Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Lenne egy gyors kérdésem, 3v kellene a fényképező gépembe, és arra gondoltam, hogy lm317-tel oldanám meg. Ez rendben van és gyorsan összedobtam a kapcsrajzot próba nyákon de nem akar működni.
Kiszámoltam kalkulátorral és 240 helyett 1k-t raktam be és a poti helyére is 1k. Please ![]() ![]() ![]()
A 240 Ohm-ot nem célszerű megváltoztatni! Az ellenállásokat nem lehet csak úgy kedvünk szerint változtatni. Célszerű a gyári ajánlást követni. Ha 220-at vagy 270-et raksz be, az még nem baj, de 4x-es érték már sok.
A másik hiba a lábak összekeverése lehet. A harmadik, pedig a bemenő táp esetleges hibás megoldása.
Az LM317 esetében a leggyakoribb hiba, hogy ugyanazzal a bekötéssel ültetik be, mint a 78XX sorozatot, pedig más a 220-as tok kiosztása. Az adatlap segít.
Ha az ellenállások értékét is az adatlap "Typical Applications" szakaszában lévő képlettel számoltad, akkor nem lesz baj.
A 240ohm gyári ajánlás, a beállításhoz a potenciométerként jelölt ellenállást kell jól megválasztani!
Az egyik legfontosabb infó kimaradt... Mennyi a bemenő feszültség? Nem lehet hogy túl alacsony? 5V-ról már nem biztos, hogy menni fog.
Sziasztok!
Szeretném ajánlani ezt a kapcsolást, már egyszer megépítettem és most fogok egy kis tápot csinálni belőle, alig bonyolúltabb mint az alapkapcsolás, de van benne áramkorlát, egy kapcsolóval akár többféle korlátot is létre lehet hozni, labortáp helyett kezdők számára nagyon egyszerű és olcsó kis kapcsolás. Bővebben: Link
Köszönöm szépen. Egy kicsit "szórakoztam" vele és sikerült igaz nem 240 ohmmal hanem 330-al a lábkiosztással már volt bajom, de most odafigyeltem
![]()
Sziasztok! Ha jól tudom az LM317-es 1.5A tud. Nem lehetne egy tranzisztorral rá segíteni hogy több ampert tudjon? PL: BD245C Ehhez a kapcsoláshoz kéne a tranzisztor! Előre is köszi!
Szia!
Egy felturbózott 317: Bővebben: Link
Hali!
Lenne egy kérdésem.Megcsináltam ezt a kis kapcsolást.De tegnap egy kis teljesítményű motort tettem rá és 0-14 ig szabályoztam.Utána tettem rá egy modell motort (vastagabb tekercses) de az csak kb 5000-es fordulattól felfelé lehetett szabályozni.Nem volt 0 volt.Aztán a kismotort visszatéve ismét 0-14-ig pörgettem.Aztán csináltam neki egy panelt ráraktam a cuccokat.De most megint az a baj hogy 24 v-os trafóval hajtom és a kimeneten potméter állás függvényében 19-39 voltig megy a feszültség.És bármit cserélek kisebbre vagy nagyobbra a végeredmény ugyanaz. Üdv!
24V-os trafórol 39V-os feszültség? Nem fura kicsit? Valami nem jó valahol!
Üdv! Lehetséges a 39V-os feszültség, kis teljesítményű trafóknál lehet az üresjárati feszültség 26.7V, 24V helyett. Csak a 40V körüli feszültség már káros ezeknek a stabilizátor IC-knek az egészségére.
valószinű szerintem is az üresjárati feszültség. terheld meg állandóan a kimenetés pár mA-ral pl egy 1K/5W ellenállással a trafó kimenetét, talán segít.
Na de szerintetek mi lehet a gond?Miért nem megy le a feszültség 1 volt környékére? Megpróbálom erősebb trafóval (52 volt váltóban) hátha .......... De persze 30-35 voltnál többet nem adok az IC-nek.
Üdv!
Üdv! Én először is ellenőrizném az IC bekötését, utána pedig az állapotát. Lehetséges, hogy meghibásodott a túlfeszültségtől.
Átfogalmazom az előző hsz-t.Lehet szabályozni csak nem 1 v-tól,hanem sokkal fentebbről indul.
Akkor ott valami nem jó, csak azt tudom mondani, mint az előző hsz-ben.
Na azt hiszem feladom.Ismét megcsináltam de most csak próbapanelen.
Adjust-->240 ohm ellenállás,kimenet felé-->4,7 K poti-->negatív ág. Kimenet-->10 uf 35 V pozitív ág-->kondi negatív negatívra kötve. Bemenet-->1 uf 35 V pozitív ág-->kondi negatív negatívra kötve. 1 uf kondi negatív,poti,10 uf kondi negatív -->negatívra kötve. Valami furcsaság van.Igaz előzőleg rosszul volt kötve az IC de most a helyes bekötéssel új alkatrészekkel (utolsó darabok) ugyan az a gond,annyi különbséggel hogy most 11,2 volt feszültségtől indul a szabályzás egészen 39 voltig.Vélemény??Mit rontottam el?Valakinek nincs nyákterve?Mert sem az eagle sem a tina pro nem ismeri sem az lm317 és sem az lm350-et.
Nyáktervként használhatsz sima TO220-as tokozást is. Esetleg a weboldaláról tölts le hozzá libraryt.
Eagle-ben a v-reg könyvtárban megtalálható az LM317 mindenféle tokozásban. Kereséshez ilyenkor ajánlom a *317* formát.
Nos, akkor még egyszer: meg kell mérni a Graetz utáni puffer kondenzátoron (ami legalább 1000uF) a feszültséget, ne legyen rajta az IC sem. Ennek 40V alatt kell lennie, ha több, tegyél egy kb 1K ellenállást a pufferrel párhuzamosan. Ha sikerült 40V alá levinni az IC 1-es lábát kösd testre, a 3-as lábra kösd rá a puffer feszültséget, a 2-es láb és a test közé tegyél 100 Ohm terhelést és mérd meg a rajta lévő feszültséget. Amennyiben ez nem 1.2V közelében van bátran eldobhatod az IC-t, ha kb annyi, akkor lehet folytatni a kapcsolási rajz szerint. Az IC lábkiosztása TO220-as tokra vonatkozik, úgy, hogy az írás felfelé van.
Sziasztok! Bár nem vagyok elektrotechnikus, de szoktam barkácsolni, amihez kisebb nagyobb feszültségek kellenek. Ahogy néztem itt a lapot, ihletet kaptam, és építettem gyorsan egy légszerelt lm338-as tápot. minden szépen működik, csak ugyebár kis feszültségen nagy áramnál melegszik, és leszabályoz. Most egy 24 V-os trafórol megy, viszont van egy 2x12,5 V-os trafóm. Az lenne a kérdésem, hogy mi lenne, ha kis feszültséghez (10-12V), csak a trafó felét használnám, hogy ne fűtse a szobát. Csináltam egy rajzot. Csak azért kérdezem, mert mindenhol 20 Volt feletti trafókat látok a kapcsi rajzokon.
Menne kisebb feszről is? Remélem elég amatőr volt a kérdés. Előre is köszönöm a választ!
Szia!
Ezt így kell csinálni, nincs mit hozzáfűzni.
Köszönöm a gyors választ! Akkor tehát érdemes nekiállni kiszerelni, és átforrasztgatni.
Már csak az érdekelne, hogy egy intel 478-ra való aluminium borda passzívan elég-e neki? Csak ilyenem van most, meg chipset bordák p-3ra de azokat kicsinek találtam.
Ha szeretnéd bonyolítani, akkor tudok adni olyan rajzot, ami ezt az átkapcsolást elvégzi automatikusan, a kimeneti feszültség függvényében. (Én is így csináltam nemrég egy disszipatív tápot.)
Hogy elég-e a borda, az attól függ, hogy mekkora teljesítményt kell elfűtened. Ha kis áramokkal használod, akkor valószínűleg elég lesz. Nagy bajt nem tudsz csinálni, mert a hővédelme megóvja az IC-t. Hogy minél jobb legyen a hőcsatolás használj hővezető pasztát és ha nem okoz problémát, akkor ne tegyál alá csillámot. Milyen tokozású az LM338-ad? (Lehet, hogy csak TO-3-as tokozásban van?)
To-220-as tokozású. kb olyan 30 watt a max amit el kell fűtenie. Max 3A-og terelném, bár adatlap szerint 5-ig lehetne. De mivel átkapcsolható a trafó, nem nagyon esne rajta 10-12 Voltnál több. A borda közepére fúrtam egy M3-as menetű lyukat, és pasztával egy az egyben felcsavaroztam rá az ic-t, majd ezt az egészet szigetelő gyűrűkkel felszereltem a doboz hátsó felére kívülre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |