Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „A helyesírási hibára meg az is reagálás, hogy ugyanúgy leírja az ember (direkbe), nem?” Ha eleve így szántad, akkor minden rendben, és ne is fecséreljünk erre több szót! Idézet: „Mert, ugyan sikerült, de már az 5. után is elhajlott néhány láb.” Ugye nem is kell írnom, hogy ugye megmondtam. :eplus2: Nincs olyan mószer, amivel normálisan ki lehet szedni egy IC-t(mármint több százszor!!!). Én görbe csipesszel szoktam(alányúl, kiemel, másik végén is.), de ebből nem csinálok rendszert, mert erre való az ICSP(ismétlés képpen: áramkörön belüli programozás). Áramkör pedig lehet egy próbapanel is, vagy bármilyen megoldás, amiben van PIC és ki van vezetve az ICSP port. Idézet: „látom tudsz az smd-kel is bánni” Elhiszed, hogy kézzel rajzoltam a nyákot? Most már nyomtatós megoldást használom, nincs jobb megoldás egy amatörnek, hogy profi minőségű nyákot alkosson!
Most még nincs, de lesz Az angolok csináltak valami nyomtatópatront, ami ezüst-nitrát oldatot nyom ki gondolom valami speciális papírra, aztán mégegyszer ki kell nyomtatni és ekkor kerül hozzá a kataliztor, ami aszkorbinsav (C-vitamin ) És ekkor megszilárdul és vezető réteget hoz létre. Elvileg bármelyik tintasugaras nyomtatóval használható lesz. Mindjárt megkeresem a cikket, ahol olvastam.
aramkornyomtatas_femsoval_es_c_vitaminnalBővebben: Link Frankye: Kipróbáltam, nagyon jó megoldásnak tartom. Idézet: „Most még nincs, de lesz” Nem akarlak elkeseríteni, de az nem mostanában lesz! A cikkben szereplő megoldás nem alkalmas nyáklap nyomtatására, egész másra való.
A nyák rövidítés a nyomtatott áramkör, mi lenne ennél nyomtatottabb? Komolyra fordítva a szót, lehet hogy nem pont ugyanúgy néznének ki a panelok, de ha egy jól hajlítható, viszonylag vastag, forrasztásnak ellenálló, nagy hőmérséklettűrésű műanyaglapra nyomtatnánk ki egy áramkört, az elfogadható lenne. Esetleg olyan nyomtatót kellene használni hozzá, ami nem hajlítja meg a lapot, "hanem elöl be hátul ki " rendszerben működne, akkor akár bakelitre is lehetne nyomtatni.
Idézet: Az én elgondolásom is hasonló, de még kis nyákot sem tartalmaz. Vesz az ember annyiféle profi foglalatot, ahány féle tokban léteznek picek, meg mindegyikhez kb. 40cm öteres szalagkábelt. A kábel egyik végét a foglalat megfelelő lábaira forrasztja, a másik végére pedig égetőtől függően valamilyen csatlakozót épít (esetemben hatpúlusú telefonos csatlakozó van, mivel ICD2-t használok). Ez a foglalat belemegy az áramkörben levő foglalatba, ebbe pedig a pic, és mehet a munka. „Az égető (hardware) dobozának tetején ki volt vezetve egy (ha jól emléxem) 5 tüske befogadására alkalmas foglalat, a PIC-ek számára pedig készített az illető egy-egy kis NYÁK-ot.”
Ez is jó megoldás! Mondom, valahol láttam, már nem tudom, hol, neten, az általam vázolt megoldást. Nem maga a kivitel az, ami megfogott, hanem a szellemessége!
Hali!
Megrajzoltam Diptrace-el EZT a kapcsolást, csak PIC18F4520/PIC16F877 a mikrovezérlő benne. Szépen kérnék vkit. aki már megcsinálta ezt a progizót, hogy nézze meg hogy jó-e a kapcsolási rajz illetve az értékek! Előre is köszönöm! Ui: Nincs vkinek 1.4-es Diptrace-hez serial -ja, mert szivesen elfogadnám
Hello!
Csak pdf-be tudtam konvertálni de remélem az is jó lessz....
Rendes égetőt nem lenne jobb építeni? Vagy nincs párhuzamos port a gépeden?
http://www.oshonsoft.com/picprog.html
Azon felül, hogy potyo-nak igaza van, még a rajzot is elrontottad. Pedig csak másolni kellett volna!
idézet: Ettől a mondatodtól pedig áll a szőr a hátamon! Hát hiába beszél(ír) az ember? Már régóta megértem a tanár embereket, elég vacak érzés lehet, mikor nem értik meg az embert! :rinya: Ha nem jössz rá magadtól mit rontottál el jelezd!(egyébként olyan hiba van, ami ordít!),
Szia!
Figyelj csak ezt azért építem hogy az IDC2 Picjeit be tudjam programozni, tehát nem ezt akarom használni, ezt csak muszájból építem meg!
Szia!
Nem tudom, hogy a mondattal mi a bajod, de a kapcsolást átnézem és megpróbálom megkeresni benne a hibát! Idézet: „Nem tudom, hogy a mondattal mi a bajod” A varázsszó az ICSP. A bajom pedig az, hogy egy égetőben nincs benne a PIC! (kivéve a PIC-es égetőket (ICD2, PicKit2 és hasonlók)) Hibát pedig ne egyet keress, van több is. :puszi: :wink:
Hello!
Köszi, hogy ilyen oktatóan állsz hozzá a témához, majd szólj mikor tartasz vhol előadást és elmegyek! Amúgy, az én hibám tényleg félreérthető a mondat, tudom hogy az égetőben nincs Pic. Mint már korábban is mondtam, most kezdek a mikrovezérlők hardveres részével foglalkozni, így eggyelőre még nem tiszta minden, gondoltam kérdezek, de ha csak a cinikusan tudsz válaszolni akkor inkább ne tedd majd válaszol olyan aki télleg segíteni akar és nem cseszegetni! Egy hibát megtaláltam lásd csatolt fájl!
Sziasztok,
kellene 1 kis segítség PIC18-hoz rs232 témában. csináltam egy egyszerű alkalmazást, ami 2MHz-es belső óra mellett rs232-őn kommunikál a pc-vel async módban 9600 baud-on. beállítások: TXSTAbits.BRGH = 1; BAUDCONbits.BRG16 = 1; SPBRG = 51; az a problémám, h miközben az adatküldés teljesen hibátlan, az adat fogadásnál kb minden 10. byte rossz. próbáltam osctune-nal finomhangolni az órát, de semmi eredmény. a framing error viszonylag ritka (kb minden 50-100 byte-ra jut egy). tudna nekem ebben valaki segíteni?
A válaszokat már korábban megkaptad, és nem tisztelsz meg vele, hogy megérted őket. Csípkelődés pedig hasznodra lehet, mert felráz!
Nem csak a mondatoddal van baj, hanem az égető rajzoddal is. Ha értenéd az ICSP-t nem rajzoltál volna bele PIC-et! Ha 100 féle PIC-et akarnál égetni, mind a 100-at berajzolnád? A rajzban most is benne vannak a hibák. Ha én lerajzolom, az segítene szerinted?
hyperterm-el
kézzel gépelgetek, vagy text-file-t küldök, a PIC pedig szépen visszaküldi amit kapott. emellett egy a PIC által generált másodpercenkénti "system-tick" üzenet is mindig elküldésre kerül, ami mindig tökéletesen meg is érkezik.
Hello!
Te még mindig nem érted, hogy mit akarok! Azért rajzoltam bele a két PIC-et, mivel én csak ezt a kettőt akarom beprogramozni az IDC2-höz, utánna szó szerint kivágom a kukába! Tehát gondoltam berajzolom, hogy biztos jó lessz-e így! Tudom hogy az ICSP-nek aza lényege, hogy akármilyen PIC-et lehet vele programozni. Megköszönném ha megosztanád velem hogy milyen hibákat találtál még a rajzban, ahelyett, hogy értelmetlen szócsatát vívunk!
Értelmetlennek tartod? Kár!
Valószínű, hogy az eredeti rajzon a 12V-os stab IC alatti kereszteződést úgy láttad, hogy az össze van kötve. Ott nincs pont, azok a vonalak átmennek egymás felett! Várom a következő verziót!
Én első ránézésre azt mondanám, hogy a 7812 GND-je és a föld közé tegyél egy diódát, kevés lesz a 12V szerintem, mivel elivleg 13 akármennyi kell.
Aztán ez az MCLR-es diódás 7805-ös rész nekem kicsit zagyva. De továbbra is egyszer használatos PIC égetőnek ezt javasolnám... Felesleges az a sok tranyó. Bővebben: Link soros csatlakozó kiosztását az előtte lévő oldalon a múlt verziójában láthatod. (azért kell az új, mert nincs már 14V a soros vonalon) Amúgy meg nem IDC2 hanem ICD2. In-Circuit Debugger...
A Baudrate jól van beállítva, a belső oszci nem szokott akkora eltérést okozni, hogy ez gondot okozzon. A hibát a programban ,vagy az elektronikában(csatoló, kábel minőség, hossz) kell keresni. Nem könnyű a kérdés... Milyen a PIC? Ezt a BAUDCONbits.BRG16 = 1 miatt kérdem.
Közben én is megtaláltam, amit te említettél.
Kérésedre köv. verzió...
Topi
Ő ezt a rajzot szeretné átrajzolni(másolni!) a PIC 18F és 16F hez, ami a ICD2-ben lesz!
A bc212 nem npn tranyó és fordítva is van.
A 12V nem elég, bár a rajzon az van tudom. Ide min. 14V kell, az is határeset a belépő dióda miatt. Főleg, ha a 78L12 gnd lábát megemeled egy diódával(Topi tanácsára), hogy a kb.12.7V Vpp meglegyen, akkor inkább 15V bemenő fesz a minimum. Több lehet(max 20V).
18F2420-ast
már kínomban közvetlenül az RX megszakításnál (az rx puffer kihagyásával) pakolom bele a kapott byte-okat a tx pufferbe... a kábel egy kommersz 1,5 m-es kábel. "gyári" db9-es csatiba megy bele ami a próbapanelbe van forrasztva. így néz ki az uart init része: TRISCbits.TRISC6 = 1; // Tx pin TRISCbits.TRISC7 = 1; // Rx pin TXSTAbits.BRGH = 1; // 9600 Bps BAUDCONbits.BRG16 = 1; SPBRG = 51; TXSTAbits.SYNC = 0; // asynchronous mode RCSTAbits.CREN = 1; // Continuous Receive TXSTAbits.SENDB = 0; RCSTAbits.SPEN = 1; // enable UART TXSTAbits.TX9 = 0; // 8bit RCSTAbits.RX9 = 0; // UART interrupt parameters PIE1bits.RCIE = 1; // enable IPR1bits.RCIP = 0; // low priority IPR1bits.TXIP = 0; PIR1bits.RCIF = 0; TXSTAbits.TXEN = 1; // transmit enable RCSTAbits.CREN = 1; // receive enable
Hibák javítva !
A BC212-t nem tudtam kinézni télleg.... Jah, tudom hogy nem IDC, hanem ICD, boccs csak gyorsan gépeltem... |
Bejelentkezés
Hirdetés |