Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézerdióda

Témaindító: source2, idő: Júl 15, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 27
(#) Collector válasza Stewe hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Az teljesen mindegy, hogy milyen hullámhosszú, mindegyikhez nagyjából azonos meghajtás kell. Hő hatására nő a hullámhossz.
(#) _JANI_ válasza Stewe hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Az infravörös tartománnyal az a baj, hogy nem látod a fényt és hamarabb sikerülhet belepillantani. Akinek következménye már visszavonhatatlan! :buck:
(#) Stewe válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Egy pantográf alá ritkán kukucskálnak be az emberek...
(#) rOzzy hozzászólása Okt 19, 2010 /

Sziasztok!

Amatőr vagyok elektronikából, ezért kérdezlek titeket.
Van egy USB-s vezérlőm, ami egy darlington tömbön keresztül vezérel sokmindent (izzót, léptetőmotort, stb.), viszont most egy lézerpointert kellene kapcsolgatnom vele, csak nem tudom, hogyan "szabad".

A vezérlő egy 13,5V-os trafót kapcsolgat, elvileg max. 1A.
A lézerpointer egy 5mW-os zöld lézer, 3V-ról megy (2db AAA), 300mA körüli fogyasztással.

Tud valaki segíteni mondjuk egy kapcsrajzzal? A lényeg a ceruzaelemek kiiktatása lenne.

Köszi
(#) telectro válasza rOzzy hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Szia

Tegyél rá egy 7805-öt meg egy soros diódát és hűtést a pointerre.
(#) Balli hozzászólása Dec 14, 2010 /

Sziasztok!
Pár számokra megválaszolhatatlan kérdésem lenne.

Egy beltéri fekete gömbbe zárt nagyfelbontású biztonsági kamera ,,látja"-e a 905 nm es infra fényt. Illetve ha látja akkor melyik infra fényt nem látja ami még visszaverődik a felületekről(kb 1 m ról)

Erős villanyégős megvilágításnál elnyomja-e az infrát az égő fénye annyira hogy azt már a kamera ne lássa?? És elnyomja-e annyira hogy ne verődjön vissza??

milyen színekről verődik vissza ill átmegy e a plexin, üvegen az infra fény?

A helyzet az hogy nagyon alaposan utánaolvastam ezeknek, viszont a helyzet az hogy a fényképezőbe is van infra szűrő de mégis látja a távirányító ledjét.
Ezért szeretném megtudni hogy mekkora hullámhossztól nem érzékelik ezek a kamerák.

A háttere ennek az hogy van egy múzeum ahol egy üveg vagy plexi búra alatt van egy makett épület. Különböző színű falakkal...Kék zöld piros fehér fekete
na most ennek az épületnek a méreteit kell megmondani.
Szemmértékkel tippelni kell.
Én szeretném megmondani a pontos méreteket egy lézeres távolságmérővel úgy hogy a biztonsági kamera ne vegye észre hogy csalok.

Persze nem lenne semmi akkor se mert nincs pénzjutalom semmmi csak mégis jó lenne.Ez csak játék igazából az érdekel hogy hogy lehetne.

Előre is köszönök bárminemű segítséget
(#) Collector válasza Balli hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Az ultrahangot biztosan nem látja a kamera, szóval ultrahangos távolságérzékelőre szavazok. Főleg, hogy az infrakamerák simán látnak 1000nm feletti hullámhosszt is. Afelett meg ne nagyon keress lézerdiódákat, mert ha van is, marha drága.
Idézet:
„milyen színekről verődik vissza ill átmegy e a plexin, üvegen az infra fény?

A helyzet az hogy nagyon alaposan utánaolvastam ezeknek”

Hát nem úgy néz ki.
(#) Balli hozzászólása Dec 14, 2010 /

Szia köszi a választ
Én úgy tudom hogy átmegy az üvegen és a plexin is és hogy a fekete és a piros kivételével visszavarődik minden színről. Ebbe kellene hogy helyretegyél. Azért írtam hogy utánanéztem, mert így is van csak hát nehéz a lényeget kibogarászni.

A sima nem infra kamera amin elvileg van valamilyen infra szűrő az mekkora hullámhosszat lát szerinted? A helyzet, hogy ahhoz drága hogy vegyek több félét és kipróbáljam.

Most ne vess meg azért amit kérdezek de az ultrahangos távolságmérő nem zavarja meg a mozgásérzékelőt?

Köszi ha válaszolsz
(#) Collector válasza Balli hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Infraszűrővel 900nm körülig láthat, de ezt én sem próbáltam ki. Szűrő nélkül viszont 1000nm +.
Az infra fény, ahogy megyünk felfelé hullámhosszban, egyre jobban elnyelődik a sima üvegben, és plexiben. Nincsen sehol sem éles határ, hogy most 1112nm-nél már nem fogja átengedni.
(#) Prome válasza Collector hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Tanácsot kérnék.
Szétszedtem egy lézerprintert, s az alul láthatót találtam benne.
Kérdésem: Mi is ez? Fej ami forog?
Mekkora lézerfényt csinál?
Érdemes kiszedni belőple a lézerdiótát felhasználásra?
S ha ki akarom próbálni, arrra a 4 kábelre mit kell kapcsolnom.
S mennyire szabad ekkor odanézni?
Köszi
(#) zenetom válasza Prome hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Hali!
A lézernyomtatókban infralézer van, ami nem tudom milyen hullámhosszú, lehet hogy megfelelő kristályokkal bírsz belőle látható fényűt csinálni, de az már más tészta...
Az a fej pedig viszi fel a papírra a lézerfényt, amitől polarizált(?) lesz, hogy felragadjon rá a festékpor.
Ja és egyébként szép fényjátékot lehet vele csinálni ha a lézert rá irányítod.
(#) Prome válasza zenetom hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Köszi!
Ha jól értem sima lézert vetitsek rá egy lézerdiódából?
És hogyan tudom forgásra bírni, mit adjak arra a 4 kábelre?

Amúgy kellene nekem infralézer dióda, ezekszerint ez az.
Kérdés: ami az egérben van ahhozképest ez nagyságrendileg mennyivel erősebb?
Ugyanis ép egér fotoalkatrészpárból készülök csinálni egy kommunikátort amivel egyik nyákom a másikkal beszélgethet, de ha jól sejtem ha ezt a lézerpinter ledet használom akkor meszebbről is oda tud kiabálni egyik nyákom a másiknak.
Igazam van?
Köszi

Hali!
Az egerek nagy részében nem lézer, hanem sima LED van. Amelyikben lézer van (bár nem vagyok benne teljesen biztos hogy van ilyen), azoknál valószínűleg erősebb.
A kommunikációra tökéletes, viszont mivel szabad szemmel nem látod, ezért kicsit nehézkes a használata (vagy kamerával nézegeted mindig), meg veszélyes is.
Főként a kollimállása (vagy fókuszálása) nehéz, mivel nem látod a sugarat ill. pontot.
De ha nem nagy az áthidalandó távolság, akkor megfelel a célra egy kis fókuszált infra LED is.
(#) Szebence válasza zenetom hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Van lézeres egér, én már láttam
(#) zenetom válasza Szebence hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Akkor mostmár biztos vagyok benne.

Idézet:
„A kommunikációra tökéletes, viszont mivel szabad szemmel nem látod, ezért kicsit nehézkes a használata (vagy kamerával nézegeted mindig), meg veszélyes is.”

Fototranzisztor nézné, nem én!

Azt sejtettem.
Nem azt mondtam hogy feltétlenül megvakul aki használja, csak hogy veszélyesebb. :yes:

Igen köszi hogy szólsz. Tisztában vagyok vele, de nem lehet elégszer mondani.
Hisz csak egy szemem van.
Ja nem, kettő.

Egyet nem értek teljesen:
Akkor ez infralézer led?
Ami kb. annyit tesz hogy infra fényt ad csak erősebbet?
Vagy miben más mint a sima infraled?
(#) telectro válasza Prome hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Kb. annyi mint a piros led és a piros lézer között.
(#) Prome válasza telectro hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

és aközött mi a különbség?
(#) m4rcee hozzászólása Feb 25, 2011 /

üdv!
valaki le tudja írni a számolást hogy hogyan kell kiszámolni hogy hány celziusz fokos egy adott lézer.
nemnagyon értek hozzá de a mértékegységekkel és a jelekkel nem lesz gond
(#) nagy hoho hozzászólása Feb 25, 2011 /

Vettem egy lézer modult 1000.- FT körül. Diódát szeretnék cserélni benne. Hogy szedhető ki a dióda sérülés mentesen?
(#) Szebence válasza nagy hoho hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Milyen modult vettél? Milyen színű? Egy kép nagyon sokat segítene.
(#) m4rcee válasza m4rcee hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

légyszives válaszoljatok
(#) sunraw hozzászólása Feb 26, 2011 /

Üdv!

Van egy 1W-os 808nm-es diódám, de nem tudom, hogyan takarjam vagy mit használjak, hogy a látásom ne menjen rá.
Belenézni nem szeretnék, egy lézeres cimkevágó lesz belőle.
(#) Collector válasza sunraw hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Ha lehet, akkor semmilyen módon ne jusson ki fény a munkaterületről. Egyébként pedig szemüveget kell venni arra a hullámhosszra.
(#) Collector válasza m4rcee hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Milyen kiinduló adatokból? Egyáltalán miről beszélünk? Lézerdióda tokhőmérséklet, kristályhőmérséklet, esetleg komplett modul hűtőbordával?
(#) Szebence válasza sunraw hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Hali! Ha a diódád és az optikád egy modulban van (amiben ugye az optika is), azt midnenféleképp tedd bele egy nagyobb alutömbbe a megfelelő hűtés érdekében és akkor úgy csináld meg / csináltasd meg az alutömböt, hogy hosszabb legyen mint a modul, amiben a diódád van. A fókuszpontot pedig állítsd pár cm-re a vágandó felülettől ha tényleg csak cimkéket akarsz vele vagdosni. Így már "csak" a vágandó, gravírozandó felületről visszaverődő infrától kell tartani. Nem tudom, mekkora a géped, a cnc-s topicban mostanába nem jártam, még egy megoldás lehet az is, hogy valahogy megpróbálod beburkolni a CNC-det, legalábbis a munkaasztal körüli részt. Vagy valami felnyithatós kivitelre, vagy ablakos, stb.
(#) sunraw válasza Collector hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Üdv!

Azt próbáltam. 27k+áfa.
(#) nagy hoho válasza Szebence hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

A kép a modulról:

211.jpg

Következő: »»   13 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem