Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Jó lesz ez még valamire (újrahasznosítás)
Lapozás: OK   14 / 27
(#) Action2K válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 14, 2011 /
 
Zoli barátom már ajánlott.
(#) Swedhart hozzászólása Jan 19, 2011 /
 
Hali valakinek volna ötlete erre a léptetö relé felhasznállására? Egyépként ujj omron gyártmány és 24v dc feszültségü és 50 db van ötleteket elöre is köszi Tamás.
(#) SALáta válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Hangerőszabályzó? Azaz potméter helyett.
(#) Action2K válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Tud visszafelé is léptetni? Bár ezt kétlem. Mert csak akkor jó "potinak".
(#) Swedhart válasza Action2K hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Hali csak az oramutato járásával ellentétesen szemböl nézve lép elöre mindég eggyet.
(#) Action2K válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Reklámvilágítás programjához, terepasztal világítás-közlekedési lámpák programjához... Igazából programkapcsolónak. Vagy elektromos rulettnek. Véletlenül nem épp annyi állása van? vagy bármilyen elektromos szerencsekeréknek.
(#) Swedhart válasza Action2K hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Én valami haznos dologra gondoltam ledes reklám világitás futofény vagy ilyesmi 25 állást számoltam rajta és szerintem 12vdc röl is megy de nem biztos majd kiprobállom.Egyépként sok ilyesmi alkatrészem van szivesen adok de már elözöekben irtam erröl .
(#) Gafly válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
EHET 3.0 tombola ajándék
Mellesleg nem viccnek gondoltam...
(#) Swedhart válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Ha valakinek kel 1-1 darab megoldhato Csak egy meghajto ütemadot kell csinálni hozzá és kész a futofény szerintem.
(#) Swedhart hozzászólása Jan 21, 2011 /
 
Hali van folyadék kristály kijelzöm 8db ,ezekhez hogy lehet olcson meghajo áramkört késziteni?
(#) vilmosd válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Hali
A karakteres LCD az inteligens eszkoz, a tobbi sima passziv kijelzo. A karakteres LCD-t meg lehet hajtani PC parallel portrol, PIC-rol, AVR-rol, vagy mas programozhato eszkozrol. A sima 7 szegmensest, pedig pl CD 4543 LCD meghajtorol, vagy ICL7106 fesz mero IC-rol.
(#) Swedhart válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Azt hogy tudom megnézni? Egyépként adok belőlle ha kell valakinek.
(#) Swedhart válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Valami rajzot hol lehet találni?
(#) vilmosd válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Hali
A karakteres LCD-k altalaban szabvany bekotesuek, 14-16 labas egy vagy ket tuskesoros elrendezesuek. Ezekhez millio kapcsolas letezik, ha itt szetnezel, itt is talasz az LCD-s topikokban. Vezerlesre is, de attol fugg hogyan akarod hasznalni. A PIC-es temakban is vannak, valamint a projektok kozott. Homero, feszmero, ora, DCF77 ora, kombinalt muszerek, LC mero. A skala szeles, mert a karaktereseken szabvany szoveget lehet kiiratni. A simakat esetleg a 7106-7107 topikokban, de szukseg lenne a bekotesukre. Talan ki lehet silabizalni, a femezest, es ez alapjan csinalni valami bekotesi rajzot. Utana mar konnyebb eldonteni mire jo.
(#) Swedhart válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Én egyszerü fesz méröt gondoltam ill,fordulat méröt ami szintén feszültség mérés alapján müködik.
(#) vilmosd válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Hali
Egyszeru feszmerot a sima LCD es 7106 segitsegevel lehet osszeutni. A masikkal is, de szukseges hozza valami uC.
(#) bmajor válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Amelyiknek a hátulján van NYÁK, rá tudod kötni a géped printerportjára, közvetlenül. Bővebben: Link
(#) Swedhart válasza bmajor hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Hmm érdekes valahogy ezt usb re meglehet oldani? Én gépemen csak az van.
(#) interferi válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Szia.
Léteznek usb- párhuzamos port adapterek ki kel probálni azzal.
(#) Swedhart hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Hali ismét akadt a kezembe egy két hasznos alkatrész elsöként egy sorellenállás ami 2k2,1k8,6k8 értéküek ezeket mire lehet használlni?Ja ha kell valakinek adok is belölle 1000db van összesen.Akkor van ilyen aluminium bordás ellenállásom 68om-os mire jo? Erröl a bronzkefe tartorol nem tudja valaki mihez jo? Ja és vanegy ilyen léptetö motorom hogy lehet egyszerüen meghajtani? Elöre is köszi Tamás
(#) interferi válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Hali.
A léptetö motornak ha jo látom legalább öt lába van(vagy hat) ez alapján unipoláris. A mellékelt képen van egy kis kapcsolás amivel ki lehet probálni a klock lábra kötöt pl ne555 tel felépitett astabilal lehet folyamatos forgásra birni a motort (de ha a közös lábhoz képest jo sorrendbe rakod a másik négyet manuálisan is megy)
(#) Swedhart válasza interferi hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Kösz kiprobállom üdv Tamás
(#) jocokacska hozzászólása Feb 6, 2011 /
 
Sziasztok!
Elég sok háztartási és ipari gép kerül a kezembe amikben különféle elektronikák vannak. Ezeket szétszedésre kapom vagy szerzem. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek mit érdemes ezekből kiforrasztani, úgy hogy az anyagilag is megérje? Úgy vettem észre, bár az ellenállás nem drága, de mégis jó újrahasznosítani. Az elektrolit kondenzátorral már kétségeim vannak, mert ugye azok idővel tönkremennek, kiszáradnak. Van más alkatrész is, amit csupán az idő tesz tönkre? Mi szerint érdemes csoportosítani a tranzisztorokat és IC-ket? És a tranzisztorokon kívül az egyéb háromlábú félvezetőket mi alapján lehetne jól kategorizálni?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Üdv.: Jocó!
(#) Swedhart válasza jocokacska hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Hali szerintem ic tranzisztor dioda tejjesitményellenállás trafo ugyanis ezek drágák és sürün kellenek.
(#) borvendeg válasza jocokacska hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Hello!
Az ellenállást nem érdemes kiszedni mert le van vágva a lába.
A félvezetőket én úgy szedem szét hogy tokozás--->FET vagy tranyó--->N-es vagy P-s--->áram, feszültség
Ic-kel nem foglalkozom.
(#) jocokacska hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok!
Látom ti értitek mire gondolok. Mellesleg nem csak az ellenállásnak, hanem gyakorlatilag mindennek le van vágva a lába. Azt, hogy fet vagy tranyó és N-s vagy P-s csak típuszám és adatlap alapján lehet meghatározni?
(#) Swedhart válasza jocokacska hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Én ha nem tudom egy ic röl vagy tranyorol mit tud beirom a -googli-ba az tutira tudja mire jo.
(#) Doncso válasza jocokacska hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Ez így elég szubjektív dolog szerintem, van barátom, aki semmit nem tartogat, mindent megvesz ha épít, én meg pont olyan vagyok, hogy mindent elteszek, és ha építek, szinte sosem kell megvennem semmit. Azért az jó érzéssel tölt el. Nem csak elektronikai alkatrészekre gondolok, kisebb lemezek, egyéb apróbb dolgok, mindíg jól jönnek.
(#) jocokacska válasza Doncso hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Szia!
Én is azok felé húzok inkább, akik gyakorlatilag mindent eltesznek, ami még valamikor használható lehet. Leírnád részletesen, hogy te mi szerint raktározol? Ellenállásnál és kondenzátornál nincs szükség erre, mert ott elég kézenfekvő. Viszont, diódák, IC-k és egyéb félvezetők esetén, már rengeteg szempont lehet.
Válaszodat köszönöm!
(#) Doncso válasza jocokacska hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Kicsit túloztam, azért nem mindent teszek el, mert akkor hamar betelne az így is kevés helyem. Szóval törekszem az apróbb, és a minél hasznosabb , használatosabb dolgokat elraktározni. Szóval egy Noname monitor héját bontás után nem teszem el, hogy hátha egyszer majd pont ilyenem lesz, és be lesz törve a háza, na akkor majd ez jó lesz, de még a képcsövét sem, a panelt, illetve a réz tekercset kibontom, a panelt vagy elteszem a "bontó" dobozomba, ez esetbe ha van szabadidőm akkor abból bontogatok előre, vagy azonnal felkoncolom, kiforrasztom amit jónak látok, kondik, teljesítmény ellenállások, bordák, biztik, esetleg félvezetőkből azokat, amik általánosak, (pl TV-t néha javítok, így sorvég tranyó, vagy kapcsoló fet jöhet, BD, BC tranyó, stb) de az ilyen ritka, sosem használatos dolgokat nem kell raktározni, sokszor fáj a szivem kidobni, de ha mindent eltennék, akkor nem férnék el, illetve elég kicsi a valószínűsége, hogy egy 100éves mikroprocesszorra lesz szükségem, ha mégis nagyon kellene akkor veszek 100Ft-ért a vaterán. (tárolja csak más ) Szóval lényegébe azt nézem, hogy mennyire univerzális e egy alkatrész, ha az kell, ha nem, tehát spéci vagy nem mindennap használatos akkor néha elteszem, de a tendencia azt mutatja, hogy ezek mindig csak gyűlnek és előbb utóbb az éves lomtalanításkor kiesnek. A kis lemezeket, "építőkéket" elteszem, ezek nem foglalnak sok helyet, és sok helyre fel tudom használni. Szóval én inkább a használható kacatokat gyűjtöm, az általános alkatrészeket, ami kopó, fogyó árú, felesleges, sosem használt dolgokat nincs értelme gyűjtögetni. Ott van például a TTL-IC-k, régen gyűjtöttem őket, mondom egyszer nekiállok, kiforrasztgatom őket, rendszerezem, készítek egy nyilvántartást, így ha kell bármilyen IC, akkor csak megnyitom a rendszert, és tudom, hogy van e, mennyi van belőle, mire jó, stb, na, ebből az lett, hogy ott tároltam sokáig a padláson a rengeteg TTL-panelt, gondolván, ha kell akkor felmegyek, keresek ami kell és kiszedem, na aztán egyszer építettem valamit, amihez pont TTL-kellet, na szerinted nekiálltam keresgélni? Elugrottam a közeli elektronikai boltba, aztán megvettem az újat 100Ft-ért, na ekkor döbbentem rá, hogy ez se kell nekem, ha egy évbe egyszer kell TTL akkor megveszem, azért a 100Ft-ért nincs értelme heteket dolgozni kiforrasztással, rendszerzéssel, stb stb, viszont az, hogy az ellenállásaimat rendszereztem, E-24-es sorozatba vannak a kondik , ellenállások, az nagyon jó, ha építek, tudom hova kell nyúlni, ha bontok, ott a kezembe, szintén csak beejtem a helyére. A tranyókat majd ki kell valamit találnom, most csak úgy vannak, hogy BD, BC, TIP, 2SA, 2SC stb, szóval így vannak ömlesztve kezdőbetű szerint válogatva, bár így is megtaláltam ha kellett valami. A fólia, kerámia kondik, E24 szerint válogatva, az elkók is 2200µF ig. E felett ömlesztve, ezzel nem szokott gond lenni, a nagyobb feszültségű kondik is jók így 200v tól felfelé 350v ig majd 350v-400v ig, és felfelé, ez így jó.
Egyébként én megfogadtam azt, hogy ha jön bontásra valami, akkor azonnal fel kell dolgozni, mert ha nem, akkor csak pakolgatod, kerülgeted, majd jön újabb áru, akkor még több lesz a cucc, és előbb utóbb káosz fellegvára lehet a műhelyed. De a legfontosabb az, hogy mindig, mindennek legyen saját helye! Ez nagyon fontos, ha van helye, akkor pilanatok alatt rendet lehet csinálni, ha nincs, akkor csak a gyömöszölés, egymás tetejére pakolgatás van, meg leborítás ha kell valami, érted . Rend a lelke mindennek. (Szerintem)
Következő: »»   14 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem