Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   52 / 153
(#) MaTe193 hozzászólása Jan 30, 2011 /

Üdvözletem!
Az interneten kismillió kapcsolás kering detektoros rádiókról.Mármost,nem tudom melyik működik,melyik nem.Éppen ezért fordulok Hozzátok! Tudom hogyan épül fel egy detektoros,főként a tekercshez keresnék adatokat.(hány menet,hány menetenként legyen leágazás stb.)De,ha esetleg bevált kapcsolást tudnátok ajánlani,megköszönném.Remélem tudtok segíteni.
Köszönettel:Máté.
U.I.:A Kossuthot szeretném venni,a detektorom OA1160-as dióda.
(#) Gafly hozzászólása Jan 30, 2011 /

Urak, tudja valaki fejből hogy 1 cm hány pF?
Én már elfelejtettem
(#) MaTe193 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Azt tudom,hogy 1pF=0,9cm.
(#) gg630504 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

1 cm = 1.112650056053618432174089964848e-12 F ~~ 1.1 pF. Körülbelül. Valami fénysebesség a négyzetenre emlékszem.
(#) gg630504 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

(#) gkari válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Töltsd le:Makai:"Kis rádiókészülékek építése..."c.-t innen(elektronika mappából), ha elkészíted, biztos siker.
(#) MaTe193 válasza gkari hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Köszönöm,átolvastam.Meg is tetszett egy egyszerű kapcsolás(48.oldalon).Ahogy elnézem ez egy átlagkapcsolás.Egyik fórumtársunk(hatvanasjocó) honlapján láttam hasonlót,csak annál nem volt leágazás az antennához.Melyik lenne a jobb?Valószínüleg sikerül szereznem 4000Ohm-os fülhallgatót.
(#) Abukodonozo válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Szia!

A nagyimpedanciás füles helyett használhatsz impedanciaillesztő trafót is, amivel a normál fülesedet is tudod majd illeszteni.
(#) puporka.fulop válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Ez http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=1312025&pid=387576 pedig piezo ( kell vele párhuzamos ellenállás ).
(#) hatvanasjocó válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Ha erre gondoltál akkor a tekercs mellett láthatod az A1,A2,A3 pontokat. Oda megy az antenna vagylagosan.
(#) MaTe193 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Köszönöm a válaszokat!
Abukodonozo:Azt olvastam,hogy gazdaságtalan a trafó,mert hangerőcsökkenést okozhat.
hatvanasjocó:Nem erre,hanem a Nr.1.-esre gondoltam.Jut eszembe:akkor ennél,amit linkeltél, az F1;F2-be megy a dióda másik vége?Te melyikkel voltál leginkább megelégedve?Lehet,hogy ezt választom,de a nagy átmérő hátrány számomra,nem tudom mi legyen a csévetest.[OFF]Vagy nem is kell,hanem csak úgy levegőben egymásra tekerem,aztán 'összevarrom' őket?
(#) puporka.fulop válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Légmagos tekercsnél van egy optimális hossz/átmérő ( l/d ) arány. http://users.atw.hu/rk78a/kn/b024.gif
(#) Abukodonozo válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Idézet:
„Azt olvastam, hogy gazdaságtalan a trafó, mert hangerőcsökkenést okozhat.”

Ez így ebben a formában nem feltétlenül igaz! A legpontosabb illesztéseknél is van minimális hangerőcsökkenés de ez tényleg csak nagyon pocsék illesztéseknél válik zavaróvá. Arról nem is beszélve, hogy sokszor egy mezei hálozati trafó is el tudja látni ezt a feladatot; példának okáért: az én detektorosomban is ez van. A primerem több kiloohmos, a szekunderem meg csak pár ohmos, így elég jól tudtam illeszteni az alacsony impedenciás fülesemet.
(#) hatvanasjocó válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 31, 2011 / 1

A dugasztápok kis méretű hálózati trafói kellően magas impedanciásak, így alkalmasak a 150 ohm körüli alacsony ellenállású fejhallgatókhoz.
(#) hatvanasjocó válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Nr.1. nem feltétlen a legjobb választás a relatív kis tekercsátmérő miatt. Azt a külső tekercs csatlakoztatás lehetősége miatt csináltam. A Nr.6. tekercse nem csévetestre készült, Megfelelő átmérőjű műanyag dobozra tekertem majd fonallal kötegbe rögzítettem.Ezután a lehúztam a műanyag dobozról. A tekercset így csak a kivezetései tartják. Mint láthatod a dióda egyik fele a fejhallgatóhoz a másik pedig a lengő zsinórral a 6 kivezetés közül bárhova csatlakoztatható . Az antenna és a dióda variálható csatlakozásával meg lehet találni a kompromisszumot a legjobb hangerő és a szelektivitás között.
(#) Abukodonozo válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Így van, és ilyen kisellenállású fülest már könnyebb beszerezni.
(#) MaTe193 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Köszönöm a válaszokat!
Amit ma sikerült összehoznom:500pF-os kettesforgó;2000pF-os tömbkondi;ca.20m pamutszigetelésű 0,5mm-es rézhuzal;OA1160 és OA1150 detektornak illetve nagyimpedanciás füles.Ahogy nézegettem a rajzokat,megtetszett még a 'Nr.2.'-es.Gyakorlatilag ez is olyan,mint a Nr.6.-os,nem?Apropó,ez utóbbinál,a tekercs adatainál mit jelent az,hogy 'CuZ 2x pamut huzal'?Az antennának legalább milyen hosszúnak kell lennie?A kosárfonásos technikánál mi tartja össze a tekercset?
Előre is köszönöm:Máté.
[OFF]U.I.:Elnézést a sok kérdésért,de e téren még tudatlan vagyok!

Igen, lényegében olyan de kapcsolóval oldottam meg az antennacsatolást és másik kapcsolóval a dióda csatolását.
Cu= réz
Z= zománc szigetelés plusz 2x pamut szigetelés
Ha vidéki portán laksz akkor min. 20 méter de ha lehetőség van rá akkor 40-50 m is lehet. Minél hosszabb annál jobb. Gondolom a honlapomon vagy másutt utánaolvastál az antennakészítésnek? A sablonon a szükséges menetszám elérése után kicsi feljebb húzod a tekercset és a rádió belsőrajzán jelölt helyeken (ahol kereszteződnek a huzalok) fonalat átfűzve megkötjük (minden keresztezésnél) ezután már széthullás veszélye nélkül lehúzhatod a tekercset a sablon pálcáiról. Ezután a keresztezéseknél pálmafix v. pillanatragasztóval vékonyan végigkenjük. Ha sablont készítesz akkor mindig páratlan számú pálcát használj és a lehető legsimább anyagokat, hogy a tekercs lehúzásakor a pamut szigetelés ne sérüljön. Én szétbontott rossz CD lejátszókból nyertem ki a sima acél pálcákat (átmérő 3 mm)

Köszönöm,így már érthető!
Sajna(?) városi vagyok,így nincs lehetőségem hosszabb antenna kifeszítésére(Max. az erkély két fala között).Van valami más megoldás?0,3mm-es huzal viszont van 2xpamutszigeteléssel.A Nr.6.-hoz jó a 0,5-ös 1x-es pamut?(Még nem szeretnék sablont készíteni,mert még gyűjtenem kell a CD olvasókat ) .Az előlaphoz való textílbakelitet honnan tudod beszerezni?(Maradt régebbről?)

Városi környezetben néha megfelel az esőcsatorna antennának és a vízvezeték földelésnek. 0.5 1x pamut megfelel. Sablont 70-es szegekkel is meg lehet oldani: a keményfa lapba átmenő furatokba ragasztod a szegeket, előtte alaposan átcsiszolod finom csiszolópapírral. Biztos lesz e HE oldalon aki tud segíteni. Méretet adsz privátban és lehet, hogy én is tudok megfelelőt adni.

Az a helyzet,hogy panelban lakom,így még esőcsatorna sincs.Olvastam könyvekben ún. keretantennáról.Ez nem lenne megfelelő?
Máté.
(#) puporka.fulop válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Úgy ( így ) tűnik. HA5JA
(#) MaTe193 válasza puporka.fulop hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Köszönöm!
Viszont ez máris felvet egy problémát:Ugyebár ez egy keretantenna,két kivezetéssel.Mármost,a rajzot(mármint a hatvanasjocóét) meg szeretném tartani.Milyen módosításokat kellene eszközölnöm?
Máté.
U.I.:Játszottam a kalkulátorral:15*15-ös antennára 0,3-as huzalból 25 menettel 500pF-os forgóval 407kHz~4070kHz -ig lenne vétel.
(#) puporka.fulop válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Nem világos, melyik számolóval kísérleteztél. Azonkívül lehagytad a mértékegységeket is. | A számoló a teljes menetszámot fogja megadni. Egyszerűen a menetszámok arányát tartsd meg a megcsapolásokhoz ( pl. 15%, 30%, stb. ).
(#) MaTe193 válasza puporka.fulop hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Üdvözltem!
Bocsánat,hogy csak most írok,de nem voltam gépközelben!
Szóval:az oldal amit linkeltél,az linkel egy kalkulátor oldalra. 15*15cm-es a keret;0,3mm a huzlalátmérő,a többit meg odaírtam.Szóval lehetséges az,hogy a keretantenna egyik kivezetését csatlakoztatom csupán?(Persze,lehetséges,de működne-e?)
(#) puporka.fulop válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

150*150 mm nagyon kicsi. A keretantenna a rajta áthaladó mágneses erővonalakból nyeri az energiát. Tízszer ( keresztmetszetben százszor ) nagyobb, 1,5*1,5 méteresben gondolkodj. Van, aki szekrény hátára tekeri. Csak utána nehéz forgatni a szekrényt. +++ Egy vezetékkel úgy működik, mint a fázisceruza Van ott másik vezeték, nevezetesen a Föld, amihez a rezgőkör és a fejhallgató is kapacitívan csatlakozik. Ez az elrendezés bő teret hagy a kísérletezésnek ( így mondják szépen a megbízhatatlant ). Megjegyzem, a kapcsolás közepe ( 1 nF - 2*OA - 1 nF ) kísértetiesen hasonlít egy feszültségkétszerezős nagyfrekvenciás mérőfejre.
(#) MaTe193 válasza puporka.fulop hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Köszönöm válaszod!
Nem teljen értem a fázisceruzás hasonlatot.Én szeretném megtartani hatvanasjoco rajzát.Esetleg még az erkély két fala között(2,5m) tudnék kifeszíteni huzalt(Zománcszigetelt csak 0,3mm-es átmérővel van).
Máté.
(#) puporka.fulop válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

A fázisceruzánál sincs végig vezetékes áramkör. Generátor - fázis - ceruza - kezed - te magad, mint kondenzátor fegyverzet - Föld, mint kondenzátor másik fegyverzet - generátor.
(#) hatvanasjocó válasza puporka.fulop hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Idézet:
„Megjegyzem, a kapcsolás közepe ( 1 nF - 2*OA - 1 nF ) kísértetiesen hasonlít egy feszültségkétszerezős nagyfrekvenciás mérőfejre.”

Mert az: feszültség kétszerező egyenirányítás, nagy impedanciás kimenet esetén jól hallható hangerő növekedés az eredmény. Jó ha nem egy vezetékkel, a szerencsére bízva hanem rendesen rezgőkörnek két vezetékkel kötjük be a keretantenna jelét.
(#) MaTe193 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Köszönöm,értem.
Vidéken van egy házunk,majd oda csinálok rendes antennát.Amíg itt városon vagyok,addig elegendő cca.12-15m antenna?Apropó,a 'családi' detektoroshoz már készen van a tekercs!
Máté.
Következő: »»   52 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem