Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-s hangkártya PCM2902 IC-vel
Lapozás: OK   20 / 34
(#) petemazi válasza Beachway hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Én most sajnos 2 héten keresztül pcm2902b-t hallgattam, mert meghalt a hangkártyám. Hát én se voltam elájulva a dologtól.
(#) Beachway válasza petemazi hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Azt viszont még nem próbáltam, hogy a toslink kimenetre egy külső scéci digitál analóg átalakítóval csatlakozom. Ezt a csipet csak az USB optikai illesztésre használnám.
(#) frecsko hozzászólása Feb 21, 2011 /
 
Nekem nagyon szépen működik, semmi búgás - zúgás nincs. Tényleg nem egy high end de azért hasonló
(#) petemazi válasza frecsko hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Engedd meg, hogy elmorzsoljak egy kacajt a bajszom alatt.
(#) Novak válasza petemazi hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Én is többféle PCM IC-vel építettem már hangkártyát, de mindegyiknek nagyon-nagyon jó hangja van, és a mély hangok terén pedig különösen jól teljesítenek!
Tapasztalataim szerint a nem megfelelő hangminőséget általában az okozza, hogy a PCM IC utáni erősítő, avgy annak tervezése rossz minőségű, vagy egyáltalán nincs is erősítő utána. Ezek az IC-k nem arra lettek kitalálva, hogy közvetlenül meghajtsanak egy fülest (vagy nagyobb erősítőt). A kimenetük egész egyszerűen nem erre lett tervezve.
Én erősítőnek TPA6111-et használok, és messze lepipál mindent hangminőségben, amit ismerek.
Ha pedig zajos a hang alapból, akkor annak általában a nem megfelelő táp-szűrés és/vagy a nem megfelelő nyáktervezés az oka.
(#) saraha válasza Novak hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Egyetértek.Én is készítettem már jó pár db. USB-s DA-t PCM-ből általában ezzel párosítva és a hangminősége jó pár neves hangkártyáénál szebb és jobb...
(#) frecsko válasza Novak hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Én az USB saját tápját használom, semmi külső áramforrás nincs hozzá. Megfelelő huzalozással, táp szűréssel és a digitális föld és az analóg föld eltolásával tökéletes hangminőséget produkál.
Logitech hangfalakat hajtok vele, a hangfal saját erősítőjét használom. Spunciális így is

Petemazi: az A-osztályos J.L. Hood erősítőmet persze nem veri minőségben, de lohol a nyomában
(#) Novak válasza frecsko hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Én is kivétel nélkül USB-s táppal használom/használtam őket, simán az 5V-ról (még a TPA6111-es erősítő is az USB 5V-ról megy). Analóg és digitális föld nálam teljesen egyben van
(#) frecsko válasza Novak hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Én tutira mentem, minden lehetséges hibalehetőséget ami felmerült kiküszöböltem. Meg is lett az eredménye
(#) Ricsi89 hozzászólása Feb 23, 2011 /
 
Nekem a kimenetével eddig gondom nem volt ,csak a bemenetével. Tettem rá egy 1 tranzisztoros mikrofon előerősítőt, de annyira zajos volt a bemenet ,hogy szinte semmit nem lehetett hallani a sistergésen kívül. Arra jöttem rá, hogy nem a tápból jön a zaj, hanem az adatvezetékekből. Ugyanis ha akkuról adtam tápfeszt az egész ketyerének, akkor is ugyanúgy jelen volt a zaj. Akkor lett majdnem tökéletes, amikor csak az előerősítő lett akkura kötve. Ekkor majdnem teljesen megszűnt a zaj. Alig észrevehetően jelen van egy picit, de nem zavaró annyira.
(#) frecsko válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Az v 1.00-ás változátnál én is megcsináltam az adatlapos egy tranyós mikrofon erősítőt és nekem is zugott nagyon. Hiába próbáltam ki más tápokról akkor is. Ezért terveztem úgy a nyákot, hogy az adatvezeték a közelébe se legyen a bemenetnek és itt jött a digitális föld és az analóg föld eltolásának ötlete is. A tápot szűrtem ( L-C szűrő ) és utána jó lett, nagy hangerőnél lehetett hallani némi sercegést, de azt be lehet tudni a mikrofon vezetékelésének is.
(#) Beachway hozzászólása Feb 23, 2011 /
 
Én két netről letöltött PCB-t építettem meg.A digitális, és analóg test nincsen rajtuk eltolva.Az USB-ről kapja a tápot, is, de ez megfelelően le van szűrve.Nem volt zajos egyik sem.És voltak rajta mélyek is.A bajom nem ezzel volt.Egyszerűen csak semmi tere nem volt.Olyan mint ha a kazettás magnómat hallgattam volna.Bár ez egy rossz hasonlat, mert megfelelő adathordozóról az is tud szebben szólni mint egy átlagos CD lejátszó.Ezt a műveleti erősítős ketyerét még ki fogom próbálni még.Az egyiken amit megépítettem, volt külső hangerő szabályozó is.Ezt is próbáltam több fajta beállításban.Persze, ha nagyon felerősítem, elkezd torzítani.A gyári alaplapi hangkártyát azért simán leszólja.Sőt, mondhatni ,hogy egy olcsóbb kártyát is felül tud múlni.Viszont nagy kár, hogy ezek nem tudnak 98KHz-es mintavételezést.SACD minőséget lehetne velük nyújtani egy laptopról.Viszont azt nem tudom, hogy ha pl egy 98Khz-es mintavételezésű adatot küldenék rá az usb-ről, azt optikain át e tudná küldeni egy másik DAC-ra??Gondolom nem.
(#) frecsko válasza Beachway hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Hát nem tudom, nekem a 1,8 x 2,5 m beépített erkélyemet tökéletesen kitölti, van utána hangszínszabályzó az erősítő előtt és azzal jól be lehet állítani. De tény, hogy van hova fejlődnie még
(#) abcdabcd válasza Beachway hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Az optikától függ elvileg csak, hogy átviszi-e: Bővebben: Link - itt az "S/P-DIF Transmitter" részt olvasd el, elméletben a TOTX177PL 96kHz-t tud sőt az illetőnek 192kHz-n is működött, az más kérdés hogy utóbbira ő se ajánlja, mondjuk nem írja, hogy mért nem... de 96-ig azt írja, hogy jó...
(#) Beachway válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Megfelelő optikával ez megoldható. Viszont én abban nem vagyok biztos, hogy ez a PCM27.. akár interfészként is képes ezt a magas mintavételezést eljuttatni az optikára lekonvertálás nélkül. Mert ha képes lenne az egy nagyon jó dolog lenne.
(#) petemazi válasza Beachway hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Leírtad kb. amit akartam.
Még annyit fűznék hozzá, hogy nálam 10ohm-al külön volt szedve az A-D föld, és nem volt mögötte szintillesztés, egyből rá az erősítőre. El lehet hallgatni, de nekem nem jött be. És mondjuk ha laptopra kell normális hang, akkor jobb választás nincs, ha az árat is nézzük..
(#) abcdabcd válasza Beachway hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Igen ha az adatlapon megtalálod, én már nemtudom, hogy hol olvastam, de gondolom az adatlapon, hogy ezek a pcm2xxx-ek 48kHz-t tudnak, maximum. Egyszer ezért rendeltem a Texastól ingyenmintaként tas1020b -t ehhez van egy firmware minta gyárilag, ami állítólag tele van hibákkal i8051-es kód, van forrás is ebből lehetne valamit gyártani... Az mAudio Transit-ban abban a kicsi usb-s "kártyában" is ez az ic van elvileg... ez tud nagyobb mintavételezést is... külső ad-vel meg da-val persze, mert abban nincs egyik se!
(#) Beachway hozzászólása Feb 24, 2011 /
 
Viszont ami határozottan tetszett ezekben az áramkörökben az az ,hogy minden gépen, és minden operációs rendszerrel azonnal felismerte, és telepítette a hozzá való programot. Nem kellett a beállításokban bujkálni, vagy a telepítés varázslóval vacakolni. Az egyik panelemen volt külső hangerő szabályozó. Ez is szépen működött. És van egy fajta PM amin az előre hátra léptetést is megoldották külsőleg. Ebben még van némi fantázia. Például ,ha egy laptopról zenél valaki, és egy távkapcsolóval léptethetne a következő számra, vagy ismételtetheti a lejátszást is akár.Ezt a tipust viszont még nem építettem meg. De egy alkalommal kíváncsiságból meg fogom csinálni.
(#) r3pl4y hozzászólása Márc 4, 2011 /
 
Sziasztok!

Nézegettem már egy ideje a Topico -ot...
Az lenne nekem a problémám, hogy le szeretném váltani az alap hangkártyát ami a gépben van, mert szörnyen zajos szegényke...

van nekem az alaplapomon coax spdif kimenet.... arra gondoltam, hogy erre kellene tenni D/A konvertert és akkor tök jó lenne, de aztán nézegettem D/A konverter-es topicot és rájöttem, hogy ez nem így megy, mivel az nem olyan jelet állít elő amit egyből lehetne D/A -ra tenni elvileg... és ott nem is találtam semmi számomra érthető és megépíthető kapcsolást... az igazság az, hogy ebbe a D/A részben egyáltalán nem vagyok még otthon...

Most megtaláltam ezt a topicot... és gondoltam, hogy akkor egy ilyen PCM2909 -ből összehozok egy hangkártyát, de itt se nagyon leltem rá olyan nyáktervre meg kapcsolásra ami mindenkinek bevált volna... lehet, hogy figyelmetlen voltam...
Közben nézegettem, hogy van itt olyan, hogy PCM2706 és ezt tették össze TDA1543 -al.. ami tudomásom szerint egy igen jó minőségű D/A lenne...

Az lenne a kérdésem, hogy ezt a PCM2902 -t nem lehetne e összevariálni egy ilyen D/A -val, hogy valami jó minőségű külső DAC -hoz juthassak... vagy esetlen alapból jó a 2902 úgy ahogy van?

Nekem lényegében az kellene, hogy zajtalan, jó minőségű jelet tudjak kivenni a gépből és ezt rátenni az erősítőre... esetleg van valami bevált nyákterv és kapcsolás erre amit én nem vettem észre?
(#) r3pl4y válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Közben rájöttem, hogy a 2706 az lényegében egy DAC ez meg egy önálló codec... akkor már csak az maradna a kérdés, hogy ebből aránylag valami jó minőségű hangkártyát lehet csinálni? mármint az alapnál jobbat? és, hogy van e valami jól bevált terv hozzá vagy készítsek magamnak valamit?
(#) abcdabcd válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Még én ugyan nem építettem meg, de már körüljártam párszor a témát, van ic-m is hozzá, nyáktervem nekem sincs, csak a netről töltöttem le pár fajtát, de olyan ami igazán tetszett volna nekem sincs, viszont egy dolog, ami úgy tűnik több embernek elkerülte eddig a figyelmét, aki ilyet épített: sok helyen olvastam, hogy a hangkártyára rádugott fejhallgató nem szól jól, vagy elég erősen stb, itt általában nem építettek kimeneti fokozatot a kártyára a fejhallgatónak, hanem közvetlenül a pcm ic kimenetére tettek egy jack aljzatot és abba a fejhallgatót...A legtöbb esetben a fórumon, akár itt is korábban kiokoskodták, hogy kellene egy valami az ic kimenetére és arra a fejhallgató és aztán ahogy olvasgattam jók lettek a kapcsolások...
Szóval ha csinálsz egy nyáktervet mindenképp olyat csinálj, ahol legalább egy műveleti erősítős meghajtóáramkör (egyszeres erősítésű műv erősítős kapcsolás, a neten esetleg követő erősítőként is találhatod), vagy esetleg egy direkt fejhallgató erősítőnek készült ic, esetleg kis, tranzisztoros erősítő van!
(#) fidelcastro válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
A PCM2706 meg tudja hajtani a fülhallgatót (16 Ohm-ig), nem kell hozzá kimeneti erősítő! 2707-hez van nyáktervem ha érdekel valakit (self powered és bus powered is).
(#) abcdabcd válasza fidelcastro hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
De azért gondolom pénzügyileg se terheli meg ha mondjuk egy 5534es műv erősítőt odarak márcsak biztos ami biztos alapon is! Engem érdekel a nyákterv, mondjuk én a 29es szériából akarom majd építeni, ilyen ic-m van, mert nekem kellene bemenet is, de a terved érdekel, hátha lehet ellesni valamit belőle
(#) fidelcastro válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Az 5534 nem lenne jó választás mivel ez nem tudna megfelelő teljesítményt leadni 32 ohm-ra mert nem ilyen nagy kimenőáramra tervezék. Másrészt olyan nagy a szaturációs feszültsége hogy legalább +/-10V-os tápfeszültség kellene neki. A tervet majd elküldöm neked privátban mert nem akarom közkinccsé tenni.
(#) frecsko válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Katt a téma képeinek listázására. ( lap teteje jobboldalt, kis fényképező ikon). Vannak erősítős kapcsolások felrakva ide.

De ma este bekapcsolom az asztali gépet és rakok fel neked erősítős kapcsolást.
(#) didyman válasza fidelcastro hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Kérdés, mekkora kimeneti impedanciával. Egyébként miből gondolod, hogy alkalmas füles meghajtására? Az adatlapja szerint a minimum terhelőimpedanciája 10kOhm. Ettől még meg fog szólalni a füles rajta, csak olyan dinamikus paraméterekkel, hogy az ökör vágtában szebbet vizel.
(#) fidelcastro válasza didyman hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Szerintem te a PCM290X családra gondolsz, de ha elolvasnád az előzményeket akkor számodra is kiderülne hogy én a PCM270X családról beszéltem, az pedig képes meghajtani 16 Ohm-os fülest is.
(#) abcdabcd válasza frecsko hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Annyira nem kell nekem kapcsolás,az építés nekem még csak tervben van, még van egy két dolog ami már meg van nekem kezdve amit be kéne fejezni mielőtt ebbe belekezdek csak itt fentebb egy kérdezőnek írtam, hogy nem árt, ha valamilyen erősítőt tesz be...Lehet az 5534 önmagában nem jó választás, akkor ezt felelőtlenül ajánlgattam viszont akkor jó ötlet lehet ha foglalatba rakja, és ha nem válik be, akkor legalább be tud tenni a helyére másmilyet, mert lett neki hely tervezve a nyákon
(#) r3pl4y válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Sziasztok!

Hát nekem nem kell füles meg ilyenek... igazából nekem az kellene, hogy kapjak egy jó minőségű jelet a pcről amit erősítőre teszek... tehát nekem ez arra kellene, hogy a PC -ből a hangot erősítőre tehessem... nem kell fülesre meg ilyenek... arra gondoltam, hogy valami minőségibbet kellene építeni ezért gondoltam a külső DAC -ra... de semmi számomra érthetőt nem találtam.... ezért kérdeztem, hogy ez a codec PCM2902 ... elég jó minőségű e, illetve, hogy esetleg nem lehetne e megfejelni valami jó kis D/A -val és akkor már elég jó is lenne...
(#) abcdabcd válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Állítólag elég jó, már maga az ic is, ezen kívüli másik dac nélkül is, viszont mivel nem bonyolult kapcsolás, szerintem azért egy műveleti erősítős kimeneti meghajtót érdemes lehet utána tenni biztos ami biztos alapon, hogy ne az IC hajtsa az egészet, elméletben ami gyári kapcsolást láttam az adatlapon abban is ajánlanak hozzá a kimenetre műveleti erősítőt...
Következő: »»   20 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem