmagot készíteni.” Miért is ne lehetne.Amúgy meg megerősíteném én is Collector állítását,ugyanis a munkahelyemen egy nagyfesz laboratóriumban van egy 55kV-os mérőberendezés,és arra lettem figyelmes,hogy ez a feszültségszint csúcsos szikraközben képes akár 9-10 cm-t is átütni levegőben.
Feszültségmérőt nem nehéz készíteni. Lomexbe lehet kapni HV ellenállásokat, 1Gohmot össze kell építeni, és 100uA-es panelműszerrel 100kV-ig lehet mérni, az ellenállásokat meg gyantával ki kell önteni.
120kV átvisz 30 centit majdnem. Idézet: „120kV átvisz 30 centit majdnem.” Egy picit nekem is furcsa ez,mert ideális esetben 21kV/cm a levegő elfogadott átütési szilárdsága,extrém esetben meg talán ennek a fele.Ezzel szemben a tapasztalatok azt mutatják,hogy valahogyan exponenciálisan aránylik az átütési szilárdság a feszültséghez képest.Most akkor hogy is van ez?
Sziasztok!
Egy extrém kérdésem lenne sorkimenövel kapcsolatban. Menyire szereti a sorkimenö ,ha a nagyfesz végét VIZ-be rakom? Akkor is huz ivet? Hány percig birja ?
Ha hideg fúziós kísérleteket szeretnél végrehajtani, akkor lehet hogy sikerülni fog. Valószínű hogy ív jön létre.
Hogy meddig bírja? Na az jó kérdés. Még én sem próbáltam ki, de szerintem a nagy fesz és víz nem puszipajtások.
Hát a fúzió már csak ilyen, hogy belenyomsz egy sorkimenőt a víz alá, és voilá, már jönnek is a neutronok..
Desztillált vízbe, vagy csapvízbe? Csapvíz=rövidzár, ha a desztillált víz nagyon tiszta, az alatt esetleg apró, 0,5mm-es szikrákat tudsz csinálni vele.
Jó, akkor megnézem (neten) hogy mi az a hideg fúzió.
Hi!
Akkor jó.Megépitem ,de csak ujfajta sorkimenöm van FAT30011.
Ó, akkor először kérlek nézd meg ezt.
Ha van platinád, palládiumod, nehézvized, és egy csipetnyi LiOD(litium-oxid-deuterid)-t, akkor semmi akadálya. Üdv. ALFA
Nem néztél utána elég gondosan, hidegfúzió nem létezik.
O bocsánat.Engem nem a hidegfuzio érdekel ,hanem a plazma iv.
Arra lettem volna kiváncsi ,hogy ioncsrélt,v (ddh2o)desztilált vizben egy sorkimenönek van e ivhuzása, és vajon mekkora. Vagyon tényleg 10kv/cm ? Más aki kisérletezet vele MOT-trafot használt.De nekem Nem kell Akkora teljesitményfelvétel.
Feltételezem hogy még ioncserélt vízben sem fog ívet húzni.
Semmilyen vízben nem fog ívet húzni. Az ív csak gázokban alakul ki.
Szia!
Tehát azt mondod ,hogy nem fog ivet huzni? Akkor a Hidrogén az micsoda ,ha nem gáz? A vizben van elég böven.(mellékesen én már láttam egy ilyen kisérletet élöben és bizony van iv. Finomitani szeretnék a szerkezeten ,mert 5db MOT -trafo van hozzá.Elég nagy az áramfelvétele néha a 64 amperes bizti is elszált.
Akkor nem figyeltél elég jól. Ha egyszer már felbontotta a vizet (amihez jóval nagyobb áram kell, nem pár mA) akkor már nem vízről beszélünk, hanem hidrogénről és oxigénről. Vízben nem tudsz ívet húzni, amit láttál azok apró szikrakisülések voltak, amit bármilyen szigetelőanyagban elő lehet idézni (és semmi köze bármilyen ívhez).
5 mottal nem mész semmire, ide MW-ok kellenének, hogy te létrehozz egy 5000 fokos plazmát a vízben. Másfelől pedig nézd meg, hogy mit jelent az, hogy ív.
Hy!
Jobb, ha inkább nem kísérelsz meg ívet húzni víz alatt. Különben van más érdekes dolog amit nagyfesszel lehet csinálni. Apropó, a hidrogén egy nagyon veszélyes gáz, pláne a oxigén is van a közelben, na meg a egy szikra. De két gáz égésekor víz keletkezik, valamint a világegyetem legtisztább anyag-energia-anyag átalakulása. Amúgy a MOT-ra térve ne csodálkozz ha letolja a bisztit, Okai: 1. egyszerre csak két MOT-ot lehet egy fázisra rakni. 2. ballaszt tekercs használata kötelestő 3. két MOT-t csak fázishelyesen szabad párhuzamosan kötni 4. na nem akarok hogy kinyiffanjanak, akkor ne játssz velük sokat. 5. Van MOT-st topik, szóval nem kell ujjat nyitni. Az itt fent irtak OFF csak felvilágosításnak van itt.
Hi!
Vissza a sorkimenöhöz... müködni fog a sorkimenö ,ha nem tesztelgetem a lábakat,hogy melyik melyiknek a kivezetése ,hanem ,van még 3mm hely a ferritmagon oda feltekertem a primert?
Hali!
Na tehát összeraktam egy kapcsolást Bővebben: Link BU208-at használtam meg se nyikkant. A táp 17Voltos volt 10000µF párhuzamosan összekötögetett pufferkondival.Ellenállásnak 220 és 44 ohmosat használtam (1-2 Wattosak). Szerintetek mi lehet a baja?
Hali! Próbáld meg a visszacsatoló tekercs kivezetéseit felcserélni.
Mindkettő 5-5 menet ez lehet a baj?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |