Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   100 / 254
(#) Hp41C válasza frecsko hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Szia!

A DCF és az infra vevőnél maradjon a 10k, a kapcsolóknál jó a 4k7 is...
(#) frecsko válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

A PCF-nél? Ott is maradjon a 10k?
(#) Hp41C válasza frecsko hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Szerinem a rajzon 2K szerepel a PCF8583 -nél, de jó oda a 4k7 is...
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Szia! A múlt héten készítettem egy kis videót az óra menüjéről. Köszönet a szoftverért! :kalap:
(#) kisgeri hozzászólása Jan 21, 2011 /

Sziasztok! Akik a nagy órát akarják megépíteni nagy csövekkel, és kapcsoló üzemű nagyfesz táppal, azoknak az 555-el felépített kapcsolás nem lesz elég, mivel nem elegendő a teljesítménye. Az én órámhoz kb. 30mA áram kell a csövek meghajtására. Találtam egy nagyobb konvertert ezen az oldalon. Aki esetleg ezzel építené meg, minden infót megtalál róla, nyákterv is van eagle formátumban. Valamint átdolgoztam Sprint Layoutra is, ez van a csatolmányban. Pozíció feliratokat most nem tettem rá, úgyis látni a többi ábráról mindent.
(#) frecsko válasza sooty hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Nagyon Isten lett
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Szia kisgeri,
a "nagy óra-nagy cső" mondandódról jut eszembe, hogy Te építettél 5858-as mini ITT csövekkel...
Egy részben nixie-s titkos projectemhez szeretnék vásárolni ekkora csöveket. Találtam is az ebayen "sima" ITT 5853-asokat. Azért ezt kerestem mert építettem használt ilyennel egy single digit-es órát és nagyon bírja a folyamatos üzemmódot. Viszont annak 5853 L a neve. Nem lehet hogy az L long life-ot jelent és ezért bírja ennyire?
köszi!
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 23, 2011 / 1

Azt az órát időhiány miatt még mindig építem, de már belátható időn belül meg van. Nekem 5853 S verzió van, L-esről nem hallottam még. Az adatlapja itt van, de ebben sem esik szó róla. Viszont az ebben szereplők mind hosszú élettartamú csövek, szerintem az L nem arra vonatkozhat. Szóval szerintem nyugodtan vehetsz bármilyen 5853-ast, vagy 5870-est, nem lesz velük gond.
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Köszönöm :yes:
(#) Kicsa hozzászólása Jan 31, 2011 /

Sziasztok!
Az oldalon található PIC vezérlet nixie csöves óra c. cikkben szereplő leírás alapján szeretném kiszámolni a szükséges anódellenállásokat.
IN-12 típusú csöveim vannak,sajnos viszont nem tudok oroszul. Tudnátok segíteni az adatlap ismeretében?
1. oldal
2. oldal
A leírás alapján szükségem lenne az Uégési feszültségre illetve az Ifolyamatos áramra.

Illetve még egy kérdés : Miért kell 6-os szorzó a nevezőben?
Köszönöm szépen!
Kicsa
(#) sooty válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Üdv ! Nekem in-12b-vel már üzemel egy órám, abban 23K ohmos ellenállások vannak a Tom025 féle trafós táppal.In-12b-óra az előtérben látható

A képletben a 6-os szorzó a 6 db. cső miatt van, mert a multiplex vezérlés miatt hatodannyi ideig működik csak a cső és ezért impulzus szerűen nagyobb áramot küldünk át rajta. U égési 170V I folyamatos 2,5mA (lásd itt) , de nekem az azzal kiszámolt ellenállás értékkel úgy tűnt túl voltak hajtva a csövek ezért növeltem az ellenállás értékét.
(#) Kicsa válasza sooty hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Szia!
Köszönöm a gyors választ!
Nekem elvileg IN-12 A típus van,ha jól látom,a két típus csak a tizedespont létében különbözik.
Én külön tápot készítettem nekik,szabályozható...tehát akkor berakok én is ekörüli ellenállást.
Látom van gyakorlatod a nixie órákkal,ilyen magas feszültségeknél hogyan tudok megfelelő áramot mérni? Nem szeretném túlhajtani a csöveket én sem...sajnos még nem volt dolgom ilyen jellegű kijelzőkkel.
Köszönöm szépen!
Kicsa
(#) sooty válasza Kicsa hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Ha szabályozható a tápod, akkor lehet hogy kisebb feszültséggel és kisebb előtét ellenállással is beáll a megfelelő érték. A trafós táp aránylag nagy feszültséget ad le (240V a puffer) . Az áramot csak statikus kapcsolásnál mértem meg, egyszerű DVM-mel és utána csökkentettem a az ellenállást a hatodára. Az ajánlás szerint a tápfesznek legalább 200V-nak kell lennie az IN-12 cső esetében. Az előtét ellenállás kellően nagy wattszámú legyen (akár 2W-os is lehet).
(#) waterbird hozzászólása Feb 1, 2011 /

Sziasztok!
Én is Megcsináltam a vicsys által tervezett overkill órát.
Már voltam itt akkor úgy nézett ki megoldódott a probléma, de sajnos nem.
A gond tehát a következő lenne: folyton újra indul és 1234 -et jelez ki vagy még három tetszőleges csövet le is kapcsol. Gondolom valamilyen szűrési probléma lehet, de nem tudom hova és mit kellene beletenni, hogy működjön rendesen. Itt van két kép ahogy én átterveztem a panelokat. Z560M csövek vannak benne.
Köszi a segítséget!
(#) Hp41C válasza waterbird hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szia!

Így elhelyezve és huzalozva a C1, C2, C7 elveszti a funkcióját...

A 7805 kimenete és a föld közé kellene egy 100 nF kerámia kondenzátor, a 7805-hoz a lehető legközelebb beültetve (100nF SMD 1206 alulról a 2-3 lábakhoz), valamint egy 100µF elektrolit. A pic táp és föld lábai közé egy 100nF kerámia (100nF SMD 1206 alulról).

Az anód feszültségen levő vezetékek körül a szigetelés kicsi lesz, náhány év múlva már jelentős terhelés lesz az átszivárgó áram.
(#) waterbird válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szia!
Az általad hatástalannak írt alkatrészeket akkor vegyem ki, vagy ezek mellett tegyem bele amiket leírtál?
Az anód vezeték és a teleföd közötti távolságot növeljem meg? Miért vesztik el a funkciójukat?
(#) MolnarG válasza waterbird hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szvsz azért, mert az áram "nincs rákényszerítve", hogy a kondenzátoron átfolyjon, mert előtte elágazás van, és a kondi egy "zsákutca" végén van, az áramnak két irányba kellene folynia egyszerre ugyanazon a vezetőn, hogy a szűrőhatás is érvényesüljön (Remélem nem írtam nagy baromságot). Ne vedd ki őket, bajt nem okoznak. Ha már muszáj, hogy elágazzon a vezeték, akkor inkább a kondi után ágazzon el.
A szigetelőtávolságot vagy növeld meg, vagy eleve addig a részig már érjen el a polygon.
például
(#) MolnarG válasza MolnarG hozzászólására (») Feb 1, 2011 / 1

És persze tegyél oda kondit, ahova Hp41C mondta.
(#) Hp41C válasza waterbird hozzászólására (») Feb 1, 2011 / 1

Szia!

Idézet:
„The L78xx Series of fixed voltage regulators are designed with thermal overload protection
that shuts down the circuit when subjected to an excessive power overload condition,
internal short-circuit protection that limits the maximum current the circuit will pass, and
output transistor safe-area compensation that reduces the output short-circuit current as the
voltage across the pass transistor is increased. In many low current applications,
compensation capacitors are not required. However, it is recommended that the regulator
input be bypassed with capacitor if the regulator is connected to the power supply filter with
long lengths, or if the output load capacitance is large. An input bypass capacitor should be
selected to provide good high frequency characteristics to insure stable operation under all
load conditions. A 0.33 μF or larger tantalum, mylar or other capacitor having low internal
impedance at high frequencies should be chosen. The bypass capacitor should be mounted
with the shortest possible leads directly across the regulators input terminals.”

A fentiek szerint a 7805 akkor stabilizálható, ha a bemeneti és a kimeneti szűrőkondenzátorok a lehető legrövidebb kivezetésekkel és huzalozással vannak bekötve. Itt nem annyira az áramok útjával van a probléma, hanem a hozzávezetés induktivitásával. Az induktivitás ilyen hosszú vezetéknél a kondenzátor beéső ellenállásával soroan kapcsolódik, és pontosan a nagyfrekvenciás jelekre nem lesz jó a szűrés.

Ne vedd ki, hanem a 7805 2. és 3. lába és a pic 5. és 14. lába közé tegyél be egy-egy 100nF kerámia kondenzátort. Nézd meg, fut-e rendesen a program. Ha még mindig rosszul fut, akkor a 7805 2. és 3. lába közé még egy 47 - 100µF elektrolit/tantál kondenzátort is tegyél. Nézd meg, fut-e rendesen a program. Ha még mindig rosszul fut, akkor a bemenetére (1. és 2. közé) is tegyél egy 47 - 100µF elektrolit/tantál kondenzátort.

Mérd meg, hogy a 7805 1. lába és a föld között a feszültség nem megy 8V alá.

A C3 kapacitása kicsi lehet.. Még az a szerencse, hogy a táplálás egyenáramről történik. A C3 hozzávezetésén váltakozó áram esetén A nagyságú áramok is folyhatnak, a tápcsatlakozó melletti függőleges, vékony vezetéken feszültségesést okoznak. A következő rövid időben, amikor nincs töltőáram, ezen a vezetéken fordítva folyik az áram, fordított irányú feszültségesést okozva. A 7805 nem csak a kondenzátor feszültség változását érzékeli, hanem a vezetékdarabon jelentkező feszültslégeséssel nagyobb zavarjelet.
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Sziasztok!
Elindult az óra,nagyon tetszik! Azt vettem észre hogy nagyon picit,de mindegyik cső kijelzése 'remeg',olyan mintha alacsony lenne a frissítési frekvencia.
A puffer növelése segíthet ezen? Most 2.2 uF,van itthon egy 22 µF 450 V-os kondi.
Köszönöm szépen!
Kicsa
(#) sooty válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Melyik tápegységet használtad a vicsys féle dc-dc konvertereset? Lehet, hogy ahhoz túl nagyok az ellenállások amit a trafós változathoz javasoltam és azért látsz remegést, mert éppen csak beindulnak a csövek. Mennyi most a puffer feszültsége, terhelés alatt? Ilyennek kellene lennie a kijelzésnek: in-12b at work (az áttűnés ne tévesszen meg az csak az én órámban van) .
(#) Kicsa válasza sooty hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Igen azt a tápegységet használom.
A puffer feszültség állítható szépen,bőven 200 fölé tudok menni. Akadt egy kis gondom vele,módosítanom kellett az R5 értékét : megdupláztam és így simán fel tudok menni 250 Vig is akár. (cső nélkül teszteltem)
Egyébként nem tudtam kb 160 V fölé kergetni,nem tudom miért.
A potival kb 170 V a minimum,ahogy a rajzon szerepel,most 200 Vra lőttem be.
A remegés nagyon minimális,szinte észre sem lehet venni. Ha a feszt megemelem,akkor sem szűnik meg a jelenség.
vicsys azt mondta hogy a tekercs lesz a ludas,csak axiálissal működik rendesen : nekem ezzel szemben torroid van. Az 1A-es tekercs kb 5 perc után majdnem 70 fokos : találtam itthon kb 2x akkora huzalt mint ami abban volt : egy pc tápból kiberhelt kb 2x akkora torroid magra tekertem 'pár menetet',így lett egy 119 uH induktivitású tekercsem. (A gyári 100 uH-is mérés szerint ~ 110 uH). Ezt betéve,kb fél óra járatás után is 62 fok volt a maximum,amire beáll. Úgy érzem,üzemszerűen ezt tudná is tartani,a kis tekercs szerintem tovább emelkedne,akár 80-90 fokig is.
Az össz áramfelvétel 12 V-ról pedig csak maximum 250 mA. Nem értem,hogy fűthet a tekercs ennyire...
(#) sooty válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Nem tudom, lehet, hogy a tápfesz nem egyenletes, ezért látszik valami minimális interferencia a kijelzésnél. (Elég gyors ennél a multiplex frekvencia, szvsz. azt biztos nem lehetne látni) A melegedés nem túl jó jel, sajnos nálam három nagyrészt egyforma alkatrészekből felépített dc-dc konverter sem viselkedett ugyan úgy. Az egyiknél kellett egy kis hűtőborda a fet-re, és a tekercs is melegszik, a másik kettő meg alig langyos. Nekem akkor volt ilyen problémám, hogy nem ment fel a feszültség és melegedett minden, amikor a dióda nem volt megfelelő a kapcsoláshoz.
(#) waterbird válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Sziasztok!
Köszönöm neked és MolnarG-nek a segítséget a 2 100n-s kondi volt a megoldás. Most már csak a sávok közötti távolságot és a dobozolást kell kitalálnom.
Köszi még egyszer!
(#) Gery78 válasza sooty hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Az nem lehet, hogy a toroid magos induktivitás azért nem jó, mert azt zavarszűrésre szokták használni, és a toroid mag elnyeli a benne felgyűlő mágneses energiát, hiszen úgy szűr, hogy a zavarjeleket hővé alakítja. Természetesen itt nem zavarjelről van szó hanem energiatárolásról. A FET melegedésnél pedig nem lehet az, hogy a FET nem nyit ki eléggé, és a nagy átmeneti ellenállás miatt melegszik? Egy combos FET kinyitáshoz majdnem tápfeszre kell felhúzni a Gate-t. Vagy nem teljesen négyszögjel a működtető freki, és van színuszos összetevője is (Lassú felfutás/lefutás, tetőesés, aperiodikus berezgés stb.) ilyenek nem lehetnek?
(#) sooty válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Logikusnak tűnik, hogy amit a toroidról írtál az úgy van. (bár nekem az egyik helikális induktivitás is melegedett a 3 közül, pedig ugyanolyan fet és dióda van a kapcsolásban) Sajnos nincs olyan jó szkópom, amivel elemezni lehetne a jelalakokat a fet meghajtásánál
(#) Gery78 válasza sooty hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Alkalomadtán jó volna megvizsgálni ezt a kérdést, mert olvastam, hogy sok problémát okozott a FET és az induktivitás melegedése. Gondolkoztam ezen a problémán, szerintem ez állhat a háttérben. Kéne valakit keríteni aki rendelkezik egy jó szkóppal, sajnos nekem sincs, hogy meggyőződhessünk erről... Már akartam kérdezni, hogy nem volna jó, ha egy direkt erre a célra kifejlesztett IC-t használnánk? Mondjuk ezt ami a csatolmányban van, bár még ezt nem néztem át annyira. Lehet hogy ez, vagy egy hasonló jobb lenne mint az 555-ös, és kevesebb gond lenne az utánépítéssel.
(#) Kicsa válasza sooty hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Sziasztok!
Vettem tegnap egy másik fajta induktivitást,henger forma,fekvő kivitel. Ezt beépítve terhelés nélkül nem melegszik egyáltalán,viszont az R5 értékét dupláznom kellett így is. Anélkül ezzel a tekercsel sincs meg 140 V-nál több. Így viszont kb 140-250 között tudom szabályzoni a feszültséget. Viszont most a stabic melegszik...pedig a betáp most csak 12V 100 mA. (csövek nélkül)
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Ismét én!
A stabic melegedés nem probléma,kap hűtőbordát egy picikét és kész.
Most viszont már nem mennek a csövek sem...a táp ráadásánál semmit nem csinál,ahogy lekapcsolom,vilan egyet és kész. Mindegyik foglalatban ezt csinálja..a tápfeszültség megvan rendben. Mitől lehet ez szerintetek?
Köszönöm szépen
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Sziasztok! :hide:
A PIC eldobta magát,ez volt a hiba.
Az anódellenállásokon én 9.3 V feszültséget mérek,értékük 22 kOhm. Ha jól számolom,akkor ez 4.2 mA áramot jelent.
Adatlap szerint 2.5 mA,de multiplexelt üzemmód. Szerintetek maradhat ez az érték vagy ez nagyon sok? A puffer feszültség kb 200 V.
A remegés nem szűnt meg,nem a pufferrel van a gond : 22 µF-el is ilyen. Ahoz tudnám hasonlítani,mint mikor régi crt monitort néztek : ha a képernyőt nézitek,nem olyan zavaró. Ha 'mellénéztek',akkor látszódik a vibrálás. Szerintetek ez mitől lehet?Esetleges kiküszöbölés?
Köszönöm szépen!
Következő: »»   100 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem