Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Igen-igen, innentől megtalálod a hozzászólásokat.
Nyugodtan használhatod ezeket a vasakat keverve is. Arra vigyázz, hogy ne legyen számottevő ( 0,1 mm-nél nagyobb légrés )
A trafót nyugodtan összefoghatod vas menetes orsóval is, nem fog benne annyi veszteség ébredni, hogy az számottevő legyen. ( Ugyanis a trafó fluxusa inkább a ferriten fog menni, mint a sokkal nagyobb mágneses ellenállású vas menetes orsón. ) A kimeneti fojtót viszont csak réz menetes orsóval fogd össze, mert ott a légrésnél, csak a levegőn tud átmenni a fluxus. A levegőhöz képest viszont sokkal jobban vezeti a mágnesességet a vas, és abban már jó nagy veszteség ébredhet. Réz menetes orsót lehet kapni a barkácsboltokban. ( legalább is nálunk)
Ha olvastál vissza egy kicsit,ha nem mágnesezhető akkor be szerelhető,mindegy milyen anyagból van.A vasak Al értéke meg ennyire nem kritikus,öszeségében fog érvényesülni.Én sosem válogattam az U vasakat Al szerint.
Köszönöm! Azt olvastam nem olyan rég, hogy a 6 vas-páros főtrafóba nem is kell légrés
![]() ![]() ![]()
NEM KELL BELE LÉGRÉS!!! Legalább 10-szer le lett írva!
Ez nem jelenti azt, hogy nem is lehet benne, de amint ezt is leírtam, ez káros. Amit írtam az előbb, hogy ne legyen 0,1 mm-nél nagyobb a légrés abból adódik, hogyha összeszorítasz 6 pár vasat, akkor ha azok nem egyforma méretűek, akkor esetleg lesz olyan páros, ami nem ér teljesen össze és kialakul benne egy légrés. Ha ilyenek a vasak, akkor az összeszorító bakelit lemez alá tegyél valami vastagabb gumilemezt, hogy azt nyomja össze a két bakelit lemez, ezzel a gumi felveszi a vasmagok méretbeli különbségét.
Áhá, így már értem! Elnézést kérek!
![]()
Hi mindemki.
Egy kis help kéne, egy inuló projecthez. Ez egy hegesztő vezérlés lenne PIC18F4550-nel (ilyen van itthon ![]() A terv: MMA, TIG, (MIG ???) mód: Érintős & HF (2T, 4T) gyujtás: TIG-ben DC & AC mód ![]() I max (0 - +50% -ig) I (20-200A MMA, 250A TIG) vagy U (???) MIG-ben I pulse (0 - -50%) Áramfelfutási idő I max-ig (???) Max áram idő (???) I pulse freki (200-2kHz) AC freki (20-200Hz) AC balance(20-80%) Elő gáz (0-10s) Utó gáz(0-10s) LDC 4x16-os(van ![]() A kérdöjelek helyére kellenének adatok Meg az ív feszültségére vonatkozó képlet ( ha van ilyen) MMA & TIG -ben is (mert gondolom különbözik a kettőben) és a MIG-ben beállítható fesz. érték. Elkészülési idő 1-2 hónap (lustaság & magasfokú programozási tudás hiánya )
" Elkészülési idő 1-2 hónap (lustaság & magasfokú programozási tudás hiánya )"
Akkor te egész nap ezt fogod csinálni... a hét minden percében...de még akkor sem leszel meg ilyen gyorsan. :yes:
Sziasztok! Én is készülök építeni egy Macit. Azon gondolkodtam, hogy hogyan fogom megblankolni azt a rengeteg zománchuzalt amiből pl a szekundert kell tekerni? Egy két szálat még oké megkaparászni, de több mint százat? Ti hogy csináljátok/csináltátok? Gondolkoztam a lakk leégetésén de akkor meg kilágyul a huzal, ami töréshez vezet.. :no: Tudna valaki tanácsot adni? Előre is köszönöm!
![]()
Olvass vissza pár száz hozzászólásnyit,és meg fogod találni az erről szóló hozzászólásokat. Egyébként lehet kapni átforrasztható szigetelésű lakkhuzalt. Azt nem kell kapargatni,csak forrasztani. :yes:
Segítek egy kicsit, nekem nagyon bevált a szaliciles módszer, csak nem árt egy gázmaszkot szerezni...
![]()
Kishitü
![]() (legfeljebb módosítom hónap = év ![]()
Nem kishitűség kérdése. Nekem a te tervezett projectednél jóval egyszerűbb Maci már több, mint egy éve készület. Bár nálam a lustaság helyett heveny időhiány lépett fel az elmúlt egy évben.
Sanda gyanúm, ha nincs a kisujjadban a PIC programozás, és a különféle hegesztési módozatok kívánalmai, akkor nagyon hosszú idejű és nagyon költséges építés lesz ez. De remélem, hogy sikerrel jársz!
Megfogadtam a tanácsodat! Okosabb lettem ismét!
![]() ![]() ![]()
Ha nagyobb a vaskeresztmetszet,akkor kisebb gerjesztéssel ugyanazt a teljesítményt eléred, de mindenképpen érdemes a menetszámokat átszámolni a nagyobb vashoz. Minél feljebb viszed a frekvenciát,annál kisebb gerjesztést alkalmazhatsz, mert a vasmag lemágnesezéséhez is idő kell. Egyébként a linkben leírtak igazak,hisz aki írta már épített néhány gépet,és van tapasztalata a dologban. A 6 pár mag sem kevés, bár erről inkább annak kellene véleményt mondani,aki mindkét verziót megépítette. A huzalkeresztmetszet pedig attól függ,mekkora teljesítményt akarsz a vasból kivenni.
Értem, köszönöm! Akkor maradok a 6 magosnál. Nekem szükségem lenne arra a 130A-ra... Így 180-szálat fogok összesodorni..
![]() ![]()
Ezt a szaliciles módszert hogy kell alkalmazni? Hogyan kell vele dolgozni? Rá kell szórni, vagy mi?
![]()
Nem jól értelmezted Tubi írását,megnéztem az általad linkelt hozzászólást.Tubi azt írta,hogy 8 darab U57 magot javasol,ami azt jelenti,hogy 4 pár U57 mag van a trafóban.Te azt írod,maradsz a 6 magosnál,tehát 6 pár U57 mag,ami 12 darabot jelent.Ez a trafó nagy és bőven átvihető rajt a 130A teljesítmény (ez még akár a 200A is kibírná,legalábbis az orosz építő szerint) s,ha a 20 menet primert tekered rá biztosan nem lesz túlgerjesztve.A vasak többféleképpen rakhatók össze,ezekből én 2 változatot mutattam be a T. fórumnak,megtalálod őket visszább.A 4 és a 6 pár magos trafón 20 primer és 6 szekunder menetet használtam.A primer összes huzalkeresztmetszet 3,2mm2 a szekunderé 18-20mm2.Ennél kevesebb menetszám is elég a trafóra,ha a frekvencia nem 30-32kHz hanem magasabb és még a magok összes keresztmetszete is beleszól.A primer tekercs kivitele függ attól,hogy hogyan rakod össze a magokat.A 4 pár magos kivitelnél osztott tekercselés javasolt,én így készítettem,megtalálod a leírást,még rajz is van a kivitel mikéntjére.A 6 pár magos kivitelnél hasonlóan készül a tekercs mint az EE65 magon,de nem kell szétteríteni az utolsó meneteket.Az EE65 magnál a 4 menet szétterítését a szűkös hellyel való takarékoskodás szülte,nem egyszerű a trafót elkészíteni,hogy minden menet ráférjen és össze is lehessen rakni feszegetés nélkül.Aki veszi a fáradságot (ez nem sértő minősítés bárkire nézve) és átolvassa a fórumot,közben esetleg menti a lényegesnek ítélt dolgokat,az óriási tudásra tehet szert,ezért szajkózza mindenki,hogy olvasni kell,bőven megéri a fáradságot.
Ezen a lapon videó is van róla hogy kell csinálni.Bővebben: Link
Köszönöm szépen! Bocsánat 6 pár magra gondoltam..
![]() ![]() ![]()
Nagyobb keresztmetszetű huzalból is tekerhetted volna, még sok hely van a csévetesten. Az a két menet a primerből maradt meg, azért került felülre? Valami varniscsőbe van behúzva a huzal? Pont ma vettem ilyet, csak más színűt.
Szívesen segítek,segítünk mindannyian bárkinek,ha szükség van rá.Nem ledorongolás képen mondjuk,hogy olvassátok át a fórumot a rengeteg infó miatt,ezzel elkerülhető,hogy minden Tisztelt érdeklődőnek ne keljen állandóan ismételni a már leírtakat,mert akkor ez a fórum csak ismétlésből állna s nem volna idő és hely más kérdéseknek.Más: A bimetált lehet a trafó tekercsei közé és kívülre is tenni,de nagyon fontos,hogy hova,milyen hőértékűt teszel.Kívülre kisebb a trafóra max. 60-70 fokosat belülre 80-90 fokosat az IGBT-k és diódák bordájára max. 90 fokosat javasolnak a kollégák,ha közvetlen mellette vagy rajta van a védendő félvezetőn.
Ez egy gyári trafó - a két menet a vezérlőpanelra megy,még földerítendő a funkciója-csak a hőkioldó végett dobtam föl,hogy a szekunder menetek közé van téve,de láttam már hasonlót máshol is.
![]()
"még földerítendő a funkciója-"
A hűtőventilátort, és egyes esetekben az előtöltő ellenállást rövidre záró relét látta el feszültséggel egyutas egyenirányítás és szűrés után. |
Bejelentkezés
Hirdetés |