Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   17 / 129
(#) gyulank válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 16, 2011 1 /

(#) Hodinka válasza gyulank hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Most nem tudom mit akarsz ezzel,mert az ESR értékét sem tudod addig megmérni az elkónak,amíg mondjuk egy másik elkó,vagy teszemazt egy átütött dióda,esetleg egy kis értékű ellenállás van vele párhuzamos kötésben a panelban.Ahhoz még mindig ki kell forrasztani a panelból.
(#) jenci2010 hozzászólása Jan 20, 2011 /

Syasztok

Nekem. Realm M.890G multiméterem van. Nagyon jol műkődik nincs is vele kűlőnős probléma. Csak észrevettem hogy zárlat kor nem csipog . Szét szedtem és levan szakadva a csipogo ami a hangot adja de nem találom hova forraszam vissza és googlet már átnéztem de nemtalálok hozzá kapcsolási rajzot.

Aki tudja legyen szives rakja fel de megkőszőném

űdv
(#) pluto hozzászólása Jan 20, 2011 /

Üdvözlet az Uraknak!
Nincs véletlenül valakinek leírása meg egy adatlapja egy METEX M-3630B multiméterről? Lehet hogy én vagyok extrém béna, de a neten egyszerűen nem találtam. Előre is köszi.
(#) Sanyiko hozzászólása Jan 24, 2011 /

Sziasztok!
Vettem egy DT9205A multimétert "hobbi" célra. Igaz nem sokat értek az elektronikához és az áramerősségekhez. Nekem csak arra kéne, hogy megnézzem, hogy egy-egy akkumulátorba mennyi erő van illetve, hogy már nyugodtan eldobható. Legyen ez kis tölthető akku vagy ami a kocsikba van.
Bővebben: Link
A két szélső dug aljzatba elhelyezem a ezetékeket majd V-re állítva megnézem, hogy hány Voltos az akksi, de észrevettem, hogy hiába van meg néha a 12V még a 12,5V is, akkor se indítja a kocsit, új akksi kell.

Mit érdemes megnézni még, hogy tudjam, hogy egy akksi rendben van és nem csak indítási próbával tudjam ellenőrizni?
Ezzel a műszerrel tudok Ah és EN mérni, mert ezen értékeke is fontosak egy akksinál. Esetleg tudtok olyan mérőműszert ajánlani a HEStore.hu-ról amivel olyan adatokat lehetne mérni (ha ez nem tudja DT9205A) amiből meg lehetne állapítani, hogy akkor minden adat renben van egy akksinál?
(#) Sanyiko válasza Sanyiko hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

A link lemaradt az előbb.
DT9205A
http://n1.vatera.hu/photos/ef/dd/62b_1_big.jpg
Bővebben: Link
(#) qvasz2 válasza Sanyiko hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ha üresjárásban mérsz egy akksit, az semmit sem jelent (sajnos). Terhelve többet tudnál meg. A terhelést az adott akksihoz kell igazítani.
(#) SzervízMacska válasza Sanyiko hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Szia. A multiméter - típustól függetlenül - nem a megfelelő műszer egy indítóakkumulátor állapotának vizsgálatához. Ezt terheléses vizsgálattal szokás megállapítani. A vizsgálat leghatékonyabban feltöltött akkunál, lehetőleg savsűrűség ellenőrzést követően végezhető. Elterjedt eszközei a különféle kivitelű
akkuteszterek és
terhelő villák
Tipikusan 100A nagyságrendű árammal terhelik az akkut rövid ideig, miközben a műszer a kapocsfeszültséget mutatja. A feszültségcsökkenésből lehet megállapítani a telep állapotát. Manapság léteznek már elérhető áron mikroprocesszor vezérlésű teszterek is, melyek az indítóáram megadását követően automatikusan végzik a mérési folyamatot.
(#) gyulank válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 31, 2011 1 /

Mindegy... de ha nincs, akkor nem kell kiforrasztani.
(#) Hodinka válasza gyulank hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Jól van na! Ezen ne balhézzunk össze. :peace:
(#) dog18 hozzászólása Feb 2, 2011 /

Sziasztok! Vettem egy multimétert, a pontos típusa: DT-830B. Az az igazság, hogy ennek elfogadható volt az ára, és úgy gondoltam, hogy nekem, mint kezdőnek megfelel. TV javításhoz kellett volna, én úgy gondoltam, hogy ez a készülék megfelelő lesz erre a célra, mivel a méréshatárok megfelelnek. A biztonság kedvéért, azonban megkérdeztem az egyik ismerősömet, (aki egyébként autóvillamossági szerelő) arról, hogy alkalmas-e ez a multiméter ilyen jellegű munkákhoz. Ő azt mondta, hogy nem ajánlaná, mivel nagyobb áramköri értékek mérésekor balesetveszélyes lehet. Én azonban kételkedek, mert, ha egyszer a készülék tud mérni akár 750V-ot is akkor valószínűnek tartom, hogy lehet vele mérni nyugodtan azokat az értékeket, amelyek fel vannak tüntetve rajta. Szerintetek használhatom TV szereléshez, vagy inkább ne tegyem?
(#) zolika60 válasza dog18 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szerintem hobbi célra teljesen jó. Természetesen arra figyelni kell milyen állásban mit mérsz.
(#) laszlokunstar válasza dog18 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Nekem is van több ilyen, magammal ezt viszem, ha elhagyom akkor nincs nagy károm.
A mérőkábelt cseréld le valami jobbra, amit adnak hozzá enyhén szólva kívánnivalót hagy maga után.
Ha jól emlékszem -a mérőkábel miatt- betiltották a forgalmazását.
Otthon ezt használom.
(#) Doszpot válasza dog18 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Jobb esetben a mérőzsinóron fel szokták tüntetni, hogy mekkora feszültségig használható.
A műszer 1000V-ig, egyenfeszültségen. A mérőzsinórt azért írom, mert elsősorban azt fogod, miközben a nagyfeszültségű részekhez nyúlsz, így annak a szigetelése fontos. A műszeré inkább azért érdekes, hogy ne menjen tönkre. (persze ez a szemlélet nagyon sarkított)
A TV-kben ott figyelhet 15kV, szóval tudni kell hogy hova szabad nyúlni, és hova nem. (a műszer elfüstölhet, a szerelő meghalhat, tehát egyáltalán nem mindegy hova téved a kezed.)
ui.: Leválasztótrafóról ne feledkezz meg!
(#) gyulank válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 2, 2011 3 /

Jól van. De ez a baj, hogy csak oltani tudtok, és igazam volt, hogy csak azért írtatok, hogy írjatok valamit... :szomoru1:
(#) san398 válasza dog18 hozzászólására (») Feb 2, 2011 / 1

Ez a műszer nem biztonságos, áramütés veszélyes.!!! Bővebben: Link
(#) Hodinka válasza gyulank hozzászólására (») Feb 2, 2011 2 /

Hjaaaj!!! Hát nehéz eset vagy ugye tudsz róla.Akkor csak azt tudom javasolni,hogy újra meg újra olvasd el a fentieket amiket írtam neked,és csak akkor írj vissza,ha már ott tartasz,hogy képes vagy értelmezni is a leírottakat...
(#) gyulank válasza Hodinka hozzászólására (») Feb 2, 2011 3 /

Mit írtál te? Leakadtál azon, hogy olyan nincs...
Úgy tűniok, hogy te nem vagy képes a kérdést értelmezni. Azt hittem, már világos, hogy ESR mérők léteznek. De úgy tűnik tévedtem...
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!
Nem akarok nagyon belefolyni, de kondenzátort (is) kiforrasztva érdemes méricskélni a zavaró körülmények miatt. Ezt Te is beláthatod. A tapasztaltabb szakikra érdemes hallgatni.
(#) BárányD hozzászólása Feb 3, 2011 /

Sziasztok!
Kérlek segítsetek nekem!
Most kezdtem el hobbi szinten foglalkozni az elektronikával. Nem szeretnék olyan hű de nagy összeg multiméterre költeni . A tescoban találtam egy akciósat :

! Bővebben: Link

Szerintetek ez jó lenne nekem ?
Köszönöm : Dávid
(#) Doszpot válasza BárányD hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia!
Kezdésnek megfelelő lehet. (én is hasonló kaliberű műszerrel kezdtem) Arra, hogy megtanuld használni, illetve addig amíg el nem döntöd, hogy mennyire akarsz belemélyedni az elektronikába, tökéletesen megfelelő.
(tudásra, meg kialakításra ezekre a műszerekre emlékeztet. szóval ez egy amolyan "ráncfelvarrásnak" tűnik. )
szerk:
Ha mód van rá, nézd meg jól, hogy milyen mérőzsinórt adnak hozzá. Vannak olyanok, amiknél nincs rendesen összedolgozva a tapintó-rész és a vezeték. (olcsóbb holmikra jellemző, azért mondom) Szóval ha nagyon hitványnak tűnik, nem nagyon kell erőltetni a vásárlást, ugyanis egy olcsó műszer + új mérőzsinór a vacak helyett már kitesz egy kicsit drágább, kicsit jobb műszert.
ezen a képen talán látszik, hogy mire gondolok. Az ilyen nálam kb fél évet bírt, átlagos használat mellett, aztán kiszakadt a vezeték a mérőcsúcsból.
(#) laszlokunstar válasza Doszpot hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Kis feszültségű mérésekre kezdetben megteszi, s valamin meg kell tanulni, hogy ha árammérő állásban mérünk feszültséget, akkor kicsalogathatjuk a füstöt a mérőműszerből. Ne a Fluke műszer legyen az.
Mivel azt a műszert pont a kábele miatt tiltották be, olyan érzésem van, hogy próbálnak megszabadulni a raktárkészlettől más néven, még mielőtt a hatóság ezt is betiltja.
Amúgy, meg ha elszakad a kábele, s a füstöt még nem sikerült kicsalogatni belőle, legfeljebb beépíted egy labortápba feszmérőként, esetleg áramerősségmérőként (csak egy ötlet az újrahasznosításra).
(#) forrasztgato hozzászólása Feb 4, 2011 /

Sziasztok! Erről a multiméterről mik a vélemények, mert még választhatok egy 70-ezres multimétert is, csak az adatgyűjtős és nem megy Linuxon? Megéri az árát, vagy csak humbug? UNIT UT60H
(#) qvasz2 válasza forrasztgato hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

És mennyi az az ár, amit megérjen, mert amúgy állat.
(#) forrasztgato válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Kb. 35 ezer forint! Egy napelemgyár igazgatója az apám, és mondta, hogy válasszak. (kb 120 szerszámból)
(#) suszitibi hozzászólása Feb 4, 2011 /

Sziasztok
Karácsonyra kaptam egy Maxvell mx304 műszert. Nagyon jó, ajánlom mindenkinek, aki ilyen árban keres . Óriási kijelző, szuper világítás. Végre tudok tekercseket is mérni, ez eddig nagyon hiányzott. Jó dolog, hogy a ki-be kapcsolás külön kapcsolóval történik, nem a tárcsával, ami így nem kopik állandóan. Az előző műszerem ezért halt meg, elkopott a tárcsa alatti fólia réteg.
(#) Jáger László válasza forrasztgato hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia! Nekem ilyen van. Hihetetlen pontos, nagyon meg vagyok elégedve vele, de sajnos nincs háttérvilágítása.
(#) IMi válasza forrasztgato hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia
Nézz azért szét jobban, mert ITT azért lényegesen olcsóbb.
Lásd még : EZT
(#) zolika60 válasza Jáger László hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Idézet:
„sajnos nincs háttérvilágítása.”

Az meg minek? Ki a fene mér sötétben? Ahhoz a mérőcsúcsok világítása is kéne.
(#) joetaylor válasza forrasztgato hozzászólására (») Feb 5, 2011 / 1

Ha van pénzed akkor egy Fluke/Extech/HP a jó választás. Nekem a minden nap használt asztalomon egy Fluke 867b van. Sajnos már csak használtan beszerezhető. Egy jó műszer nagyon sokáig üzemben tartható akár harminc éven keresztül is szolgálhat hiba nélkül.
Következő: »»   17 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem