Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Linak LA30

Témaindító: sato20, idő: Feb 5, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) sato20 hozzászólása Feb 5, 2011 /

Sziasztok!

Egy ismerősömnek van egy Linak LA30-as típusú szerkezete, ami tulajdonképpen egy két irányba forgó 12V-os villanymotorból áll, ami egy egy szárat mozgat le és fel. Sajnos az eredeti vezérlő nincs meg hozzá, ezért szeretnék segítséget kérni. A motorra megy egy zöld-fehér és egy piros-sárga színű vezeték, ezeken megy mindkét irányba a motor,de van még egy fekete, és egy kék-barna vezeték is,ami gondolom én valami végállás kapcsoláshoz szolgál.Ha jól tudom ablakemelő kapcsolóval irányítható lenne mindkét irányba, de szeretnénk, ha időben meg is állna, hogy ne menjen szét a motor az erőlködéstől.
Ehhez szeretnék segítséget kérni!

Előre is köszönöm mindenkinek!
(#) tsanyesz válasza sato20 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

A Gugli talán segít!
A motor adatlapja:
http://www.linak.com/corporate/pdf/ENGLISH/DATA%20SHEET/Linear%20Ac...ng.pdf
A végén valami bekötésféle is van.
Egyébként keresd maria1982 fórumtársunkat, hátha tud segíteni. Azt hiszem látott már Linak motorokat.
(#) sato20 válasza tsanyesz hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Ezt láttam én is, de nem jöttem rá,hogy mi micsoda a motoron,meg annak irányításán kívül.
Tudom, hogy a Google a barátom,de nem találok semmi érdemlegeset

A bekötésekből nekem úgy tűnik, hogy a te motorod a potméteres verzió. Mérni kellene a kék/barna és a fekete vezetékek között. Ha jól értelmezem, a rúd helyzetétől függően változik a köztük lévő ellenállás. Rámérni, egy kicsivel odébb mozgatni a motort, aztán ismét mérni. Így valószínűleg kiderül a turpiszság.
Persze a végállásokra vigyázni kell, oda ne süljön a motor.

Holnap megmérem ha nem felejtem el!
Ha változik az ellenállás akkor utána már lehet tudni mit kell kezdeni vele?

Ha változik, akkor az ellenállásértékeket lehet feldogozni. Elsősorban az eleje, vége értékeket. Nem igazán értek ezekhez a motorokhoz, kicsit érdekes is ez a potméteres megoldás, de ezek szerint ilyen is van. Az előnye az lehet, hogy az ellenállás értékéből pontosan tudod, hogy hol jár a motor.

Ezeket a bonyolultabb dolgokat én nem értem sajnos,mert nem fejeztem be a sulit. Ha jól értem az ellenállás értékekből meglehet állapítani mikor álljon meg a motor,h ne károsodjon?
(#) maria1982 válasza sato20 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Sziasztok!

Ezzel a típussal még nem találkoztam,(mint még oly sok mindennel) de ez tényleg a potis verziónak tűnik és akkor valóban a poti ellenállás értékéből megtudható ( a vezérlés számára ) a motor pontos helyzete. Végül is a végállásra is fel lehet használni ( ne károsodjon a motor). Nem rossz megoldás! Egy procis vezérléssel nagyon jól használható! Esetleg komparátorossal. Ha ez bonyolult és szétszedhető a motor akkor bele rakni két reed csövet+1 mágnest végálláskapcsolónak. Persze ezeken nem szabad a motor áramát átvezetned. Ha nem szedhető szét vagy nem járható ez az út, akkor külső végállás kapcsoló, vagy a motor áramának figyelése jöhet szóba.
Üdv:Józsi
(#) konam válasza sato20 hozzászólására (») Feb 13, 2011 / 4

Szia autó bontóban tudsz venni ablakemelő elektronikát oda-vissza/ ami fel-le / mozgatja a motort.Szerintem azzal simán tudnád tesztelni.Üdv. Ambrus
(#) sato20 válasza konam hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Szerintem ezt a megoldást fogom kipróbálni,vagy csak simán bekötök 2 ledet végállás jelzönek.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem