Fórum témák
» Több friss téma |
Ráadásul örökös darab. Amit a vákuumcsőről nem lehet elmondani.
A csúcs formáját ez is nyáron hozza. A hatásfok különbséget pedig nagyobb felülettel ki lehet egyenlíteni.
Ez nem így van.
A vákuumcsöves szórt fényben is dolgozik
Miért? A vákuum cső átlag élettartama 10 év. A rézlemez szerintem 100 évig és elvan.
A síkkollektor is, csak rosszabb hatásfokkal.
Egyszer jó lenne látni egy pontos számítást, hogy valójában mikorra térül meg egy ilyen beruházás. Bár, aki ezzel foglalkozik, az biztosan tudja, hogy sosem...Viszont nagyon jó hobbi.
Miből áll a vákuumcsöves kollektor?
Egy duplafalú boroszilikát üvegcsőből, absorver ami a síkkollektornál is van és egy rézcső darabból. A hőgyűjtő is rézcsőből van. Mi mehet itt tönkre ha nem törik el mechanikusan a vákuumcsövet. Sokkal nagyobb a különbség a sík és vákuumcsöves kollektor között mint gondolnád. Üdv. Jani
Szia !
Számoljunk. 1 m3 gázban 9,4 KWh energiának kell lennie. 1 m3 gáz 130 Ft. tehát 13,83 Ft. 1 KWh energia ha 100 %-os kazánhatásfokkal számolunk, ilyen nincs, számoljunk 90 %-ossal, 15,37 Ft./ KWh energia. Egy harminccsöves tud kb. közel 2.000 KWh-át évente ami mai gázáron számítva 30.740 Magyar Euró azaz-Mogyoró. Ez így még hibádzik, hiszen kell hozzá csőrendszer, szigetelés, puffertartáy, keringető, tágulási tartáy és vezérlés. Csak hogy az előbb említett eszközök nem csak egy kollektort tudnak levezényelni, tehát a költségük osztva a kollektor számaival. Üdv. Jani
"A helyesen megtervezett és kivitelezett napkollektor rendszer - ami nem is túlságosan bonyolult - megtérülési ideje jelenleg 3-7 év közé tehető.
Pontosabban, minél nagyobb egy rendszer a megtérülési ideje annál rövidebb. Ha figyelembe vesszük az állami támogatás lehetőségét is továbbá az energiahordozók (gáz, kőolaj) árainak folyamatos emelkedését, a megtérülési idő még jobban csökken, mindinkább alkalmassá válik a családi házak, magán panziók, szállodák, éttermek és uszodák használati meleg vizének az előállítására, fűtésük rásegítésére, medencék vizének melegítésére."
Hát, ez minden, csak nem egy pontos számítás... még reklámanyagnak sem jó.
És rögtön nem lesz olyan jó a hatásfoka...
Látom nem ismered a vákuumcsövest!
Dupla üveg között van a vákuum ami le van forrasztva, nem tud elszökni a vákuum, ha nem törik el az üveg.
Itt egy másik kolléga hozzászólása.Bővebben: Link
De, egész jól ismerem, annak ellenére, hogy te ezt feltételezed. Mégis mi alapján?
Az, hogy le van forrasztva, nem sokat jelent... A hőszigetelő, dupla üvegre is azt mondják, hogy nem ereszti az argont... de egy idő múlva kiszivárog belőle. Semmi sem tökéletes... Egyébként én most tételezzem fel azt, hogy nem tudod mi az a vákuum? Különben nem írtál volna le olyat, hogy "...nem tud elszökni a vákuum, ...".
Te Jani ne "kilowattozzunk". Nálunk a főzésre és a meleg vízre átlagosan 40m3 gáz fogy havonta, ez kb 5-6000Ft, az az éves szinten 60-70 ezer forint! hogy jön ehhez az egymillió forintos kollektor? Aminek van még így is elektromos fogyasztása, és átlagosan (éves szinten) 50%-os szinten termeli meg a használati meleg vizet.Ezen az áron sosem térül meg az ára, és még nem is beszéltünk arról, hogy az estlegesen meglévő (de nincs) egymilliót beteszem a bankba, és a kamatai tovább csökkentik a meleg víz előállítás költségeit! Ha meg nincs ennyi pénzem és hitelt veszek fel akkor...... , szerintem ezt nem is kell részletezni! Itt csak az önérzete lesz jobb az embernek, hogy tett valamit a környezetéért! De viszont ha rendesen (feltételek nélkül) támogatná az állam-mint több uniós országban- ezt a beruházást akkor már lenne értelme vele foglalkozni.
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy egy padlófűtés keveröszelepet szeretnék vezérelni egy léptetö motorral ami egy PT ellenálással érzékel és az lenne a lényege hogy az álltalam beállított hömérsékletet produkálja mint kimenö hömérséklet. Ez ráadásul valahogy ugy hogy hütés és fütés egy váltokapcsoloval megoldva. Esetleg ha belefér akkor egy LCD vagy szegmens kijelzö is jo lenne. Tudom ohgy hasonlo már van csak arra gondoltam hogy ha házilag megoldom akkor sok mást is meg tudok oldani. Ja egy fontos dolog valami egyszerü legyen mert nem vagyok valami forraszto büvész csak riasztot tudok szerelni
Sziasztok! A szakértő véleményeteket kérem.
Vettem egy házat amiben a padlófűtés a mellékelt kép szerint van megoldva. A hőcserélőbe belépő két felső vezeték a kazánkör, az alsó kettő a padlófűtésé. A kazánkörröl lecsatlakozik egy kicsit feljebb a radiátoros fűtés csöve is. A padlófűtés kb 80 nm-re van beépítve és a köre egy 10 lapos hőcserélőn kapja a kazánból a vizet. Semmilyen termosztát, keverőszelep nincs csak minden, a hőcserélőbe be/kilépő csövön egy kék egyszerű nyitó-záró szelep. Arra gondoltam, ha nem akarom, hogy a padlófűtésre rámenjen a kazán 70 fokos vize akkor a kazánból a hőcserélőbe menő és visszamenő ágon a szelepekkel addig csökkentem az átfolyó víz mennnyiségét amíg az már nem tudja kb 40 fokosnál jobban felmelegíteni a hőcserélőn keresztül a padlófűtés körének vizét. Ezt látom a padlófűtés bemenő ágán elhelyezett hőmérőn. A kazán egy Vaillant, a padlófűtés külön szivattyúja pedig állandóan megy majd, legalábbis ezt mondta a szakszervizes, hogy ez a jó mert így folyamatosan keringeti a meleg vizet. Laikusként úgy gondolom, így nagyjából beállíthatom 35-45 C-ra a hőfokot mert a kevés 70 fokos víz nem tudja túlmelegíteni a gyorsabban folyó padlófűtés vizét és az esetleges megnövekedett nyomás sem nyomhatja szét a csöveket mert a radiátoros fűtés is menni fog és oda elmegy a többi 70 fokos víz a kazánból. Vagy ez így túl egyszerű??? A segítséget előre is köszönöm.
Szia ezt amit küldtél nem mond sokat.
Épületgépész vagyok. 1 aki ezt a rendszert szerelte le kéne vágni a kezét 2 a kazánszerelö egy barbár nem szerelö mert baromság amit mondott, fog müködni de szabályzásra nem jó 3 az elzárok nem szabályzok hanem elzárok vagy kinyitod vagy elzárod Ha szeretnéd hogy müködjön akkor egy keveröszelep vagy legalább egy termosztatikus radszelep és egy bypass ágra lenne szükség illetve egy kis vezérlés (2 termosztát, zonaszelep). Ha további segitséget szeretnél szolj pestmegyében vagyok szivesen segitek itt a környéken. Azért küldjél légyszives egy nagyobb képet ahol látom az egész rendszert ha jol vettem ki akkor ez egy válalkozoi ház amit olcson és nem szakszerüen épitettek illetve nem a vevö pénztárcájának kimélöje. A kazán milyen tipusu pontosan??
Ja és 80 nm-re 10lemezes höcserélő is eléggé kicsinek van méretezve de az hagyán mert a vezeték is csak 18 mikor ekkora rendszerhez már illene egy 22 legalább de ezt csak akkor tudom pontosan megmondani ha teljes képet látok addig csak tapogatozok illetve jo lenne tudni a szivattyu méretét
Ez a minimum plusz kell ide még egy biztonságiszelep meg egy tágulásitartály
Sziasztok! A családi házunk fűtése kombinált kialakítású, padló és radiátoros fűtés. Minden helyiségben van padlófűtés, és néhányban ez kiegészül radiátorral is. A kazán visszatérő ágán van az első szivattyú. A kazánból előremenő vezeték ketté van ágaztatva. Egyik vezeték a radiátoros osztóhoz megy, a másik pedig egy keverőszelep közbeiktatásáva (az előremenő vezetékből) megy a padlófűtési osztóhoz. A keverőszelep 1-6 osztású, és a 3 és 4 érték közé van állítva. A keverőszelep után ezen az ágon van a második szivattyú. Az osztóktól pedig minden helyiség külön körre van kötve mind a padló, mind pedig a radiátoros rendszerben. Itt érkezek el lassan a gondomhoz: ami pedig az, hogy a radiátorok mindig hidegek. Pontosabban a fűtés beindulása esetén a radiátorok sarka kicsit langyossá válik, de ez néhány perc múlva megszűnik, és utána folyamatosan hideg. A probléma megoldására kipróbáltam azt, hogy a padlófűtési vezeték keringető szivattyúját kihúztam a konnektorból, és akkor természetesen fűtöttek a radiátorok is. De ha ez a szivattyú megy, akkor radiátoros fűtés nincs. Pedig ez a szivattyú a legalacsonyabb fokozatra van állítva. A keverőszelep képét mellékelem és egy hasonló esetet már olvastam itt a fórumon ott azt vetették fel többen, hogy a keverőszelep van fordítva bekötve. Valaki be tudná rajzolni a helyes bekötését ennek a szelepnek?
Megköszönném a segítős és építő jellegű hozzászolásokat! Szép estét.
Szia nem tiszta a höközpont de ha jol értem akkor van egy szivattyu ami a kazán elött van a másik meg a padlofütésnél. Ha jol értelmezem akkor totál rosz helyen vannak a szivattyuk ugyanis csak akkor fog megfordulni a radiátoros köröd ha a keveröszelep rövidrezárja a padlokört. De mivel a padlo lassu ezért nagyon késön történik ez meg addigra már felfüttöd a lakást. Az lenne az elsö kérdés hogy van e höcserélö, illetve a legegyszerübb ha tudnál küldeni egy fotot a höközpontrol? Talán akkor jobban tudnék segiteni. Sajnos már sok elcseszett rendszerrel találkoztam az évek folyamán.
Probáld meg hogy mi történi ha a padlofütésszivattyut kikapcsolod, kikötöd vagy valami uton modon megálitod a keringtetést
Szia!
Először is köszönöm a gyors választ és a segítő szándékot. A kérdésedre válaszolván hőcserélő nincs a rendszerben, csupán a fentebb említett keverő szelep. Már az imént is írni akartam de valamiért a lemaradt, ha a szívattyút csak egy kis időre is megállítom szinte azonnal 1-2 perc múlva már melegek is a radiátorok... A fényképezőm sajnos most nincs itthon de ahogy alkalmam lesz csinálni fogok képet a rendszerről, vagy ha délután időm engedi akkor rajzolok egyet. Addig is még egyszer köszönöm a választ. Szép napot!
Szia igy ezek szerint több lehetöséged van
1 elektronika ami nem engedi egyszerre a padlot és a radiátort fütteni (ez végsö megoldás) 2 két darab strömax szelep és azzal tudod zsabályozni az áramlást és akkor nem fogja a padlo elszivni a meleget 3 höcserélö beépítése (igazábol ez lenne a tuti) A 2.-3. verziohoz is kell egy kis vezérlés de ez is függ a kazántol is Ha van elképzelésed tudok segiteni rajzal vagy esetleg szerelásben is
Itt van két példa de csak nagyvonalakban
|
Bejelentkezés
Hirdetés |