Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   60 / 247
(#) gerenk válasza LuFee hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Ugye a trigger kapcsoló AUT állásban van?
(#) LuFee válasza gerenk hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

igen.

Ez az emelkedő töltőfesz rákerül r2031 100 ohmos ellenálláson keresztül a dual mosfet egyik fet-nek
gate elektródjára. Ha ez a fet jó a source elektród feszültsége a töltésnek megfelelően változik.
Meg kellene mérni.

A fet másik felét is megnézzük, mérj a Drain elektródán,
itt is változni kell a feszültségnek. Ha igen a dual fet
jó, következik a differenciál erősítő ellenőrzése.

Na jó.. laikus kérdés jön. A FET-en a Source feszt mihez képes mérjem?

Jogos a felvetés, az első drain -12v fesz. van, nézzük együtt a kettőt. Mérj a második drainon -12 v hoz képest.

A második Drain-on -12V-hoz képest 0,15V van feltöltött kondi esetén. Amikor kisütöm (rövidzár) akkor felmegy 0,86V-ig és onnan esik szépen vissza a kezdeti fesz-re.

Úgy néz ki a t2008 fet is jó, ez tulajdonképpen egy igen nagy bemenőellenállást hivatott ellátni a következő fokozatok számára hogy ne terheljék a töltőkört.
A tulajdonképpeni fűrészjelet a t2003 t2004 bistabil flip-flop képezi vezérlését a t2008 fet-et követő ák.
biztositja vagy szabadonfutó vagy triggerelt módban.
A flip-flop kapcsolást próbáld meg átbillenteni a t2003 bázisát párszáz ohmos ellenállással kapcsold +12 v tápra.
Egy eltéritést el kell érjél ha jó a flip-flop ák.
A t2004 kollektora alaphelyzetben magas szinten van
kb 8-10 v.

T 2003 bázisát felhúztam +15V-ra, mire végigment egy eltérítés, sőt azóta, mióta nincs felhúzva a T2003 bázisa, a töltőkondi kisütése után mindig végigmegy egy ciklus: át a bal oldalra és átsétál a pont a jobb oldalra, és eltűnik a szélén. Jelenleg T2003 Bázisa 9.9V, T2004 bázisa 0,6 V.. pont fordítva, mint ahogy azt te írtad...

Akkor most a flip-flop-ot tudod egy-egy eltérítésre rávenni ?
Ha az y bemenetre jelet adsz a 30-as mérőponton
triggerjelet kell mérjél c2013-as kondin.
A triggerszint beállitó potival nem lehet elindítani az
eltérítést?
(#) Jackass válasza gerenk hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Nekem szántad a választ? Semmilyen állásban sehogy sincs jel. Bemenetre adott jellel sem. Már a korábbiakban elkezdtük kiszűrni a hibalehetőségeket és azok körül keresgélek.
(#) gerenk válasza Jackass hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Látom Te is hasonló problémával küszködsz mint LuFee
fórumtárs.Neki próbálok segíteni.

Köszönöm is hidd el, hogy segítesz. Most annyit sikerült elérni, hogy amint T2004 bázisát -12Vra lehúzom, végigmegy egy ciklus elejétől a végéig, ha leveszem róla a -12V-ot, visszaugrik bal oldalra. Nem tudom, milyen jellel tudnám triggerelni.

Trigger jelet tudsz mérni a a C2013 100 pF csatoló kondin / 30-as mérőpont / ha az Y bemenetre jelet adsz?
Csak arra vagyok kíváncsi a trigger fokozat jó e.
Természetesen a trigger fokozat nem ad akkora jelet
amit Te a bázis felhúzásával tettél.
A flip-flop tehát működik, a hiba akkor a T2009, T2012
valamint T2007 áramkörében van.
Tanulmányozd át légyszives a manuálban az ide vonatkozó működési leírást. Ketten hátha ki tudjuk bogozni mi lehet a hiba.

Rendben, nekifekszek, áttanulmányozom, holnap majd folytköv. Köszönöm!

Ha az Y bemenetre ráadom (lehet nem szabályosan ) az 1V-os hitelesítő négyszögjelet, az megjelenika 30-as mérőponton 2V p-p jelként.
(#) gerenk válasza LuFee hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

A tigger fokozatok rendben, az egymást kiváltó
INT ,EXT, X kapcsolók is okozhatnak hibát ha érintkezési
hibájuk van, főleg az X kapcsolót kell megvizsgálni.
A hátsó fűrészfesz. kimeneti banánhüvelyen az
alábbi fesz. kell mérni.
X kapcsoló benyomva, a sugárpont a KS cső közepén, eltérítés nincs, a sugáreltérító poti középső helyzetben.
Feszültség + 0,27 V
A sugárelt. potival a sugárpontot a két szélső helyzetben egyformán lehet szabályozni, a képernyőt a sugár elhagyja. A 0,27 V fesz. nem változik.
AUTO kapcsoló kiengedve, X kapcsoló kiengedve
sugár bal szélen a képernyőn kivül várakozik
feszültség -1,3 V
AUTO kapcs. benyomva, X kapcsoló kiengedve
Sugár mozog balról jobbra, fesz. - 1.43 -:- + 2,5 V között változik.
Mérni 200 milisec. állásban analóg multiméterrel kell.
(#) LuFee válasza gerenk hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Ezt mindet kipróbálom majd, mai nap nem tudok foglalkozni vele, de köszönöm az instrukciókat. Beszámolok amint tudtam méregetni.
(#) LuFee válasza gerenk hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

X kapcsoló benyomva, a sugárpont a KS cső közepén, eltérítés nincs, a sugáreltérító poti (majdnem)középső helyzetben. Feszültség + 0,48 V

A sugárelt. potival a sugárpontot a két szélső helyzetben egyformán lehet szabályozni, a képernyőt a sugár elhagyja. A 0,48 V fesz. nem változik

AUTO kapcsoló kiengedve, X kapcsoló kiengedve sugár bal szélen a képernyőn belül várakozik feszültség -1,21 V

AUTO kapcs. benyomva, X kapcsoló kiengedve Sugár nem mozog balról jobbra, fesz. - 1.43 -:- + 2,5 V között változik.

(#) gerenk válasza LuFee hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Ezt irtad, de nem tudom belőle hogy egyszer, vagy folyamatosan ?
Az hogy a sugár nem a képernyőn kívül várakozik oka a fűrésztalppont beállitása.
Nem állítottad véletlenül az R2064 500 ohmos trimmert?
:confused[
Idézem: AUTO kapcs. benyomva, X kapcsoló kiengedve Sugár nem mozog balról jobbra, fesz. - 1.43 -:- + 2,5 V között változik.
(#) LuFee válasza gerenk hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Jogos, pontatlan voltam... magától nem mozog, csak akkor, ha az egyik FET- bázisát-12v-ra kötöm, akkor végigmegy egyszer a sugár, és akkor változik így a fesz. Magától nem tesz semmit.
(#) Jackass válasza walter hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Sikerült megint egy kis időt szánnom a szkópra. Kivettem az EC92-t és megjelent a fény a képernyőn. Valamiért jóval gyengébb a fény mint amikor először rákötöttem a 10k ellenállást akár bent van a cső akár nincs. A fényerősséget állító poti összes lábán ugyanakkora a fesz. Nem értem... Mérés alapján jónak kéne lennie. Készítettem egy rajzot az áramkör ezen részéről. Remélem jól kivehető minden a rajzon. Hol érdemes keresgélni? Nem rajzoltam végig az egészet de nem hagytam "szabad" vezetéket. Az oldalsó cső az PCL82 csak lemaradt a képről a 82...
(#) gerenk válasza LuFee hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Két gyanús alkatrész van, az X kapcsoló érintkezői,
valamint a T2005 tranzisztor.
Kollektora kiengedett AUTO kapcsoló esetén +10 v
körüli fesz.-en van, benyomott X esetén 0 , 0,5 v körül.

Gyanús... 0V-hoz képest az emitteren ugye +15v van, mert oda van kötve. A kollektoron Aouto KI állásban +14,98V, Auto BE állásban +5,65 V van. Bázis: (AUTO KI: 14,4 V, AUTO BE: 14,94 V

A T2005 ha teljesen nyitva lenne akkor is max. 14,3 v
lenne rajta, de mivel nem teljesen nyitott a bázisosztónak megfelelően a rajz szerint 10,5 V a kollektor feszültsége.
Ha a T2005 jó, akkor az AUTO kapcsoló benyomására
lezár, a kollektor feszültsége legfeljebb 0,5-0,6 v kell
legyen. Ha nem így van a tranz. rossz, ahogy mérted zárlatos.

Valóban. T 2005 tényleg zárlatos volt, BE és BC irányban is. Van itthon pár PNP tranzisztorom, cserélgetem, de nem tudom elérni a gyári értékeket. B1443, BD138 van hirtelen, meg bc212,nem jó egyikkel sem, egyik állásban teljesen nyitva vannak kollektor oldalon, máskor meg csak 5-6 Vig esik a fesz. mértem a bázist is, Tranzisztor nélkül 15V és 12,4 V, az ellenállásoknak megfelelően, tehát az jó. Milyen Tranzisztorral helyettesíthetem?

Ha jól gondolom fémházas KF517 TO3 tokos tipus, helyette
jó a BC303 pnp si. kapcs tranz.
(#) gerenk válasza gerenk hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Itt a katalogusa

Javíts ki, ha tévedek, de ha én kikötöm a T2005 kollektorát, akkor az R2042-R2040--R2041 ellenálláshálón keresztül 10,4 Vkörül kellene megjelenni a Kollektor helyén. Ehelyett én 5,5 V körül mérek.

T2005 nélkül a fűrész szabadonfutóvá válik, de mivel nem
működik, jelalakokat nem tudsz mérni, viszont a rajzon jelölt jelalakok csucsfeszültségét meg tudod mérni és ebből tájékzódhatsz hogy a tranzisztor vagy áramköre jó-e.
Következő: »»   60 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem